Reklama

Reklama

Obsahy(1)

ANDĚL. Zimním mrazem promodralá tepna velkoměsta, kudy se s ospalou neúnavností stále a znovu proplétají cinkající tramvaje, stovky lidí s hlavami sklopenými k zemi i desítky popojíždějících aut. Chátrající synagoga, vedle rozšklebená hluboká jáma a nad ní varovný prst jeřábu předznamenávající budoucí kovově-lesklé obchodní centrum. Mísí se tu hukot aut, dunění rozvibrovaných kolejí, hlasy lidí, ječáky policejních sirén i nezúčastněně monotónní broukání omšelých amplionků na obchodech o idyle a pohodě vánoc: "Pur-pu-ra-na-plot-ně..." Staniol, Santa Mikuláš, kapři bez hlav a zatoulaní psi nedočkaví své vánoční výslužky! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (126)

Cival 

všechny recenze uživatele

Výjimečný snímek v kontextu našich zeměpisných šířek Vladimír Michálek dokáže skvěle natočit snad jakoukoliv látku. Úchvatná vizuální stránka s podpisem Martina Štrby si zaslouží hodně dlouhé ovace a sama o sobě utáhne i místy slabší děj. ()

Houdini

všechny recenze uživatele

Křišťálový glóbus - výběr, Český Lev 2 : Výprava, Střih + 5 nominací: Režie, Herečka HR - Klára Issová, Herečka VR - Zuzana Stivínová, Kamera, Zvuk ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Osobitý a pokřivený pohled na dnešní svět sice nabízí několik originálních momentů a zajímavé vizuální zpracování, ale též nevyrovnaný příběh a rozporuplné herecké výkony. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dobré je, že každý film Vladimíra Michálka je úplně jiný. Je jasné, že tenhle měl připomenout drogy, sekty, neutěšené poměry v jakémkoli velkoměstě atd. atd. a to se mu podařilo na výbornou. Chvíli trvá, než si na tu kameru a styl a herce zvyknete, ale to je asi tak všechno. A navíc: ta ségra v podání Věry Galatíkové je nepřehlédnutelná. Pro ni naprosto netypická role, I think. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Před sledováním tohoto filmu je asi dobré si něco "šlehnout", jinak můžete být zklamáni stejně jako já. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Bože, to zase byla věc. Bezútěšný postmoderní trip movie, který naštěstí není tak "cool" jako Ondříčkovi slátaniny, ale přesto veškerou obskurnost námětu redukuje na námel hoven, čuráků a píč, které létají z úst v civilní křeči se zmítajících herců a hereček. Michálek chrlí příhody a snaží se z nich vymodelovat FILM. Postmoderní snaha dýchá ze všeho, forma je rozbitá na nesourodou drť, digitální kamera se nejistě třepotá, barevné filtry se mění... Příběh v pravém slova smyslu chybí. Jde přeci o sžíravou postmoderní výpověď. Krásné, jen to všechno maskuje velkou prázdnotu a nicotu za slovy, skutky. Těžko říci, kam tahle barevná tříšť míří, na emotivní potenciál Trainspottingu nemá, o obskurnost Cronenbergova Nahého oběda se nesnaží. Jediné, čím je pro mne Anděl Exit hodnotný, je zachycení mizejícího světa v okolí andělské křižovatky. Jinak jsem viděl pouze podivný zfetovaný a otravně uřvaný mišmaš, který ke mně promlouvá plynou tatarštinou. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Sice zajimavy experiment Michalka na tema drogova problematika, ale u me vyvolaval film spise negativni emoce - coz asi mel, ale ne jako film-celek. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Chopit se takového scénáře a přenést ho do atraktivní podoby musí dát zatraceně zabrat. A třebaže jsem z filmu nijak zvlášť nadšený nebyl, musím vzdát hold Michálkově režii, hercům i "špinící" (v Praze) a "pestré" (na tripu) kameře Štrbově, skvostně zvoleným lokacím uvnitř i venku. Některé scény, např. první drogové dobrodružství s černochem, po formální stránce snesou srovnání s nejlepšími filmy o tomto tématu... Jenže... snad má snaha vše zařadit, pochopit, rozložit mi brání tenhle film plně přijmout. SPOILERY - Vidím, že "trip" není v exotické části světa, Kapském městě, ale pořád v Praze. Jezdí tam metro(express), Trevor zamyká mříž jako Machata, Dzurilla se přetransformoval v gangsterského černocha a bezvýznamná kriminalita v job století... Drogy nabízí opravdu jiný svět, ale ne tak docela jiný. Jenže... kam s náboženskou sektou? Jde snad o jiný druh drogy? A takových problémů mám víc... KONEC SPOILERŮ. A mám v tom všem vůbec hledat smysl? Není to stejně pošetilé jako hledat ho ve snech a halucinacích? Jsem už takový, že bych ho raději našel. Do té doby pro tenhle zběsilý výlet do mizejícího "pražského fet-slumu" budu mít jen ***. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla fakt slusna kokotina. Prvni pulku je to vsechno desne zmateny, spousta postav, zadnej pribeh, vsichni se tam tak nak motaj a vetsinou jen nadavaj, nastesti v druhy pulce uz se nejakej ten pribeh vyrysuje, ale nejak zvlast dobrej neni. Co se tyce hercu, tak ty sice hrajou dobre, ale stejne jim to moc neverite. No a pak tu je naprosto priserna, skoro dokumentarni kamera, ktera hodne stezuje sledovani filmu. Nicmene to vse dohromady dokaze docela zaujmout, takze film vylozene nenudi. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Michálek chtěl natočit působivý drogový trip, takže bez většího vysvětlování skáče v ději a nechává herce, aby se chovali jako hovada. Místy to nedává smysl, občas není někomu rozumět a pár postav je lehce do počtu. Jako apel to obstojí, ale regulérní snímek by potřeboval ještě hodně práce. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nenašla jsem jediný důvod, proč bych se na tenhle film měla chtít dívat. Ve skutečnosti jsem během sledování nacházela čím dál víc důvodů, proč bych se na něj dívat neměla. Ale protože už jsem patologický pesimista, dodívala jsem se do konce, abych mohla napsat negativní komentář. Ach, svět je tak krásný. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Od tohoto českého režiséra jsem prozatím viděl pouze 4 filmy, ale Anděl Exit v mých očích docela silně vybočuje. Jak obsahem, tak hlavně vizuálem. A právě různě barevné filtry se k té zvláštní a depresivní atmosféře snímku velmi hodily. Postavy mi však moc sympatické nebyly a jejich představitelé, zvláště k závěru, předváděli už poněkud příliš afektované herecké výkony, díky kterým mi pak na hlavních hrdinech pranic nezáleželo. Konec byl sice fajn, ale moc si nedokážu představit, jak by následný děj asi mohl vypadat. Ve výsledku možná nejvýraznější a nejodvážnější, avšak pro mě osobně zároveň také nejslabší Michálkův film, který hodnotím pouze průměrem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nestravitelné cosi, co se mělo odehrávat nejen na Andělu, ale Michálek opět, jako už tolikrát, naprosto přestřelil. A jsem velice ráda, že Čechtický to své rádobyhraní už zabalil. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Ještě během psaní komentáře se nemůžu rozhodnout, co tomuhle filmu vlastně dám. Místy (začátek a konec) to bylo takřka geniální - rychlý střih, práce s barvami, to člověk má pocit, že se dívá (či prožívá) něco výjimečného. Ale místy mi vadila ta nevázanost (z ničeho nic se ocitáme někde v Africe(?)) Ale když tak o tom přemýšlím, tohle byl asi záměr, aby i divák, který s touhle tématikou (drog) nemá žádné zkušenosti, si připadal, jako když si právě šlehnul. Jinak tenhle film neřeší jen téma drog, najdete zde i sektářství, hledání lásky… Teď si uvědomuju, že tohle mi jen tak rychle nevymizí z hlavy a že už jen proto si film zaslouží lepší hodnocení. A myslím, že se tady ještě dost dlouho nenatočí něco tak originálního, tak svého, jako je tento film. Jinak ze všech herců bych vyzdvihl parádní Issovou. Pro ni naprosto netypická role a ona ji zvládla s takovou grácií! 70 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vladimíra Michálka považujem za jedného z najlepších českých režisérov. Jeho film "Je treba zabiť Sekala" je pre mňa vrcholom českej kinematografie. Ale hodne sa mi páčila aj "Amerika" alebo "Babie leto". Avšak snímkom "Anjel Exit", ktorý natočil v roku 2000, na mňa moc nezapôsobil. Snaha o vizuálnu, pocitovú a atmosferickú originalitu pánovi Michálkovi nevyšla. Aj majster tesár sa občas utne. Ale snaha sa cení. V tomto prípade dvoma hviezdičkami. ** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Těžko sledovatelné, ukřičené, místy sice působivé a slušně zahrané, ovšem místy zase směšné a k závěru navíc příliš dlouhé. Takový pokus o Trainspotting CZ. "Jako amatérská" kamera, kterou je film natočen, mi ani nevadila, zato zvuk byl mnohem podivnější - postavám kolikrát nebylo rozumět, herci huhňali a ještě k tomu potichu. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Anděl může být feťák nebo alkáč, může to být básník nebo Jáchym Topol. Anděl je exit a je úplně jedno, jestli to je myšlený doslovně nebo metaforicky. Jakkoli to může bejt nechutně nestravitelnej film, vědomí, že se jedná o Topola, mě uklidní. Jeho styl psaní totiž je takový. Vulgárně psychologický. Klára Issová si i přesto tenhle film ukradla pro sebe a z jinak průměrnýho zpracování (prkenný dialogy, vždyť to znáte :) vytvořila svůj koncert, ze kterýho mrazí. Její zinscenovaný dávení se, a následnej řev spojený se smíchem, byl zážitkem do rakve. A do knihy jdu i kdyby měla být tím posledním, co přečtu! ()

Ony odpad!

všechny recenze uživatele

Je to něco jako Panika v městečku. Jenže místo postaviček indiána, kovboje a koně jsou tu postavičky feťáků, překupníků a sektářů, a tím pádem jsme ochuzeni o jeden podstatný rozměr. Škoda, že to nestálo trochu víc na pražských exteriérech a že nebyly nějak lidsky nasnímané. Takhle to se mnou neudělalo naprosto nic. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Divný, místy poněkud zmatený a uřvaný, film, pro jehož plné pochopení bych si ho musel pustit znovu, k čemuž ovšem nějak nemám pražádné tendence. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film, který sám sebe odsuzuje ke komentářům, které si tady můžeš přečíst. Vynikající experimentální snímek, který rozhodně musel s takovými reakcemi počítat. Já osobně bych to nazval - Jak český vařič v Africe k (ne)štestí přišel, aneb Víra je nejsilnější droga. Výborná režie i vývoj děje, i když napoprvé může být složité se v něm vyznat v tom, ale v tom je právě ten experiment , že ano? Klára Issová v roli, u kterých měla nejspíš zůstat. Dnes, když jí matně vidím v ukázkách na zoufalý a další naprosto zbytečný seriálový počin, je to smutný. Určitě musím vyzdvihnout herecké výkony a celkovou, řekl bych, českou atmosféru tohoto snímku, která se v lecčems vyrovná s Welshovim Acid Housem, či Trainspottingem. Nedoceněný, ale určitě kvalitní snímek. ()

Reklama

Reklama