Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (384)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Novodobý hrdina alebo len hrdina, ktorý sa snaží o vykúpenie. Veľmi podarené dielo. Cez všetky vulgarizmy a jednoduchý príbeh veľa vypovedá o našej dobe. Kto má peniaze, má moc a môže čokoľvek. Kto ich nemá a žije si svoj malý život, musí držať hubu a krok. Zásadným spôsobom sa na Národnej triede podpísal tiež soundtrack. Aj cover je podarený a vulgárny. Skvelo vyfarbený a pôsobí moderne. Pod tvrdým obalom a všetkými tými vulgarizmami a zadarmo rozdávanými päsťami je skrytý nádherný, ale smutný ľudský príbeh z pražského legendárneho sídliska, ktorý sa režisérovi opäť podarilo nádherne vyrozprávať a hlavne zakončiť nečakane silným záverom. Zdanlivo jednoznačný film, ktorý dokáže prekvapiť skvelými kontrastmi a skvelým hudobným sprievodom. Český snímok roka. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Štěpán Altrichter atmosféru stále umí vykouzlit, ale do tohoto příběhu se mu ji daří dostat jen v menším počtu scén, než to bylo u Schmitkeho. Film táhnou herci v čele s buldozerem Hynkem Čermákem, ale po té hodince a půl bych nejvýše řadil civilnější herecký výkon Kateřiny Janečkové. Pořád mám ale pocit, že tenhle námět měl navíc, než je tento lehký nadprůměr... ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

"Kam jdeš? Lucko, ty vole, dyť já tě mám rád tyvole!" A takhle je to tady se vším. Plus za přesné herce (Kateřina Janečková si už zasloužila více prostoru než v nekonečných seriálech), mínus za scénář generující nudný a divný děj. Z trailerů jsem se těšila, zpětně jsem ráda, že jsem ušetřila za vstupenku do kina. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

V den udílení 27. Českých lvů jsem dal před TV Koljou přednost Hynku Čermákovi v roli, která mu sedla, jak by nesedla nikomu jinému. Tím jsem si jist. Národní třída je vtipná, lehce smutná, ale hlavně vtipná. Zároveň nečekaně dobrá. Není to film o vypatlaném holohlavci. Vandam ztvárňuje člověka se zásadami. A to bylo fajn. Plus bonus sympaticky hrající Kateřina Janečková, alias Ošklivka Katka (zde ale jako ošklivka rozhodně nevypadá). 75% (with J.) ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

rozporuplný film...na jednu stranu celkem dobře vypadá a má slušné a slušně hrající herce,ale na druhou stranu neví co chce.A nebo to ví a já sem to nepochopil.Zhruba do poloviny totiž vypadá jako černohumorná sonda do života těch,kteří jsou,nebo se cítí na hraně společnosti a žehrají na nové pořádky,přičemž by měli být vnímáni jako kladní hrdinové a kdokoliv jiný (policie,developeři) naopak jako čistě záporné postavy.Ve druhé půlce se pak Národní třída zvrhne v těžko identifikovatelné a moc smysl nedávající něco co by nejspíš chtělo být syrovým dramatem,ale nevychází mu to.Kapitolou sama o sobě je titulní hrdina,který je tu sice líčen víceméně jako klaďas,samorost beroucí spravedlnost do svých rukou v případě bezpráví.Respektive v tom co on vnímá jako bezpráví.Nicméně,není ničím víc než jen nevyzpytatelným magorem,který nejspíš poslouchá Ortel,hajluje na jejich koncertech,volí SPD a mlátí lidi na potkání,ať už řeknou/udělají cokoliv.Nízké hodnocení si tak nakonec Národní třída nevyslouží proto že by byla úplně špatná,ale proto,že její vyznění je hodně nešťastné (ať už to tak režisér chtěl a nebo ne) a nelíbí se mi...40% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Děj knižní předlohy se odehrává v Praze na Severním Městě. Děj filmu je zasazen na pražské Jižní Město, kde se v době natáčení nacházela i skutečná restaurace Severka v ulici Metodějova, ve které se děj odehrává. (Ampi)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama