Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrická komedie, natočená režisérem Jiřím Menzelem v roce 1980 podle proslulé stejnojmenné novely Bohumila Hrabala těží především ze spisovatelovy bohaté poetické obrazotvornosti, která v tomto případě vyvěrá ze vzpomínek na poklidný život v městečku, kde byl jeho otec správcem pivovaru. Sled humorně laděných epizod spojených hlavními protagonisty – půvabnou paní správcovou (M. Vášáryová), jejím milujícím manželem Francinem (J. Schmitzer) a jeho bratrem Pepinem (J. Hanzlík), je protkán stále probíhajícím konfliktem snaživého Francina se správní radou, tvořenou představiteli města. Francinovu kariéru ohrožují především ztřeštěné kousky hlučného Pepina, ale též neodolatelné fluidum paní správcové, kterému podléhají všichni pánové… Snímek byl do kin uveden počátkem roku 1981 a vyvolal tehdy skutečně mimořádný zájem. Přestože námět filmu byl považován za typicky národní, měly Postřižiny nečekaně dobrý ohlas i v zahraničí – jako jeden z mála českých titulů z počátku osmdesátých let byl snímek zakoupen do řady evropských i zámořských distribučních sítí. Uplynulá léta přidala tomuto nestárnoucímu filmu navíc další, nostalgický půvab příjemné vzpomínky na časy a věci, které jsou nenávratně pryč. (Česká televize)

(více)

Recenze (569)

N3O 

všechny recenze uživatele

Říká se, že Hrabal je nezfilmovatelný autor. Menzel nám to vyvrací. Na nedělní odpoledne po obědě k pivku je to idaální film. Akorát Pepin by nemusel tolik hulákat :D ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Milý a nadmíru povedený český film, podle mne jeden z nejlepších, a navíc podle Hrabala. Kupodivu mne ještě neomrzel natolik jako jiné hojně reprízované filmy. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Božská Magda Vášáryová!!! ... Ženská pro kterou je důležitější její diplomatická práce než herectví! Něco naprosto nepochopitelného! p.s. Všihni herci tam byli boží. ;o) ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Jaromír Hanzlík hrál prostě na 1*, jeho postava ve filmu byla tak krásně optimistická a tak hloupá, že to bylo neskutečně vtipné. Mám rád takový lidi co si ze života nedělají velkou vědu a jen si tak proplouvají světem, zrovna jako tenhle Pepin. Opravdu velice krásný film. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Postřižiny jsou učebnicový případ filmu, který diferencuje diváky na dvě skupiny, na ty, kteří ho téměř nábožně uznávají a na ty, kterým přijde jen jako průměrný a ničím příliš zajímavý film. Já se hlásím spíše k té druhé variantě, protože mi přišlo, jakoby se Menzel protentokrát příliš odchýlil od Hrabalovy předlohy a hlavně, nelíbí se mi Magda Vašáryová, fakt ne. Spíš se divim tomu, jak se někomu může líbit, já dávám přednost radši sestře, Emílii. Ani Schmitzera moc nežeru, takže asi jediná postava, která mě v Postřižinách vyloženě bavila byl Hanzlíkův legendární věčně uřvanej Pepin. Postřižiny jsou tak jednou z těch klasik, které mě spíše zklamaly. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

I přes tu plejádu skvělých herců je hlavní hvězdou filmu Jaromír Hanzlík, jeho ukřičený neškikovný a naivně hloupý bratr je perfektní. Většina humorných scének je dílem jeho postavy, třeba trampoty, co nevědomky prováděl(žebřík, sud, kanál, ten chlap je vážně chudák xD. Neskutečne vtipný, pozitivní a veselý film. ()

Havala odpad!

všechny recenze uživatele

Ženské a chlast, to je celé kouzlo Hrabala a ten tupý český národ na to pochopitelně slyší. Nehledejte v tom žádné umění. ()

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

Hrabalovi prostě nikdy nepřijdu na chuť. Menzelovi filmy mi nesedí. Vždyť to nemá žádný děj! Charaktery postav pitomé. A to málo, co se film snaží ukázat mi přijde naprosto... typicky Hrabalovské, tudíž nechutné. A smutné, že zrovna filmy jako Postřižiny, Ostře sledované vlaky či Slavnosti sněženek jsou u nás tak oslavovány. A úplně nejsmutnější je, že nejen u nás. 2* hvězdičky ale dám, a to za to, že přece jen jistá atmosféra tam je, připomíná mi jaro a občas jsem se pousmála Jaromíru Hanzlíkovi. ()

bloody21 

všechny recenze uživatele

mně se líbila Maryška :D celý film má takový nádech radosti a když jsem se podíval na Maryšku, chtělo se mi smát a plakat zároveň, celý film se směje, jak kdyby měla nonstop promile v krvi, určitě stojí za podívání, nasmějete se :) ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici 80 rokov zazival reziser Menzel svoju druhu rezisersku jar a tak natocil aj toto krasne poeticke dielo plne slnka piva dobreho jedla v ktorom nechybaju fantasticke herecke vykony a neopakovatelna atmosfera .Radost sa pozerat. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

I přes některé povedené scény filmu chybí souvislejší děj a jedná se spíše o nesourodé vyprávění některých postřehů. Vztah hlavních postav není uvěřitelný a zdá se umělý. ()

ac1976 

všechny recenze uživatele

Oddychová, pohodová, zábavná menzelovka s kopou skvelých hercov a úžasným Pepinom Jaromírom Hanzlikom, takýto obyčajný film dokáže natočiť málokto. Jediná slabina: Vrcholne nesympatická Magda V. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

Dokonale poetickoatmosférická krása se skvělou hereckou sestavou, kde ale nejvíc tleskám režii za vytvoření týhle filmový perly, protože právě zpracování je to, co mě okouzluje víc než samotnej námět a scénář. 90%. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Inu Menzel je odborník na Hrabala. Kolikrát máme rádi tyto milé, jednoduché a uvolněné, než ty těžké socialistické filmy a zde nás oslnila krása Vašáryové a jejich vlasů, skvělé výkony správce Schmitzera a uřvaného Hanzlíka a samozřejmě legendární scény jako např. na komíně nebo stříhání vlasů. Oprávněná klasika československé (i české) kinematografie. 80% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poetické komedie já milujiu. A dobu první republiky také, což tyhle obě milované věci spojuje dohromady. Jiří Menzel prostě filmy podle Hrabala uměl. I když pravda, přiznávám se, mám rád ještě víc jiné Hrabalovy adaptace. Takové filmy už točili pouze Svěrákovi a dnes se pokouší Jiří Vejdělek, jinak bohužel ta komediální poetika zcela chybí. Magda Vašáryová byla velmi krásná a i přes svůj věk je i dnes. Jaromír Hanzlík svou roli zvládl perfektně. Je to skvělá komedie, jak už to tak u legend bývá - plná nezapomenutelných, zlidovělých hlášek. A samozřejmě legendární hudby. Maximum si schovávám právě na ty oblíbenější filmy dle Hrabala, například Slavnosti sněženek. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Krásný film, z kterého přímo sálá hrabalovská poetika ve spojení s Jiřím Menzelem. Kdo by vlastně nechtěl být správcem pivovaru, i když se musí více snažit? Navíc nezapomenutelný Pepin v pojetí Jaromíra Hanzlíka. Nudíte se? Kupte si medvídka mývala! ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama