Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kube sa obyvateľstvo vzbúrilo proti Španielom. Kubánski povstalci sú masakrovaní. Amerika na Kubu posiela krížnik Maine, na ochranu amerického majetku a občanov, ktorý v havanskom prístave za zvláštných okolností exploduje. Príležitosti sa chytá neskorší prezident USA Theodore Roosvelt a na jeho podnet 25. apríla 1898 USA vyhlasuje vojnu Španielsku. Pod jeho velením sa formujú americké expedičné sily a "Drsní jazdci" a spolu s americkou armádou do 12. augusta toho roku porazia Španielov. Od decembra Kuba a ostrov Portoriko pripadnú USA. (andykovac)

(více)

Recenze (10)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Patosu je tady samozřejmě spousta, ale spíš než protivně to působí úsměvně. Ostatně odlehčený tón podporuje i postava poněkud potrhlého Theodora Roosevelta, kterého parádně ztvárnil Tom Berenger a veselí dokázal vzbudit Buseyho generál Wheeler. Co se bojových scén týče, tak na televizní produkci byly víc než solidní, ačkoliv samozřejmě člověk musí brát v potaz dobu vzniku. Nic extra, ale dívalo se na to dobře a je fajn, že film připomíná u nás ne moc známou kapitolu amerického válčení. 70% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Od počátku heroický "Uncle Sam" tón a slavná epizoda španělsko-americké války, pravděpodobně nijak extra historicky akurátní, zato plno srandiček a přehrávání. Pestré sebrance vévodí Berenger jako přesná karikaturní verze Teddy Roosevelta - nadšenecky energická, militantní a obrýlená postavička dobrodruha. Dojem mi zvlažila vrcholná zteč na San Juan Hill, kde jsem ztrácel pozornost i se ztrácel v dění, ale celkově vzato je to zábavný a sympatický TV počin. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdyby zde Američané ubrali na patetičnosti, mohl by film trpět o jednu chronickou bolest podobných jejich projektů míň. Nicméně je to povedený kousek nechávající nahlédnout do nepříliš známé epizody amerických dějin. Někdy jsou ty střílečky už trochu dlouhé, jako ostatně celý film, na druhou stranu všechno vytahují nahoru herecké výkony. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Odepisovaný Tom Berenger se v této rekonstrukci americko-španělské války o Kubu zhostil role Theodora Roosevelta a skvěle postihl jeho proměnu ze salonního huráválečníka v tvrdého chlapa, který ví, co je to zodpovědnost velitele i smutek ze ztráty spolubojovníků. Na televizní film překvapivě velkoryse pojaté bitevní scény režíruje J.Milius zkušeně a s přehledem, přičemž mu hodně pomáhá hudba Petera Bernsteina. Jeho slavnější otec Elmer B. se podílel na složení jednoho hudebního motivu (konkrétně G Troop Theme) a celý soundtrack oddirigoval. Jinak se zdá, že Milius má pro amerického prezidenta T.Roosevelta očividnou slabost-viz též Vítr a lev, kde stejnou postavu hraje výtečně B.Keith. ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Mistrovský výpravný historický televizní velkofilm s velmi silným hereckým obsazením, krásnou kamerou, nádhernou hudbou Elmera Bernsteina, výbornými hereckými výkony a kvalitní Miliusovou režií. Film je velmi věrný historickým faktům, nepřehlíží ani hrdinné černé "Buffalo soldiers". Milius pojal příběh tzv. Rough Riders opravdu velkolepě. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Mnohý Američan je jako Milius, když si v pohodě někde vyhodí vlastní loď do vzduchu (tehdy ještě jenom loď), aby se mohl vrhnout na slabšího. Američané prostě bojují vždy za správnou věc a jejich presidenti bitvy neprohrávají. Dopad operace Kubánská svoboda jsme mohli vidět o šedesát let později. Sarkasmus stranou, kdo přežije ten patos s mírným ironickým úsměvem a bere to s ohledem na pojem noroubovaný Francouzi (mentalita), tak ocení výborné provedení, velice slušnou bitevní scénu a dostane nutkání si zjistit, jak mnohé věci byly doopravdy. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

"Rough Riders" pokračuje v tradícii kvalitných amerických historických TV produkcií z 90.-tych rokov (mimo iné aj Gettysburg alebo Syn jitřní hvězdy). Tento je síce trochu viac patetický, heroizujúci a občas sa nájdu aj historické nezrovnalosti, ale v celkovom ponímaní ide na TV pomery o veľkolepé spracovanie. Filmu dominuje charizmatická herecká zostava, kde hlavne Berenger podáva vynikajúci výkon (tá teatrálnosť údajne Roosveltovu osobnosť vystihuje). Bojové scény sú na pomery vzniku vynikajúco spracované, a aj vďaka akurátnej hudbe a oným "heroizujúcim" momentom sú aj celkom dobre vygradované. Úvodná hodinka je taká "prípravná", a tým pádom trochu nudnejšia, ale po presune na Kubu sa dianie oživí a v podstate takmer do konca je tu nonstop akcia. Síce občas môže pôsobiť jednotvárne, ale rozhodne som sa nenudil. 75%. ()

Reklama

Reklama