Reklama

Reklama

Penny Dreadful: Město andělů

(seriál)
  • USA Penny Dreadful: City of Angels
Trailer 1

Epizody(10)

Obsahy(1)

Penny Dreadful: Město andělů, duchovní potomek původního příběhu Penny Dreadful z prostředí viktoriánského Londýna, se odehrává v Los Angeles roku 1938, v místě a době hluboce zmítané společenským a politickým napětím. Když městem otřese hrůzná vražda, detektiv Tiago Vega (Daniel Zovatto) a jeho partner Lewis Michener (Nathan Lane) se zapletou do epického příběhu, který odráží bohatou historii Los Angeles – od budování prvních dálnic a tradičního mexicko-amerického folklóru, až po nebezpečné špionážní akce Třetí říše a rozmach evangelických rozhlasových bohoslužeb. Zanedlouho je Tiago nucen zápasit s mocnými silami, které ohrožují celou jeho rodinu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (19)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Horší čtyři. Samo o sobě to rozhodně neni tak bídný, jak se může z některých zakomplexovaných "recenzi" zdát. Hlavní dva problémy jsou v tom, že se to jmenuje Penny Dreadful a v tom, že to s Penny Dreadful nemá společnýho fakt nic. Horor to rozhodně neni (tu jednu "duchařskou" scénu fakt nepočítám) a fantasy jen silně okrajově (přičemž s fantasy prvkama pracuje spíš jakožto metaforickou linií seriálu). S "původní" Penny Dreadful to má teda společnýho asi tolik co s Game Of Thrones. City of Angels je totiž především krimi-politická-telenovela, přičemž většiny z žánrů, který zastupuje, se hostí s průměrnou až lehce nadprůměrnou ctí. Seriál má poměrně jednoduchou myšlenku a rozehrává jí dost průměrně, nicméně s těma průměrnýma postavama a jejich lehce nadprůměrnýma replikama se člověk během těch deseti dílů (dá-li k tomu svolení a nebude na to samoúčelně koukat jen proto, aby mohl potom s rukou v trenkách kliknout na odpad!) tak nějak sžije a uzná, že většina postav je tam svým "telenovelským" způsobem vlastně docela sympatická a že se objevuje jistá tendence jim fandit nebo je chtít zabít (v tom dobrým slova smyslu, IYNWIM). Verdikt tedy je, že tahle Terra Nostra říznutá True Detectivem je fajn odpočinkovej seriál a až na cringe závěrečnou repliku, která zničila docela slušně budovanej symbolickej závěr, dokáže velmi dobře zabavit. Druhou řadu vzhledem k závěru nevyžaduji, ale kdyby byla, asi bych jí dal šanci. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Téma o rasismu a netoleranci je zasazené do /téměř/ alternativní Ameriky před Druhou světovou. Američani sočí na Mexičany. Ženy jsou v podřadném postavení. Uzurpovaní se začínají bouřit a náckové staví dálnice (to je, mimochodem, jejich hlavní poznávací znamení – takže bychom měli být rádi, že stav našich dálnic je prachbídný, protože kdyby se o ně náhodou naše vláda začala zajímat, bylo by to podezřelé ). Série se vyznačuje převážně stupiditou. Vedou nablblé dialogy („Žijeme v chatě, procházíme se po pláži – připadám si tu jako ve vězení.“). Dvě mysteriózní sestry, z nichž jedna vychází z mexického náboženského folklóru, spolu vedou souboj o duše členů jedné rodiny a snaží se postavit bratra proti bratru, rasu proti rase. V předvečer Druhé světové se o něco takového pokoušet v Americe, svědčí o tom, že sestry nejenomže neměly ani špetku věšteckého nadání, ale tápaly i v běžném pochopení aktuální situace. ___ Tak trochu se vyšetřuje nějaký kriminální čin, to je však záminka, která nikoho nezajímá, dokonce ani hlavní postavy – detektivy. Ti sami o sobě se chovají jak děti. Ten jeden druhého stále podráží, ten druhý mu stále – neznámo proč – věří. ____ Špatná, nesrozumitelná motivace, rozhodnutí, která nedávají smysl, prudká vzplanutí, která počala z ničeho – postavy jsou spíš materiál pro psychiatra, než důvod, který by diváka přitáhl k seriálu. Od druhé půlky se mi zdá, že autoři vyměnili medikaci, a to k horšímu, takže se mizerný děj začne ještě víc rozpadat. Série končí evidentním našlápnutím do druhé řady, kam však já už tyto patetické šílence doprovázet nebudu. SHRNUTÍ: Snaha o mysterióznost zakopla o neschopnost tvůrců. Místo napětí dostane divák trapnost a nezáměrnou směšnost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že s původní sérií nemá City Of Angels nic společného, ale hodnotit seriál mizerně pouze z tohoto důvodu mi přijde trochu na palici. Tvůrci v tomto případě nabízí obrázek LA 30.let se vším, co k této době patří. Divákovi se dostane ukázky života mexické menšiny, nahlédne do politického zákulisí, kde mají své místo jak zkorumpovaní kariéristé, tak ti poctiví, dozví se jak je těžké být prvním mexickým policistou v LAPD, dojde i na typicky americké show samozvaných církví a své si k tomu všemu řeknou i nacisté, kteří tu mají své zájmy a neprosazují je jen skrze místní německou komunitu. Tohle všechno je propletené v kompaktní celek, který sice občas trošku zadrhne, ale pořád dává smysl. Upřímně řečeno ten nadpřirozený prvek je tu vlastně zbytečný, ale autorům budiž přičteno ke cti, že s ním pracují celkem šikovně. Když to tak vezmu kolem a kolem, tak je to vlastně krásná ukázka toho, jak by měl ďábel fungovat. Démonka Magda tu má na práci lepší věci, než posednout nějaké tele o točit mu hlavou. Našeptává, manipuluje, rafinovaně ubližuje a nepracuje na ničem menším, než na globální zkáze. Ale nikdy ne přímo. To mě bavilo a Natalie Dormer si to tady užívá dosytosti. jediný větší problém jsem měl se Santa Muerte, což měla být protiváha k mocnostem zla, ale i přesto, že měla něco do sebe a Lorenza Izzo jí zahrála na jedničku, přišla mi tu její postava tak trochu zbytečná. Ale co už. Líbilo se mi to snad i víc než první tři řady, tak doufám, že Logan a spol. v tomto ohledu ještě neřekli poslední slovo. 85% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ak by to nebolo tak prehnane rasistické človek by našiel niekoľko dobrých momentov, ale v konečnom dôsledku sa dozvieme že Hispánsky detektív má právo zakryť páchateľa vraždy belocha, pretože ním je jeho Hispánsky brat a poprava belocha Židovským detektívom je vlastne tiež v poriadku, načo nejaký súd...Z rasistických filmov či seriálov sa mi vždy zdvíhal žalúdok, najmä ak ich cieľom bolo šíriť nenávisť. Toto je bohužiaľ súčasný trend médií, sociálnych sieti a televízie, šíriť nenávisť medzi ľuďmi. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

i když sem viděl celý "původní" seriál,tak nejsem zrovna velký fanoušek,protože za mě je to kus s ohromným,leč většinou nevyužitým potenciálem.A prakticky to samé se dá říci o jeho odnoži City Of Angels.Začátek solidně navnadí,ale postupem času začne klopýtat a tím jak si bere do hrbu hodně témat a podzápletek (rasismus,nacisti,politika,náboženství,vztahy,...) si moc nepomáhá.Není to sice nic co by nějak uráželo,nebo to snad bylo úplně hloupé,ale bohužel nedokáže nabídnout cokoliv zapamatovatelného a myslím,že za pár dní nebudu vědět o čem celá tahle série pořádně byla...60% ()

majo0007 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viete, prečo sa seriál volá "Penny Dreadful: Město andělů"? Lebo keby ponechali len "Město andělů", nikto by po tom ani neštekol! Toto je normálny ojeb s fanúšikmi prvých Penny Dreadful (Město andělů sa totiž šikovným marketingom prezentovalo ako spin-off Penny Dreadful, s ktorým nemá spoločný ani PRD! Týmto si ale HBO vykopalo vlastný hrob, pretože lákať divákov pôvodnej dvojsérie na niečo úplne iné je fakt podraz). Fail je takisto zúfalo prehrávajúca Natalie Dormer (hrá tu tuším 4 úlohy - jedna horšia ako druhá), ktorá vyzerá s lícami ako škrečok, keď sa prežere a doslova mi liezla na nervy. Eva Green hrá proste inú ligu. Seriálové sklamanie roka. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vůbec to není tak špatný, jak jsem se obával. Čekal jsem, že to bude dlouhé, roztahané a většinu času nezajímavé. Inu, dlouhé to je, to už by snad ani jinak nešlo, čímž pádem je to i roztahané (ale jen trochu), a nezajímavé to naštěstí není, naopak. Město andělů se dle mého zcela bezvýznamného názoru povedlo téměř na výbornou a v některých chvílích mně to bavilo snad víc než původní Penny Dreadful. Což je ale úplně jedno, protože to vůbec nic neznamená, protože s původním seriálem to nemá absolutně vůbec nic společného a ten název teda chápu jenom jako marketingový tah (který nevyšel, což je škoda, druhou sérii bych si nechal líbit). Není to horor, fantasy je to jenom trochu (ale když to zrovna fantasy je, tak je výborné), je to opět krásně dobové, s úžasnou atmosférou, ale ze všeho nejvíc je to kriminálka s politickým a rasovým podtextem, skvělejma postavama a výbornejma hercema. Natálka Dormer mně pak mile překvapila, jak byla výborná ve všech svých polohách a v té nejlepší a nejtemnější byla... nejlepší. Za mně fakt dobrý. Jen by to mohlo být trochu víc fantasy a horor (tedy to, co všichni čekali), ale tahle podoba mi překvapivě ohromně sedla, takže spokojenost. 75%. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Přehnaně ambiciózní kousek s úchvatným dobovým feelingem / výpravou, který se ve vařícím (se) Los Angeles v předvečer 2. světové války zaobírá mj. otevřeným rasismem proti mexikánské komunitě, penetrujícím nacizmem, dvojí tváří církve, korupcí (politické) moci, brutalitou / laxností policie a nechybí ani "queer" tematika, ke své škodě nestíhá pořádně rozvinout svou nejatraktivnější "dreadful" folklórní linku protivenství Santa Muerte a její démonické sestry. Čemuž dvakrát nepomáhá ani nepříliš přesvědčivá Natalie Dormer v hlavní čtyřroli. Jako nejvíc diskvalifikující problém ovšem vyvstává nemilý fakt, že se v první (a jediné) sérii dočkalo uzavření jen pár načatých příběhů z mnoha. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Seriál svoje kvality má, technicky je na úrovni, dobou zasadenia je tiež pútavý. Ale žiaľ ako fanúšika pôvodného a "skutočného" Penny Dreadful ma hnevá, že tento seriál doslova parazituje na jeho názve a mene, pretože nemá s ním okrem toho svojho názvu naozaj ale naozaj absolútne nič spoločné. A toto ja osobne nemám rád, parazitovanie kvôli lepšej sledovanosti a hodnoteniam na slávnejšom predchodcovi. Dá sa to, ale musí to byť s gráciou a musí to spolu aspoň okrajovo súvisieť a posúvať dej, mytológiu, či myšlienku. Toto šlo úplne mimo. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Za mě naprostá spokojenost, všech deset dílů jsem dal bez závažných výtek, precizní herecké výkony, zdařilá produkce i námět, v němž mi narozdíl od mnohých nepřekáželo míchání přemíry kruciálních témat. Natalie Dormer, coby obvyklá mrcha, sympatie zrovna nebudí, ale klobouk dolů, dělá v mezích svých možností maximum. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Zpočátku, tak první dvě epizodky, odpovídá názvu - laciné (zatím nemíněno pejorativně) příběhy, hrůzostrašné, mysteriozní, jsou zde zastoupeny specifickou mexickou mytologií. Řeknete si, že onen přesun ze starého kontinentu na nový nebude snad až tak zlý. A možná by vše dobře dopadlo – kdyby byl příběh postupně budován na těchto motivech, na onom pro Evropana bizarním promísení křesťanství s prvky starého mexického náboženství. Ale to ne, děj se musel přeorientovat ve výukové video o válce mezi rasami, kde vše co bílí činí, špatně činí. I divák, který má slabost pro Mexiky, dědice tzv. Aztéků a španělských conquistadorů, je jimi, tak jak je představuje tento seriál, nakonec otráven a znechucen. Pokud tvůrci chtěli poukázat na negativa a na hloupost rasismu, opravdu se jim to „povedlo“. Po výzvách, jak má ten či onen hispánec, či žid, držet se svými, a pro dobro „svých“ lidí může udělat cokoli (nepotrestat vraždu; spáchat vraždu; … ) ve vás zůstane jen odporná pachuť. Nezbývá než uposlechnout výzvy laskavé hispánské matky - aby jste táhli pryč i se svým bílým Bohem - a od seriálu a jeho poselství se separovat. (Navíc – osobně mám Natalii Dormer pevně zafixovanou jako boleynovskou ku … konkubínu z Tudorovců, takže mi její neustálé zjevování se v různých inkarnacích působilo kopřivku.) ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Za mňa spokojnosť, je to niečo iné, ale stále tam istý vibe Penny Dreadful cítim. LA tridsiatych rokov je samo o sebe pre mňa známkou úspechu, ale tu sa k tomu mieša spletitý príbeh o rodine, rase, pokroku, politike, morálke, a síce je to mišmaš, ale tak nejak to funguje. Obsadenie je výborné, hudba v City of Angels výborne dotvára atmosféru, a scenár sa nebojí obetí. Toho hororu je tu síce pomálu, strašidelné sú doslova dve a pol scény, ale príbeh ako taký ma bavil. Takže spin-off hodnotím kladne, uznávam že tých nedostatkov je tam vcelku dosť, ale zároveň ma seriál uhranul. Úprimne dúfam v druhú sériu, ktorá by ale mohla viac podojiť pre mňa extrémne fascinujúci mexický folklór, pretože ten je tu zatiaľ len akosi do počtu. ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele

S původním Penny Dreaful nemá společného vůbec nic a nesahá mu ani po kotníky. Ale přes to si průměr zaslouží. Především za Natalii Dormer, to je prostě bomba co zahraje beze slov. A její syn taky výborný. Celkově není nápad špatný, ale byl by výborný na pár dílů, nikoliv na 10. Velmi natahané. Jak je u HBO produkce poslední dobou zvykem. Poslední díl silný nadprůměr, leccos dopadlo tak jak by to asi dopadlo. Bude-li další série, tak už sledovat nemíním. ()

Hlavonozec 

všechny recenze uživatele

V žádném případě to není Penny Dreadful a přijde mi, že tvůrci sami nevěděli, jestli by nebylo lepší udělat buď fantasy horor Hispánského folklóru, nebo jestli udělat politicko-kriminální thriller. To jsou ale jediné nevýhody jinak docela poutavého seriálu. Rozhodně bych byl ale radši, kdyby se na jeden aspekt toho seriálu vysrali a buď natáčeli jedno, nebo druhé. Myslím si, že tyhle věci by šli uchopit dohromady skvěle, ale tvůrcům něco chybělo, ale sami nevěděli co. Každopádně 3,5 hvězdy, a kdyby se to nejmenovalo Penny Dreadful, dal bych 5 z odřenýma ušima. ()

HMTD 

všechny recenze uživatele

Bohužel s původním seriálem to nemá společného téměř nic. Snaha zaměřit se na Mexickou kulturu bohužel pro evropského diváka není tak lákavá, jako propojení známých literárních postav které nám přinášel původní seriál. Myslím že pozitivně se dají vnímat některé vedlejší linky seriálu, v podstatě zejména kolem židovského parťáka detektiva Vegy tedy Lewise Michenera. Nebyl to úplná ztráta času, ale prostě to není to, co očekáváte a naopak je to spíš takový náhled na rasizmus v Americe z počátku druhé světové války. ()

Kamil111 

všechny recenze uživatele

Tohle se příliš nepovedlo, nudné to sice úplně není, ale roztahané jako telenovela ano, a Natalie Dormer zoufale přehrává. Zoufalá je i snaha tvůrců o politické statementy, jež vrcholí nejstupidnějším závěrem roku. ()

Berserkr1111 

všechny recenze uživatele

Staré Penny dreadful bylo v poslední sérii slabý, vyčerpaný téma. Dobře, že to nové je v novým prostředí a s novými herci, ale vůbec mě nezaujalo. Nezajímá mě, jaký mají spor anděl smrti a ta druhá ani jak to souvisí s fašizmem. Nemám potřebu vidět druhý díl, abych se to dozvěděl. ()

Reklama

Reklama