Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Režisér by si asi přál, abychom jeho šest (?) statečných milovali od prvního záběru. My je ale neznáme a neorientujeme se v nich, takže se nám bez rozumné dopomoci daří tápat klidně i celou první hodinu. Úplně stejně se můžete ztrácet v geopolitických souvislostech. Scénárista se v tehdejší situaci na Balkáně vyzná a totéž očekává od diváka. Výsledkem je pak totální maglajz. Jestli vám někdo bude tvrdit, že tomu po první hodině a půl bez problémů rozuměl, tak vám kecá. Teď nemyslím finální pif paf a všechny ty klišoidní a patetický srance. Ty rozklíčuje i mimino. Myslím všechny ty Srby a Albánce a Kosovský Albánce a UNPROFOR a pravoslavný statečný popy a muslimský zbabělý vrahouny... Stejně tak mě iritovaly ty závěrečné archivní záběry: Kdo byli všichni ti plačící lidé? Pro co a pro koho plakali? Jak to souviselo s naším příběhem? Vy to snad někdo víte? A jste si jistí, že to víte? Já tedy rozhodně ne. A ne jsou body mínus. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rusové mě nezklamali a přidali do filmu štědrou dávku propagandy i procítěných momentů. Přesto mi to tentokrát nijak zvlášť nevadilo, protože se tady říkalo prakticky totéž, co jsem vždycky říkal i já. "Humanitární" bombardování Jugoslávie byl zločin a zmrd, který tento termín poprvé použil, si nezaslouží slušného slova. Navíc zrovna ze strany naší republiky to byl podraz přímo gigantický, hrdě jsme se postavili po bok těch, kteří se zasloužili o mnichovskou dohodu, aby to odnesl jediný náš tehdejší spojenec, který se i přes svou naprostou nepřipravenost, hlásil ke svým závazkům. Fuj, to jsem se zas vytočil. Ale zpátky k filmu. Kromě toho, že se ani Rusové nedokázali vyhnout nesmyslům jako naši noví západní bratři (hlavně v oblasti explozí), šlo o povedenou akční podívanou, která pro mě byla kombinací Sedmi statečných, sestřeleného černého jestřába a tichých jiter. Moc dobře jsem se bavil a 150 minut uteklo jako voda. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Že na Kosovo a jeho existenciu mám dlhodobo trocha rozdielny pohľad než hlavný prúd médií je jedna vec. Druhá je, že si myslím, že aj keď tu boli prehnané pseudohrdinské zábery, tak ako celok ten film má gradáciu, zápletky, nenudí, nenaštve okrem islamistov asi nikoho a rozhodne sa dá pozerať s kamošmi/kamoškami. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné běsnění v tomto podání mě vcuclo, nadupaná akční řežba od začátku do konce a nebere si žádné servítky, bombardování nemocnice.. husí kůže.. Ze začátku jsem se trochu ztrácela v postavách, ale jakmile jsem si to poskládala, fungovalo to.. Šikovné ohýbání konfliktu v bývalé Jugoslávii jsem samozřejmě zaregistrovala (to Rusové umějí na výbornou), ale pro dnešek čert to vem.. Herecký ansámbl - mně naprosto neznámý - sympatický, zejména Milena Radulović je půvabné stvoření a Ravšana Kurkova jako odstřelovač úžasná.. Válka je svinstvo, já bych to zakázala.. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kulisy se změnily, ale v jádru je to pořád ta "stará, dobrá" válečná story, na jaké nás nutili chodit v rámci Klubu přátel sovětského filmu. Dokonce se v jednom dialogu objeví povzdechnutí nad zaniklým Sovětským svazem a kdo by nepochopil, jak v něm všem národům bylo dobře, tomu je explicitně vyjmenováno mezinárodní složení týmu. Podívaná je to velkolepá, nechybí samozřejmě ani soldát, který "zalehne kulometné hnízdo", a na samém konci na všímavého diváka mrkne ve zpětném zrcátku taxíku Emir Kusturica. Něco jako čínský spektákl Operation Red Sea (včetně vražedné délky), ale tohle bylo filmařsky o fous stravitelnější. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama