Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Spojené státy v roce 1951. Hysterie McCarthyovské éry určuje náladu společnosti, mladým mužům hrozí vojenská služba v Koreji. O to lehčeji je Marcusi Metznerovi z New Jersey (Logan Lerman), když je přijatý ke studiu v Ohiu. Přijetí do školy ho zachránilo před odvodem. A navíc tak může uniknout svému panovačnému otci, který provozuje košer řeznictví a trpí paranoidními pocity strachu. Ale ani každodenní život na škole není snadný. Soupeření, třídní rozdíly, milostná dobrodružství a odmítnutí Markuse navštěvovat synagogu mu přinese opakovaně předvolání k děkanovi... Nezávislý film natočený podle stejnojmenného románu Philipa Rotha. (mac000)

(více)

Recenze (16)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímku som si pozrel kvôli dobe, v ktorej sa odohráva. Atmosféra 50.rokov je slušná. Konečne film, kde nešetrili na kostýmoch, kuliasách a predovšetkým na autách. Príbeh ma však veľmi neoslovil. Pripadal mi veľmi orezaný a myslím že pár scén vystrihli. Soundtrack nebol vôbec zlý, dokonca niektoré songy boli skvelé, ale málo využité a zneli len veľmi krátko. Logan Lerman a Sarah Gadon tomu filmu dodali aspoň nadpriemerné herecké výkony a možno aj to film nakoplo do tých správnych otáčok a mne nedovolilo sa veľmi nudiť. Avšak nad priemer sa to proste nedostane. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z príkladov, kde mi forma sadla ďaleko viac ako samotný obsah. Ten mal síce myšlienku, no tá nebola rozvinutá do niečoho zmysluplnejšieho a zaujímavejšieho - také obyčajné veci ako napr. problém so slobodou vierovyznania, "uväznenie" v starých skostnatených tradíciách.... Možno až na jednu výnimku - ten rozhovor s riaditeľom školy bol parádny. Našťastie to bolo podané formou, ktorá ma zaujala - zvláštna, hypnotická atmosféra. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

V roce 2016 se v amerických kinech sešly krátce po sobě hned dvě výborné adaptace Rothových románů - Indignation (stejnojmenná románová předloha česky vyšla v r. 2015 pod názvem Rozhořčení) a Americká idyla, která se za pár dní (na rozdíl od Indignation) dostane i do české distribuce. Coby velkého fandu Rothových textů mě jen těší, že se jeho dílo konečně dostává více do pozornosti filmařů, protože tento autor zatím moc štěstí na dobré adaptace svých knih neměl. Tento film se mi líbil hodně - z velké části asi proto, že se předlohy drží dosti věrně, byť z ní bylo samozřejmě mnoho látky vypuštěno. Sedlo mi obsazení (všichni herci se podle mě do svých rolí typově hodí), kamera, soundtrack i vystižení dobové atmosféry. Vrcholem celého filmu je pravděpodobně scéna v děkanově pracovně, kde se Marcus konfrontuje s autoritou děkana Caudwella. Film to ovšem asi není pro každého, natočen je totiž dosti starosvětsky (rozuměj zcela lineárně téměř bez jakýchkoli flashbacků či rychlých střihů), hodně se tam mluví o relativně odtažitých abstraktních problémech, a celé je to dost intelektuální a na dnešní poměry i neobyčejně cudné (je až s podivem, že si to vysloužilo erkový rating, když se tam v podstatě nic neukáže a v celém filmu zazní slovo fuck jen dvakrát) - no nedivím se, že to žádný český distributor zatím nekoupil, protože by na to do kina u nás stejně nikdo nechodil. Za mě ovšem spokojenost - film mě svým zpracováním oslovil a považuji ho za velmi dobrý (i když závěr asi šel natočit lépe). Není mimochodem od věci srovnat Indignation s britskou klasikou z roku 1968 Kdyby... - oba filmy pojí podobný námět i dobový kontext, byť se každý odehrává na jiném místě a v jiném čase. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ja som ostal strašne z filmu sklamaný. Je to už druhá filmová adaptácia príbehu Philipa Rotha, ktorú som videl. Prvá bola The Humbling. A hoci mám pocit, že príbeh Al Pacina a Grety Gerwig tam bol nudný, aspoň dospel k skvelému finále a boli tam relatívne okey postavy. "Indignation" na druhej strane je podľa mňa film neskutočne bez života, bez akejkoľvek chuti, pointy, a hlavne ani jedna momentka, kde máme prežívať emócie nefunguje. Prečo? Lebo vo filme nemáme vôbec čas na to spoznať postavy a ich vzťahy medzi sebou. A nikto tu nie je dostatočne zaujímavý na to, aby som mohol povedať, že ma zaujali. Možno s výnimkou Olivie, ktorá je okey. Ostatní mi boli úplne ukradnutí. Mnohé scénky podľa mňa trvajú zbytočne veľmi dlho a nevedú dokopy nikam. Celý čas to človek sleduje a vôbec nevieme kam to pôjde, no výsledne to nejde nikam a človeka to len nudí. Alebo by som mal povedať - mňa to nudí. A takto pôsobí celý film. Sú tu zaujímavé scénky, no potom sa z nich nič nevyťaží, alebo nikam nesmerujú. A pre mňa je to dosť problém. Čo ale pochválim je fakt, že film vyzerá dobre, herci sú okey a je tu sem tam momentka, ktorá funguje. Ale je toho málo na to, aby som povedal, že ma film dostal. Možno mám problém s Philipom Rothom, no tak ako "The Humbling," ani tento film ma nevzal. Uvidíme, či ma konečne dostane s jeho nasledujúcim American Pastoral. Hodnotenie: D+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tento film vás ničím neohromí, nič veľkolepé sa tam nedeje, len si tak pomaly plynie ... herecky slušné. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem předlohu nedávno četl a tak mě nejvíce překvapilo, jak jsou zde jednotlivé scény až téměř slovo od slova "přehrány" na kameru. Že by ale Schamusova adaptace fungovala jako opravdu dobrý film se říci nedá. Chybí zde nějaká jednotící linie, ani ne tak co do tématu, snímek spíše postrádá promyšlenější rytmus, který by z něj udělal něco více pohlcujícího. Scény jsou za sebe mechanicky naskládané, ale nekomunikují spolu směrem vpřed ani vzad. Další věcí je až přílišná komornost - možná šlo o záměr, možná o nedostatek rozpočtu - ta zde však není obohacující, ale stísňující. Z románu takový pocit nečiší, zde se tak jedná o Schamusovu (nad)interpretaci, který celý film natočil stejně bezvýchodně, jaký je v jinak poměrně "lehkonoze" vyprávěné knize pouze závěr. Lerman si s rolí poradil poměrně slušně, jedinou opravdu povedenou a fungující jednotlivostí na Schamusově filmu je však postava tajemné femme fatale Olivie, která je Sarah Gadon zahraná výborně a věrně knižní předloze. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Indignation mě zasáhl naprosto nečekaně jako blesk z čistého nebe. Film, od kterého jsem po přečtené synopsi a zhlédnutém traileru očekával hodně, předčil daleko již tak má vysoká očekávání. Vysoce inteligentní snímek, který na první dobrou uchvátí svými dialogy, postavenými na základních technikách účinné argumentace, a argumentačních faulech na straně druhé. Indignation, pohrávající si s prvkem kauzálního determinismu, nabízí pohled do doby Korejské války, kdy bylo pro mladé nejlepším způsobem vyhnutí se vojenské službě studium. Pomyslné "válce" a nebezpečí však mimořádně inteligentní jedinec neunikne ani ve škole. Co teď? Indignation pojí prvky Osudového doteku, Fontány, Zápisníku jedné lásky, Requiemu za sen a Prci, prci, prciček v jeden 110 minut dlouhý film s velmi obdobnou emoční náloží. Výjimečnost snímku podtrhuje nejen skvělý adaptovaný scénář režiséra Jamese Schamuse na motivy stejnojmenného románu Philipa Rotha, ale i výkony hlavních protagonistů, Logana Lermana, který mi silně připomínal Shiu LaBeoufa v nejlepších letech a Sarah Gadonové, která podává neméně kvalitní výkon jako ve Villeneuvově Nepřítelovi. Indignation vstupuje do mého TOP 10. Tleskám a doporučuji. 👌 (07.04.2021) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek o jednom chlapci v jedné těžké době, který si neuměl poradit se svými rodiči a vlastně nakonec ani pořádně se svým životem, což nakonec vedlo k tomu, co udělal asi v poslední minutě filmu, která mi přišla jako hodně zkratkovitá a nenaplňující. Herecky dobré, historicky zajímavě zasazené, ale tak nějak střídmé. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý kúsok o svojráznom mužovi, ktorý sa rozhodol byť sám sebou, a nie len prispôsobivým stereotypom 50tych rokov. Aj keď neviem ani len posúdiť či bola zaujímavejšia a tajuplnejšia postava Marcus alebo Olivia. Ich vzťah mal teda dosť zaujímavý spád sprevádzaný vzájomnou túžbou a zároveň odstupom jeden od druhého. Zo všetkého najviac ma však bavili tie rozhovory svojského Marcusa a nedotknuteľného dekana, kiežby ich počas filmu bolo ešte oveľa viac. Bohužiaľ, dej mal viacero slabších fáz, ktoré boli tak trochu zbytočné pre celkovú pointu filmu. Ale pozoruhodný záver napokon predsa len naklonil váhy hodnotenia až k 4*. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Jsem z toho trošku rozpačitá. Určitě to je silný příběh, se spoustou myšlenek , zajímavých postav a se skvělým obsazením. Moc jsem ale nepochopila scénář. Film mi přišel hodně nasekaný na jednotlivé scény, které byly někdy hodně hodně dlouhé, více jako divadelní hra než jako film a plné dlouhých dialogů. Možná by nebylo na škodu si před shlédnutím přečíst knihu, aby měl člověk trochu více souvislostí. ()

Mr.Dogman 

všechny recenze uživatele

Taková narážka na Foucaulta s perfektními napjatými dialogy a excelentním Lermanem, který své monology přednáší jako 60 letý právník. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Film je to poněkud divadelní. Staví se tu na dlouhých dialozích a monolozích. Příběhově asi nic nečekaného, prudérní doba, rodiče a kantoři vs. sexuálně aktivní mládež. Režie ujde a herci jsou výborní. Nečekejte od toho zázraky. Dying beast (Umírající bestii) podle Rotha to ale nepřekonalo. Trochu mě mrzí, že jsem si knihu nepřečetl, protože po zhlédnutí filmu už se mi do ní moc nechce a to je škoda. Nu což, jak říká Lena Dunham: Nejlepší Philip Roth je žádný P. Roth. ()

cmuchalprvni 

všechny recenze uživatele

I přes fakt, že je to Shamusův režijní debut, je na Indignation znát, že ho netočil žádný amatér bez dostatku zkušeností s filmovým řemeslem. Intenzivní zážitek umocňuje mimo skvěle hrajícího mladého herce též hudba Jaye Wadleyho, kde hlavní roli mají housle. Nejlepší scénou je bezesporu ta, kde Marcus před ředitelem sebevědomě obhajuje svůj ateismus!! ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 3/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

dragon'88 

všechny recenze uživatele

Myslim si, ze filmu uchadza celistvejsi zmysel z knihy a nachadzam v nom iba blyskave nesurode utrzky tohto zmyslu. To je moja domnienka. Vizualne pekne, ale inak nesurode a (minimalne co sa tyka filmu) plytke. ()

Nellie 

všechny recenze uživatele

Neviem, v možno v knihe to funguje, ale toto bola hrozná nuda. Herci fajn, nikto neuráža, ale ako celok... nope. ()

Reklama

Reklama