Reklama

Reklama

Tanky v pekle bojů

(seriál)
  • Francie Tanks, dans l'enfer des combats (více)
Francie / Německo, 2017, 4x43 (4x52) min

VOD (1)

Obsahy(1)

1. Zrození monstra: První světová válka. Každý den jsou v zákopech masakrovány desítky tisíc vojáků. Francie a Anglie se rozhodly navrhnout obrněné vozidlo, aby ukončilo smrtící patovou situaci. Když britské tanky prolomí německou frontu, začíná nová éra v historii válčení: věk tanků. Tyto ocelové stroje jsou vojáky s údivem a strachem sledovány postupující po bitevních polích, a brzy se používají i k rozdrcení lidových povstání. Prostřednictvím zápisků nadaných inženýrů se ponoříme do doby, kdy vznikala první vražedná monstra – jak si tehdejší technici představovali první skutečné tanky? A jak se cítili vojáci, kteří je poprvé odvezli na bojiště? Uvidíme také unikátní archivní záběry z bojů první světové války.
2. Odplata Panzerů: Listopad 1918, Evropa se právě vymanila z hrůzy války. Je podepsána mírová smlouva, Německo je odzbrojeno a nová zbraň začíná být zdokonalována do podoby, která mocně ovlivní válku další. Němci a Rusové zdokonalují tanky, ze kterých se stávají ultramoderní rychlé zbraně s pokročilým komunikačním zařízením. Tyto dvě mocnosti kupodivu spolupracují. V září 1939 mohutné Panzery napadají Polsko. Brzy se v Evropě rozhoří další krvavá bitva, francouzské linie jsou bleskově smeteny. Nic nemůže zastavit wehrmacht, tedy kromě drsné ruské zimy a stejně silných sovětských obrněnců. V červnu 1944 americké tanky Sherman osvobodily Paříž a v květnu 1945 v Evropě znovu zavládl mír. O mýtu neporazitelného tanku a vítězství sovětské armády uslyšíme vzpomínky veteránů druhé světové války, kteří byli přímými svědky bitev těchto ocelových nestvůr.
3. Nadvláda ocelových obrů: Srpen 1945. Spojené státy svrhly atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki, přesto věk tanků nekončí a tyto zbraně dál dominují armádám studené války. Továrny dál chrlí tisíce nových monster. Druhá světová válka rozhodně nepřinesla ústup obrněnců ze slávy. V červnu 1950 severokorejské tanky napadly Jižní Koreu, zatímco v Evropě tanky nadále potlačovaly občanské nepokoje. V roce 1973 se arabsko-izraelská válka rozjíždí právě za účasti tanků. Příběh těchto ohromných strojů sledujeme dál očima těch, kteří viděli rozdrcení revolucí, stavbu Berlínské zdi a hráli v novém bojovém divadle na Blízkém východě. Připomeneme si příběh jediného muže, který na náměstí Nebeského klidu navždy změnil osud tanků.
4. Technologické monstrum: Listopad 1989, Berlínská zeď padá a v Evropě se bývalí nepřátelé dohodli na zničení desítek tisíc tanků. V srpnu 1990 však moderní obrněnci překročí arabské písky a napadnou Kuvajt. Éra tanků ještě nekončí. USA reagují na krok Iráku největším nasazením tanků od druhé světové války. Bude to poslední tradiční tanková bitva v historii, neboť městská partyzánská válka představuje novou éru. V ulicích Grozného se tanky stávají smrtícími pasti, protože vojáci zjistí, jak jsou zranitelní. Většina zemí přestává vyvíjet nové modely: jsou příliš nákladné a jejich budoucnost nejistá. Přesto je v květnu 2015 na Rudém náměstí v Moskvě tank T14 vyvrcholením vojenské přehlídky. Čeká tanky nějaká budoucnost? Hovoříme s generály, kteří dohlíželi na operaci Desert Storm a s ruskými inženýry, kteří zažili hrůzu čečenské války. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Prvá dva diely (Zrození monstra a Odplata Panzerů) sú najlepšie, respektíve ma najviac bavili, keďže prvú a druhú svetovú a nasadenie tankov mám najviac zmapované. V prvom diely ma najviac zaujal vznik, v druhom zdokonaľovanie a odplata panzerov (nemecka). Tretí diel Nadvláda ocelových obrů, mapuje obdobie po druhej svetovej vojne až do roku 1973, kde vypukla arabska-izraelska vojna. No aj medzi zastávka v kórejskej vojne (1950) bola zaujímavá, kde sa stretli v boji americké (Sherman, Pershing) a ruské tanky (T-34). Posledný diel s názvom Technologické monstrum, ktorý mapuje obdobie od roku 1989 do súčasnosti je síce zaujímavý a plný nových technológii, ale tanky už moc nehrali takú rolu ako sto rokov dozadu. Pre fanúšikov pasových obrnencov povinnosť vidieť. 80% - 4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kdyby jen ti vojáci tušili, že dnes si nad nimi jen odplivneme. Velmi zajímavý dokument. Teprve v druhém dílu vidíme důležité vývojové závody ve výrobě tanků před druhou světovou válkou. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kým prišli tanky, hlavnou zbraňou na bojisku boli delá, ktoré prinášali hotové vojnové peklo. A práve preto, že sa vojaci nemali ako pred vraždiacimi monštrami chrániť, vznikli pancierové tanky. Seriál zaujímavo prechádza históriou tankov a ich nasadzovania v bojoch v 20. storočí. Zaujímavo aj pre takého ako ja, ktorého táto vojenská technika veľmi nezaujíma: https://dokumenty.tv/tanky-v-pekle-boju-komplet-1-4-dokument-2/ ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Díl 3. - příliš mnoho balastních výpovědí, které mají subjektivním příběhem nahradit přehledné informace ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

První díl, co se zabývá první válkou, je podle mne nejlepší. Naopak nejhorší a chvílemi dost zavádějící je díl druhý, ten o druhé světové válce - např. vývoj T-34 podávají tak jako kdyby si ho Koškin stloukl ve volném čase někde na dvorku na koleně. Zbylé dva díly nevybočují nijak z průměru podobných dokumentů. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

1.díl - 1.světová válka, 2.díl - 2.světová válka, 3.díl - letem světem až do konce 80.let, 4.díl - posledních 30let, současnost. 1.díl je o tom jak to všechno začalo, jelikož je druhý o o 2.světové válce o které toho bylo natočeno dost, tak tam se dá polemizovat, zda to nemohli pojmout jinak, ale vzhledem k názvu epizody souhlasím. 3.díl ač je o celém světě, tak tanky byly jen od Nato (zejména americké) a sovětské. Tanky hrají prim. 4.díl - "dlouhé" 90. léta, kdy tanky byly ve velkém nasazeny ve městech ať už úspěšně či ne, některé armády končí s tanky a pak se zjeví ruská ultramoderní T14. Tanky jsou s námi 100 let a jejich konec zatím nenastává. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Celé je to sestřih dobových záběrů jako takový ucelený příběh, ke konci trochu náčrty, plány a pnějaké technikálie. V posledním díle je na konci ukázán ruský T-14 jako ten dosud nejvyspělejší a nejmodernější, ale kdo ví, jak je to s ním ve skutečnosti. Poslední díl taky ukazuje, jaké strategické chyby udělali Rusové ve válce v Čečensku, v podstatě ty stejné udělali v roce 2022 na Ukrajině. Ale jaká bude úloha tanků po 100 letech v době dronů, RPG či Javelin, to napověděla válka na Ukrajině 2022. ()

Reklama

Reklama