Reklama

Reklama

Skřivánci na niti

  • angličtina Larks on a String
Trailer
Komedie / Podobenství
Československo, 1969, 95 min (Alternativní 91 min)

Obsahy(1)

Film Skřivánci na niti natočil v roce 1969 Jiří Menzel na motivy povídek z knihy Bohumila Hrabala Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet. Dlouhých dvacet let zůstal film uzavřen v trezoru, protože vypovídal o absurdní realitě české společnosti padesátých let, která měla zůstat navždy skryta. Děj satirického filmu se odehrává na šrotišti kladenských oceláren, jež se stalo pracovním táborem pro ty, které komunistická společnost vyvrhla až na samý svůj okraj a zde je hodlala převychovat k obrazu svému. Vedle sebe se tak sešli prokurátor, který nechtěl pochopit, že právo by se mělo podřídit politickým cílům totalitní moci, adventista, odmítající chodit v sobotu do práce, filozof, nehodlající své myšlení vtěsnat do nových pouček, saxofonista, jehož nástroj byl odsouzen coby buržoazní přežitek, živnostník a řada dalších. O kus dál pracují „kopečkářky“, dívky a ženy, jež jediné východisko viděly v útěku za hranice, který se však nepodařil... Každá postava je poznamenaná tragickým lidským osudem, ale pohled Bohumila Hrabala je hřejivě lidský, plný porozumění a hledající v každé beznadějné situaci jiskřičku naděje. Jeho hrdinové, oblečeni do starých hadrů, se sice hrabou ve starém železe, ale zdají se šťastnější než ti, kteří je sem poslali. Do kin se tvrdě zakázaný film dostal až po jednadvaceti letech, premiéru měl v lednu 1990. Diváci jej až zpětně mohli zařadit do sledu zdařilých adaptací hrabalovských předloh, jejichž tvůrcem byl Jiří Menzel. Na Berlinale 1990 získal hlavní cenu Zlatého medvěda. (Česká televize)

(více)

Recenze (390)

pali87 

všechny recenze uživatele

"Pretaví vás doba". Takú surovú satiru som možno ešte nevidel. Aj napriek tomu že tu je zastúpená romantika a humor tak ten podtext krásne vyniká a ukazuje nezmyselnosť komančovského režimu. V závere som bol dojatý ale taktiež som v duchu krútil hlavou nad toľkou krutosťou doby. ()

Darth Kedr 

všechny recenze uživatele

Velmi nenásilný popis té smutné a absurdní doby... Velice zajímavě smíchaná atmosféra - vše působí úsměvně a vtipně, ale za tou lehkostí je cítit obrovská beznaděj a frustrace. Všichni ti, kteří stále dávají svou důvěru třešničkářům by si měli tento film pouštět častěji, aby si uvědomili, jak "krásná" doba tady bývala... ()

stolista 

všechny recenze uživatele

Díky bohu jsem mladej, abych tu dobu zažil.To bych pak film hodnotil určitě výš. Z pohledu internetem a svobodou rozmazlenýho fracka hodnotím trochu jinak. Silný 3*. Možná při další projekci zvednu o jednu. Jako pohled zpět, co se dělo určitě dobrá filmařina, super narážky, ironie, atd. ()

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Další povedená Hrabalova adaptace zprostředkovaná Menzelem, která se tentokrát nachází na omezeném prostředí hranicí, kde se scházejí potají dělníci a "kopečkářky". Jistě mně nikdo neupře střední zdlouhavost, jenže ty Šorfova kamera, kulisy a scénografie naprosto nadchnou. Na mě působil průběh lehce krkolomně, ale odpouštím, protože tato hořká komedie je nesmrtelná a nezapomenutelná. 83% ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Vtipný i smutný, laskavý i drsný, absurdní i zcela jasný, pesimistický i optimistický. Asi takový je tenhle pohled na "třídní odpad". Bohužel k tomu musím připsat, jak už je to pro mě u Menzela zvykem, i místy nudný. Prostě mi občas obsah nestačil a uvítal bych jinčí formu. Ale i kvůli závěru a lítosti, že Neckář si po Ostře sledovaných vlacích ani tady neštrejchne, řadím 4.stupeň. ()

ofu 

všechny recenze uživatele

To je ta oslava člověka: Vidí samé ideje a klopýtne o kdejaké hovno. Vítězství sestává ze samých průserů. ()

radar76 

všechny recenze uživatele

Tu praštěnou dobu, která je zde vyobrazena jsem naštěstí nezažil ale i tak jsem se velice bavil a to především díky výborným hercům. ()

jirka.maso 

všechny recenze uživatele

„Vyhrňme si rukávy, než se kola zastaví, hej rup, hola hej!““ chtělo by se začít zpívat. Jenže ona melodie je celá rezavá, stejně jako všechno ve Skřiváncích na niti. Menzel úžasně vystihuje padesátá léta, jak bylo všechno neskutečně na hovno, poničený, odfláknutý, hnusný a to vše pod záštitou rudé tupé myšlenky… Pocit zmaru, čím naše republika byla, ze mě vždy spolehlivě odbourával Vlastimil Brodský, jak to měl krásně všechno na háku. A samozřejmě vynikající Jaroslav Satoranský s tou jeho eržikou, která nepochopila smysl ústředního topení… :) Naopak Neckářovi herecké vlohy mě budou asi utajeny na vždy. I tak pro mě nejlepší „hrabalomenzlí“ spojení. ()

jiricek86 

všechny recenze uživatele

z prostředí ocelárny, komunistický režim se projevuje tím, jak se z intelektuálů stanou dělníci. nádherná, nápaditá kamera. brilantní režie-romantické momenty-něžné prvky. celá řada českých hereckých osobností. originální nápady. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh o lidech, kteří se svým politickým smýšlením provinili proti tehdejší moci a jejich hrdost a svědomí jim nedovolilo plavat si hezky po proudu rudé řeky. Proto skončili v kladenských ocelárnách, kde si žijí svůj život a sní své sny v lepší budoucnost. Hořká komedie, dle mého názoru až příliš založena na demonstrování komunistického zla, což může působit i kontraproduktivně. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Nic vyjímečně geniálního to není. Je to v podstatě jen taková satira na vládu z 50. let, která vyzařuje všechen půvab ve formě "socialistických populistických hesel". Je ale nutné dodat, že ty hesla pobaví. Je to vůbec stavěno celé spíše komicky a na odlehčení, a ačkoliv mám Hrablův humor rád, tenhle film se mi nelíbil. Jen díky těm heslům a hláškam protikomunisticky laděním dávám *** ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Těžká to doba, moc jsem z komedie nezaznamenala. Jsem šťastná, že jsem narozena na rozhraní socialismu a revoluce: sice v chudobně, ale svobodně. ()

Mejdzula 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejdříve musím opravdu vyzdvihnout ty debilní kecy komunistů o "imperialistických zrůdách". Něco takového poslouchat, to člověk neví, jak má emočně zareagovat - smát se, brečet, nakopat prdel...ten pobyt v trezoru tedy ničím nepřekvapí...jakožto mladistvé osobě mi zůstává záhadou, jak se tedy povedlo film natočit? To to nikdo nekontroloval již při natáčení? Hm...na závěr pochvala trefně volených vulgarismů a opravdu nespočet hlášek. Pro mě zatím nejlepší Menzel-Hrabalovský film! ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Jo, to ještě uměl Jirka točit opravdu krásné a poetické filmy ;) "Tak sem se oženil maminko." ... "To je dobře!" ..... "A kde máš nevěstu?" ... "V kriminále." :_) ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama