Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

Anglie 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenutý film dvojice Menzel/Svěrák. Mentalitu ruského člověka, se, myslím, podařilo pěkně vystihnout. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....vskutku zmena režimu J.Menzlovi nepadla dobre...buď sa nevedel zorientovať alebo tak zostarol? Predtým by o ruskú resp.sovietsku tému ani nezakopol alebo ak tak z donútenia...teraz sa do sovietskeho námetu pustil dobrovoľne a mohol radšej pustiť do gatí a hádam by to bolo lepšie...mám vcelku J.M. rád ,ale " toto nie je neviečo".... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* tentokrát půjdu proti proudu u mých nejoblíbenějších uživatelů a musím tento Menzelův film pochválit. Viděl jsem ho už dvakrát a pokaždé na mě z něho dýchla příjemná atmosféra a typická ruská poetika. Taková směsice budovatelského nadšení, absurdního švejkovství a venkovské bezstarostnosti. Herecké obsazení i výprava je slušná. Asi poslední Menzelův film co stojí za to. Za sebe doporučuji a určitě si současných 61% nezaslouží. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] A zase nutné BLÁBOLENÍ u kratších komentářů nakonec, kvůli zdejšímu omezujícímu pravidlu pro recenze (vysvětlení najdete v mém deníčku) ... BLA BLA BLA BLA BLA BLA ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Velice dobré. Prostý voják Čonkin neměl daleko ke Švejkovi. Rozkaz byl rozkaz, takže čemu se divit. A jak byl "výkonej", až Ňura nestíhala. Celkově je pohled na armádu i kolchoz velice podobný tomu co bylo u nás. Ono to asi v RVHP bylo všude úplně stejné, prostě všechno bylo v té době z "hoven". ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Najlepsie diela Jiriho Menzela /Ostre Sledovane Vlaky, Slavnosti Snezenek, Vesnicko ma Strediskova/ su podla mna sfilmovane Hrabalove romany. Tuna pisal scenar Zdenek Sverak, a nie samotny Menzel. Preto ide podla mna este o slusny film s kopou ruskych hercov a ruskymi realiami uprostred II. svetovej vojny. Herecke vykony na urovni, dialogy, lokacie, kostymy, dejova linia : Vsetko to je slusne, ale hranice priemeru film uz neprekroci. 69 % ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Když to člověk vidí poprvé tak se u toho dá vcelku dobře zasmát, ale nevidím v tom zase nic tak extra z čeho bych měl jít do kolen! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie o absurdní ironii fungování vlády komunistů na počátku 40. let 20. století. Škodolibě a ironicky ukazuje absurditu a s tím spojenou zrůdnost, nefungující pro stát, ale jen plnící a upevňující politické ambice jedné osoby s vyvoláváním všeobecného strachu. A anonymní udavačství, pramenící často z pouhé zloby, či závisti. A tak prostý voják Ivan Čonkin (Gennadij Nazarov) je v rámci stráže vržen do zapadlé vesnice Rudá, kde si užívá normálního života s vnadnou Ňurkou (Zoja Burjak). Chování postav jen zvýrazňují absurditu fungování systému, který si liboval v sadistickém odstraňování a vyvolávání strachu. Tu zastupuje kapitán NKVD Miljaga (Sergej Garmaš), lapený bezpáteřností při domělém dopadení. Další zajímavé postavy: ustrašný předseda venkovského kolchozu Golubjev (Vladimír Iljin), čekající na příchod NKVD pro jeho maličkost, Politický agitátor na vesnici Kilin (Valerij Zolotuchin), dbající na zásady osvěty komunismem, židovský obuvník Mojše Solomonovič Stalin (Zinovij Gerdt), libující si v bezradnosti sadistické moci, vesnický fanatický vědátor Gladyšev (Alexej Žarkov), a horlivý generál Drynov (Vjačeslav Molokov). Drsnost venkova, úchvatné dobývání vesnice při absurdním chytání Čonkina patří k tomu nejlepšímu ve filmu. Ironie, nadhled, absurdita, lehkost. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Mám po shlédnutí snímku rozporuplné pocity. Na jednu stranu výborný nápad - mezinárodní komedii v našich zemích je jako šafránu, pokud někdy něco takového bylo. Druhá strana mince je ale temnější. Při některých scénách jsem nevěřil, že toto napsal Svěrák. Nabytou svobodu i on bohužel využil tak, že zakomponoval do děje za socialismu nemyslitelný vulgární humor. Ale že bych se nezasmál ani jednou, to zase ne, pár výborných momentů tam bylo. Ještěže si po tomto ještě několikrát spravil chuť. U Menzela mě účinkování v takovém projektu nepřekvapuje, po revoluci to s ním šlo opravdu z kopce. Dále bych zmínil, že film mě za 106 minut nenudil, ale než přijde závěr, tak je to vše takové klidné a nějakou pořádnou akci abych pohledal. Též si myslím, že nebylo dobrým řešením film nadabovat, i přes výborný casting mě tam ti naši přední herci nesedí, dabing navíc z Čonkina nedělal až takového hlupáka, jakým má být. A když už ten dabing vznikl, tak na nedávno vyšlém DVD měla být stopa s původním zněním. Myslím, že nápad jako takový na papíře je skvělý, lituji celkového promarnění. 50% ()

metal.storm 

všechny recenze uživatele

Moje hodnotenie je možno jemne zaujaté prostredím v ktorom som film už po druhý krát videla, ale naozaj si za ním stojím. Film ma od prvej minúty začal veľmi zabávať. Až zábava prešla do ukolísania mysli jemnou, a rýchlou romantikou. SPOILER: tí dvaja, čo by sa našli. Nie tak úplne jemná, ale stále krásne naivná dievčinka, ktorá chová svojho "pašíka" a kravičku, ku ktorej sa romantickou cestou pripája jednoduchý, ale pravdivý Vaňa. Vidieť, že romantika v tomto prípade nemusí byť hlavným faktorom. Obyvatelia "Chudej", teda pardon "Rudej", nie sú vytrhnutý z kontextu, ale naopak, presne by mi pasovali do doby natáčania. Ich zmýšľanie je zaujímavé a poukazuje na rôzne faktory ľudského správania (viď scéna s výkupom mydla a soli, asi sa nikdy nezmeníme). Pobavilo ma toho toľko. Myslím, že hlášky ako "letadlo jste viděli, na pilota šáhli" sú, alebo by mohli byť rovnakým kultom ako "neřvi jak Pepin". Áno, samozrejme, film má rôzno divných, až dych berúcich pasáží (nie v dobrom zmysle), ako napríklad obvinenie zo zoofílie. Na druhú stranu si dovolím podotknúť, aj keď samozrejme, postava tu prítomného s prepáčením "hovno-chemika" nie je ničím príjemná, že možno to pomenovanie "ty alchymista", ktorým ho Ňura častovala, nie je ďaleko od pravdy. Preto si dovolím jeden malý alchymistický recept na takzvané "spiritus e vino": najlepšie a najstaršie víno vezmi a digeruj najskôr mesiac v konskom hnoji. Potom predestiluj." Takže podľa môjho osobného názoru, ani táto postava, aj keď možno prehnaná, nie je ďaleko od pravdy. A to je tiež jeden z dôvodov, prečo ani "príliš veľa hovien" nedokážem filmu vytknúť. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Bohužel velmi nedoceněný Menzelův film. Možná to bylo dáno dobou, kdy se dostal do kin. Nevím. Je však ruštější než samy ruské filmy. Scénář je místy až neskutečný a k dobru je třeba připočítat i herecké obsazení ruskými herci, již jsou nám veskrze neznámí, o to více z nich nikdo nevyčuhuje a celkový dojem je velmi kompaktní. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Menzel se pustil do odvážného tématu a myslím, že se mu experiment vcelku vydařil. Docela jsem se zasmál, i když tohle "švejkoidní" téma mám přece jen nejraději ve Švejkovi, a úplně si s tím vystačím. Čonkin je vcelku milé absurdno, na němž je nejhroznější, že se to všechno klidně mohlo stát...60% ()

July 

všechny recenze uživatele

Jsou to ty tři hvězdy, ale závěrečná bitva je natolik k popukání a plná gagů, že téměř vyhoupla celý film ke čtyřem. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Svěráka v tom nepoznávám, Menzela trochu ano. Nadprůměrná ruská komedie s českým režisérem a scénáristou. Asi dost věrně zachycuje atmosféru doby, někdy primitivními, ale většinou dost vtipnými gagy prosvítají vážnější motivy, bohužel jsou v tom trochu nesouvislé. Dabing je mimochodem mimořádně odporný. - Koho máš radši, maminku nebo tatínka? - Já mám nejradši STALINA! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Výborný film... Atmosféra zaostalého ruského předválečného venkova je v něm úžasně vystižena, a to zejména: a) natáčením v prostorách, které se evidentně od druhé světové nezměnily (možná i od první světové či spíše už od Napoleóna) b) použitím herců, kteří fyzicky naprosto odpovídají archetypům ruských lidí tak, jak si je představuju (široké slovanské (nejen)tváře hlavního hrdiny a hlavní hrdinky). Ve filmu se podařilo něco, co v leckterých ostatních filmech skřípe (např. v Obecné škole, ve Vratných láhvích, když jmenuji ty svěrákovské), totiž: spojení velmi vtipných situací s velmi mrazivými. Např. závěrečný útok na Čonkina - na jedné straně geniální dialogy ohledně barvy maskovacích uniforem, na druhé straně těsně předtím je hrdina, co obstaral jazyka, i přes své dvě děti odsouzen k zastřelení... Zkrátka tento film považuji za jeden z nejlepších, divím se, jak je tady nedoceněn. Je pravda, že mu poněkud ubližuje sterilní dabing, kvůli kterému má člověk pocit, že se veškerý děj odehrává někde ve sklepě, protože úplně chybějí zvuky prostředí. Mimochodem, ten Čonkin mi furt někoho připomínal... Švejka rozhodně né, to jsou úplně jiné typy... ale Pavla Lišku. Jakmile začal mžourat, byli od sebe k nerozeznání. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že se nikdy nebudeme (jakože Češi) moci na tenhle film dívat klidně a od srdce se zasmát. Vždycky tam bude ta pachuť a lehké mrazení z "velkého bratra". A možná je to i tím, že je to tak dobře natočené. ()

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama