Reklama

Reklama

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným..." V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v rozmluvách a drobných půtkách se svými přáteli. Žádná hádka ovšem není tak vážná, aby ji nespravila sklenice vína a pár utopenců s cibulí. Rozruch do jejich života však přinese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna. Ta totiž hned při prvním večerním vystoupení okouzlí každého ze tří svérázných filosofů. A ti se o ni začnou každý po svém ucházet... Vladislav Vančura za své nejlepší dílo považoval právě útlou knížku rozprav tří přátel, v nichž se zabývali smyslem existence, krásou a věrností žen a nepostižitelností rozmarů letního počasí. Ovšem hlubokomyslná věta jednoho z nich "Tento způsob léta..." se stala známou až díky filmu, který v roce 1967 natočil režisér Jiří Menzel. S naprostou jistotou a velkou uměleckou erudicí zvládl problém adaptace Vančurovy prózy do řeči filmových obrazů. Vytěžil z ní obrazy plné krásy, poezie a životní moudrosti. A přesně věděl, kdo se do postav, promlouvajících krásným, ale přece jen literárním jazykem, převtělí - Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák. Půvabnou Annu ztvárnila Jana Preissová, tehdy ovšem pod svým dívčím jménem Drchalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (364)

Kinderr 

všechny recenze uživatele

Dílo, které se dostalo do školních učebnic. Mně osobně tato tvorba nic moc neříká, přeci jenom jsem mladší generace, kterou tento styl moc neoslovil. Každopádně četla jsem i kousek knížky a opravdu to není sranda, mluva, která je volena v filmu je prostě Menzlovská tvroba no. Hvězdy dávám za herecké výkony a za obdivuhodné pojetí a to, že toto dílo něco znamená. ()

DavidDizzer 

všechny recenze uživatele

Možná budu za velkého kritika s nesmyslným hodnocením u někoho, ovšem tento film mě i přes herecké výkony českých herců absolutně nebavil. Proč? Neměl žádný děj, žádnou zápletku, žádné rozuzlení, žádný nápad a průběh. Během toho filmu vlastně ani nepochopíte, proč byl film natočen (respektive kniha napsána). Většinou se film natáčí, pokud to má mít nějaký záměr či nějaký průběh - v tomto filmu se ale vůbec nic nedělo. Děj byl takový, jako když si představíte, že někdo natočil film, jak se lidé koupou v rybníce, a dále se jen koupou a koupou, opalují a koupou a je konec filmu. Takto to asi vypadalo. Zkrátka žádná zápletka, nic... Za snahu musím dát alespoň (*), více opravdu ne, nezlobte se na mě, ale film bez žádného děje a smyslu natočení, si více nezaslouží. ()

Tarix 

všechny recenze uživatele

Kniha je naprosto přelomová (i ve světovém kontextu); dokonalá tzv. literární hra. Nemluvě o vančurovštině... a atmosféře! Film je vynikající - jak už mnozí napsali, převádí knihu na plátno naprosto precizně. Ale aby film dosáhl téže výjimečnosti, jakou disponuje kniha (a jakou dosáhla Vláčilova Markéta Lazarová), musela by se hravost zobrazit ve formální stránce filmu. A to se bohužel nestalo. Pořád ale příjemná podívaná. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Tolik vážné snahy o filozofování, tolik nudných dialogů bez děje, tolik češtinářsky poeticky vyšperkovaných skvostů, a přece jde v tomto filmu jen o žrádlo, chlast a šukání. Vskutku zvrácený paradox. ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

I když je ten film obzvlášť nenucený, tak na něj asi člověk musí mít tak akorát rozpoložení. Mně ta hravá poetika sedla přesně akorát a musím se přiznat, že být větším filmovým nadšencem, tak se ty repliky snad naučím zpaměti. Pro mě to byl takový oddychový Saturnin s náladou dát si nohy na stůl a těšit se z žití tu a teraz. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Na tohle se hodí dívat pořád dokola. Nejlépe pak za chladných letních dnů. :-)  Vančurovská rétorika k tomu neomylně patří. Zajímavé je, že se jedná teprve o 2-3 film Františka Řeháka a přesto působí jako zkušený matador. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Radek to napsal za mne, krásný, poklidný film, který chce svého diváka. Také proto píše ve svých (místy nespolehlivých) vzpomínkách na český film nové vlny, ýe se to do New Yorku nemělo posílat. Nemělo, protože tohle se nedá přeložit, k tomu by musela jít brožurka o Vančurovi a smyslu jeho tvorby a dobových podmíněnost díla i filmu, které jsou navíc odlišné. Jistě to mnohým nesedí svou pomalostí a vychutnáváním. Vedle hlavních postav bych ještě zmínil moc pěkný výkon paní Myslíkové a pochopitelně naprosto nádhernou Janu Preissovou ještě jako Drchalovou. Naši pubertu svým trikotem a scénou v maringotce obohatila. Není to film do každé nálady,  No a je tu i Pavel Bošek,  úcta a díky za Kurs. ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Cela Vancurova poetika mi jde trochu proti srsti, ale predpokladam, ze je to jeden z jejich zamyslenych ucinku - u Menzelova pojeti si ale uz nejsem tak jista tim, ze neni myslena mene ironicky. Nastesti (jako dost casto u jeho filmu) to zachranuji herecke vykony vsech zucastnenych a podvedoma snaha filmu pana Arnostka potopit :) ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Už svým založením je to zvláštní a svérázné dílo, na které už člověk musí mít svůj věk, takže se ode mě asi nečeká, že bych to z hloubi duše pochopil. Natočeno ale hezky, je to zase trochu něco jiného než obvykle sleduji. 80%! ()

Noc17 

všechny recenze uživatele

Dnes ráno ve stromořadí doubků mě kouzelník sešvihal svou hůlkou...neznám hezči větu, která oslavuje život¨¨ ()

nightowl 

všechny recenze uživatele

Myslel sem, ze komedie ma bavit a ne nudit k smrti. Poetika se do filmu vubec nehodi... tenhle radoby mistrovskej kousek je dost o nicem. Tohle, ze je cesky klenot? ()

dusepe 

všechny recenze uživatele

Věrná adaptace knihy. Vančurově jazyku jsem aspoň, co se týče četby, nepřišel příliš na chuť. Menzel však toto kouzlo a krásu v jednom nesporně odhalil v dokonalých dialozích. Atmosféra, prostředí a postavy jsou tak nějak Vančurovsky utahané. Takhle to zkrátka mělo být. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že věta "Tento způsob léta se mi zdá poněkud nešťastný." mluví za vše. Každopádně jisté "ale" zde je. Přestože Rozmarné léto pravděpodobně nešlo natočit lépe, něco mi k pěti hvězdičkám chybělo. Nevím však, co to bylo... ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Krásná čeština, výborné herecké výkony, zvláštní atmosféra a poetičnost filmu ... Je až neskutečné, kolik výrazných a nezapomenutelných postav dokázal Rudolf Hrušínský s bravurou zahrát (Švejk, Spalovač mrtvol, Vesnička středisková...) Rád se podívám znovu. 90% ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama