Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

Muhehee 

všechny recenze uživatele

Recept je prostý, na kilo hoven kilo cukru:D...Musím přiznat, že mě film velmi pobavil a o to přece u komedie jde. ()

petisek 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento film je trošku neprávom podceňovaný. Pri jeho sledovaní som vôbec nerozmýšlal, že jeho režisérom je Jiří Menzel a scenáristom Zdeněk Svěrák, vnímal som len príbeh a vtipy, na ktorých som sa dobre zabavil. Fóry s hovnovou samohonkou, teóriou o kolobehu hovna v prírode, alebo útokom sovietskej armády na drevenú chalupu mi ešte dlho ostanú v pamäti. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

"Koho máš raději, maminku nebo tatínka? Já mám nejraději Stalina!" Špatný, špatný, hrozně špatný. Menzel po revoluci postupně ztrácí dech, což Čonkin jen potvrzuje. Vtipné to není, ale jako satira se to dá unést, jen by bylo vhodnější to o takovou půlhodinu zkrátit, takhle je to pro mě na hranici koukatelnosti. Zvlášť, když se ty ruský herci nedaj pomalu ani snést. Za 2* jen proto, že to není myšlený vážně. ()

VlastaFlaksa 

všechny recenze uživatele

Film, jehož humor je založen na ruské mentalitě a přístupu k životu, zkrátka takový Švejk na ruský způsob. Kdo o tomhle nic neví, ať se na tento film radši ani nedívá, protože mu nejspíš nebude připadat vtipný. Pro mě je to skvělá a evidentně nedoceněná komedie. ()

niska98 

všechny recenze uživatele

Ale jo. Nebylo to úplně špatné. Celkem příjemné pokoukání místy úsměvné. Hlavní hrdina docela sympaťák. ()

BradleyT 

všechny recenze uživatele

Jako tento film nejlip pochopi pamětníci bývalého sovětského svazu, protože děj není až tak nereálný, ba naopak velice pravděpodobný, takto to opravdu mohlo být v předválečném Sovětském svazu, není to jen komedie, i když tak působí. ()

dsaiko 

všechny recenze uživatele

Je to komedie, drama, nebo romance ? Film rozhodně vybočuje z tvorby Zdeňka Svěráka a Jiřího Menzela, je ale psán podle existující předlohy od Vladimira Vojnoviče. Když jsem ho viděl před lety poprvé, upoutal a zarazil mne hlavně svými vulgaritami a obscénostmi. Při současném shlédnutí ve mne ale převládl pocit, že by se tento snímek měl povinně pouštět studentům na střední škole v hodinách dějepisu k pochopení absurdit komunistického zřízení. Vulgarity a obscénosti nejsou používány prvoplánovitě, zobrazují jen lidovým komunizmem postiženou realitu. Skvělé je zobrazení všudypřítomného strachu z čehokoliv, absolutní a tragické poslušnosti, neomezené a bezohledné moci politických pracovníků a tajné policie. "Ano studenti, komunizmus neznamenal jen fronty na banány, ale hlavně strah a tragickou, absolutní a absurdní moc STRANY nad životem člověka". ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

"Je to pravda, soudruhu starší politruku, že soudruh Stalin má dvě ženy?!?"; "Jestli ti někdo vykládal, že jsme zaseli do sněhu - tak jsem zaseli, no. Byl to příkaz z okresu."; "Lidi se nás tak bojí, Svincove, že nám to až ztěžuje práci."; "Soudruh kapitán se tě slušně ptá - TAK MU, TY KURVO, SLUŠNĚ ODPOVĚZ!" Skvělá sonda do života jednoho kolchozu vpředvečer druhé světové - pardon, soudruzi, Velké vlastenecké války! B-) ()

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Nevím, co všichni mají proti tomuhle filmu! Je skvěle natočený, skvěle zahraný, děj není hloupý...je to výborná komedie s prvky tragiky, kterou beze všeho ohodnotím na 90%! A mimochodem, když srovnám Čonkina s nepodařeným zpracováním "Anglického krále", je to opravdový skvost. ...a to novela Obsluhoval jsem anglického krále patří mezi moje nejoblíbenější knihy od Bohumila Hrabala. Čonkin je asi poslední Menzelův film, který se opravdu povedl! ()

Eire 

všechny recenze uživatele

Pro mne nejslabsi Menzel ever. Snad este DONsajni by mu mohli konkurovat v tomto lajne.. . vlastne to aj je o RuSSkych hovnach z roku 41  , no vlastne tie iste sracky vidime aj teraz v '22... Nicego neizmnieilo v poj...nej Rasiji ani segodnja.... 7 nominations for 🇨🇿 Lev. Ani jeden (chvala Bohu) nepremeneny v trofej... Conkine, Conkine , lepsi jsou od Menzela filming JINE!!! 🤔 33% ... ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film, který rozhodně mohl být o několik scén kratší, místy mi totiž přišel trochu nudný. Jiné momenty ale byly moc dobré, film má rozhodně dobrý smysl pro humor. Český dabing byl celkem dobrý, některé přednesy mi ale přišly trochu slabé. Film je slušně natočený, ale hudba je taková nevýrazná. 6/10 ()

K.O.vi 

všechny recenze uživatele

V Rusku pijou, co teče. Samohonka se dá udělat prakticky ze všeho... Vůbec mi nepřišlo, že by za scénářem stál Zdeněk Svěrák, lišilo se to od jeho "rukopisu"... ()

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama