Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

S mou nedůvěrou vůči ruské kinematografii a v podstatě i s vetšinovou současnou hollywoodskou akční produkcí si právě Balkánská hranice luxusně vytřela prdel a já jen zírám, upřímně smekám, a tvrdím, ano, přesně takhle má vypadat kurevsky adrenalinový válečný biják. Tomuhle snímku jako vážně nechybí ale opravdu vůbec nic. Naprosto kompletně výrazné a sympatické postavy, a to i včetně herců, z čehož jsem měl tedy vzhledem k původu vzniku filmu obavy, ale ty se ukázaly jako naprosto zbytečné, dokonalá atmosféra jak prostředí, tak daného konfliktu, z čehož mě několikrát pořádně zamrazilo, kulervoucí zápletka, s perfektním spádem, mnoha a mnoha dech beroucími momenty, s fungujícím napětím a i velice silnými emocemi, jelikož tvůrci se zde nebáli zapojit i množství dětských osudů a nutno v tomto ohledu přiznat, že se s tím Rusové tedy vážně moc nesrali, takže další velké plus. No a samozřejmě v centru dění tu máme akci, která se mnou naprosto ukázkově mrdla o zeď, její zpracování zde lze označit totiž za opravdu ultimátní, během celého filmu je to jedna velká paráda a v podstatě druhou polovinu filmu tvoří už jen jeden gigantický akční opus, který je jednak navíc nesmírně rozmanitý, co se tedy zbraní týče, a jednak choreograficky nemám co řešit, přehledné, dynamické, efektní, strhující a naštěstí i totálně nekompromisní, takže jsou to v podstatě jedny velký jatka, kterým nelze co vyčíst, prostě bomba! Já jsem zkrátka z této podívané naprosto nadšený, Rusové zatraceně překvapili v úplně všech ohledech, a opakuji, smekám a jasná plná palba, bez jediné připomínky. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Silnejšie tri hviezdy, škoda, ale na štyri to nedosiahlo. O to väčšia škoda, že kasting bol fajn, časť hercov fanúšik ruského filmu pozná už roky, ale jednoducho sa to dalo využiť ďaleko viac. Aby sme sa rozumeli, film nie je zlý, má slušnú akciu, pohľad na vec len z Ruskej strany nehodnotím, lebo Amíci robia to isté, ale všetkého bolo akosi menej akoby som bol očakával. A viem, čo to pokazilo. Príliš veľké očakávania kvôli priamemu zrovnaniu s Tajnými vojakmi z Bengházi. Malo to hlavnú podobnosť, ale uchopenie, priebeh a ukončenie boli diametrálne odlišné. Ale zaujímavá skúsenosť to bola, to zasa nie že nie. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Rusové tohle prostě umí. Akce v jejich podání vypadá luxusně. Co se týká děje, už je to slabší (obzvlášť z toho co jeden slyší bolí hlava), ale to jsou prostě oni. Rusko je udatné a NATO zlé ;). Kdyby se těch 130 minut sestříhalo na 90, ničemu by to nevadilo. Takže ovladač k ruce a přetáčení připravit ;) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Že na Kosovo a jeho existenciu mám dlhodobo trocha rozdielny pohľad než hlavný prúd médií je jedna vec. Druhá je, že si myslím, že aj keď tu boli prehnané pseudohrdinské zábery, tak ako celok ten film má gradáciu, zápletky, nenudí, nenaštve okrem islamistov asi nikoho a rozhodne sa dá pozerať s kamošmi/kamoškami. ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Film, který je asi dobrý vidět. I když je to vlastně jen tuctovej akčňák, tak to pozadí, to okolo a celá ta omáčka vyvařená z reálných událostí v Jugoslávii v 90. letech i po nich, to tomu dává dost mrazivej pocit. Asi už fakt měknu (no věk no...) ale hodně jsem s tím filmem měl chvílema problémy. Sice nakonec se tam vyloženě na kameru nic extrémního nestane, ale ten pocit z toho, jak to bylo a že to bylo vlastně jen pár kilometrů od naší země ... brrr. Hlavně mi tam vadily ty děti, který tomu všemu přihlížely, nebo byly taky obětmi. Film je divně vyprávěnej a má zvláštní střih, dlouho jsem se v něm dostatečně neorientoval, ale časem si zvykl. Nakonec to vyzní jako opravdu klasickej akční film stylu Rambo 4, ale jak říkám, rozjezd je hodně mrazivej. Je to dobrý vidět a nezapomenout, co se může jak rychle semlít. Jugoslávie je tím odstrašujícím důkazem ... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)

Reklama

Reklama