Reklama

Reklama

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným..." V poněkud zpustlých říčních lázních na břehu řeky Orše se denně setkávají tři postarší pánové: majitel lázní Antonín Důra, sečtělý abbé Roch a major ve výslužbě Hugo. Počasí je nestálé, většinou poprchává a tak má pan Důra nouzi o zákazníky. Většinu času tudíž tráví v rozmluvách a drobných půtkách se svými přáteli. Žádná hádka ovšem není tak vážná, aby ji nespravila sklenice vína a pár utopenců s cibulí. Rozruch do jejich života však přinese potulný kouzelník Arnoštek a především jeho půvabná schovanka Anna. Ta totiž hned při prvním večerním vystoupení okouzlí každého ze tří svérázných filosofů. A ti se o ni začnou každý po svém ucházet... Vladislav Vančura za své nejlepší dílo považoval právě útlou knížku rozprav tří přátel, v nichž se zabývali smyslem existence, krásou a věrností žen a nepostižitelností rozmarů letního počasí. Ovšem hlubokomyslná věta jednoho z nich "Tento způsob léta..." se stala známou až díky filmu, který v roce 1967 natočil režisér Jiří Menzel. S naprostou jistotou a velkou uměleckou erudicí zvládl problém adaptace Vančurovy prózy do řeči filmových obrazů. Vytěžil z ní obrazy plné krásy, poezie a životní moudrosti. A přesně věděl, kdo se do postav, promlouvajících krásným, ale přece jen literárním jazykem, převtělí - Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák. Půvabnou Annu ztvárnila Jana Preissová, tehdy ovšem pod svým dívčím jménem Drchalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (365)

Liflaen 

všechny recenze uživatele

Jiří Menzel pojal film skoro přesně podle knihy. Mluva jež byla použita do tohoto filmu zcela odpovídala knižní předloze a to mě velice příjemně překvapilo. Film jednoznačně kulturního rázu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Traja priatelia filozofujú pri dome podobnom hausbótu nad počasím a používajú príjemný český básnický jazyk. Keď sa objaví kúzelník s krásnou asistentkou, tak nezostane len pri filozofii... Po príprave a očakávaní ľahkej poetiky, trochu erotiky a množstva trefných jemne úsmevných dialógov to film určite splní. Nie však spôsobom, aby som to dokázal hltať so zatajeným dychom a otvorenými ústami, to určite nie. –––– Na tento chrám se kdysi nadávalo velmi urputně, neboť jej stavěl hýsek, který měl dosti drzosti, aby pozměnil půdorys proti pravidlu. Znali jsme tohoto stavitele a můžeme říci, že se nám líbil, jakkoliv byl poněkud prostopášný. –––– Auvej, vy jste měl tyto hodinky uvnitř hlavy? ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Komedie se zastaralým jazykem, kterému mladší diváci nemusí pokaždé rozumět, nicméně poetice díla jen přispívá. Třeskutého humoru se tu moc nenajde a snímek získává kladné body především díky výtečnému obsazení, které snímek vyneslo minimálně o stupeň výše. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější scéna je s "kouzelným" dědečkem Bohušem Záhorským. "Vidíte, já vám to říkal..." ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

To, jak se podařilo převést takto náročný text do filmové podoby, je až neuvěřitelné a hodně k tomu dopomohlo herecké trio v hlavních rolích (a pan Menzel se taky nemusí stydět). Za sebe můžu říct, že jsem se v žádném případě nenudil, ale přesto to není snímek, který bych mohl vidět často. ()

ranp 

všechny recenze uživatele

Notoricky známá kniha, jejíž převedení do filmové podoby se taky stalo klasikou. Celé je to sice možná až moc idylické, ale dovede to člověka potěšit. Svou délkou je to taková jednohubka na večer. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že Rozmarné léto mě bavilo každou minutu. Hrůša, Bróďa a Řehák dávaj naprosto brilantní hlášky v epesní, takřka básnické formě a líbí se mi i to erotické jiskření okolo Anny. Předlohu jsem nečetl, ale pochybuju, že se k tomu dokopu. Lepšího Antonína Důru, než je Rudolf Hrušínský, si stejně neumím představit. :-) (TV) ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Symbol príchodu okupačných vojsk -tá veta zo začiatku a konci filmu sa stala legendou. Výborný - jemný príbeh z prostredia malého mestečka a prírodného kúpaliska. Výborné...90%. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Príliš mnoho poetiky kazí dobrý dojem z kvalitnej režiíjnej práce Jiřího Menzela a hereckého prejavu Rudolfa Hrušínského. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

I přes velmi střídmou stopáž jsem se ke konci začal trochu nudit. Menzelově (Vančurově) poetice jsem přišel na chuť jen zpola, jelikož na jedné straně stojící hutné rozpravy mezi ústřední trojicí byly povětšinou výtečné, tak na straně druhé nemastná ústřední dějová linie s naháněním mladičké Jany Preissové mě po chvíli přestala zcela bavit. Po herecké stránce samozřejmě excelentní. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Vančura a jeho jazyk nikdy nepatřil k mým oblíbencům a jeho literárním dílům (až na Kubulu a Kubu Kubikulu :-) i jeho adaptacím jsem se dosud vyhýbal. Teď jsem to začal napravovat právě Rozmarným létem a musím říct, že se mi vcelku líbilo. Na mluvu jsem si sice musel chvíli zvykat, ale po pár minutách si to sedlo a v kombinaci s ústřední trojkou (Hrušínský, Brodský, Řehák) to působilo skvěle. Jejich handrkování "vančurovským" jazykem je přímo kouzelné a je to také to nejlepší z filmu. Naopak linka s Menzlem na mě působila spíš rušivě. Menzel působí jako nanicovatý chcípáček, role mu vůbec nesedla a nezachrání to ani jeho krásná polovička v podání Jany Preissové. Zkrátka je vidět, že film stojí na dialozích a děj je zbytečný. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika!!!Natočeno podle knižní předlohy p.Vančury s nezapomenutelnými dialogi které sou až básnickééééé.Takovou pohodičku jako maji tři hlavní hrdinové v říčních lázních bych si taky nechal líbit.Rozmlouvání o životě a jedna památná hláška za druhou.:--)))Hezkých holek je šlakovitě málooo....avšak sou!!!! ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Tento způsob léta byl velice příjemný.Jaké jiné než uvolňující pocity může mít divák z bezstarostnosti tří pánů kteří se poflakují a filozofují a vlastně nevědí coby.Tak halt budou popíjet a pojídat dobrot,rozmlouvat a vyprávět,cachtat se ve vodě a balit mladý holky...vždycky jsem někdy chtěl zhlédnout film který bude prakticky jen pozitivní bez větší zápletky která by vyvolala větší rozruch...film kde se neřve ale příjemě hovoří a bude prostě krásný...a to je Rozmarné léto."Mistře vám se snad třeba takové kozelce nezdají dokonalé?".."No pokud hledáte dokonalost v kozelcích tak nemám co bych řekl!" ()

thorewi 

všechny recenze uživatele

Popravdě, čekal jsem to mnohem horší. Knižní předloha je sice k uzoufání nudná a pro mě rozhodně nikdy nebude Vančura jazykový "génius", nicméně film je díky své délce, výkonům hlavních protagonistů (především Hrušinský s Brodským) a "neodolatelné" Janě Preissové (mohla se ale aspoň oholit v podpaží :)) velmi snesitelný, řekl bych až kvalitní (jak už jsem naznačoval, možná k tomu přispělo i těch 74 minut, za které onen "knižní" jazyk nestihne omrzet). ()

Sgt.Pepper 

všechny recenze uživatele

Čeština umí bejt krásnej a bohatej jazyk..ovšem musí jít z úst pana Hrušinského, nebo pana Brodského..Jana Drchalová-Preissová by byla moc pěkná komediantka.. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama