Reklama

Reklama

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným..." V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v rozmluvách a drobných půtkách se svými přáteli. Žádná hádka ovšem není tak vážná, aby ji nespravila sklenice vína a pár utopenců s cibulí. Rozruch do jejich života však přinese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna. Ta totiž hned při prvním večerním vystoupení okouzlí každého ze tří svérázných filosofů. A ti se o ni začnou každý po svém ucházet... Vladislav Vančura za své nejlepší dílo považoval právě útlou knížku rozprav tří přátel, v nichž se zabývali smyslem existence, krásou a věrností žen a nepostižitelností rozmarů letního počasí. Ovšem hlubokomyslná věta jednoho z nich "Tento způsob léta..." se stala známou až díky filmu, který v roce 1967 natočil režisér Jiří Menzel. S naprostou jistotou a velkou uměleckou erudicí zvládl problém adaptace Vančurovy prózy do řeči filmových obrazů. Vytěžil z ní obrazy plné krásy, poezie a životní moudrosti. A přesně věděl, kdo se do postav, promlouvajících krásným, ale přece jen literárním jazykem, převtělí - Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák. Půvabnou Annu ztvárnila Jana Preissová, tehdy ovšem pod svým dívčím jménem Drchalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (364)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Film který jde svým zpracováním a obsahem tak mimo mě, jako hokej kolem pekla.Se ženou dojíždíme filmové resty, moje, její, české, zahraniční, ale po tomhle zážitku sem se musel vrátit k Hollywoodskejm blbinám.40%. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Krásný film, byť i tady Menzel spíše zlehčuje závažnost předlohy, což není na škodu, ale do jisté míry vytváří autonomní děj a vlasní (pravda, velmi poetickou) interpretaci předlohy. Poetická atmosféra často vzniká vlastně volným nakládáním s předlohou, nebot právě nekorespondence mezi Vančurovými slovy a Menzelovým obrazem vytváří onen prostor pro poetickou nadsázku. Zároveň ale může způsobit to, že člověku pro samé ulpívání na poetických a úsměvných detailech unikne vlastní sdělení celého příběhu, což by byla nepochybně škoda... ()

HenryS. 

všechny recenze uživatele

Menzel vyzdvihuje u Vančury chcípáctví, Schmidt prasečinky. Příště si raději potřetí přečtu Mlčení plukovníka Brambla. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Nezapomenutelná hláška v podání charismatického pana herce Hrušínského. Způsob jeho podání, hraní a jistě i vlastního života, v dnešní rovině již téměř nepředstavitelný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako převedené je to parádně a je to kus skvělé filmařiny, o to nic. Herecký koncert, skutečně. A dokonce i ty šroubované věty znějí díky hercům a dovedné kameře v podstatě přirozeně. I ona letní pohoda a atmosféra ospalého maloměsta je ve snímku dokonale podaná. Jen dějově mne to nějak nebere. Tři kamarádi se zamilují do jedné holky, div se nepozabíjejí, aby pak k sobě opět našli cestu a zjistili, že přátelství je důležitější. U postavy Anny vlastně nevím, zda je skutečně poetická bytůstka, nebo prostě kurvička (Ovidiovo Umění milovat ji přinutí hned odhodit šaty a nalévat alkohol), což mi onu poetiku tak nějak kazí. Možná je to účel, onen paradox krásné řeči a povrchnosti nízkých tužeb, ale prostě mne to v tomto ohledu nebavilo. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Tak tohle pro mě opravdu není. Ne že bych byl nějaký puritán a možná jsem asi necitlivý buran, ale ta typická čecháčkovská poetika, která vzdává hold žraní, chlastání a souložení a celé to zaobaluje do něžné letní aury, mě vlastně dost odpuzuje. Samotný film navíc zcela postrádá děj a těch 75 minut si vystačí opravdu jen s tlacháním o ničem. Me Too s Rudolfem Hrušínským. 1/10 ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: + obnovená premiéra - ČST 2 (slovenský okruh) = 15.4.1983, pôvodná filmová adaptácia (13.11.2016) ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Snad nejvěrnější ztvárnění knižní předlohy, jaké znám. A Jana Preissová byla v roli Anny správně neodolatelná. :) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Kouzelně zadaptovaná ještě kouzelnější knížka. Ani samotná Vančurova novela není napsána úplně klasicky a tedy ani k Menzelově podání tak divák nemůže přistupovat. Nečekejte obrovské dějové zvraty a spletité vyprávění plné hromady vtipů Vtip čerpá tenhle jednoduchý příběh možná z postav či všudypřítomné ironie, ale zajímavý je, pokud ho pochopíte, nebo se snažíte. Je parodií a kritikou křehkých mezilidských vztahů, které dokáže otřást tak maličká věc jako příjezd kouzelníka a jeho společnice. Brilantní výkon Hrušínského, před kterým smekám, velmi mě bavila i tedy i Míla Myslíková. Tenhle film mě vážně učaroval a jsem rád, že jsem se k němu přes školu dostal. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Občas si rád odskočím od svého nejoblíbenějšího hororového žánru a mrknu i na nějaký jiný...Popravdě já moc rád české (ty novodobé) filmy nemám, ale na starou československou klasiku nedám dopustit. Vančurovu knihu jsem nikdy nečetl, ale Menzelův film se mi líbil. Jazyk tu používali vskutku zajímavý, ale já si nejvíc užíval herecké výkony všech zúčastněných. Nepřekonatelný R. Hrušínský nikdy nezklame – stejně jako pan Brodský. Ale zde mě nejvíc okouzlila mladá Jana Preissová (zde ještě Drchalová) jak svým vzhledem, tak i výkonem. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že knížku jsem zděšeně zahodila po několika přečtených stránkách, ale film mě zaujal. Možná kvůli tomu, že pronášení neživotných vět ústy životných postav je atraktivnější, možná kvůli sympaťákovi Arnoštkovi v podání pana režiséra. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ta mluva jeví se býti přenádhernou, postavy sympatiemi oplývající a Jana Drchalová krásou překypující. Smutno jen, že v závěru dechu se nedostává neb jinak, mohu-li tak říci, způsob vyprávění zdá se poněkud lichotivým. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem si vzpoměl díky mému velmi oblíbenému seriálu Ulice, když v jednom díle si pouštěli na DVD tento film a říkali, že je výbornej. Takové malé letní posezení na plovárně mistra Dúry. „Tenhle způsob léta, zdá se mi poněkud nešťastným.“ Tento komentář píši v létě 2008 a venku panuje zrovna stejné počasí jako ve filmu. Většinou je zataženo a prší, potom zase na chvíli vykoukne sluníčko. Teplota 18 stupňů. Je to jediný film, kde jsem byl hned od začátku přesvědčený, jaké dám hodnocení. Jasných pět hvězd, bez debat. Možná bych i jednu přihodil navrch, kdyby to šlo. Už úvodní scéna, jak Ruda Hrušínský stojí ve vodě, za chvíli začne pršet a on pronese tu nesmrtelnou hlášku: Tenhhle způsob.... je nezapomenutelná. Velice se mi líbili herci Hrušínský, Brodský, Záhorský a Preissová. Dokonalá je také masáž Hrušínského Preissové. Je to natáčeno vtipně, kdy si chvíli myslíte, že oba herci provádějí scény nepřístupné osobám mladším 18 let :-). Dále se mi líbilo takové básnické vyprávění, všechno na mě působilo velmi příjemně. Jsem rád, že mě tento film nezklamal a splnil moje očekávání. Právem zde má na CSFD tak vysoké hodnocení. Menzel na hrad. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Jak se ukázalo, Vančurův ležérní styl vyprávění, neobvyklá stavba vět a jejich minimální sdílnost není nic pro mě. Dovolím si tedy trochu ironicky použít slova klasika, abych mohl říct, že způsob trávení volného času nad tímto filmem zdál se mi poněkud nešťastný. Menzel je v tom tentokrát nevinně. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Tento film "zdá se mi poněkud rozmarný". Stejně takové byly i mé pocity při sledování tohoto uměleckého kousku. Menzel ale natočil i "živější" filmy, a ne jen tak "ospale rozmarné" jako je tento. Avšak všechna čest, natočit film podle Vančurovy předlohy si troufl a zvládl to poeticky nad věcí. Děj se pozvolna odvíjel jako voda pomalu tekoucí v řece, ve které se mistr Antonín, major a abbé koupali ve svých roztomilých plavkách. Měl jsem chuť se v té říčce vyrochnit s nimi a poklábosit na břehu nad půllitrem točeného. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama