Reklama

Reklama

Make Us Dream

  • Velká Británie Gerrard The Film
Velká Británie, 2018, 104 min

Režie:

Sam Blair

Kamera:

David Bird

Hrají:

Steven Gerrard

Recenze (8)

novoten 

všechny recenze uživatele

Platí takové nepsané pravidlo. Kdo má rád Liverpool FC, má rád i Stevena Gerrarda. Jmenovanému mužstvu fandím už skoro dvacet let a Stevie je pro mě nejlepším hráčem, který kdy po trávnících běhal. Oddaný kapitán se srdcem značky "Reds" chtěl vždy být právě tím. Tahounem týmu s Liverbirdem ve znaku. Kdo jeho osobu nezná a náhodou by se k dokumentu přitočil, dokáže z něj nejblíž poznat tu největší touhu a zároveň největší bolest - snahu dostat tým z města Beatles zpět na vrchol anglického fotbalu. Tahle fata morgána ho hnala dopředu po celou kariéru, ale ať už byli o chlup lepší (v nultých letech tohoto století zaslouženě kralující) United, východní peněžní silou hnaná Chelsea nebo v minulé dekádě kontroverzní zjevení ze City, vždycky chyběl jeden krok, jeden bod, jedna malá klika. To, že právě tohoto hráče, mistra v nastartování týmu, legendu střel z velké nebo ještě větší dálky, týmového rekordmana v tom či onom, si široká veřejnost v podobě nejmladší generace tak často připomíná kvůli jednomu nešťastnému podklouznutí v prokletém momentu, kdy byli liverpoolští titulu snad více než na dosah, mi přijde jako vskutku bolestivá ironie. Tahle nikdy nekončící lítost, která ho bude pronásledovat až do konce života, je v dokumentu naštěstí vyvážena chvílemi slavnými a mnohem více zasluhujícími věčné opakování, za mě stokrát viděný a Gerrardem nastartovaný comeback ve finále Ligy mistrů proti AC Milán nebo střela z úctyhodné dálky, která zázračně zachránila dosud poslední získaný FA Cup z už natažených rukou West Hamu. Jako fanoušek, který osmičku sledoval v začátcích, na vrcholu i v nahořklém konci rudého angažmá, jsem u dokumentu byl dokonce i jednou překvapen. Jak blízko bylo svého času angažmá v Chelsea. Tuzemská média o téhle možnosti informovala jen jako o možné senzaci, v Anglii se ale jednalo o téměř hotovou věc a televize mluvila dokonce i o tom, že aktuální kolo Premier League je pro Gerrarda posledním v rudém dresu. Jenže právě on, který celou transferovou ságu odstartoval, nakonec vycouval, protože věděl, že i kdyby ho klub prodal, i kdyby mu snad příznivci časem odpustili, on sám by si neodpustil nikdy. Miluju tuhle část příběhu, kdy hráč sám byl největším fanouškem, který by proti svým nikdy nemohl jít naplno a raději se vzdal trofejí, peněz i věčné (či spíše věčnější) slávy. You'll never walk alone, Stevie. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Jednou z hlavných hodnôt, ktoré si u človeka cením, je lojalita. U športovcov, ktorý dnes striedajú kluby jak tričká, za vidinou honostných zmlúv sa pre to táto cnosť vytráca. Nevytratila sa ale z osoby menom Steven Gerrard, ktorý obetoval svoje zlaté roky jedinému tímu, a to Liverpoolu, v dobrých i zlých časoch. Talent, ktorý strielal góly z 30 metrov ako kedysi Beckham. Je skvelé, že vznikol tento dokument, pretože je dôstojnou prehliadkou jeho kariéry a najpamätnejších futbalových momentov. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Komentár s číslom 1.222 musí mať nejakú symboliku. Aj bude mať. Ešte včera trénoval Gerrard mužstvo Glasgow rangers proti slavii Praha. Ale ja si ho najmä pamätám ako hráča veľkého klubu z Liverpoolu. Aj vďaka tomuto hráčovi som im začal fandit. Lebo presne jeho futbalový dres som dostal ako prvý v živote, už od zosnulého dedka. Veľká vďaka aj po rokoch. Síce ho už neoblečiem ale ostane mi navždy. Teraz späť k dokumentu. Spomínate ako som vravel že Pelé od netflixu bol najlepší dokumentárny film? Mýlil som sa, ale to je ľudské. Až tento bol najlepší. Služba Amazon prekvapuje, aj keď znovu, bez dabingu a tituliek sa tu hladaju a hlavne pozerajú veci ťažko. Ale konečne zaslúžený plný počet. 5* ()

korok 

všechny recenze uživatele

Příběh sportovní kariéry liverpoolské legendy Stevieho G. Hráče, jenž je synonymem sousloví "loajalita ke klubu" a to i přesto, že během dlouhé kariéry, měl možnost odejít několikrát jinam, kde by byl (alespoň co se trofejí týče) úspěšnější. V dokumentu nenajdete příliš informací z jeho soukromého života - pokud vás toto zajímá, musíte sáhnout jinam. Je to spíš jeho celoživotní sportovní příběh se všemi vrcholy i pády. Ano, i s tím smutným pádem doslova (uklouznutím) z roku 2014 v utkání proti Chelsea. :-( ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

8/10. Hrozně jsem ho respektoval, to se bohužel po Rangers/Slavie změnilo. Ne, tak že bych ho nesnášel, jen mne zklamal. To nic nemění na tom, že měl zajímavou kariéru a tohle je dobře zpracovaný dokument o ní. Jaký je tlak na někoho, kdo už za své kariery je považován za legendu. Pro člověka co má kladný vztah k fotbalu jako celku, je to povinnost. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Pekne spracovaný medailon Steva Gerrarda, jeho vzťahu k rodine, futbalu, Liverpoolu a fanúškom a jeho viere k úspechu. Aj napriek pádom sa vždy vedel znovu zoprieť osudu a byť tým najsprávnejším vodcom. Futbalový svet na neho nikdy nezabudne. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracováná fotbalová cesta jednoho z nejlepších a nejoddanějších fotbalistů historie. Stevie byl vždy můj fotbalový vzor a stále jsem jeho velkým fanouškem. Jemu dávám určitě 5 hvězd. Tento dokument se mi také líbil, byl hodně emotivní a skvěle sestříhaný, ale k pěti hvězdám mi tam něco (nového) chybělo. Dávám 80%, čtyři hvězdy. ()

Reklama

Reklama