Reklama

Reklama

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným..." V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v rozmluvách a drobných půtkách se svými přáteli. Žádná hádka ovšem není tak vážná, aby ji nespravila sklenice vína a pár utopenců s cibulí. Rozruch do jejich života však přinese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna. Ta totiž hned při prvním večerním vystoupení okouzlí každého ze tří svérázných filosofů. A ti se o ni začnou každý po svém ucházet... Vladislav Vančura za své nejlepší dílo považoval právě útlou knížku rozprav tří přátel, v nichž se zabývali smyslem existence, krásou a věrností žen a nepostižitelností rozmarů letního počasí. Ovšem hlubokomyslná věta jednoho z nich "Tento způsob léta..." se stala známou až díky filmu, který v roce 1967 natočil režisér Jiří Menzel. S naprostou jistotou a velkou uměleckou erudicí zvládl problém adaptace Vančurovy prózy do řeči filmových obrazů. Vytěžil z ní obrazy plné krásy, poezie a životní moudrosti. A přesně věděl, kdo se do postav, promlouvajících krásným, ale přece jen literárním jazykem, převtělí - Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák. Půvabnou Annu ztvárnila Jana Preissová, tehdy ovšem pod svým dívčím jménem Drchalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (364)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace Rozmarného léta je sice o hodně lepší než kniha, jelikož ten Vančurovský jazyk se doopravdy nedá číst, ovšem i tak je to utrápený film, stejně jako bylo to léto. Je to jen takové povídání o ničem, které i přes krátkou stopáž nudí [14390. hodnocení, 337. komentář, 78%] ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Výborně napsané, skvěle natočené, mistrně obsazné. Nicméně vidět se to dá tak jednou za 15 let. Já viděla po třetí, tak mám do šedesáti vystaráno. ()

JanKukulín 

všechny recenze uživatele

Nádhera...doslovné převedení Vančury na filmové plátno se skvělými hereckými výkony snad všech zúčastněných se spoustou kultovních hlášek. Navíc nesmím opomenout, mnohými proklínanou, vynikající jazyk, kterým je dílo napsáno. Při čtení jsem měl strach, jak bude tato biblická čeština fungovat na plátně, ale mé obavy se po zhlédnutí vytratily. Doporučuju jak film tak knihu (je to přijatelný formát čítající asi 120 stran, tak se toho nebojte a dejte jí šanci) ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Lahodné a dobré jako ten nejlepší utopenec. Milé, přívětivé a jadrné jako letní večer. Jiří Menzel exceloval a Rudolf Hrušínský s Vlastimilem Brodským tomu dodali lesk svých osobností. Debutující Jana Preissová je přímo rozkošná. Jazyk básnický z úst zmíněných mi nezněl nijak násilně, jak by jen mohl. Sedumdesát čtyři minuty poetična. Skvost. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Z toho mála Menzelových filmů,které jsem měl tu čest vidět,se mi Rozmarné léto jeví jako jasně nejlepší.Dýchá z něj podmanivá atmosféra,kouzelná poetika a bez výjimky brilantní herecké výkony.Úžasné filmové dílo člověka,který ví,co točí a jde si bez kompromisů za svou vizí. ()

Fawkes 

všechny recenze uživatele

Rozmarné léto mě moc dějově nebere, ale musím uznat že je to dokonale zvládnuté, co se týče převedení knihy do filmové podoby. (57%) ()

Rázlik 

všechny recenze uživatele

V rámci povinné četby jsem čtení knížky vzdal už v půlce a řekl jsem si, že si raději pustím film, který mi snad alespoň něco řekne. Bohužel se tak nestalo. Pro mě rozhodně lepší než knižní podoba, ale stejně jako mě neoslovila kniha, tak mě neoslovil ani tento film. Tak ty 2 hvězdičky snad za slečnu Annu a Hrušinského.. ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Se starosvětskou poetikou kouzelně šroubovaných větných vánoček (hluboká úklona hercům, kteří je dokázali tak přirozeně reprodukovat) utkal Jiří Menzel další ze svých skvělých adaptací. Nesmiřitelný a věčný souběh ideálu a triviality, užvaněného mozku a bezelstného těla. Děravý slunečník našich představ o dokonalosti. A překrásná Jana Preissová. ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele

K tomuhle můžu říct tak 2 věci - "Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným" a 4 z testu z češtiny na Rozmarné léto :( ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Na Rozmarné léto jsem se velmi těšil a po jeho zhlédnutí jsem byl neméně zklamán. Od filmu hojně obsazeného mými oblíbenými herci jsem prostě musel čekat mnohem více. Bohužel jsem dostal jen, naštěstí poměrně krátkou, porci nudy. Moje hodnocení je tak 50%, a to ještě spíše z úcty k obsazeným personám. ()

Person 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně zpracovaná knižní předloha. Myslím si, že ani sám Vančura by nebyl zklamán. Příjemný poetický zážitek s brilantními herci. ()

pouler 

všechny recenze uživatele

Lázně, bezčasí, český mikrosvět. Výborný režisér, dobří herci, bravůrní literární předloha. Jak to jde udělat film bez jediného výstřelu, mrtvoly, krve... Hm... :) ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Tak jak se zdál Rudolfofi Hrušínskému nešťastným příběhový způsob léta, tak mně přišel nešťastný celý film. Knižní předlohu jsem sice nečetl, ale mám pocit, že to byla právě ona kdo to celé zavinil. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Mistrně zvládnuté převedení Vančurovy poetiky a hlavně jazyka na filmové plátno, což rozhodně není jednoduchá záležitost. Všichni herci zvládli své úkoly na výbornou, jejich projevy působily přirozeně a celkově vkusně zapadly do poetické atmosféry. Velká poklona režiséru Menzelovi, který se obsadil do role kouzelníka Arnoštka. Pochopitelně hlavní trojice přátel, lázeňský mistr Antonín Důra R. Hrušínský, major V. Brodský a kanovník F. Řehák byla nepřehlédnutelná, jejich diskuze velmi pozoruhodné a herecké výkony famózní. V. Brodský měl po celou délku filmu jeden neměnný noblesní výraz anglického lorda, i proto mě jeho přednes a výkon zaujal nejvíce. Při volbě ženského obsazení měl režisér též šťastnou ruku, půvabná J. Preisová jako tanečnice či baletka a neméně atraktivní M. Myslíková jako Důrova manželka snímek jednoznačně oživily. Velmi povedená adaptace románu slavného spisovatele slavným režisérem. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama