Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dej sa zameriava na ruského kapitána Konovalova (Andrej Černyšov), ktorý v roku 1942 ako veliteľ tanku vykonáva prieskum. V priebehu krátkej prestávky je jeho T-34 zasiahnutý a zničený nemeckým tankom. Z posádky prežili len dvaja. Po vyliečení sa vracia späť k jednotke, ale tu nemajú pre neho žiaden tank. Vďaka pomoci technického inžiniera sa mu podarí získať tank KV-1 a spoločne s osádkou prevalcujú časť nemeckých tankových síl. (Volodimir2)

(více)

Recenze (27)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet RUR300miliónov ($5miliónov)Tržby Celosvetovo $3,898,030▐ Rusáci sú na dobrej vlne s vojnovými filmami a vedia sa dobre prezentovať zo svojou delikátnou skoro dokonalou vojenskou technikou. Tanky bodujú, má to dobre vyskladaný príbeh, dokonca aj nejaké to dobieranie sa a hlavne legendárne tanky a ich bravúrne zárezy. /65%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rusové vydávají válečné filmy jak na běžícím páse, ale tématicky podobné T-34 bylo o úroveň výše po stránce zábavnosti i po té akční. Zde mi moc nesedly postavy ani jejich motivace a byť akce není natočená nejhůř, ale chybělo Rko i větší vizuální pozlátko. Průměr. 60% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velký dík příteli Volodimirovi2 za jako vždy věrné dovysvětlení historických reálií. Já o Konovalovi nic nevěděl a na film jsem koukal s čistou radostí, že po T34 a trochu zvláštním Bílém Tygrovi tu máme další libůstku. Hlavními hrdiny tankových filmů jsou totiž většinou T34, páč se jich vyrobila halda a dají se ještě leckde vyštrachat. Tady je to těžký KV1 a ten se ve filmech moc nevídá. T34 se ve filmu také mihnou a je to věru rozdílný pohled.. jako by vedle neforemného Curtis Hawku 75 stál Spitfire .-) ! Tak moc působí T34 elegantně ... Jelikož jsem neznal historické okolnosti, přišlo mi to zabíjení německých koček až moc gerojské a trochu mi to připomnělu PC hru Soldiers - Heroes of WW2. Tam jsem také neustále likvidoval tanky, orpavoval a případně přelézal do těch méně rozsekaných, překládal z vraků munici, když ten můj už nešel s bednou nářadí dát do kupy. Trochu mi štvala nedoladěnost některých bojových scén. Například když osádka střílí protipancéřovými střelami a netrefí. Vždy zásah mimo doprovází výbuch jak od tříštivého náboje. A když tříštivým trefí SDKFZ, místo aby polopás svlékli zásahem z plechu, jen začne hořet... Německé tanky vůbec divně dostávaly zásahy... Po každém zásahu začly hořet v celé ploše jakoby byly plné benzínu. U filmu T34 nám pěkně tvůrci ukázali co to byla taková penetrace a co vybuchnuvší náboj dělala uvnitře té stísněné obrněné krabice se vším co bylo z masa a kostí, případně bylo plné střelného prachu... Tady žádné zpomalené záběry na letící střely nečekejte. Film doprovází i milostná linie, ale nijak mi tam nevadila. Myslím si, že je to celekm solidně natočená válečná záležitost a jsem rád, že alespoň Rusové se činí. Teď je těch válečných filmů z druhé světové jak šafránu. Dávám tedy 3 náhradní díly. * * * ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Upřímně šel bych i víc nahoru protože jsem se těšil a oni to prostě umí, ale trošku ní vadily pasáže mluvení, a byly celkem dlouhé. Jinak bitva byly super ale taky by neuškodilo přitvrdit, přesto musím dodat že je to další slušný povedený válečný film a to si myslím že je pro mě nejhlavnější. Příběh super, herecký taky. ()

Necrotongue odpad!

všechny recenze uživatele

Přestože mě film vlastně nevytočil (byl jsem v podivně dobré náladě), nemohl jsem se odchýlit od nastaveného kurzu, a pokud jsem snímky Fury a T-34 zodpadoval, nemohl jsem couvnout ani tentokrát. Zrovna od ruských tvůrců bych očekával historickou věrnost použité techniky, ale všechno bylo špatně. Pravda, nesmírně mě potěšilo, že se ve filmu nevyskytoval jediný Tiger, ale dlouhohlavňové Pzkfw IV s úsťovou brzdou a přídavným pancéřováním schürzen bych v roce 1942 nečekal. Stejně na tom ale byly i T- 34 (v tomto případě vzor 1943), celou dobu mi výrazně chyběla pěchota i dělostřelectvo (na obou stranách fronty) a bojové akce byly fakt zoufalé. Myslím, že sám kapitán Konovalov by svůj příběh nepoznal. Přitom stačilo natočit jeho bojovou akci tak, jak se skutečně odehrála, a byla by to pecka. Škoda... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud nepočítám pár úvodních minut, tak jsem se víc než polovinu filmu spíš znuděně kroutil. Tankistickým fandům se možná ukázky ze servisního zázemí budou líbit, ale mě coby tématickému analfabetovi to nic moc neřeklo. A řešení mezilidských vztahů se Rusům také moc nevyvedlo. Když se začalo konečně válčit, tak se bylo konečně na co dívat a asi to bylo i autentické, ale bohužel na úkor říznější akce. T-34 sice byla fantasmagorie, ale zábavná a tohle je ve srovnání s ní šedý průměr. 50% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ak si položíme otázku, ktorý tank vyhral 2. svetovú vojnu, odpoveď je jednoznačná, sovietsky T-34. Ale keď si položíme ďalšiu otázku, ktoré tanky boli takmer nezničiteľné v tejto vojne, tak je to jednoznačne KV-1 a 2. Pravdou je, že boli veľmi poruchové a nebolo dostatok náhradných dielcov. Ale to je všetko v tomto filme zodpovedne zobrazené a preto bol položený taký dôraz práve na jednotku opráv techniky. Film je skutočnou udalosťou odohrávajúcou sa vo Voronežsko-Vorošilovgradskej operácii z obdobia jún a júl 1942 (išlo o strategickú obrannú operáciu počas Veľkej vlasteneckej vojny medzi vojskami ZSSR a krajinami nacistického bloku v južnej časti sovietsko-nemeckej fronty, nemecká operácia "Blau" a skončila víťazstvom jednotiek OSI). Ale v priebehu tejto operácie 2 nemecké tankové divízie obkľúčili časť Červenej armády v oblasti mesta Millerovo (oblasť Rostov) a tu neďaleko osady Nižnemitiakin sa dňa 13.7.1942 konal nerovný boj keď osádka tanku KV-1 pod velením poručíka Semena Vasilieviča Konovalova zničila 16 nepriateľských tankov, 2 obrnené transportéry a 8 nákladných áut aj s osádkami. Nakoniec bol sovietsky tank zničený, traja členovia osádky boli zabití a prežil iba Konovalov. Prieskum boja zistil, že celá osádka tanku KV-1 zahynula a rodinám odoslali úmrtné oznámenia. Ale poručíkovi Konovalovi prišiel na pomoc zástupca veliteľa roty opráv techniky, spoločne z tanku demontovali guľomet a tak sa prebíjali 4 dni k svojim jednotkám, narazili na nemeckú kolónu tankov v dobe odpočinku, zlikvidovali osádku a uniesli nemecký tank. Podarilo sa im prebiť až do miesta dislokácie vlastných jednotiek. Tu ich zajali a neskôr sa všetko vysvetlilo. Takže tu je veľká odchýlka od filmu a manželka neskôr podplukovníka Konovalova Nadežda Jakovlevova nebola techničkou tankov KV-1, nikdy nebojovala na fronte ani náhodou. Je ale pravdou že až 800 tisíc žien bojovalo v Červenej armáde. Punc historickej pravdy tohto príbehu dala aj medzinárodná komisia, ale Sovieti nemajú vypracované štúdie o činoch mnohých sovietskych tankových hrdinov. V súčasnej dobe sa na takomto súhrnom diele začína pracovať. O niektorých ďalších hrdinských činoch som písal v komentári k filmu T-34. Pre zaujímavosť táto Konovalova bitka je zobrazená aj v seriálu Veľká vojna z roku 2014. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu troska menej záživná, ukážky z poľného "tankoservisu" spory a ziarlivostné scény medzi veliteľmi, druha polovica obohatená o vojnové tankové akcie, zase jedno KVečko v pohode likviduje nemecké pantery. Musím však konštatovať že na T 34 tento film nemá. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Proste ďalší ruský film o tankoch... už tretí z roku 2018. Tentokrát skutočný príbeh o tom, ako geroj Semjon Konovalov predviedol okupantom, čo to znamená púšťať sa do zápasu o Rusko... a v jednej z hviezdnych epizód sovietskeho tankovníctva zneškodnil so svojou posádkou 20-násobnú presilu. NEZLOMNÝ sa podobne ako TANKY snaží pôsobiť realistickejšie ako prepálená LEGENDA T-34, ale nie je zďaleka tak parádne filmársky zvládnutý, v bojových scénach pôsobí dosť ťažkopádne. Možno aj to je bližšie realite (ale ako tí, čo sa vyznajú, tvrdia, deštrukcia tankov, ako začali všetky kompletne horieť, jej zas tak blízka nebola). Inak to ale obsahuje v podstate tie isté ingrediencie, akurát v reálnejšom podaní než fantazírovanie toho druhého efektného spektáklu (čo znamená, že sa viacej rozoberajú motory než bojové akcie). ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Film je postavený na báze skutočnej vojnovej udalosti posádky tanku KV-1 poručíka Semyona Konovalova. KV-1 ako ťažký tank bol skutočne pevnosť a nemecké vojská si s ním nevedeli poradiť...teda pokiaľ bol pojazdný. Ruskí tankisti ho nemali v obľube pre jeho vysokú poruchovosť. Žiaľ, film má príliš veľa nezrovnalostí v tom ako sa boj v skutočnosti odohrával a kto bol poručík Konovalov. Nechápem prečo do takýchto filmov histórie faktu namotávajú jeho fiktívnu manželku, vždy upravenú a temer nezašpinenú inžinierku. A doslovne je šok v scéne kedy sa v lese Konovalov objíma s inžinierkou pred KV-1 a záber ukáže na tanku označenie wermachtu. Podľa scenára ten tank mali Nemci len odtiahnuť ako poškodený a nepojazdný. Prečo a čím ho hneď označili znakom wermachtu je nelogické. Osádka po tanku špacíruje vzpriamene, Konovalov má hodinky ktoré v tom čase neboli, takýchto neprofesionálnych zmätkov je na dva filmy. 2/3 filmu sú viacmenej o TOP-ke (technická opavovňa pluku), to je veľmi slušné a reálne. Hlavné nástroje kladivo, majzel a reťaz, kladkostroj z kmeňov stromu. Napriek tomu voči predchádzajúcim filmom T-34, Tanki výrazné zlepšenie. Suma sumárum 4*. Ak má niekto záujem o skutočný priebeh bitky a kto bol Semyon Konovalov najlepšie som našiel tu: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2,_%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D1%91%D0%BD_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87 ()

Echelon1 

všechny recenze uživatele

Semyon Konovalov...takže film voľne inšpirovaný jeho pôsobivým príbehom. Pri prvých 20 min. som bol celkom spokojný, vypadalo to na nejaký normálny tankistický film, kde nebude žiadny nezničiteľný sovietsky tank, ktorý sa zastaví v Berlíne. Pri druhej akcii KV-1 vs 3 „akože Pz. IV“ (tu tradične na podvozkoch povojnových tankov) s Kwk 40, ktoré by ho nemali problém prebiť, no on ich strely veselo odráža, som si už hovoril, že to začína byť prehnané. Z KV-1 sa tu totiž robí naprosto neporaziteľný stroj, ktorý svojho času v 1941 a značne aj 1942 pre nemecké tanky bol, ale nie proti tomu, proti čomu bojuje celý čas tu. Keď sme pri tom, odohráva sa to v roku 1942, ale veselo tam chodia T-34/85. Posledných 20 minút finálneho boja bola už len nudná point and click hra s KV-1 proti masám nemeckých tankov, ktoré vzplanú viac, než keby po nich strieľal fosfor (ale dobre, poškodenie sa v takýchto filmoch robí ťažko bez CGI). Iné absurdity, ako granát hodený na korbu tanku spôsobujúci jeho totálne zničenie tiež nechýbajú. Interiér u KVčka ešte ako tak (ledva) ušiel, ale u Pz. IV (navyše použitý asi ten istý interiér) úplne mimo. Použitie "suplujúcich" tankov pre natáčanie nebolo nijak výnimočné, pri opravovaní motora mali zozadu otočené (aspoň teda korbu) ISko, ale v poriadku, KV-1 je väčšia vzácnosť. Mimochodom, áno, je to ruský film, takže Nemčina je tu opäť prekladaná čítaným dabingom (hovoril som to u T-34, hovorím to aj tu: „Titulky predsa neexistujú!“). „Logickými“ otázkami ako konanie postáv, sa ani netreba zaoberať. /// Čo sa týka iných vecí, ktoré budú bežného diváka zaujímať viac, ako hudba, postavy a vzťahy...nestojí príliš za reč. Celý film mimo troch bojov je lokalizovaný do jediného lesíka. Z ruskej produkcie tankových bojov stále vedie prvá polhodina T-34 v zasneženej dedine. Potom aj to už bola len Bčková popkornovka, len kvalitnejšie natočená. Biely Tiger ukázal, že dramatické vykreslenie udalostí Rusom ide lepšie, než hollywoodska akcia. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

O kapitanovi a jeho zlozitom manzelstve, jak sa vyzuri na ruskom aj nemeckom tanku. Hodne vydarenejsie, nez ten T34 (2018) - a navyse podla skutocnych udalosti. Realne spravene, ziadne lacne gyce ala T34: spina, krv, lepenie rozosratych tankov, trocha po hube, trocha varenia - fajn! 4* v pohode. PS: Na ulozto su nemecke titule, inak je to len v rustine zatial. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Ruske vojnove dramy zboznujem,tento zaner im ide vyborne a ani tento film nie je vynimkou,uz z nazvu je jasne,ze je to zamerane na tankistov,bojove sceny su super,herci v pohode,stopaz priatelna a ani na chvilu som sa nenudil...:-) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečný ruský snímek po výpravné stránce číší syrovou reálností, jak už je u ruských válečných filmů po desetiletí zvykem. Koncepcí příběhu, údajně na základě skutečných událostí, však spíše připomíná západní western. Jen místo kovbojů tu máme tanky a místo osamělého střelce jeden sovětský tank likvidující německé tankové protivníky takřka jak na běžícím páse po vzoru westernových hrdinů Clinta Eastwooda či Franka Nera. Jsou prostě ´nezničitelní´.Zkrátka, místo divokého západu se nám představuje divoký východ z období druhé světové války plného statečných vojáků, v tomto případě tankistů. Snímek se však přeci jen v jisté určitosti od ostatních vymyká. Válečných scén, jak by se dalo očekávat, zase tolik prezentovaných není. Pořádná scéna tankové bitvy je až na samém konci, jinak se jedná o konverzační etudu odehrávající se v táboře někde v lese. Nic proti ničemu, takový film také není k zahození. Ani dění v táboře nebývá k zahození. O složitosti příběhu nemůže být řeč. Děj je jednoduchý a prostý. Posádka má rozbitý tank a i přes vůli mechaničky se stroj nepodaří dovést do provozuschopnosti. Avšak náhoda danému skutku dopomůže. Hluboko v lese je nalezen tank odstavený a provozuschopný. A posádka stroj využije v plné síle, což němečtí tankisté setsakramentsky pocítí. Snímek je sám o sobě takovým nenápadným válečným filmovým skutkem, který jako celek moc neuhrane, ale fanouškům válečných snímků by mohl stačit. Solidní filmová zábava je svou atmosférou bez skrupulí poskytována. Určitý patos už k tomu tak nějak patří. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je totalni ruska agitka, kyc a nesmysl. Jak se lide k sobe chovaji je nenormalni, jak podle ucebnice dobreho chovani v SSSR. Po pul hodine se mnou cloumala nuda a pak to zacalo - oni trefili vse, na ne strilel kde kdo a je nikdo netrefil. Vsichni v lese, kde servisujou taky jsou cisti, vyholeni - tomu se neda verit fakt nic. Tohle se hodne nepovedlo. ()

Mikecat 

všechny recenze uživatele

Slabý scenár, veľmi plochý a krátka minutáž, normálne sa pýtala ešte nejaká scéna, viac by som rozvinul dej pri hľadaní tanku a jeho oprave,.....Spojiť tak T-34 a Tankers, tie scenérie a príroda ako aj časť príbehu boli úžasné. Na druhej strane vidíme tu niečo, čo veľa filmom chýba - tank sa pokazí, treba ho opraviť, nie sú náhradné diely, treba jesť, logistika,.... veľa reality a vojna stmeľuje aj rozbité vzťahy. Výborný odkaz veliteľa, ktorý má aj vlastný ľudský úsudok, neriadi sa len nezmyselnými príkazmi a nariadeniami, dokáže jednoduchým príkazom vyriešiť napätú neyvládnuteľnú situáciu. Výborné zábery z bojiska na terén, tanky, detaily na pásy, cestu, únikové trasy popod tank...Také 3+.ws ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

I když podle skutečné události, tady to vyznívá, jako pohádka o Nataše, která Ivanovi opravila v lese tank a pak s ním společně vyhráli krutou tankovou bitvu. Efekty příšerné. Vlastně celý film působí dojmem zpracování v devadesátkách a teď ho našli v šuplíku, tak šup na filmová plátna. Dost zlehčený a zkreslený boj Konovalovi osádky KV-1. ()

Heywood 

všechny recenze uživatele

Protože příběh se údajně skutečně stal, tak se vyšplhal na tři hvězdy, byť chyběl nezbytný politruk a sovětský plukovní Oleg Fomin působil jako taťka, který kouká, jak se mu důstojníci poperou a pak to řeší fotbálkem. V sovětské armádě?! Za války?! Asi bylo vše možné. Z hlavní a jediné hrdinky (Olga Pogodina) režisér vytřískal maximum ostatní herci byli dvanáct do tuctu a hlavní hrdina "studený rampouch" odehrál vše s koženým obličejem. To brakování náhradních dílů bylo ukázkou toho, že 1942 se ta sovětská zbrojní mašina teprve rozbíhala. Ale rozběhla. Němci byli za pitomce, protože ani po několikátém zničení tanku netušili odkud nepřítel střílí, ale fandíme hrdinům a tak to scénáristům odpustíme. Dívat se na to dalo. ()

Martens14 

všechny recenze uživatele

"Byly dokumentovány případy, kdy jediný tank KV-1 zničil několik nepřátelských tanků a přes řadu zásahů zůstal díky silnému pancéřování bojeschopný", čerpáno z Wikipedie. Jinak je tento film natočen s hodně amatérskou naivitou, až dětinsky úsměvnou. Ani nevím za co jsem dal vůbec jednu hvězdu, nedoporučuji, spíš se, pokud holdujete této tématice, podívejte na film T34, je o dost lepší. ()

Reklama

Reklama