Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středoškolák Ethan (Logan Miller) touží po mediální slávě. Společně s kamarádem Seanem (Keir Gilchrist) tak vymyslí experimentální šestitýdenní projekt, jehož terčem je starý morous Harold Grainey (James Caan) ze sousedství. Prostřednictvím využití moderní techniky ho chtějí přesvědčit o tom, že v jeho domě straší. Během jeho nepřítomnosti se s veškerým potřebným vybavením vplíží dovnitř a v obytných prostorách domu provedou instalaci minikamer a dalšího zařízení. Z Ethanova pokoje následně monitorují každou vteřinu Haroldova života a sledují jeho reakce na výpadky elektřiny či bouchání dveří. Mimo jiné také zjišťují, že ve svém uzamčeném sklepě tráví stále více a více času. Skrývá snad nějaké tajemství? Zvědavost postupně zvítězí, a tak se vydávají na průzkum. Cena za poznání pravdy bude skutečně vysoká. (Psychor)

(více)

Recenze (25)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Opět se potvrdilo, že velkého hororového experta musí mimo jiné zdobit i značně vyvinutá hororová intuice. Snímek Good Neighbor je totiž žánrově charakterizován výhradně jako thriller, a tak pravděpodobně zůstane v očích běžného hororového fanouška bez náležité odezvy. Skutečný hororový odborník jako já však díky své intuici okamžitě vytuší, že by detailnější průzkum rozhodně nebyl na škodu. Poměrně originální námět se mi zálibil a hned jsem si ho částečně asocioval s nedávným veledílem F. Alvareze - Don't Breathe. Se zhlédnutím snímku jsem pak již neotálel ani minutu. A vyplatilo se. Good Neighbor se ze začátku tváří jako found footage, čímž divák získává autentický náhled do života strůjců celého experimentu. Posléze však vidíme i záběry z klasické kamery kombinované se záběry z instalovaných minikamer, což vše dohromady vytváří opravdu zajímavý mix. Časová posloupnost záběrů je převážně lineární, avšak vyskytují se zde i krátkodobé prostřihy do soudní síně, které částečně poodhalují výsledek projektu a mírně tříští budovanou atmosféru. Především bych řekl, že jejich užití nebylo vůbec nutné a jedná se tak o prvek spíše kontraproduktivní, který zároveň považuji za největší slabinu snímku. Herecké výkony jsou kvalitní, zejména v podání Jamese Caana, a podporují tak dynamiku vývoje postav, především výborně napsaného protivu Harolda. Samostatnou kapitolu pak představuje precizní atmosféra, která na diváka neustále šplouchá vlny znepokojení z Haroldova temného domu, aby pak v některých momentech udeřila prudce a nečekaně jako tsunami. Divák jistě ocení i nápadité zakončení celého příběhu. Good Neighbor lze považovat za jeden z nejlepších hororů tohoto roku a já mu tak uděluji slabších pět hvězd a jméno Kasra Farahani si tučně poznamenávám do svého hororového zápisníku. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Roztrhlo sa vrece s "nepodarenými" susedmi, ktorí majú viac tajomstiev ako Alenka v ríši divov. Dnes večer sa chystám na slepca so schopnosťami z partie fantastickej štvorky, pričom dúfam len v jedno, že to nebude rovnako zavraždených 100 minút z môjho života, ako v tomto prípade. 75 minút sa absolútne nič nedeje, pričom tí dvaja mladí zmrdi len klábosia ako dve staré kurvy na trhu. Chvála bohu, že aspoň záverečná tretina naberie nejaký ten spád, pričom sa snímok konečne začne uberať nejakým tým smerom, lebo prisám bohu, toto je z 3/4 absolútna strata času. Nebyť toho "príjemne" prekvapivého, nečakaného zvratu či celkovej pointy, ktorá sa doslova vrýva do mozgu diváka, šmaril by som bez výčitiek jednu ☆. Takto aspoň tie dve za snahu, vytvoriť niečo mládeži poučné. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

(Pre mňa) štylisticky a koncepčne veľmi podobné snímke Disturbia – dvaja mladí teen sliediči sledujú deda-suseda naproti ulici na tichom, idylickom predmestí. V prípade Disturbie mali podozrenie, že je sériový vrah (s/o Leto 84), v prítomnom, že v jeho dome straší, čo zakrývajú za, resp. prekrývajú súbežne s ich (asi) školským experimentom. A starček je zhodou okolností James Caan, ktorý tu úplne vyzerá ako zlacnená (alebo drahšia, súdiac podľa tvojho pohľadu) verzia Kelseyho Grammera. --- Filmu nechýba napätie aj napriek tomu, že už v prvej desiatke minút ti zrejme bude jasné, odkiaľ fúka vietor. Prelínanie troch časových rovín je pekným spestrením. Slušne zostrihané a postupná zmena vykreslenia hlavnej postavy veľmi uspokojivá (rejža si ma omotal okolo prsta; vážne som si myslel, že to bola prostitútka) a podobná reálnemu životu – nevieš, kým nevieš. Rozuzlenie ma vždy rozbije. Cením tiež hudobný podkres a chalanovu izbu, ktorá je odkazom a poctou filmovej časti popkultúry. A keď zazvoní zvonček, všetkému je koniec... ♪♫ / ♪♫ / ♪♫ (5.10.2019) (25.2.2022) (5.10.2022) (6.10.2022) (30.1.2023) (3.3.2024) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Filmů o podivínských sousedech, kteří jsou terčem různých spekulací a skandálních teorií, že ve svých domech kují pikle, neřkuli přechovávají mrtvoly, existuje více než dost. Tenhle vrhá na scénu dva středoškolské výrostky, kteří po šest týdnů soustavně monitorují svého nesympatického postaršího souseda, aby dokázali, že v jeho domě straší(!). Už jen tenhle nápad mně přišel debilní. Bohužel, debilně vyznívá film i jako celek. Ačkoliv je chválihodné, jak si jsou tvůrci vědomi obehranosti tématu, načež zvolili poměrně novátorský přístup ve stylu opodstatněného found footage, což se vzpírá klišoidnímu vyznění. Jenže má to háček. Buď jsem film nepochopil, to je jedna možnost, buď se mnou film vyjebal, to je druhá možnost, nebo mně něco zásadního z děje uniklo, což mně znemožnilo film z logického hlediska vstřebat, to je třetí možnost. Ať je to, jak chce, scenáristicky mně to nedávalo kloudný smysl. Celá klukovina skončí až u soudu, to se dozvídáme zkraje, celá sledovačka skončila tragédií, není jasné, co se přesně semlelo, během filmu několikrát prostřednictvím prostřihů do soudní síně nahlédneme. Hlavním faktorem pro mě je záživnost. Ve filmu se takřka nic neděje Thriller/horor - kde to bylo?! První hodinu kluci provádějí svému sousedovi kulišárny ve stylu paranormálních aktivit. To bylo originální. Pak se soused náhle zdrží přesčas ve sklepě, asi se nemohl dopočítat brambor, načež se kluci dovtípí, že tam patrně kohosi vězní, nejspíše ženu, možná už mrtvou. Zvláště konec, ještě než padne verdikt u soudu, je příšerný. Měl bych recenzi samý spoiler, abych mohl osvětlit, k čemu v závěru došlo. Přiznám se, nepochopil jsem jej, nepochopil jsem jednání postav, co strašného soused provedl, zda masturboval nad bramborami, či ještě něco ohavnějšího. Žádné závěrečné vysvětlení tvůrci nedodali. Scénář psali dva kamarádi, co mají za sebou jen hrstku tv filmů, které nikdo neviděl. Zrovna tak režisér Kasra Farahani, ten zastává u filmu hodně funkcí, režíruje jen sporadicky. Obsazení je dobré. Ostřílený James Caan působí mysteriozně, kluci Logan Miller a Keir Gilchrist příslušně sekundují. Vznikl utahaně nudný snímek, s občasnými záchvěvy dusné atmošky, bez gore, s nulovým napětím, nicotnou gradací, bez pořádného finále. Opětovně bych si tohle nedal. 5/10 ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zoufale průhledný scénář, ubíjející tempo, šeď a nuda.Film který chtěl asi šokovat svojí pointou, ale ani na vteřinu se mu nedaří vybudovat kus napětí, strach, nebo jakoukoliv emoční reakci kromě znudění.Promarněný potenciál který měl daleko navíc.45%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

V průběhu děje je divák průběžně namlsáván očekáváním čehosi temného, děsivého, tajemného, aby se nakonec vše rozuzlilo (nepřekvapivě) ve fádní a moralizující zápletku. Ale přece jen dvě hvězdy mi přijdou málo, herci mi nevadili, děj mě nenudil, a tenhle film pro mládež mě bavil určitě víc, než třeba nový Star Trek pro malé děti. Takže slabá třetí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem neotřelý nápad potěšil, líbil se mi i styl vyprávění, který ukazuje nejen samotné sledování, ale věnuje se prostřihům ze sousedovy minulosti a zároveň i soudu, který přišel po ukončení experimentu a který nechává diváka v nejistotě, jak to vlastně dopadlo. Vedle Caana mi seděli i oba představitelé teenagerů, kteří to celé spustili. Potud dobré. Bohužel režie se věnuje až příliš kecání u monitoru a řekněme polo FF záběrům, což leze obojí strašně na nervy. Rozumím tomu, že "autentické" záběry tady být musely, ale dalo se s nimi nakládat mnohem úsporněji. Bylo by to ku prospěchu věci. Nakonec to celé zvedl až samotný závěr, který byl sice trochu účelový, ale dokázal zahrát na ty správné citové struny. 65% ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

"Tento zvonček ti dávam ako darček. Keď niečo budeš potrebovať, zacingaj s ním a ja vždy prídem za tebou." Žáner found footage ma zaujme len zriedka, no tento film mi prekvapivo sadol viac než som od neho očakával. Herci aj scenár sú relatívne fajn a ja som sa bavil. Ako horor film síce až tak nefunguje, ale miestami si udržiava dobrú atmosféru a pôsobí tak aspoň na celkom solídny thriller. Zápory tu sú a zmysel tu nedáva tak úplne všetko, ale film splnil svoj účel a zaslúži si aspoň trochu pozornosti. Nie originálny, nie skvelý, no príjemný film na večerné vypnutie. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I když mě finále lehounce zklamalo, přece jen je dle mého tenhle film dost dobrý na to, aby stál za pozornost. Je to takové komorní, mockumentary se tu využívá jen ta akorát, aby to neodradilo a celkově je to docela napínavé a funguje to. Záleží jen na tom, jestli se vám to finále bude líbit nebo nebude. A za mě ušlo. ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

kámoši ethan a sean se rozhodnou postrašit podivného souseda. nastraží u něj kamery a moderní technologii, která jim dovolí na dálku otevírat dveře nebo zapínat gramofon - vše následně dokumentují. nejprve se zdá, že se jejich škodolibý projekt daří, nicméně ethan vymýšlí čím dál víc krutější plány. a tajemný soused častěji chodí do zamčeného sklepa... — bylo to celkem napínavý. nejvíc se mi líbila postava ethana; celý film jsem si říkala: "na něm není něco v pořádku". no a tohle moje tvrzení podporuje konec, jenž byl moc povedený. konečně měl těch milion zhlédnutí! ()

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Naprosto výýýýborný horor/thriller!! Můžu s čistým svědomím doporučit všem. Nechci spoilerovat, takže se tu nebudu rozepisovat, ale jedná se o opravdu výborný psychologický thriller, který má hlavu a patu a skvělý konec. Za mě 90% ()

Hugomil 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho kecání těch dvou puberťáků a bohužel to moc nezachraňuje ani závěrečná pointa, která byla vcelku povedená. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Zaujmou herecký výkony, napínavější atmosféra (hlavně díky dobrý práci s kamerou, zvukem i hudbou) a sympatická snaha překvapit diváka finálnim twistem. Závěrečný pointě se pak docela daří předat poselství, že neni radno soudit druhý, když o nich nic nevíme. Někoho možná pointa zklame, resp. si bude řikat, že by radši dostal víc akčnější / hororovější finále, ale já byl v tomhle ohledu spokojenej. Kdyby si tvůrci nechali soudní scény až na samotnej závěr a věnovali se ještě víc Graineyho postavě resp. baráku na úkor rozhovorů mezi Ethanem a Seanem, mohlo vzniknout ještě něco zajímavějšího, než solidní thriller na jednu projekci. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

70% - komentář 20ti slovy: Nic excelentního, ale tohle mělo atmosféru. Dějová linka ze soudu zvyšovala mou zvědavost "co se posralo?". I "rozuzlení" bylo chytré. ()

Homerking 

všechny recenze uživatele

Dva přátelé Ethan a Sean se rozhodnou uskutečnit experiment na svém zatrpklém starém sousedovi, chtějí zjistit, zda dokážou pomocí technologií přimět člověka aby uvěřil na duchy, sousedův dům tajně vybaví kamerami a několika důmyslnými přístroji pomocí kterých budou simulovat paranormální jevy. Průměrný ale zábavný film co určitě stojí za pozornost. ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Tak dopozerané, vcelku OK, dobre spracované, herecké výkony uveriteľné. Ale čo vlastne bolo tam dole som na nedozvedel ()

Mamlas odpad!

všechny recenze uživatele

Pseudodokument s alternativní kamerou, pár pitomcema a tak nezajímavý, že jsem hned zkraje odpadl, pak se podíval na konec a uznal, že to bylo o ničem a o nic jsem nepřišel. ⬇️ 2% ()

Reklama

Reklama