Reklama

Reklama

Rabin, poslední den

(festivalový název)
  • Izrael Rabin, ha'yom ha'akharon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rekonstrukce událostí 4. listopadu 1995, kdy byl po velké mírové manifestaci uprostřed Tel Avivu zavražděn Jicchak Rabin, izraelský prezident a nositel Nobelovy ceny za mír. Dojem autenticity všech situací, předcházejících brutálnímu aktu nenávisti extremistických kruhů, budí dojem dokumentu, ačkoliv jde o hrané vsuvky. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

fyzikus1 

všechny recenze uživatele

Film se zabývá zásadní událostí politického a společenského života Izraele, kterou byl atentát na předsedu vlády Jicchaka Rabina v roce 1995. Film má spád, zdařile se zde kombinují ryze dokumentární záběry se scénami charakteru hraného dokumentu. Režisér ukazuje extrémně napjatou atmosféru tehdejší izraelské společnosti v souvislosti s mírovými rozhovory, naprosto rozdílný přístup různých vrstev společnosti k vyrovnání se s otázkou palestinské samostatnosti. Jsou zde dobové záběry z demonstrací a pouličního násilí, samotný útok z ruky židovského radikála a jeho pozadí. Hrané části rekonstruují zejména práci komise, která byla ustanovená ke zjištění příčin, kdo a jak selhal při ochraně předsedy vlády. ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

Hodně pěkně udělaná nespektakulární rekonstrukce vyšetřování jednoho atentátu. Ale pokud vás nezajímá izraelská politika devadesátých let, je to nepoužitelné a samozřejmě strašně dlouhé. Kéž by někdo něco takovýho o devadesátkách natočil u nás... třeba o Sarajevským atentátu. Btw. Nádherný titulky, ale koho to zajímá. ()

Reklama

kaku108 

všechny recenze uživatele

V Izraeli jsem několikrát byla, takže mám slušnou představu o tamější bezpečnostní situaci (v zásadě klid, tak nějak ale počítáte, že se čas od času něco stane; zpravidla ne ve vaší blízkosti) i náladě ve společnosti (životní úroveň většiny Izraelců zdá se být vysoká, takže umožňuje určitý nadhled a řadě lidí i uvědomění si, že Arabům se možná zase tak dobře nežije - a to není dobře; názory na řešení vztahu s Palestinci (však) stále nejsou jednotné, Gaza pak působí skoro neřešitelně). Vím, v čem spočívají "Oslo Accords", že příklon k "pravici" a "levici" nevypovídá o ekonomickém rozměru směřování jako spíš (v krajních pohledech) o tom, zda palestinský odpor tvrdě potlačit anebo zda Palestinu uznat jako samostatný stát, a že práce bezpečnostních složek je standardně na nejvyšší světové úrovni. Pokud tohle všechno víte či s tím dokonce máte osobní zkušenosti, a tušíte, jak významný Yitzhak Rabin pro Izrael byl, věřím, že budete film považovat za výborný. Dle mého soudu je dobře logicky vystavěný, výborně nasnímaný a doprovázený působivou hudbou. Je zejména rekonstrukcí osudného večera, ukazuje však také společenské a politické pozadí, které jako by bylo viníkem spíše než atentátník samotný. V tom má film určitě jistý přesah. Konkrétně mi připomněl okolnosti nedávné smrti britské poslankyně Joanne Cox ... určitou paralelu mezi chováním politické reprezentace a občanů lze, bohužel, vysledovat i v ČR. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Za kazdou vrazdou je nekdo, kdo vyvolava nenavist. Gitai se pri jinak preciznim rekonstruovani atmosfery a klicovych momentu okolo zavrazdeni Jicchaka Rabina nevyhne drobnym navodnostem, ale zaroven jde daleko vic po podstate nez jine srovnatelne filmy. Delka mi nevadila, klidne bych v tom napeti snesl jeste treba dalsi pulhodinu nebo dokonce hodinu, protoze obsah poskytuje dost nametu k premysleni. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

O současné izraelské politice toho moc nevím a tak mi Rabín, poslední den přišel jako ideální příležitost dozvědět se toho trochu víc. Ve výsledku musím říci, že mě tehle hraný dokument rozhodně nezklamal. Rabin ve své snaze o mír rozdělil Izraelce do dvou neslučitelných táborů. Jedni podporují klid zbraní a dohody s Palestinci zatímco druzí chtějí získat historická židovská území a to nejen s pomocí síly, ale například také skrze výstavbu nelegálních osad na území pásma Gazy. Kromě toho tohle dílko nabízí řadu dalších postřehů a ukázek izraelských náboženských extrémistů. Dějem nás pochopitelně provází poslední dny a vyšetřování zavraždění bývalého premiéra Jicchaka Rabina, které svým silně emocionálním podáním poukazují na zrůdnost násilí obecně. Jedinou výtkou k filmu je tak nějak zbytečné, argumenty nepodložené, hanění současné izraelské vlády. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama