Reklama

Reklama

Čekání na barbary

  • USA Waiting for the Barbarians (více)
Trailer

Vojenské pevnosti, střežící hranice neznámého impéria, velí postarší muž (Mark Rylance), který vykonává i funkci správce. Jeho pečlivé velení udržuje po mnoho let klid s kmeny nomádů a dochází jen k drobným nedorozuměním. Vše se změní s příchodem plukovníka Jolla (Johnny Depp), který přichází na základě informací, že barbaři chystají útok. Je krutý a brutální, velitel nechápe Jollovy metody, ani jeho cíle. Jeho protesty nepomáhají a nakonec na něj padne podezření z kolaborace s nepřítelem. Musí se rozhodnout, zda zvolí loajálnost k impériu, nebo lidskost, právo a spravedlnost. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

O střetu fanatismu s člověčenstvím. 1)  Hádejte, kdo vyhraje._____ 2)  Snímek mi připomněl Tatarskou poušť (1976) svým vizuálem i silným pocitem vyloučenosti a izolace. Zatímco Tatarská poušť vyjadřuje spíš individuální pocity a osudy, Čekání se zaměřuje na dnes v umění i ve veřejném diskursu frekventovanou otázku o vměšování do lokálních společenství ve jménu vyšších cílů._____ 3)  Pomalý průběh stojatých vod střídají brutální chvilky._____ 4)  Úmyslně neurčité místo nabízí příležitost zamyslet se nad povahou evropského kolonialismu, jeho kladných a záporných atributů._____ 5)  Film byl natočen v Maroku, ale obličeje komparsu připomínají spíš střední Asii._____ 6)  Výstižný koment: Marze**. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Humanismus zosobněný bezelstnou ustaranou tváří Marka Rylance versus mrazivá neúprosnost moderního inkvizitora Johnnyho Deppa a jeho pravé ruky v podání Roberta Pattinsona. V neznámé zemi a v neznámém čase sehrají především první dva jmenovaní naprostý koncert, kterému podle mě pomalé tempo nic neubírá, ale naopak mu svědčí. Rozdělení filmu na tři jednání připomíná divadlo, a to setsakra dobré! ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aneb jak si zarputile vytvořit nepřítele tam, kde by se s trochou pokory dalo koexistovat v míru. Neustále aktuální myšlenka zhoubného imperialismu (kdekoliv, kdykoliv) je tu křišťálově jasná (a pouštní krajina i ospalá pohraniční pevnost krásně nasnímaná), ovšem přes vláčné tempo předkládaná zrychleně koncentrovanými událostmi (léto, zima, jaro, podzim); úplný úkrok stranou pak zastává prazvláštní "romance". ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Oni nás berou jen jako návštěvníky, kteří jednoho dne odejdou'' ----- Uživatel Marze to už vlastně všechno ve svém komentu dokonale popsal. Film se odehrává v blíže neurčeném čase na hranici blíže neurčeného impéria. Ačkoliv se mi jeho myšlenka moc líbila, historie nám nakonec ukazuje jak je to dál. Můžeme se podívat třeba nyní do Afghanistánu odkud se stahují Amíci. Místní ,,utlačovaní'' budou zase mít svoji zemi pro sebe. Budou se mít lépe? Mají se lépe lidé v Africe ve všech těch dekolonizovaných státech po druhé světové? Už je nikdo neutlačuje, jsou svobodní... Jenže s bílými často odešla i civilizace a to co tam po nich zbylo často už dosluhuje... Ve filmu se mi moc líbila kamera. Ty dlouhé pomalé záběry, to já rád. Připomnělo mi to některé australácké filmy. Kdo celý film táhne je Mark Rylance. Co ten tu předvedl, to bylo něco úžasného. Už jen kvůli jeho výkonu stojí film za vidění. Kdo se zajímá o historii, bude značně rozkolísán. Jednak bude samozřejmě stát na straně lidskosti a práva, ale na straně druhé si bude uvědomovat jak to bylo leckdy na hranicích podobných impérií složité a těžké. Že tam nebyl prostor pro luštění starých textů a dumání starého velitele pevnosti. Tohle budu chvilku vstřebávat, ale líbilo se mi to moc.... Dávám za 4 dřívka s texty. * * * * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Povedal by som, že strašne divný film... ale ono to vlastne nie je nijako enormne zvláštny film. Len je to trochu iné, než na čo sme (možno...) zvyknutí. Zaujímavá atmosféra (aj výprava). Tiež kasting je zaujímavý – u Deppa je to po jeho excentrických rolách bohužiaľ tak, že akonáhle hrá postavu, ktorá nie je vyložene šialená, tak každý hovorí o uhrančivom, podmanivom a utlmenom hereckom výkone. Pripadá mi to trochu bizarné, tak ale uznávam, že tu sa mi celkom páčil (ale nemal ktovieako veľký priestor...). Mark Rylance je tradične dobrý, ale (tradične) som si (zase raz) pri sledovaní jeho výkonu spomenul na niektoré jeho „isté“ scény z Intimity z roku 2001 a to mi značným spôsobom pokazilo sledovanie tohto filmu. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v listopadu a prosinci roku 2018 v Maroku a Itálii. (Punisher)

Reklama

Reklama