Reklama

Reklama

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným..." V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v rozmluvách a drobných půtkách se svými přáteli. Žádná hádka ovšem není tak vážná, aby ji nespravila sklenice vína a pár utopenců s cibulí. Rozruch do jejich života však přinese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna. Ta totiž hned při prvním večerním vystoupení okouzlí každého ze tří svérázných filosofů. A ti se o ni začnou každý po svém ucházet... Vladislav Vančura za své nejlepší dílo považoval právě útlou knížku rozprav tří přátel, v nichž se zabývali smyslem existence, krásou a věrností žen a nepostižitelností rozmarů letního počasí. Ovšem hlubokomyslná věta jednoho z nich "Tento způsob léta..." se stala známou až díky filmu, který v roce 1967 natočil režisér Jiří Menzel. S naprostou jistotou a velkou uměleckou erudicí zvládl problém adaptace Vančurovy prózy do řeči filmových obrazů. Vytěžil z ní obrazy plné krásy, poezie a životní moudrosti. A přesně věděl, kdo se do postav, promlouvajících krásným, ale přece jen literárním jazykem, převtělí - Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák. Půvabnou Annu ztvárnila Jana Preissová, tehdy ovšem pod svým dívčím jménem Drchalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (364)

Alex_01 

všechny recenze uživatele

Komedie jo? Smysl pro humor tohoto jinak vznešeného poetického filmu jsem úplně nepobral (major snažící se ojet Annu, načež ho to tak vyčerpá, že ihned usne? Dědek upozorňující kouzelníka, aby nespadl, přičemž ho ten krypl z toho lana setřese - div z něj neudělá krypla? - asi už jsem mimo...) Před nedávnem jsem přemítal nad tím, čím to, že je Hrušínský se svým odevzadným, monotónním projevem tak opěvovaný herec. Ale když tady vidím, jak je prostě s tou postavou sžitý (hraje to, jako by jí sám byl celý život), prezentuje se přirozenými, charizmatickými gesty apod., tak je mi to už jasné a držím hubu.  Ve výsledku Chudák Antonín dostal ze všech tří nejvíc napráskáno: ne od kouzelníka nebo opilců, ale od konečného soužití s blbou Kateřinou, které se žel bohu nezbavil. "tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným" (zamrazilo). ()

Scanerior 

všechny recenze uživatele

Tento způsob filmu zdál se mi poněkud nešťastný. Vím, že budu asi v menšině, ale nějak extra mi tento snímek podle známé předlohy nesedl a nechal mě absolutně chladným. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Nuda a nuda... prvú polhodinu filozofovanie, ktoré ma nezaujalo a vôbec nič nedalo, potom lanolezec sám pán režisér... a čo bolo ďalej? Asi len kvalitná nuda... z celkového pohľadu nudná komédia pre mňa a pre niekoho iného možno zaujímavý poetický film. ()

sweetRozarie 

všechny recenze uživatele

Obvykle se na tak staré filmy (až na výjimky,samozřejmě) nedívám, nebaví mě. O tomhle ale mohu říci pravý opak. Mohu jej vidět znovu a znovu a stále v něm nacházím jisté potěšení a, co je hlavní, neomrzí mě. Spousta názorů tvrdí, že si je film nezískal, protože se v něm zkrátka nic neděje. Ale o tomhle on je, snímek je natočen na Vančurovu knižní předlohu a máme v něm nacházet prvky poetismu, film nás má stejně jako kniha navodit do uklidňující, hřejivé atmosféry, což je zde dokonale splněno. Ovšem, některé pasáže by opravdu mohly být zkráceny, za to hvězda dolů. ()

Tomik00 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch lepších, českých komedií. Její hlášky hlavně vstoupiy do české historie. Hlavně pan herec Rudolf Hrušinský. V této české komedii byl nejlepší. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 7/10 ... Celkový dojem: 2/10. ()

Fill16 

všechny recenze uživatele

Je až neskutečné, jak dlouho jsem se tomuto veledílu mistra Menzela vyhýbal. Přesto bych ale mohl říci, že jsem udělal jedině dobře - jako malému by mi to nic neříkalo. Rozmarné léto jak v podobě knižní, tak i filmové je naprostý balzám na duši. Všechna ta poetičnost, krása, úžasně plynoucí čas, vynikající herci a hudba je TO, co mě chytilo za srdce nejvíce. Kdo umí číst mezi řádky, pochopí, že toto dílo v sobě nese daleko více, než si dovede představit. Nádhera a veliké překvapení. Díky pánové Vančuro a Menzele za něj! Je to dokonalý zážitek ... ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Spíš než film jako celek je zajímavým hereckým koncertem jednotlivých herců. Výborná scnéna je na provaze, kdy sem přiběhne jeden místní občan a se slovy: "Slezte, spadnete!!" s ním začne třást a když ho opravdu setřese, tak jen pronese: "Vidíte člověče, vždyť sem Vám to říkal":) Ale jinak průměrný snímek... ()

lemoun 

všechny recenze uživatele

"Vančurova čeština" hřeje člověka u srdce od začátku do konce a chvílema jsem se i styděl, za svůj současný jazyk. ()

Alister 

všechny recenze uživatele

Rozmarné léto je filmem velmi dějově minimalistickým a plným barev, přestože sem tam zaprší, jako připomínka na životní danost postarších postav, jež by se nehledě svého věku hnali do náruče touhy. Každá z postav je právě tak svého druhu svérázná, aby ve vzájemné konfrontaci těchto svérázů vynikla hořká zkutečnost, která všechny spojuje. A tedy mají Vančurovi postavy být odejity do citového sanatoria ? Děj je opravdu jen hřištěm pro koncert jazyka respektive mile letně ospalého obrazu, který je přesně vepsán ve tváři Antonína Důry. Středobodem je zde opět žena, která je nositelkou mladistvého jinošství pružného těla kočkovité šelmy a zároveň výrazu andělské kopretiny, jež svojí domnělou potřebou zalévat láká zahradníky na zpola rozevřený květ, avšak, jak již bylo zmíněno, domněle. A je snad čistší formy touhy než tato? Žena je básníkem života, jen o tom ještě neví. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Tento způsob filmu zdá se mi poněkud nešťastným... Předlohu jsem nečetl, ale věřím, že může mít svoje silné kouzlo. Ale jako film se tenhle letní příběh neuvěřitelně táhne a knižní repliky ve filmové podobě uším zrovna nelahodí. Zatímco v knize může taková řeč znít kouzelně, ve filmovém podání to zní velmi uměle a nepřirozeně. Zkrátit film na polovinu a mohla by z něj být nádherná filmová povídka, něco ve stylu Hrabalových Perliček na dně. Škoda. Moc jsem se na tenhle film těšil, ale i přes pár krásných poetických i humorných chvilek mě celkově hodně nudil. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama