Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo - zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech. Čerství aristokraté jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast a zámecký život znají jen z prastarých vyprávění příbuzných. Záležitosti spojené s navrácením majetku pro ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek). Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění. Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou zpátečnický kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář Krása (Pavel Liška). Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních devadesátých let, rodina Kostkových stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit zámek Kostka zachránit. Film vznikl podle stejnojmenné knihy Evžena Bočka. (Falcon)

(více)

Recenze (485)

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Takze mame tu dalsiu komediu v podani Cechov a som zvyknuty,ze som vacsinou velmi spokojny,no tento film ma az tak nenadchol,prva polhodina ma dost nudila a aj sa mi to zdalo trapne,ale chvalabohu sa to potom nejakym sposobom zobudilo a zacalo to byt aj vtipne,parkrat som sa zasmial,ale moje hodnotenie bude len priemerne,nesplnilo to moje ocakavania...:-) ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Takový celkem koukatelný, zbytečně nastavovaný film o ničem. Příběh něco mezi moderní pohádkou a lidovou komedií. Zápletka očekávaná. Humor nárazový s nízkým výskytem. Po herecké stránce tak i tak – někdo seděl jako kastelán na hradí nádvoří (Dyková, Pechlát), někdo jak chobotnice na stejném místě (Piškula, Stolařová). A tak to celé drží především kamera Vladimíra Smutného a atraktivní lokace zámku Kostka (Milotice). Tuctová tuzemská komedie 40+ u které vidím jednu velkou polehčující okolnost a to, že po uplynutí určité doby (každý to asi budeme mít individuální), lze opětovně konzumovat. ()

Gaia.M 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se mi líbilo. Takový pěkný, nenáročný film. Příjemně plyne. Ráda si ho někdy pustím znovu. Takže za mě ano. ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Příznám se, že jsem předlohu nečetl, ale říkal jsem si, jak je to zajímavý námět a do toho super herci, takže by to mohla být alespoň příjemná jednohubka. Bohužel to se nekonalo. A přitom ta snaha být dobrým filmem ze snímku přímo čiší - super herecké obsazení, krásné prostředí, originálně napsané postavy, povedená kamera aj. Ale přitom tomu chybí to nejdůležitější, co by takováhle komedie měla mít a to humor. Film si přímočarým dějem a celou svou koncepcí čistě zakládá na tom, že bude pouze a jedině komedií, ale když se snaží být vtipný, tak je to neskutečně křečovité až teatrální a člověk se maximálně pousměje nad nepodařeným a někdy trapným pokusem. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Příjemná, odpočinková, rodinná komedie s lehce vánoční tematikou, řekl bych. Velmi příjemně se na ni kouká. Příběh je jednoduchý, rychle ubíhá a nenáročného diváka spolehlivě pobaví. I takové filmy jsou potřeba a já na ně prostě občas mám chuť a výborně si u nich odpočinu, byť je zřejmé, že ke klenotům kinematografie se nikdy žádný z nich řadit nebude. Poslední aristokratka v tomto směru není výjimkou. 65% ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Docela vtipné, věrné knižní předloze. Musím přiznat, že Liška mile překvapil. Není to nic světoborného, ale na zasmání a relax fajn. ()

cogi 

všechny recenze uživatele

Škoda Velký potenciál. Dobré obsazení (nakone jsem překousla, že u mamky poslední aritokratky není vůbec ani snaha, jako že neumí úplně česky). Ale ty některé zbytečné linie .. Jess a Kotek (právník)?. Navíc sice malá scéna, ale že Jess rozumí: madam či slečna česky?. Dále nechámu koncept vymýšlet nový příběh, když je v knížce. Chápu, že kniha formou deníku není jednoduchá na zpracování, ale zde nejspíš nebyla žádná snacha. Chyběl tam suchý "britský" humor říznutý stylem natočení Bridget Jonesové. Ta má taky knížní (deníkovou) předlohu. Mohli se trochu inspirovat. Velká škoda, herci skvěle ztvárnili svoje role. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Poslední aristokratka mi přišla nudná. Pěkná kamera nemůže zachránit vše. Vtipy tam byly, bylo jasné, že to jsou vtipy, ale byly podaný tak blbě, že se jim jen těžko šlo smát. Obsazení mi moc nesedlo (mimo pana Čermáka, Yvony Stolařové - je skvělé když se objeví "nový obličej" a paní Balzerové) a navíc jsem měla pocit, že určité postavy jsou tam úplně zbytečné (i když jsou v knize). Za mě je to zklamání. 2,5* ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Sakra, koho napadlo zrušit nevolnictví?" Nic extra, hvězdu navíc dávám za kameru a krásné záběry (především) Lemberka. ()

Antrey 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že film ani zdaleka nedosahuje potenciálu zdrojového materiálu. Jinak se jedná o celkem ujdoucí (vlastně prakticky vánoční) komedii, ale člověk nesmí srovnávat s knihou, jejíž formu je velmi těžké převést na jiné médium (divadelní adaptaci se to povedlo o chlup líp než tady). Oceňuji cameo Anny Polívkové, která ve zmíněné divadelní adaptaci ztvárnila hlavní roli. Doporučuji knihu (minimálně první a druhý díl), pokud chcete ocenit humor a nadhled Poslední aristokratky naplno. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Taková odpočinková taky komedie, která, ale skončila někde na půli cesty, ale celkově to není vůbec špatné. Já osobně se bavil a asi na vždy mi v paměti zůstane Himlerův hajzlík, který po spláchnutí hrál naci pochody. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Plýtvání peněz fondu kinematografie. Kromě pěkných záběrů nemá film moc co nabídnout. Ale pamětníci devadesátek si možná alespoň zavzpomínají, že byli stejní naivní trumberové. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Nenáročná, typicky "vejdělkovsky vtipná" komedie, která neuráží (většinou), občas rozesměje (menšinou) a pro oddych je dobrá. Nejlepší je Pechlát! ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Nezatížený četbou knihy a přesto zklamán. Film si tak nějak plyne, sledujeme, co bude dál a taky kdy přijde ten humor. Tedy nechci to rázně cupovat, je to pohodové, odlehčené a neubráním se dojmu, že je to i říznuté Třemi oříšky pro popelku. Občas se člověk i usměje. Ale na kinofilm je to málo. Celou dobu tomu chyběla šťáva, život, trochu razance. 50%. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Špatný film, na který se docela dobře dívá, je docela dobrá charakteristika nejnovějšího Vejdělkova počinu. Neznám předlohu a tak nemohu říci, do jaké míry je dějové prázdno literárním či filmařským neduhem Poslední aristokratky. Stručně řečeno, pokud vás nebaví Hynek Čermák, zasněžené pláně a jeden celkem pěkný hrad, do kina raději nechoďte. Potenciál tématu je velký, využití slabé až slabší 50%. ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Reklama

Reklama