Reklama

Reklama

Where to Invade Next

  • Kanada Where to Invade Next (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Predstavte si, že bez zbrane v rukách "napochodujete" do hociktorej z krajín kdekoľvek na svete a okradnete ju. A nie o zlato, ropu, iné nerastné bohatstvo či plán, ako skonštruovať jadrovú zbraň, ale o najlepšie nápady, ktoré značne ovplyvnia život ľudí vo vašej krajine. Máte problém so zdravotníctvom, štúdiom, respektíve bankármi, ktorí si opakovane robia, čo chcú? Tento dokument vám zadarmo podá pomocnú ruku v podobe poradenstva, čerpajúceho z rôznych štátov po celom svete, ktoré si jedného dňa povedali DOSŤ. Od základov zmenili nezmeniteľné, aby sa nielen nasledujúce generácie cítili šťastné. Je totiž holou pravdou, že "žijeme len raz a príliš krátko" - na to, aby sme boli neustále vystavení stresu, ktorý nás pomaly, ale isto zabíja. Je čas zobrať si príklad z Fínska, Slovinska, Tuniska či iných krajín. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (42)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Víte, že jste na tom špatně, když vás litují Francouzi.“ V podstatě několik dohromady poslepovaných epizod ležérního cestopisného pořadu typu No Reservations, s tím rozdílem, že (sebe)ironický moderátor neřeší kuchyni nebo pamětihodnosti jednotlivých zemí, ale výhody tamějšího sociálního systému. Způsob, jakým manipuluje s fakty a emocemi, je zároveň mnohem víc „edgy“ (rozhovor s otcem jedné z Breivikových obětí, prostříhávání na mlácení amerických černošských vězňů). Samozřejmě jde o extrémně zjednodušující pohled na některé dílčí výhody, vyjmuté z širšího politicko-historicko-společenského kontextu, což si Moore občas uvědomí, ale mnohem častěji se nechává unést tím, co slyší a neklade (si) doplňující otázky, které by ohrozily jeho tezi. Zvoleného konceptu se navíc nedrží až tak důsledně, když kromě evropských zemích obývaných bílými lidmi, o nichž mluví v úvodu, zavítá také do Tuniska nebo když navzdory předsevzetí vybírat jenom „květiny“, nikoli „plevel“, neodolá pokušení vytáhnout během návštěvy Německa nacistickou minulost země (byť jen k podepření myšlenky o nezbytnosti přijmout vedle svých vítězství i své porážky). V porovnání s Mooreovými předchozími filmy se tento nese v poměrně uvolněném duchu, s převahou hravosti nad cynismem, a snaží se (hlavně) Američany povzbudit, aby otevřeli oči, pohlédli za hranice a připustili, že v jiných státech byly ideály, na nichž USA stojí (svoboda, rovnost), uvedeny do praxe mnohem funkčněji. Z tohoto hlediska lze zvolenou argumentační strategii přijmout jako adekvátní pro cílovou diváckou skupinu a film si užít coby demagogickou komediální road-movie, zprostředkovávající americký pohled na svět. Pro Evropany Where to Invade Next žel mnoho podnětů k zamyšlení nad tím, co by mohli dělat jinak a lépe, nenabízí. 70% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ať už je ta klasicky mooreovská agitka za sluníčkovější Ameriku místy sebevíc jednostranná, idealisticky klišé a prvoplánová, musím nakonec proti vlastní vůli zvýšit o hvězdu. Ne snad proto, že bych propadl dojmu, že to kde ve světě funguje černobíle, nebo víře v budeme si všichni pomáhat, ale prostě za řadu zajímavých poznatků z různých zemí "za příklad" a nějakou tu závěrečnou message: "I began to lament that the American dream seemed to be alive and well everywhere but America." Zkrátka k zamyšlení podnětný. A to mi věřte, že arci-levičák Moore a jemu podobní mi celkem běžně vaří krev. Ať je mi názorově jakkoli opačný, nakonec jsem rád, že je a dělá co dělá. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Geniální satira! Tady nejde o žádnou levičáckou propagandu, tady jde o to, že sociální systém v USA je naprostý vtip v kontrastu s tím, že je zasazen do nejvyspělejší země světa a ne někam do Zimbabwe. Nedostupná zdravotní péče, nulově placená mateřská dovolená (včetně samotného porodu), nedostupné vzdělání pro všechny, masivní zadlužování mladých lidí, kteří chtějí vystudovat a vyrábění z nich otroky systému ještě před dosažením plnoletosti, deset let vězení za dva jointy v kapse (pokud jste negr), nejvíc vězněných lidí na světě, kteří se z 80 % do vězení po krátké době stejně vracejí, protože ve vězeňském systému se pouze více zkazí, nikdy nenapraví... Zatraceně, vždyť to v tom dokumentu Moore všechno vyjmenoval a zkritizoval, tak proč to po něm opakovat. Je úplně jedno, jestli si hrajete na levičáka, pravičáka, rovňáka nebo anarchistu. Jisté věci zkrátka jsou špatné za každé situace a v každé zaslepené ideologii. Moore netvrdí, že všechny navštívené státy jsou lepší než USA, netvrdí, že z nich musí USA převzít úplně všechno, že jsou to ráje dokonalosti bez jediné chyby. Ne, tzv. si "ukradne" jen ty nejlepší nápady, protože jsou zkrátka účinné, dobré a v konkrétní problematice fungují, minimálně lépe než v USA. Neznamená to, že špatné věci na daných státech chce ignorovat (sám tvrdí, že špatné věci v jejich systému ho nezajímají, ačkoliv je mají, protože nemá důvod se jimi inspirovat a chtít je aplikovat doma), nehodnotí kvalitu daných zemí jako my hodnotíme jeho film tady, chce jen ukázat domácímu publiku, že když jim establishment tvrdí, že něco nejde, jsou to kecy, protože jinde to funguje bez problémů, akorát si o to někdo musel nahlas říct. Manipulace divákem je tedy minimální a spočívá pouze v nadneseně satiře, která má především pobavit. Co totiž může být pravdivější než data, fakta a názorné ukázky, což v tomto dokumentu opět nechybí. Moore svůj pohled podpořil argumenty, jeho zarytým odpůrcům radím to samé, žvásty o tlustém a levičáckém manipulátorovi jsou už po těch letech spíše křeč, ne něco relevantního. 90 % ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Celý svět má placenou mateřskou dovolenou, kromě dvou zemí, které jsou tak chudé, že si to nemohou dovolit. Papua Nová Guinea a USA." Já chci žít svůj americký sen, ale rozhodně ne v USA, nýbrž na své rodné hroudě. Česká republika je prostě skvělá. Před Moorovou invazí se totiž ubránila tím, že evidentně nemá nic, co by USA chtěly. Bůh žehnej našim politikům za to, že všechno nechali prozíravě rozkrást a tím zabránili našemu napadení. Mně se ten dokument ze začátku hrozně líbil, protože v Itálii, Francii i Finsku předvedl Moore nejúžasnější udivené grimasy. Bylo se totiž nad čím podivovat, ale jakmile jsem zjistil, že se mu líbí černý Němec, vychvaluje hotely pro vrahy a doporučuje do vedení všech bank ženy, tak jsem pocítil mírné zklamání. Taky zábavnost si najednou odskočila odpočinout do Tuniska a vrátila se až s tradičně trefným závěrečným poučením. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Michael Moore změnil image a místo tlustého dědka teď vypadá jako tlustá bába, ale jinak se toho moc nezměnilo. Naštěstí je to mnohem zábavnější než "O kapitalismu s láskou", protože se zabývá nám mnohem bližšími evropskými zeměmi a všemi těmi sociálními vymoženostmi, které tu máme a v USA nemají, jako např. dlouhou dovolenou, zdravá jídla ve školních jídelnách, rovné příležitosti pro ženy, fešácké kriminály a vzdělání zdarma. Pro Evropany je to asi zábava, protože Moore to tu líčí jako ráj na zemi. Jak film působí na Američany by mě zajímalo. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Moore samozřejmě neztratil nic ze svého manipulativního umu. Tentokrát se k němu ale hned v úvodu velmi výrazně přizná a pak už za sebe jen hází humorné situace z evropské pouti v kontrastu s totálně zdevastovaným sociálním systémem "amerického snu". Vytříbená pointa přidá potřebnou hodnotu za hranu anti-bushovské propagandy. [TIFF2015] ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Predstavte si, že bez zbrane v rukách "na-pochodujete" do hociktorej z krajín kdekoľvek na svete a okradnete ju. Počkať, počkať! Nemyslím zlato, ropu, iné nerastné bohatstvo či plán ako skonštruovať jadrovú zbraň. Myslím najlepšie nápady, ktoré by značne ovplyvnili život ľudí vo vašej krajine. Máte problém so zdravotníctvom, štúdiom, respektíve bankármi, ktorí si opakovane robia čo chcú? Tento dokument Vám zadarmo podá pomocnú ruku v podobe poradenstva, čerpajúceho z rôznych štátov po celom svete, ktoré si jedného dňa povedali DOSŤ. Od "piky" zmenili nezmeniteľné, aby sa nie len nasledujúce generácie cítili šťastné. Je totiž holou pravdou, že: "žijeme len raz a príliš krátko", aby sme boli neustále vystavený stresu, ktorý nás pomaly ale isto zabíja. Je čas zobrať si príklad z Fínska, Slovinska, Tuniska či iných krajín. Už som sa obával, že sa môj najobľúbenejší dokumentarista prepadol pod zem, no on z nenazdajky povstal z popola ako posledný jednorožec, aby sa celému svetu ukázal v plnej "kráse". Ja tohto chlapa fakt "žeriem". Číta mi myšlienky, takmer každým dokumentom mi uštedrí facku na celú hlavu, aby som sa konečne "prebral". Obrovská škoda, že niečo obdobné neodvysielajú všetky dostupné televízie na Slovensku či v Čechách, aby ľudia "vedeli". ako to za hranicami rôznych krajín "naozaj" chodí. Netvrdím, že Moorovi žeriem všetko čo zaznie v jeho snímkoch, no toto je hádam jeden z mála počinov, ktoré nie sú manipulatívne. Až na úvod, nemá príliš veľký záujem ponižovať Ameriku, on len poukazuje na určité zákony v rôznych štátoch, ktoré naozaj fungujú, pričom prispievajú k blahobytu spoločnosti Je jasné, že sa ľudia nelíšia len národnosťou no najmä mentalitou. Ťažko povedať či by niečo obdobné fungovalo aj u nás, či by sme nezneužívali systém, ktorý chce dobre "všetkým" rovnako. Nuž, vyzerá to tak, že môžeme len ticho závidieť. Pre mňa si stále "BEST EYES OPENER" Michael. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Moore je pořád borec. Možná, že tohle už nemá drajv jeho starších děl, ale pořád umí Amíkům dát slušně na prdel i když je mi jasný, že některý země který nenavštívil by mu do toho evropského ideálu nepasovali.95% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Politický cestopis Michaela Moora nás provází velkou částí Evropy, aby ukázal různé sociální vymoženosti, které by zřejmě chtěla každá země, jen není jasné, zda by mohly fungovat společně. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Věčný provokatér a nihilista Michael Moore, tentokrát překvapivě klidný. Natočil si takovou příjemnou cestovní podívanou o tom, jak se v mají v Evropě lépe než v USA. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mnoho provokativních otázek a podceňování inteligence diváků. Optimistický , zábavný a idealistický film. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Amerika skutečně není tak úžasná, jak se sama prezentuje ve filmech a souhlasím s jednou tou islandskou paní,která pronesla: "Nechtěla bych v USA bydlet za nic na světě, ani kdybyste mi za to platili." Nicméně ani Evropa není tak úžasná, jak ji Michael zobrazuje v tomto filmu. Přesto celkově zábavný, dobře zpracovaný a hlavně parádně poskládaný dokument, který by měl každý vidět, zejména každý američan. 90% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Že s někým sdílím ve velké míře společné názory neznamená, že si nemůžu myslet, že dotyčný je kokot. Celý koncept Moorovy cesty do Evropy, která je líčena jako rajská zahrada, kde řeky jsou z želé, hory z čokolády a mráčky ze šlehačky do které utekl z jakéhosi Mordoru na západě tlusťoch s americkou vlajkou lze ještě unést. Ačkoli jeho počáteční umytí rukou s tím, že bude záměrně ukazovat jen to dobré může fungovat pouze pokud vyloženě chcete, aby se vám film líbil, protože s tímto argumentem mohou operovat libovolné Televizní noviny. Hůře se snáší samotný proces, kdy polomobilní mastodont v buranské kšiltovce chodí od člověka k člověku a vede ho vágními, povrchními otázkami tam, kam jej potřebuje. Jakmile se dočká chtěné věty, neváhá jí dvakrát, třikrát zopakovat (což film prodlužuje minimálně o 15 minut), pokud se k tomu dotyčný přímo nemá, tak mu skáče do řeči tak dlouho, dokud to v zásadě neřekne za něj. Navíc se jedná o formálně nejodfláknutější dokument režiséra. Proslulé Moorovské montáže téměř chybějí a celé je to spíše jak video z dovolené, což se obávám, že tak nějak celá akce trochu byla. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je to manipulace jako blázen, ale nakonec Moore to sám přiznává, když říká, že přišel sbírat květiny a ne plevel. A když na tu jeho hru přistoupíte, tak se budete nejen bavit, ale získáte i podněty k přemýšlení. 80% P.S. Docela by mě zajímala americká odezva. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dávno som sa tak nezasmial na dokumente ako tu. Scénka s kokaínom a policajtmi bola brutálna. Pozitívne príklady z Európy, trochu nadhľadu a skvelý dokument je na svete. Podľa mňa zdvihol svoju latku omnoho vyššie oproti minulosti. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Jo tak "American dream", říkáte? Myslím, že tento dokument by si měli prohlédnout všichni, kteří mají Ameriku za modlu a ukázku skvělého vysněného života. Je až úsměvné, že většinu nápadů a změn, si Evropané převzali právě z tohoto "prohnilého" státu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Michael Moore mě zase jednou úspěšně dostal tím, jak se skvěle diví některým skutečnostem, které se nám zdají naprosto normální. Anebo minimálně v jiných zemích jsou celkem normální. I my můžeme koukat, co někde mají jako standard. Je hezké, jak Moore nekritizuje přímo, ale stejně je ta jeho kritika více než patrná. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Další dokument od Michaela Moora, který se nebojí poukázat na nedostatky amerického systému. Tedy respektive na její zanikající ,,unikátnost", kterou se USA, kdysi docela oprávněně oháněla. Film tak vypráví i o jednotě, o systémech, ze kterých si Michael bere vždy po kouskách a snaží se opět vytvořit ten úspěšný stát. Celkově pak snímek působí jako pokus o namíchání geografického koktejlu. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Fakty a propaganda si vo filme podali ruku vo vzácne vyrovnanom pomere. Nechcem tu riešiť všetky detaily, len pár postrehov. 1. Moore pracuje veľmi kvalitne s emóciami a po tejto stránke sa jeho film vyrovná hociktorému hollywoodskemu dojáku. 2. Priemerný Američan nadobudne po projekcii skalopevný dojem, že Moore a s ním celá Európa, je komunizmom predchnutá. Jednoducho preto, že idey, ktoré chce Moore importovať do USA sú tam pokladané už dobrých 60 rokov za "červené" - neakceptovateľné. 3. Tvrdenie, že "kliniky reprodukčného zdravia" sú jedným z motorov ženskej emancipácie, otriaslo aj mnou, dekadentným Európanom. ()

Reklama

Reklama