Reklama

Reklama

Agatha Christie: Vraždy podle abecedy

(seriál)
  • Velká Británie The ABC Murders (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Slavný detektiv Hercule Poirot musí přerušit poklidnou penzi, když začne dostávat anonymní dopisy, v kterých mu pisatel sděluje, že se stane vrahem bez tváře. Policie ale nebere Poirotova varování vážně a vysměje se mu. Záhy dojde ke třem vraždám s podobným scénářem, který sleduje první písmena abecedy... Píše se rok 1933 a v Londýně se v penzionu Rose Marburyové ubytuje Alexander Bonaparte Cust. Z balíčků, které mu došly, vybalí sady dámských punčoch, železničního průvodce a psací stroj. Marburyové řekne, že přijel podnikat. Bývalý slavný detektiv Hercule Poirot začne každý den dostávat anonymní dopisy. Neznámý mu píše, že se stane zrůdou, vrahem bez tváře. Poirot je na penzi a v Anglii žije již devatenáct let. Přesto je stále považován za cizince. Jeho známý ve Scotland Yardu, inspektor Japp, je také ve výslužbě a zemře. Poirotovi přijde dopis, v němž vrah píše, že je připraven, a zmíní město Andover. Poirot se vydá za Cromem a varuje ho. Crome ho nebere vážně a později ho dokonce obviní, že zatajil dopisy jako důležité důkazy. Policie z Andoveru žádnou vraždu nezaznamená. Ve výčtu událostí v Andoveru si Poirot všimne, že majitelka koloniálu Alice Asherová policii neotevřela. Poirot odjede do Andoveru, v koloniálu najde Asherovou mrtvou a vedle ní železničního průvodce otevřeného na stránce A. Policie si od Poirota nenechá poradit a zatkne jejího muže, notorického opilce. Zanedlouho je v městě Bexhill nalezena na pláži zavražděná servírka Betty Barnardová. Vedle ní leží železniční průvodce s písmenem B. Poirot je dopisem informován v den vraždy. Její sestra Megan řekne Poirotovi, že Betty ráda flirtovala. Na panství v Churstonu žije sir Carmichael Clarke s nemocnou lady Hermionou. Clarkemu nadbíhá jeho sekretářka Thora Greyová. Sir Clarke však svou ženu miluje, Thoru odmítne a dá jí výpověď. Když Poirot dostane dopis informující o Churstonu, volá Clarkemu, že mu hrozí nebezpečí. Je ale pozdě, sir Clarke je nalezen mrtvý na zahradě. Anglii zachvátí panika a tisk kritizuje Poirota. Franklin, bratr sira Carmichaela, si detektiva váží a chce, aby vraždu vyšetřil... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

No, nakonec docela dobré. Obával jsem se, že tento temný Poirot, bude temný tak, až to bude průser a že ten náhled do jeho minulosti to taky pohřbí, ale nakonec to tak hrozné nebylo. Chápu, že ta ženská Sarah Phelps to potřebuje nějak ozvláštnit, ale tenhle Poirotův origin byl možná až příliš. Atmosféra je tak temná, jako málokde, protiuprchlická agitka tu má silné zastoupení a z veselých příběhů Agathy Christie je něco úplně jiného. Ale jinak, jinak je to i poměrně věrné zpracování jednoho z nejlepších Poirotových případů i knih Agathy Christie. John Malkovich s pěstěnou bradkou je výborný Poirot a zase úplně jiný, než ti předchozí, s tímhle nemám absolutně žádný problém. Rupert Grint opět dokazuje, že je z bradavické trojice pravděpodobně ten nejtalentovanější a i ostatní herecké výkony stojí samozřejmě za to. Jen mně trošku mrzelo, že zabili Jappa. A té nenávisti proti cizím rasám tam taky bylo až zbytečně moc. Ve výsledku dobrý, ale i přesto se z mé strany dostavilo mírné zklamání, které se ale při tom všem dalo vlastně očekávat. 70%. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Malkovich je dobrej herec. Jenže sem se vyloženě ta jeho plešatá kebule nehodí. Na jeho místě bych si netroufl pouštět se do takové role a to i vzhledem k tomu, jaké kapacity před ním to již zkoušeli. Krom toho, že Suchet již k roli Poirota neodmyslitelně patří a zdá, se že ho již nikdo nepřekoná je to pro mě opravdu nepochopitelné. Smrt Jappa a další vývoj příběhu je pro mě naprostým šokem. Není to povedená adaptace a měla by rychle zapadnout někam, kde ji nikdo nenajde. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Obecně nemám ráda, když ze své podstaty konstantní seriáloví a filmoví hrdinové nečekaně zestárnou. Ne snad, že by na to neměli právo, ale jsem uvyklá na jejich podobu ... je pro mě jakousi zárukou jejich identity - a jejich neomezené trvanlivosti, neboť když je jejich duchovní otcové či matky stvořili, nadělili jim do vínku příslib nesmrtelnosti. A když se konečně srovnám s fyzickou proměnou milého Hercula Poirota, smířím se s jeho traumaty, začnu se soustředit na veskrze zajímavou zápletku a jsem navýsost spokojená s jejím vývojem - EJHLE !!! ... přichází závěr a samolibě na mě pomrkává - spokojený sám se sebou, jak mě dostal. NEDOSTAL. Jsem jen lehce znechucená ... nechtěla jsem vědět, kým byl věhlasný detektiv PŘEDTÍM. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Poirota tak jak ho znáte, John Malkovich vytvořil zcela novou figuru, která s literární postavou Agathy Christie nemá nic společného (snad jen tu marnivost s barvením vousů). Jenže to přece vůbec nevadí, protože vše funguje tak jak má. Logika celého příběhu i vrahovy pohnutky zůstaly nezměněny. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Minisérie má vzestupnou tendenci, co se kvality týče. První nic moc nezáživný rozjezd, druhá o mnoho lepší a třetí je excelentní. Srovnávat s mnohem známější sérií s Davidem Suchetem nemohu, protože ji vůbec nesleduji (možná začnu). Malkovich je můj oblíbenec a opět nezklamal, no a někdejší kámoš Harryho Pottera téměř k nepoznání, ale výkon dobrý. ()

Galerie (73)

Reklama

Reklama