Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

Pražák 

všechny recenze uživatele

"A holčičko, máš radši tatínka nebo maminku? - Já mám nejradši Stalina!" Zřejmě tenhle film skvěle odráží ruskou povahu, absurditu doby a vše tak trošku zlehčuje, ale na mě to osobně teda vůbec nepůsobilo. První dvě třetiny se kroutím nudou, aby to alespoň v části "otce Stalina" nabralo teprve finále a pak zase nic. Oceňuju Menzlův koncept s ruskými herci, který jsou opravdu správně vesničtí a neherečtí. Neoceňuju dabing, který teda opravdu tahal za uši. Zejména Abrhám, poprvé jsem si uvědomil, že jeho hlas vůbec v dabingu nefunguje, stejně tak i někteří další. Troufám si říct, že Svěrákův scénář do filmu vkládá "český" smysl pro humor a trošku filmu ubližuje. Tvaří se to kolikrát více jako český pohled na ruský. Myslím, že ruský humor je drsnější a daleko černější. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi průměrná komedie. Nepříliš velké množství opravdu vtipných dialogů či momentů, atmosféra taky nijak zvlášť zajímavá. Na jednoho z nejlepších českých režisérů značně slabý a nevýrazný kousek. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Absurdná komédia s množstvom dobrých gagov, miestami až prekvapujúceho fekálneho humoru, ktorý až tak nevadí. Príbeh je švejkovský v ruských reáliách, len postava hlavného hrdinu je trochu jednoduchšia, ostatné postavy sú poväčšine dosť nesympatické. Výborný český dabing dáva filmu typickú svěrákovskú atmosféru. Absurdnosť filmu hlavne v druhej polovici vrcholí až do čiastočnej nezmyselnosti situácie a to trochu kazí celkový dojem. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Český komediální výlet do SSSR 40. let. Našroubovat švejkovský humor do totalitního válečného státu v zapomenuté vesnici byl zajímavý experiment, i když šance na úspěch byla malá. Náš specifický humor vyžaduje své jedinečné mikroklima. Znázornění sovětského chaosu, bordelářství, paranoie, marnosti nebylo úplně špatné. 50%. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Pane Svěráku, co jste to vytvořil? Alkohol z exkrementů a žárlivost kvůli praseti? Rusko je opravdu velká země, ve které je možno celkem cokoli, ale pochybuji, že tamní obyvatelé produkují takovouhle pálenku. Tohle ani solidní Menzelova režie a dobré výkony ruských herců prostě zachránit nemůžou. Raději si přečtu předlohu, uvidím tak, co si Svěrák domyslel a co se v ní doopravdy píše. 60% ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film, nebýt té zbytečně dlouhé stopáže, hodnotil bych i lépe. Tady platí, že u některých filmů se povede vytvořit fakt dobrý dabing, tady je to jeden příklad za všechny. Vždycky jsem si říkal, proč se tenhle film vůbec nikdy neobjevil v televizi a teď mi to došlo - Menzel udělal z ruských armádních příslušníků naprosté trotly, tak proto...............moje hodnocení = 6 z 10. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo, čo som čakal? Sedel som a nechal som sa vtiahnuť do sovietskej dediny počas vojny. Ten príbeh je zaujímavý , no pán Menzl už natočil aj omnoho lepšie filmy.... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Skvělá satira SSSR natočená a napsaná českou filmovou špičkou. Navíc byl film podpořen solidním rozpočtem ze západu a pro reálnost obsazen většinou Rusy. Škoda jen, že dabing se nepovedl lépeji. ()

Alf 

všechny recenze uživatele

vcelku poprávu "nedoceněný" snímek Jiřího Menzela, pocity jsem měl značně rozporuplné, kdybych neznal jména autorů, spíš bych si tipoval na nějakou amatérštější práci od seskupení Pražská pětka.. ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Parádní film, který u nás doma sklízí úspěch při každém shlédnutí. Ačkoliv to občas taky připomíná estrádu vtipů na sovětský svaz, umírám smíchy. Obzláště pokud rusové útočí. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu mi hlavě nejvíc utkvěl ten nekvalitní obraz. Nevím, jestli to tak bylo schválně nebo ne, ale na to, že film byl natočen v roce 1993 působí obraz, jako by to byl film z 50. let. Hrůza. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Unikátní film v historii české kinematografie o ruském vojákovi, který má hlídat letadlo u nějaké vesnice, protože je to natočené v ruštině s ruskými herci ( čestná vyjímka Labuda ). Dobovka odehrávající se roku 1942 jako tragikomedie, ale myslím, že to jeden z nejslabších Svěrákových filmů a Menzlových taky. PS: Točit v roce 1993 film v ruštině, to je pro diváky atraktivní asi jako točit ho zrovna v dnešních časech. Slabá věc. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Po opětovném shlédnutí a ocenění ruského prostředí, musím dát 4. Film stojí za 3 a jedna hvězda navíc je za geniálního Abrháma, jak přemluvil toho zvodkovatělého starostu. "Němci mají techniku - my máme bláto!" ()

Grafito 

všechny recenze uživatele

Koloběh hovna v přírodě nemá chybu, stejně jako maskovací armádní uniformy.. pravda, že v kontextu Menzelovy tvorby Čonkin určitě patří k těm slabším filmům.. pro někoho by to byl životní úspěch.. pro Menzela bohužel jen slabší průměr.. i tak čtyři hvězdy.. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s dříve realizovanými filmy autorské dvojice Menzel - Svěrák vcelku průměrný snímek, který ovšem na několika místech graduje celkem vkusnými poentami a lidovým humorem. Mě osobně nejvíce zaujala scéna, kdy Sovětský důstojník provádí výslech příslušníka NKVD v domění, že jde o němce a ten si na oplátku myslí, že i jeho zajali němci. Za pozornost také stojí scéna výslechu žida Stalina nebo vesnický chemik, který se kromě křížení brambor s rajčaty zabývá výzkumem exkrementů ! ()

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama