Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo - zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech. Čerství aristokraté jsou neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast a zámecký život znají jen z prastarých vyprávění příbuzných. Záležitosti spojené s navrácením majetku pro ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek). Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu, stranou veškerého společenského dění. Jedinými stálými obyvateli Kostky jsou zpátečnický kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář Krása (Pavel Liška). Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních devadesátých let, rodina Kostkových stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, nebo se pokusit zámek Kostka zachránit. Film vznikl podle stejnojmenné knihy Evžena Bočka. (Falcon)

(více)

Recenze (485)

saolin 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Knihu jsem nečetl, ale film mě mile bavil. Scény z New Yorku jsou jako z divadla, stejně jako hraní Vilhelmový, nějak mi to tam nezapadalo. Jinak hudba, kamera a střih pohodová. ()

papilon395 

všechny recenze uživatele

Režisér a scénárista v jedné osobě se volně inspiroval knižní předlohou a autor mu to strpěl. Výsledkem je příjemná podívaná na neokoukanou Marii a zámek v zimě + průměrný pokus o pobavení českého diváka. Nic mě nenadchlo, ale ani nerozčarovalo, kromě závěrečné písně No Name. Ta je hrozná. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Dobrá komedie o tom co s nově nabytým zámkem. Je zde pár nesmyslů, ale kvůli vtipnosti či dramatičnosti to chápu. Herecky dobře obsazený film s odpovídajícími výkony. Hodnocení: 64/100. ()

miki68cz 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem neviděl trapnější český film. Ubohost, vřele nedoporučuji, nechápu herecké obsazení, že se tito herci nechali přemluvit k takovému fiasku. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Zoufale nesoudržné, postavy mění své postoje, jak se to zrovna hodí, aniž by to bylo něším podloženo, a až příliš vypjaté kontrasty mezi americkými "šlechtici" a českými (a bohužel až zkarikovanými čecháčky) zaměstnanci.- to jsou ty hlavní negativa. Ale má to i opravdu vtipné momenty, a není jich málo - takže takové průměrné hodnocení. 55% ()

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

Jasně, kniha to nikdy nebude. Kdo četl, chápe. Ale jako člověk, který už si zvykl na to, že se dá kniha nehorázně zprznit jsem tady nebyla až tak zklamaná. Opravdu nemusím Vilhelmovou, protože je prostě všude a je mi neskutečně nesympatická, ale tady jí role naprosto sedla, stejně jako všem ostatním. Takže ano, jdu svým způsobem proti proudu. Netvrdím, že je to bůhvíjak úžasný film, ale pobavil, takže účel splněn :)Je to svým způsobem zase taková téměř typická Vejdělkovina. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

Scénárista a režisér na konci titulků poděkoval kde komu, ale nevzpomněl si na tvůrca klasické hudby, která podbarvuje (někdy dokonce ve smyčce) většinu děje. Ani jednotlivé skladby nejsou uvedeny, no, mrtví si už nebudou stěžovat a dobré vychování je stejně ve psí... ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se docela dobře. Kniha musí být lepší, ale film není vůbec špatný. Občas se herci přehrávají a asi každému je jasné, že Kostka nemůže rekonstruovat Kostku ze vstupného. Čermák hraje feudála velice dobře. Kastelán a jeho mufloni a kuchařka v podání Balzerové jsou dle mého dobře zahrané postavy. Liška je o trochu horší. Vilhelmovou jsem nikdy příliš nemusel, ale tady hraje dobře. Sakum prásk asi tak 70%. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Návrat Čechoameričana Franka z New Yorku na své rodové sídlo - zámek Kostka. Tam, kde to už zdaleka zavání průšvihem, dokáže Jiří Vejdělek odvést dobrou práci a nakonec to vytáhnout (u mě až na tři*) na slušné hodnocení. Moc mi tentokrát nesedla Tatiana Dyková, ale překvapila mě Yvona Stolařová a dobře film podpořili Martin Pechlát a Eliška Balzerová. Takže z toho je takový lehký český nadprůměr. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Docela smutný pohled na odfláknutí důležitých prvků a plýtvání talentu a času několika schopných lidí. Rodilý Newyorčan, co žije se svojí manželkou Vivien a dcerou Marií od nepaměti v Americe a jsou potomky českých přistěhovalců, mluví plynně česky a bariéra mezi národy je tak ukázána pouze mezi americkou a českou náturou, kde Češi vzhlíží na Amíky z patra za jejich nadutost a Amíci zase nevěřícně hledí na Čechy jako na líné hypochondry pod vlivem (všechno řádně rozděleno do tří postav). K tomu si připočíst, že Frank je vlastně idealista, který věří, že se na zámku a obecně v Čechách zůstane i s rodinou, i když je na tom s penězi dost bídně, Vivien je naopak rozmazlená blbka, která vidí jen peníze a co nevidět zámek prodat a k tomu Marie, která, ač se chová jediná trochu rozumně, nakonec přehodnotí kvůli mladému princi z vedlejšího zámku. Všechny postavy tak jednají proti svému uvážení a na konci to WTF vyletí do extrému, ale nebudu prozrazovat (ale kdo má nakoukáno, asi ví, jak to dopadne). Je mi vážně líto, že se plýtvá talentem a časem u lidí, co mají zkrátka navíc- Čermák všechny dialogy zahraje velmi dobře, jen to, co ho scénář nutí říkat, je vážně tragédie, Vilhelmová (pardon, Dyková) tam vlastně moc prostoru nemá a když už ano, u Yvony Stolařové bychom měli být v pozoru, tam se skrývá velký talent, Liška je tradičně v roli blbečka, jen škoda, že úplně zbytečně a jeho postava tam nebýt, moc by se toho nestalo. A to nepočítám herecké kapacity, jako je Kotek, Balzerová, Procházková a nebo třeba i Nárožný. A pár cameo rolí taky potěší. Nejvíc jsem ale rozesmutněný z kameramana Vladimíra Smutného (ty České lvy doma nemá jen tak) a díky jeho kameře jsem se kochal skvělými záběry, že jsem překousal i ten hrozný plochý děj. Vážně škoda, tolik talentů na jednom místě a vlastně pro nic. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Hrůza. Narvat tolik stupidních klišé do jednoho filmu, to je kumšt. Začnu tím, že obsazení je kromě Balzerové naprosto strašné. Zejména Čermák se na aristokrata absolutně nehodí. Ještě tak do nějaké cimrmanovské taškařice, to ano.  Nelogičnost děje bije do očí. Američané hovoří plynně česky s krásným pražským přízvukem. Je velkou záhadou, odkud berou peníze. Z práce to asi nebude, když si mohou jen tak mírnix tírnix odjet ze států do Česka a prostě tady jen tak vegetit. Dialogy jsou plytké, směšně naivní a většinou na úrovni literární tvorby žáků základní školy. Vánoční večeře mi spíše připomínala rej masek v Benátkách. A aby lidé hromadně vyskakovali z letadla, protože si přečetli v Blesku, že na palubě je prokletá princezna, to už byl absolutní vrchol stupidity. Někde tady jsem to vypnul. ()

Rayen1 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohodová komedie, ale na víc jak tři to není. Takovej ten druh filmu, kdy kouknes a vypnes a nad ničím nepremejslis. A takový filmy jsou někdy potřeba, třeba jako Něžný vlny nebo 10 pravidel, jak sbalit holku nebo celý dvě řady Comebacku - nejsou to filmy/seriály, z kterejch si sednes na prdel, ale ani odpad jako Ulice nebo Ordinace. Guilty pleasure prostě. ()

Ivoman 

všechny recenze uživatele

Bohužel předloha je zfilmovatelná asi jen do nějaké minisérie a nebo by předloha potřebovala lepšího režiséra, který neulétává na několikaminutových záběrech lítajících dronů okolo aut, autobusů, koní a zámku. Naprosto zbytečné a prázdné scény, které mohli být nahrazeny situační komedií a hláškami, kterými je předloha nabitá. Nejlepší scény z předlohy raději rovnou přeskočil a nahradil je třeba jen frází, která nemohla nikomu nic říct, pokud nečetl předlohu. Spoiler :Vojta Kotek jako právník vejde do místnosti a pronese "Na letišti mě málem zavřeli kvůli masové vraždě". V té chvíli tato věta nemá ani hlavu ani patu, prostě je pronesená a šlus. Tato věta je jen vytržená z předlohy a je vytržená z minimálně 10 ti minutové rychlé scény z letištní kontroly, která dává v předloze smysl a je velice skvěle popsaná a napsaná a hlavně je zábavná. Vejdělku, příště více přemýšlet a méně ořechovky. ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Reklama

Reklama