Reklama

Reklama

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina

  • Velká Británie Life and Extraordinary Adventures of Private Ivan Chonkin (více)

Píše se rok 1941 a v ruské zapadlé vesničce Rudá způsobí rozruch armádní letadlo, které tu nouzově přistane. Hlídáním letadla je pověřen prostoduchý vojín Ivan Čonkin, který až dosud pouze vypomáhal v kuchyni a s armádním drilem nemá valné zkušenosti. Dny ubíhají a vypadá to, že armáda na letadlo i na Čonkina dočista zapomněla. Ivanovi to ale nevadí a život ve vesničce si jaksepatří užívá. Zamiluje se totiž do místní pošťačky Ňurky. Ovšem ne celá vesnice je jeho zdejším pobytem nadšena. Předseda kolchozu Golubjev v něm dokonce vidí vyzvědače. A tak netrvá dlouho a na Čonkina přijde anonymní udání na NKVD a věci naberou rychlý spád. (North Video)

(více)

Recenze (146)

david666 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená komedie, u které jsem se dost nasmál. Skvělí ruští herci - jejich postavičky jsou perfektně ztvárněny. Pokud si odmyslíme komediální prvek, jedná se o slušnou sondu do atmorféry strachu v Rusku, kdy nevíte, kdo Vás udá. ()

ElisD 

všechny recenze uživatele

Naprosto neuvěřitelný úlet, "...jako kdyby rusové natočili švejka...", jak říkal Menzel :-D tento film se prostě s ničím nesere a je to balada na absurdno. Tento film miluji! ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Film pro pobavení a zasmání, bohužel málo známý a podceňovaný. Pro mě skvělý absurdní humor, cítím tam rukopis Svěráka. Byrokracie, soudruzi...ale pořád aktuální témata, uřednické moci co vidíme každý den i dnes. Zobrazen je i stálý strach z možného špiona, pomlouvání, udávání..."přečti mně nějaký hezký anonym". Skvěle zobrazeny vesnický ženský co do všechno kecaj ("zatim bych ho nepřipouštěla"), pak zavist a zase udávání. Rusko, samohonka a zase samohonka, bez ní to prostě v kolchozu nešlo, "čistí střeva i mozek". A také nesmí chybět "výzkum" ..."takže jsi měl prd a ne hybrid". Úžasné nezapomenutelné hlášky, které jsou tak skutečné až se vám chce brečet, tak se musíte jenom smát. "Nejlepší je nepřemejšlet, jak o tom začneš přemejšlet napadne tě, jestli tam nahoře nejsou blbci"! to prostě stojí za to vidět ;-) ()

Blažena 

všechny recenze uživatele

Satira na sovětské Rusko jako prase! Brilantní humor,sympatické postavy a perfektně vykreslená atmosféra venkova postiženého totalitou. Nechápu, proč se o tomto filmu v ČR tak málo mluví. Kvůli této zatracené xenofobii jsem se ke snímku dostala víceméně náhodou, o to milejší to ale zase bylo překvapení. Závěrečná scéna boje proti Čonkinově bandě byla naprosto fenomenální! ()

jerrik7 

všechny recenze uživatele

„Láska“ Jiřího Menzela a Zdeňka Svěráka k Sovětskému svazu z filmu přímo září. Nelze napsat nic víc výstižnějšího než napsal Sportovec - cituji: Pokud jsme kdy usilovali o pomstu za 21. srpen 1968, tímto filmem jsme jí dosáhli. Přesnost, s jakou je zachycena ruská vesnice, bere dech. ()

Eradin 

všechny recenze uživatele

Absurdní komedie, která přesně vystihuje absurdní atmosféru komustického Ruska. Vtipných scén není tolik, kolik by si taková komedie zasloužila. A přitom by inspirace bylo více než dost, stačí se podívat zpět do komunistické historie. Celkově je film špatně vyvážený, začátek dobrý, konec skvělý, ale prostřední část klopítá od nikud nikam a nedokáže si delší chvíli udržet absurdní notu. Chtělo to trošku více zapracovat na scénáři a klidně to mohlo být i na pět hvězd. ()

johny.mad 

všechny recenze uživatele

Nízké hodnocení tohoto velice funny snímku nechápu...přitom herecké výkony jsou nadprůměrné a situace ve filmu by jeden zažil jenom v Rusku...scéna s výslechem agenta NKVD je v mém osobním top tenu... ()

gymnophiona 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá komédia, ktorá sa nedostala do povedomia ako mnohé Svěrákové veci, podľa mňa jeho najvydarenejšia. Satira, absurdita, paradox, sarkazmus a pekne pomiešané. ()

foils 

všechny recenze uživatele

Jiří Menzel je zvláštní režisér. Žebráckou operu označil za svůj nejslabší film, a přesto svůj následující celovečerní počin založil na téměř totožném filmovém stylu (byť měl Čonkin evidentně větší rozpočet a je o něco výpravnější). Ovšem zatímco Žebráckou operu uchránil před pádem do podprůměru výborný text Havlovy adaptace, text Ivana Čonkina je stejná fraška jako to, co je vidět před kamerou. Výsledkem je hodně bizarní směsice Švejka, Pasoliniho(!), Liny Wertmüllerové a snad i Top Gunu či co. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Být Menzelem, tak se za tohle stydím ze všeho nejvíc. Zpolitizovaný Český lev ocenil tuhle šmíru jen proto, že dehonestovala Rusko a nedávno před tím proběhlý odsun sovětských vojsk. Další příklad tendenční propagandy. Film je ale natočen dobře. Bohužel. ()

whip_67 

všechny recenze uživatele

Dost dobře nerozumím zdejšímu nízkému hodnocení - pro mě tenhle film patří mezi nejlepší filmy nejen Menzela, ale vůbec celých devadesátých let. Kupodivu mi ani nevadil český dabing, byl totiž mimořádně povedený. Některé scény mi přivodily nezvladatelný záchvat smíchu - výslech "jazyka", celá scéna obléhání vesnice, "Stalin", atd. Tím vším se ovšem jako rudá nit vine tragický podtext strašlivé reality Sovětského Svazu. Plné hodnocení. ()

Leila75 

všechny recenze uživatele

Válečná humoreska alá Švejk,musím přiznat kdyby film trval něco málo přes hodinku,bylo by to tak akorát,děj mi přišel dost zdlouhavý.Ale výroky a výzkumy pana chemika Kuzmy mě dostaly,"Celý náš život pochází z hovna a k hovnu se i vrací,celý koloběh života pochází z hovna.Na kilo hoven-kilo cukru!"A pak na ex! ()

vladous 

všechny recenze uživatele

Bez pardonu dávám 5 hvězd. Je to jeden z nejlepších Menzelových filmů, který bohužel přišel na svět ne v příliš šťastné době. Musel se vypořádat s dalšími v té době vznikajícími a tématicky podobnými snímky (Tankový prapor, Černí baroni), ale i s tím, že co jen trochu zavánělo Ruskem bylo špatné. V každém případě film je od počátku do konce zábavný, srrovnatelný snad se Steklého Dobrý voják Švejk. No a o dabingu snad není třeba polemizovat. Prostě dokonalost. ()

Jean_Calid 

všechny recenze uživatele

Na první pohled ruský film, ale když zjistíte, že režisérem je Jiří Menzel, trošičku vás to rozhodí. Herci jsou ruští, a na filmu je citelně znát český dabing a tak se ani nechce věřit, že film vznikal v VP Milovice. Prostředí vesnice Rudá je svérázné, vojín Ivan Čonkin je prostý hlupáček, který se shodou okolností ocitne na místě, kde je na něj zapomenuto. Divák žasne nad poměru sovětského svazu, žasne na Ceksem a vůbec nad "Teorií hovna". Po skončení filmu jsem stále žasnul. Chcete-li tedy vidět film, který ve vás vyvolá úžas, je "Čonkin" jasná volba. ()

Související novinky

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama