Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se film vymkne kontrole, nedá se dělat nic jiného než přetrpět tu snůšku zmaru a absurdního humoru. Těžko uvěřit, že je režisérem Jiří Menzel a scenáristou Zdeněk Svěrák. Není to až tak špatně natočené, ale Menzel si neuvědomil, jak není dobré točit s ruskými herci, v našich končinách prakticky neznámými, jako asi neznámí, padlí vojáci, kterým je film podle mě věnován. Nedovedu si totiž představit nadšení z filmu, který je naprosto o ničem. Když bych se chtěl dívat na ruský film, pustím si ho, ale proč se dívat na ruské herce v českém filmu?! Žádné autenticity se vůbec nedosáhlo, protože film má nepokrytý náběh až do absurdní podívané a většinou do ní neomylně a úmyslně spadne. Zasmát se je nemožné, protože přehrávající ruští herci si nijak nezadají s ochotníky. Film rozhodně nevypadá levně, ale tohle jsou hodně vyhozené peníze. Z filmu jsem si nic neodnesl ani nezapamatoval. Hrozné. 20% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

"... a povezte mi, Kefalín, čo vy si predstavujete pod takovým slovom, absurdní..." Tohle si představuji pod slovem absurdní, soudruhu majore. To snad ani není možné... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

O tomto málo známém snímku Jiřího Menzela (scénář dle knihy Vladimíra Vojnoviče výborně stvořil Zdeněk Svěrák) jsem kdysi dávno slyšel, a když se teď po dlouhé době objevil na DVD, rád jsem ho i zhlédl. A byl jsem překvapen. Čonkin v podání Gennadi Nazarova je svkělý a celková absurdita příběhu připomíná Švejka či Catch XXII. Dokonce bych ho nazval kultovním a dosti se divím, proč tomu tak není - i kdybych vydestiloval pouze hlášky, směle by mohl konkurovat Samotářům či Kouři. Rozhodoval jsem se mezi 3-4*, ale když vidím, jak je zde film podhodnocen, dávám bez rozmyšlení vyšší variantu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si myslel že Čokoládový čmuchalové byly nejslabší Menzelovým filmem, ale chyba. Čonkin je šíleně plochá postava která mě v ničem nepřekvapila, scénář je plný klišé a film samotný se děsně táhne. A nevěřil jsem že to nikdy řeknu ale tenhle styl humoru mi je poněkud cizí. Škoda no těšil jsem se. Ale dostal jsem pomalý, táhnoucí se film který Menzelovy po Čmuchalech asi už neodpustím. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Možná trochu krok vedle, ale vcelku to nebylo zas tak špatné. Zkrátka film o tom, jak byl komunismus veselý a omylný i když vládl pevnou rukou. Nenudil jsem se, ale že bych to musel vidět 2x ..45% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Pořád jsem žila sama a najednou jste spadnul z nebe vy. Letadlo je rychlá věc!" Tento film Jiřího Menzela máme doma na DVD v rámci jeho kompletnej edície, ale okrem názvu som si z neho po čase už nič nevybavoval, myslím, že celý som ho nikdy nevidel (až teraz). Za kamerou samí českí tvorcovia, ale obsadením film spadá skôr do ruskej kinematografie. Zdeněk Svěrák /Vesničko má středisková/ napísal pre Menzela scenár plný vtipných hlášok a absurdných momentov či postáv (šľachtiteľ rastlinných hybridov), ale vo výslednom spracovaní pôsobí ako zlepenec rôznych komických i vážnych situácií z 2. svetovej vojny bez ucelenejšej línie. ,,Řídil jsi někdy letadlo? // Jenom koně. // Letadlo nebo koně - to máš to samý." Spočiatku film pripomína trochu nejakých tých Čiernych barónov alebo Mlýny, v iných momentoch bohužiaľ pôsobí ako socialistická agitka (napr. žena pochodujúca na traktore s rudým odznakom hlása socialistické myšlienky), hoci film vznikol niekoľko rokov po páde socializmu. Ale keďže zahraničné filmy sledujem prevažne v pôvodnom znení s titulkami, tak tu som si výnimočne mohol po dlhšej dobe vychutnať českú hereckú elitu v rámci dabingu, napríklad Vlastimila Brodského v roli Stalinovho menovca. 65% (Challenge Tour: Rok s najväčšími svetovými režisérmi) ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Pominu-li vysloveně zprasené dvd (chybí originální (ruský) zvuk, dabing je tradičně hrozný, obraz je značně neostrý (na film z roku 1994 vážně bída) a poměr stran asi nebude čisté 16:9, nehledě k absenci jakýchkoli bonusů), jedná se o vážně příjemné filmové překvapení. Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: Radek99, gudaulin, Subjektiv, belldandy ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ruský román přepsaný Svěrákem pro Menzela.To jsou věci, co? Každopádně je to zábavné. Není to vyloženě řachanda, ale taky to není takový ten "laskavý humor". Ruská duše a ruské reálie z toho hodně čiší. A pár scén je legendárních, třeba výslech starého žida Stalina, hon na domnělého milence v podobě domácího prasete nebo kilo cukru na kilo hoven. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý a zbytečně dlouhý film v podstatě o ničem, s jedním jediným pokusem o zvrat, s nesympatickými herci a režií, z níž přímo čiší, jak to Menzela nebavilo. Slušná kamera a lokace, ale to je tak všechno. Vzdáleně takové ruské Zvonokosy, přičemž mi tento buranský žánr ve stylu jak městský intelektuál vid vesnici nikdy neučaroval. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Sem tam pobaví, sem tam nudí. Nic zásadního, co by člověk musel vidět, ale je pravda, že některé scény jsou velmi legrační. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

No jo, je to tak. Ti rusáci byly ještě větší hovada a primitivové, než by se dnes některým mladším ročníkům mohlo zdát. ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem opět na ČT2 viděla vojáka Čonkina a ze svých původních tří * zvyšuji na čtyři *.Moc jsem se pobavila.Pro mne žádné zklamání ani od pana Menzela a ani od pana Svěráka.Příjemná podívaná :-). ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že to je takřka dokonalý film a dost mě mrzí jeho vlažná odezva u diváků. Ale možná se to ještě časem změní, některé filmy potřebují čas, aby byly dostatečně oceněny. Absurditu a komičnost většiny situací bychom mohli klidně přenést i k nám, protože ten režim byl podobný. A musím konstatovat, že se ještě nikomu nepodařilo, a pokusy už byly, udělat si z poměrů za minulého režimu legraci (ona to tedy vlastně ve skutečnosti žádná sranda nebyla) takhle vkusně a nenásilně. Většinou to končí násilnou karikaturou, kdy je třeba, aby člověka ještě dva lechtali, aby se smál. Tady to jde samo. Bavil jsem se výborně celou dobu. Velmi šťastný byl výběr herců, kdyby to hráli naši, myslím, že to nebylo tak věrohodné. Musím říci, že mám ten film čím dál raději. Je tam hromada výborných scén (vyslýchání Stalina, pěstitel hybridů, závěrečný útok armády na vesnici atd.) a celkově je to velice hřejivé, vlídné pokoukání. Film má asi jedinou chybu, a to je ten konec. Neříkám, že je úplně špatný, ale nějak to není ono. Je to ovšem problém více výborných komedií, že jim konec ubírá na stoprocentním hodnocení. Tady je to nějakých 90 %. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Náš nepřítel hledá nejslabší článek v řetězu. A koho najde? Čonkina."Tenhle film až na pár hlášek mě absolutně nebavil a nepřišlo mi to ani jako dobrá parodie nebo satira. Kniha je možná lepší, nevím. A proto tento komentář bude obsahovat pouze ty mnou zvolené dobré hlášky. Kromě těchto vůbec nestojí za to film vidět. "Řídils někdy letadlo? - Jenom koně. - Letadlo nebo koně, to máš to samý."................. "Zakuř si, zkapeš dřív."............... "Míchám tady dohromady různé druhy extrementů, rozuměj hoven. Koňské, prasečí, kravské, kozí a naše díky čemu dosahuji vynikajících výsledků. Ve spánku to vlastně inhalujeme. Když se zamyslíš Váňo, celý náš život pochází z hovna a do hovna se zase vrací. Pro dobrou úrodu musíš pohnojit půdu hovnem, z hovna pak vyroste tráva, plevel a zelenina, kterou jíme my i zvířata. Zvířata nám dávají maso, mlíko a my to všechno zpracujeme na co? Na hovno."...... "Dochází ke koloběhu hovna v přírodě. Proč konzumovat hovno v podobě masa nebo mléka? Nebylo by lepší zbavit se falešného odporu a jíst to všechno v čisté podobě?".............."Lapšine, kurva, já tě zabiju. Proč jste odstřelili hajzl? Měli jste střílet do baráku, idiote.".......... "Na kilo hoven kilo cukru.".............. "To nemáme jiné maskovací pláště? - Jen tyhle. - A generál na nich trvá? - Trvá, ale neví, že jsou bílý. - Proč nestřílejí? - Nenafasovali munici. - A generál to ví? - Ví, má se zaútočit zápalnými lahvemi a pak na bodáky jako v sedmnáctém století."............ "Lapšine, hergo krucinál, proč ty lahve nehoří? - Tomu sám nerozumím, soudruhu generále. - A zapalujou je? - Nebyl rozkaz zapalovat, soudruhu generále. Rozkaz byl jenom házet. - Lapšine, idiote, mizero, okamžitě předej velení a dej se zatknout." Nevím jestli to někdy bylo více dobrá hláška nebo více na zvracení. A co se týče českého dabingu, tak musím říct, že čeští herci odvedli skvělou práci, já rozpoznala Abraháma, Konvalinkovou, Vetchého, Labuda je jasný:D, Hrušinský ml., Brodský a taky Trávníček si tam střihl malou dabingovou roličku. "Nejlepší je vo tom nepřemejšlet, poněvadž jak vo tom začneš přemejšlet, napadne te, esli tam nahoře nejsou blbci." ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ve stalinském Rusku skoro jako za císaře pána. 1) Film jsem poprvé viděl někdy před 15 lety a dost mě zklamal. Dnes, možná díky větší životní zralosti anebo taky většímu odstupu od sovětské moci, oceňuji bizarní propojení a pohled na zrůdnou stalinskou diktaturu prizmatem ryze českého švejkovského vnímání předválečné (císařské) společnosti. Stejně jako si (nejen) francouzské a anglické filmy dělají legraci z hrůzné nacistické říše, tak si i stalinská epocha zaslouží podobný pohled. 2) Vpravdě mezinárodní film (anglické peníze a produkce, český režisér, ruští herci, francouzský a italský podíl nezjištěn) se může pyšnit skvěle vystiženou atmosférou doby. Na přání režiséra byli obsazeni ruští herci (Menzel chtěl stvořil ruský film a ne film o tom, jak si Češi představují Rusy nebo nějakou karikaturu, jak sám říká) a rovněž na jeho přání napsal scénář Zdeněk Svěrák, který dodal servítky si neberoucí knížce Vladimíra Vojnoviče (napsána 1963 – 1970) poněkud lyričtější vyznání a smířlivější odstup. 3) Některé dialogy v knize vůbec nenajdete: — Волков, что Борисов сказал насчет жирности молока? Сколько у нас? — Три с половиной процента. — Сделай четыре… — Да как же я сделаю, я ж не корова! — Ты не корова, ты счетовод, и отчеты надо уметь округлять. — Ты с ума спятил, Тимофеич! Да это же приписка. За это ж посодют! — Если припишешь, может быть, посодют. А если не припишешь, то точно посодют. 4) 26letý představitel titulní role, Moskvan Gennadij Gennadijevič Nazarov, začal svůj filmařský život v Milovicích u Prahy (sídle štábu sovětské Centrální skupiny vojsk 1968 – 1991) a zatím dosáhl bezmála 30 filmových titulů a dalších 8 seriálů. 5) Namluvení Golubjova Josefem Abrhámem nebo dědy Stalina Vlastimilem Brodským dobré věci neposloužilo – jejich charakteristické všem Čechům důvěrně známé hlasy tu působí velmi rušivě, konec konců jako celý český dabing, který působivým reáliím a přesvědčivým hereckým výkonům skutečně typických, protože ruských, herců ubírá mnoho procent. 6) Holčičko, máš raději maminku nebo tatínka? Já mám nejraději soudruha Stalina! ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Jednou tak cestou z Volgogradu se pustil tento film, o kterém jsem neměl ani páru. Ač unavený cestou jsem dokázal tu stopáž bez problému vydržet. Čonkin mě totiž uchvátil řízným socialistickým humorem, který místami přetékal v záchvaty smíchu a slzení. Pro někoho sračka na téma jak nejlépe vést válku po komunisticku, pro mě oddechová komedie, která stojí za vidění. Humorných scén je tam totiž hafo. ()

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama