Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

nash. 

všechny recenze uživatele

Ještě než si Patrik a Bejby zatančili Hříšný tanec, likvidovali komunisty. A vidět Bejby u těžkého kulometu, už jen proto stojí za to původní verzi Rudého úsvitu vidět. Navíc to na rozdíl od nové verze není jen taková korektně nezávadná akční zábava pro omladinu, ale malé válečné drama postavené na poněkud bizarním nápadu. Stačilo ho přijmout a přes několik nelogických detailů, jsem si ho užil v pohodě. Hrdinové nejsou neprůstřelní a předem neodhadnete, kdo přežije a kdo ne, postavy nejsou žádní Dušínové bezchybného charakteru. Některé scény jsou působivé a některé až překvapí svou nekorektností (však také v nové verzi už neprošly a byly překrouceny do zcela bezzubé, ale korektní podoby). Navíc te dnes už svým způsobem klasika. Pokud už tedy Rudý úsvit, pak určitě tento původní. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Válečná fikce, ve které SSSR společně s Kubou napadne Ameriku, načež se parta dospívajících zachrání útěkem do hor, má své kouzlo nejen proto, že si „malí partyzáni“ začnou říkat Wolverines. Poměrně hutná atmosféra se ale v druhé polovině ztrácí a skoro rambovský konec ji nakonec definitivně zabíjí. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"JÁ VÁM UKÁŽU, JAK UMÍRÁ SOVĚT!" - "TO UŽ JSEM VIDĚL." Už dlouho jsem nebyl z žádného filmu tak nadšený. Minulý týden jsem si půjčil jiný klasický studenoválečnický invazivní titul 80. let a sice INVASION U.S.A. s Chuckem, ale ten RUDÉMU ÚSVITU nesahá ani po kotníky. Zatímco INVASION U.S.A. je jen typická tupá béčková cannonovská akce, kde se není s kým ztotožnit a nad čím přemýšlet, u ÚSVITU plyne podstatná část diváckého zážitku z divákova ztotožnění se s jeho hrdiny, obyčejnými lidmi a jejich neobyčejnou situací. Tvůrci se ale zároveň nechali unést patriotismem a spíš než válečné drama taky točili akční film, takže autenticita dostala na frak, ale já jsem ten poslední komu by to vadilo, obzvlášť když to jako akční film šlape jako hodinky. Reynoldsovi se navíc podařilo napsat pár solidně působivých scén (úvodní invaze, setkání s otcem v koncentráku, zabití zrádce aj.) a co se mi obzvlášť líbilo byla postava Roberta, ze kterého se poté, co se dozví, že byl jeho otec zabit a sám zabije jednoho ruského vojáka, stává nelítostný stroj na zabíjení (mluvíme tu o teenagerovi). A ve svém chvalozpěvu nesmím zapomenout na skvělé obsazení slibnými, mladými a tehdy ještě neznámými herci jako je Patrick Swayze, Charlie Sheen, Thomas C. Howell, Lea Thompson či Jennifer Grey, plus starochy Powersem Boothem, Harry Dean Stantonem či Lane Smithem. Všem fanouškům HŘÍŠNÉHO TANCE speciálně doporučuji scénu, v níž Jennifer Grey žádá Patricka Swayze, aby ji zastřelil. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sovietsky Zväz trpí najväčšou neúrodou pšenice za posledných päťdesiat päť rokov. Občianske nepokoje v Poľsku vyprovokovali intervenciu vojsk varšavskej zmluvy. Počet kubánskych a nikaragujských vojakov presiahol pol miolóna. Štáty Honduras a Salvador prestali existovať. Strana zelených ovládla nemecký parlament. Požaduje stiahnutie nukleárnych zbraní z územia Európy. V Mexiku vypukla revolúcia. NATO sa rozpadlo. Spojené štáty americké zostali osamotené. Túto napätú geopolitickú situáciu využil Sovietsky Zväz na vojenskú inváziu do USA. Na Američanov udrela "Červená smršť". V USA nastal "Červený úsvit". *** ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Akčňák zo starej školy, ktorý neotáľa a do akcie nás vrhne už po úvodných štyroch minútach. Red Dawn v čase vydania vyznieval a z istej perspektívy bol pre mnohých aktuálnym, dnes pôsobí naopak úplne absurdne (a aj tak stále o hodný kus menej ako jeho remake). Milius pracoval s paranojou a témami studenej vojny pomerne umne a s istotou sa mohol spoľahnúť na neoblomný americký patriotizmus v srdciach cieľovky. Spojené štáty napadol Sovietsky zväz spolu s Kubou a Nikaraguou, výsadkári bez akýchkoľvek problémov obsadili väčšinu územia. vrátane malých mestečiek v Colorade. Hŕstke mladých sa podarilo v zápale boja utiecť do hôr, odkiaľ podnikajú partizánsku vojnu proti okupantom a po večeroch si v kotlíkoch ohrievajú Campbell's polievky a sŕkajú Coca-Colu. Najväčším paradoxom ale je, že toto mi ako rušivý element vôbec nepripadalo a neobťažovalo ma. Čo ale áno – konania hl. postáv vyzerajú až príliš koordinované, absentuje nejaká väčšia panika, chaos, zmätok a chyby z ich strany. Ciele a plány mali veľmi smerodajné a jasné, agresora aj ostrieľaných operatívcov dávali dole akoby nič. Každopádne, mladý Sheen a Swayze v ansámbli potešili, kamera tiež. Film mal krásne zrnitý obraz, dobrú atmosféru, cit pre detaily, technika obstojne imitovala tú sovietsku, Brežnev na obrazoch v kanceláriách, národné hymny... Sledovanie určite nezamrzelo a aj napriek relatívnej spokojnosti nabudúce pri chuti na rovnakú tému zvolím radšej "overenú" austrálsku žumpu menom Nemilosrdní, ktorá ma aj napriek väčšej miere absurdity, hlúposti a nelogickostí aspoň reálne bavila. A asi rovno aj zajtra... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • V PC hře "Call of Duty: Modern warfare 2", kde Rusové taktéž provedou invazi do USA, se nachází mise s názvem "Wolverines". Jde o odkaz na tento film. (Guilemot)
  • Film bol zapísaný do Guinnesovej knihy rekordov za dovtedy najviac násilných činov. V priemere sa vo filme nachádza 134 násilných činov za hodinu alebo 2.23 násilnosti za minútu. (matt6)
  • Obrázok Džingischána v triede školy na začiatku filmu je karikatúra režiséra tohto filmu Johna Miliusa. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama