Reklama

Reklama

Co kdyby nadané dítě z jiného světa ztroskotalo na Zemi, ale místo aby se pro lidstvo stalo hrdinou, začalo by se projevovat velmi zlověstně? V Synovi temnoty přináší vizionářský tvůrce Strážců galaxieThe Belko Experiment děsivý zvrat a nový radikální žánr: superhrdinský horor. (Falcon)

Recenze (376)

Othello 

všechny recenze uživatele

Jedinečná kompilace scénáristických a režijních chyb, které pečlivě vybělují fakt, že všechno, co vidíme je jen úzkou součástí toho velkopanského konceptu "superhrdinského hororu". Nic tak ve filmu neexistuje mimo scénu a nic tam nemá jakýkoli charakter. Tvůrci to alespoň přiznávají tím, že aby byli schopni probudit v divácích vůbec nějakou responsi, tak ve správných momentech ohulí zvuk a postavy umírají v dost slušných gore cirkusech jak od Aji. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Chlapce prostě nesmíte naštvat nebo vám roztrhá čelist, jako příběh skvěly spíš v pohodě ale málo se do filmu vložilo. Zajímavý horor se zajímavými herci, trocha napětí a meně hororové atmosféry v pohodě. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

A takový to mohl být parádní pětihvězdičkový kousek... Téma bylo perfektní, konečně se objevilo superschopné cosi, které by mě bavilo sledovat při všech jeho antihrdinských akcích. Tvůrci bohužel drželi týpka na příliš krátké lonži, takže ho omezili jen na teritorium jednoho městečka nebo spíš shluku domů a farem. Děj se držel příliš při zdi, doufal jsem v mocnější akci a ve výsledku jsem se dočkal vlastně jen typického vyvražďovacího horůrku. Škoda, tohle mělo fakt na víc. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Hranice mezi šedým průměrem a nadprůměrně záživným bijákem může být docela tenká. A co by pomohlo tomuhle filmu, aby z (pod)průměru poskočil nahoru? Pár drobností: 1)Jiní herci. Snad ani jedna postava ve filmu mi nebyla sympatická. Protivně přehrávající šeredná matka, pařezovitě-balvanovitý otec, nevěrohodný kluk, teta, strejda, matka spolužačky... všichni špatně. 2)Nebát se přitlačit na pilu. Buddhova noho jaké rozkošné brutalitky a extremismy se mohly dostat do scénáře, věčná škoda. Máme tu mutujícího mimozemského Kazisvěta a dočkáme se jen propíchnutého očička a utržené čelisti. V závěru se sice blýskne na lepší časy (mámí & dédý), ale je pozdě, příliš pozdě. Nevyužitá šance, s potenciálně tak skvělým námětem. Snad bude případná dvojka lepší. ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Utopené téma, které má daleko daleko větší potenciál ? Ano. V tomhle případě mi to ale vůbec nevadí, jelikož Brightburn je jasná, jednoúčelově natočená, sci-fi hororová, jednohubka, která ani ničím jiným být neměla. Důraz kladený na krvavé pasáže ( palec nahoru za šťavnatý gore scény ) a všechny ty hororové části, dává jasně najevo, že pan Yarovesky nechtěl natočit žádný dark DC velkofilm, nýbrž ,,pouze" hororovou, chutnou, limču. Já jsem spokojený. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Myšlenka hororového Supermana vypadala ve fázi plánů a popisů jako velmi dobrý nápad, který konečně řádně rozvíří kalné hororové vody. Bohužel, Brightburn ve finále dalece přesahuje možnosti i schopnosti tvůrců. Po celou dobu stopáže jsem měl totiž neodbytný dojem, že celá tato příběhová koncepce šla pojmout daleko lepším způsobem. A i když snímek nabídne několik skutečně velkolepých hororových "gore" momentů při kterých Vám vstanou vlasy na hlavě, režisér David Yarovesky s nimi přichází až trestuhodně pozdě. Ve finále tedy dostaneme další průměrný hororový počin, na který se za pár měsíců zcela zapomene. A to je vzhledem k tématu a faktu, že snímek produkuje TEN James Gunn, vážně velká škoda. PS: Pomyslnou třešničkou na dortu je Michael Rooker, který si v závěrečných titulcích "střihl" roli internetového proroka! „Take the world!“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od mnohých mi Yaroveskyho prvotina The Hive nepřipadala úplně špatná a byl tu jistý příslib do budoucna, ale bohužel. Pokud dojde na nějakou krvavou akci, tak to docela ujde, nicméněl obojím se tady dost šetřilo, což je chyba, protože právě tohle člověk od hororové variace na Supermana očekává. Je to i škoda vzhledem k obsazení, protože Dunn má v tomto ohledu velký potenciál. Jenže tady se bohužel víc než cokoliv jiného řeší neochota dospělých připustit si, že je ten malý kluk bastard, což je místy dost otravné. Průměr to sice dá, ale jinak je pro mě Brightburn velkým zklamáním. 50% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Superhoror s hrdinou. Ne, Horor se superhrdinou. Až na to, že to není Superkluk, ale Superzmetek. Jasně, co by se stalo, kdyby Kal-El nespadl v Kansasu, ale do Sovětského svazu? Máme tu výborný komiks Rudý syn. Co ale kdyby sice spadl někam do Ameriky, ale místo toho, aby konal dobro, by mu prostě šíblo a měl chuť vraždit. Ano, Syn temnoty. Upřímně, vůbec mě to nebavilo. Neskutečný gore a vražd je vlastně na hodinu a půl strašně málo. Respektive mi přijde, že se v tom filmu moc nestalo. Od chvíle co Syn přijde na to, že chce páchat zlo, tak shodí auto, vykuchá servírku a propálí otci hlavu. Vžum konec. (30 %) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Hlúpy chlapček hrá veľkú formu. Všetky postavy sa tu správajú akože cool a nad vecou, keď sú v zásade úplne zbytočné. Nefunguje to z jednoduchého dôvodu. Je to založené na archetype. Namiesto toho, aby tento archetyp prešiel zmenou - ako napríklad v komikse Red Son, kedy Superman padol do ZSSR a nie do USA, snaží sa to na pilieroch tohto archetypu vytvoriť nový príbeh. Bohužiaľ tam, kde má Superman desiatky rokov rôznorodých príbehov je Brightburn len premárnenou šancou o vytvorenie ďalšieho multiverza. Neprináša to absolútne nič nové. Ani na poli žánru, ani v rámci vtipu alebo formálnej stránky. Americký rýchlokvašák, bez duše. A hlavný chlapec by si zaslúžil preplieskať za ten blbý kukuč. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Marvel drtí, čo sa týka tržieb, DC Comics. Vďaka tomu DC Comisc musí ísť aj menej overenou cestou. Superhrdina, ktorý svoje schopnosti využije proti ľudom? Komiksový film, v ktorom zomierajú ľudia z ktorých vytreskuje krv? Bez happy endu? Ano prosím! Syn temnoty Vás síce neohúri, ale poteší. Jednoduchý príbeh bez zbytočných odbočiek, ktorý ponúka už spomínané superhrdinské vady. Možno vraždy v nasledujúcich rokoch nájdu nových omaskovaných záhradníkov. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ka-El gone wrong... Jako jo, tahle myšlenka na hororovou skoro až parodii na Supermana je super už v samotném námětu. Film samotný má pár mňamozních mordů, sem tam nějakou napínavou scénu, ale scénář je dost nenápaditý a zkratkovitý, trikově se viditelně hodně šetří a tak celkově je potenciál tak skvělého nápadu trestuhodně nevyužitý. Ale je fajn, že se to nebere zas až tak vážně, takže člověk aspoň zasměje. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Atmosférický hororík s chuťovkovým gore a celkovou nekompromisnosťou. Ale prípadné pokračovanie, už by nič nikam nerozvíjalo. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemné hororové překvapení. Příběhově jednoduché a na konci pěkně provedené osobně jsem nečekal, že to skončí zrovna takto). Pravý opak Supermana jako víno. Film je temný, tísnivý a hodně krvavý. Efekty také nejsou špatné a filmu pěkně sedly. Já si tento horor užil a dávám 85% :) ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Mladý suprmén dělá bordel po svete a jeste u toho stihne vykilovat celou rodinu a pul mesta. Not béd, ale chtelo by to nekoho do rovnoceneho fajtu s tim malym smradem. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Námet síce nie je originálny, avšak dá sa z neho vymyslieť kopec zábavných nápadov. Tentokrát sa však nedostal do dobrých rúk a tvorcovia tohto počinu spravili zle snáď všetko, čoho sa dotkli. Brightburn nielenže postráda akúsi nápaditosť či originálnosť, ale všetko, čo sa k originalite aspoň trochu blíži je inšpirované, resp. prebraté z iných filmov. Naviac scenár nie je zrovna najinteligentnejší, herci nič moc, efekty a triky sú na smiech (v zlom zmysle) a chýba tu atmosféra. Na odpad to síce nie je a sem tam, raz za nejaký čas sa tu nájde aj fajn moment, takže jedna hviezda je jasná, avšak dve hviezdy by už boli z mojej stráne neúprimné a mám pocit, že by som nimi film nadhodnotil. Brightburn skrátka mal nárok byť aspoň priemerný, avšak potenciál ostal absolútne nevyužitý, kvôli čomu film nie je ani podpriemerný. Čistá jedna hviezda. P.S: Obávam sa, že keď Brightburn zatiaľ zapadá do piatich najlepších tohtoročných hororov a na prvom mieste je Pet Sematary, ktorému som dal len o bod viac, tak že budú tohtoročné horory (už je za nami polovica roku) ešte horšie, ako tie z roku 2018. Čo je dosť smutné. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Kolikrát mi při sledování Supermana a jeho samotného originu můj mozek vtiskoval myšlenku...Co kdyby se po svém příletu fakticky nedal na stranu dobra ? Co když by se z něj stal proradný bastard, jehož úmyslem by bylo zničení světa, tak jak ho známe ? Konečně....konečně jsem se dočkal i takového zpracování, neboť potenciál jsem v tom viděl skoro až nevyčerpatelně kvalitní. Sice zde je divákovi představena tato postava v dětském věku, ale popravdě mi to takto sedlo ještě více. A když k tomu připočtu podíl Jamese Gunna, toho, jehož jméno se podepsalo na takových snímcích jako Úsvit mrtvých nebo Strážci galaxie, tak jsem film prostě musel vidět. Tak zaprvé říkám, že kdo čeká blockbuster se vším všudy, tak bude zklamán. Film se pyšní skromným rozpočtem, pomalým vyprávěním a menším podílem akce. Jenže.....ten styl budování tísnivé atmosféry se mi neskutečně zamlouval (gradace patří k tomu nejvydařenějšími, s čím Brigthburn přišel), klučina, co si střihl hlavní roli, překvapil svým výkonem. No, a k tomuto hororovému nádechu se musí přičíst i pořádná krvavá brutalita, s kterou se film vytasí (ať už scéna s čelistí po pádu auta z výšky.... nebo kus skla v oku a následná extrakce). Nic pro slabé žaludky, teď již chápu věkovou přístupnost R. I dunivé tóny doprovázející chladnokrevné počínání hlavní postavy (čti malého zákeřného šmejda) se mi zaryly hluboko pod kůži. Klidně natočte tu dvojku..... pokud si to zachová stejnou tvář, tak vlastně proč ne. Nesmírně mě to potěšilo. Za mě dávám 84 % ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Srandovně mi z toho vypadla čelist, přesně jako tomu chlapíkovi v autě. Zlý psychopatický superman, který se rozhodl škodit celému světu. Téma je zajímavě zvoleno, dosud nechápu, proč v takovém low-costu hrála Elizabeth Banks, ale dobře. Rychle to odsýpá, takže nezbyl ani čas se nudit, ale mám takový pocit, že potenciál nebyl vytěžen zcela. Titulková scéna je rozhodně tou nejvtipnější částí, i když vlastně nevim, jestli chtěla být vtipná. Instantní antikoncepce pro všechny. Chlapeček je kuní ksicht hadr a při první příležitosti bych ho chtěl propíchnout kryptonitem. 55% ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Verím tomu, že na papieri mohol film vyzerať slušne. Superhrdina, ktorý nevyužije svoje schopnosti v konaní dobra. Vo výsledku sledujeme storku rodičov snažiacich sa zvládnuť podivné správanie svojho syna, ktorý sa nechá uniesť nálepkou čudáka. Je nanešťastie veľmi nesympatický, nie však tým správnym creepy spôsobom, proste len serie. Brightburn mal byť poňatý úplne inak, upúta len pri samotnom vyčínaní chlapca, kedy je už veľmi neskoro. V žiadnom prípade nejde o čistokrvný horor, zopár momentov v druhej polovici filmu je však hodných tejto nálepky. Je to čísté béčko, rozpočtom, hereckými výkonmi i ambíciami. Bratia Gunnovci v kútiku duše určite dúfali v úspech a v talóne majú pripravené prípadné pokračovania, boli by to však ešte zbytočnejšie projekty. Najlepšou vecou bohužiaľ zostali samotné plagáty k filmu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americký snímek „Syn temnoty“ se tváří jako něco velmi originálního, ale spojení superhrdinského a hororu až tak nové není. Mimochodem plakát mi trochu evokoval komiks „The Cape“ Joea Hilla. Na snímku „Syn temnoty“ je pěkné, že je celkem pořádně drsný, což je fajn, neboť gore, jež se zde objeví, je na skvělé úrovni. Tady se tvůrcům musí nechat, že se snažili. ()

Reklama

Reklama