Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jim Craig žije s otcem Henrym v osamělém srubu v horách. Život je tu těžký, ale krásný. Jednoho dne klisna Bessie začne jevit zvláštní neklid: v okolí se pohybuje stádo divokých koní, vedené černým hřebcem. Když jednoho dne otec se synem kácí strom, aby vyrobili ohradu, objeví se hřebec znovu. Bessie se utrhne ze řetězu a utíká, padající strom zasáhne Henryho, který na místě umírá. Jim by rád zůstal v horách, je si jistý, že tam dokáže přežít i sám, ostatní horalé mu ale přikážou, aby sestoupil do údolí a místo mezi nimi si vybojoval, jako to kdysi udělal jeho otec... Jim nejdřív navštíví otcova velkého přítele Spura, jednonohého starce, který už léta hledá ve skalách zlato. V údolí se pak dává do služeb bohatého chovatele koní Harrisona. Ten má krásnou a hrdou dceru Jessicu, která je na svou dobu velmi volnomyšlenkářská, což se ovšem panovačnému otci nelíbí. Když se Jimovi podaří zkrotit vzácné hříbě, pochopí Jessica, že se jí odvážný mladý muž velmi líbí. Také Jim může na Jessice oči nechat. Zato Harrison zuří: svou dceru rozhodně nevychovával pro chudáka bez haléře... Harrison posílá Jima pro zbytek stáda, který se zatoulal, a mezitím zjistí, že chlapec jezdil na jeho vzácném hříběti. Chce Jima, až se vrátí, okamžitě vyhodit a dceru poslat do školy. Jessica proto uteče do hor. Tam ji ale překvapí bouře a dívka nakonec skončí na skále nad propastí, kde marně volá o pomoc. Harrison v údolí shromažďuje své muže, povětšinou opilé po návratu ze shánění dobytka, a vydávají se do hor Jessiku hledat. Stopy koně, na kterém jela a kterého nakonec objeví mrtvého, najde i Jim a ihned se vydává dívku hledat. Když ji najde polomrtvou, z posledních sil se držící na příkré skále, hodí jí provaz a vytáhne nahoru. Oba mladí lidé už dávno vědí, že se milují. Jim také ale ví, že Harrison se bude vždycky zdráhat mu svou dceru dát... Jim seznámí Jessiku se Spurem. Dívka se diví, že má starý muž u sebe fotografii její matky, která brzy zemřela. Když se všichni vrátí do údolí, Jessica se konečně dozví rodinné tajemství… (TV Prima)

(více)

Recenze (93)

tron 

všechny recenze uživatele

Austrálsku kinematografiu som vždy zbožňoval, lebo o čo sa v Austrálii nakrúca menej filmov, o to sú lepšie. Jasné, nie vždy, občas aj oni nakrútia blbosť a priemer, ale keď sa zadarí, tak to potom stojí za to. MUŽ OD SNEŽNEJ RIEKY je bohužiaľ priemerná limonáda. Krásy austrálskej prírody a stáda divočinou sa rútiacich koní nestačia. O to viac, o čo slabší je scenár. Mladík stratí otca, zamestná sa u hlúpeho koniara (Kirk Douglas) a tu sa z chlapca stáva muž, rieši konflikty s kolegami a, samozrejme, nudne sa zamiluje. Výsledných sto minút je najmä ku koncu skutočne riadne otravných, nevraviac o nevýrazných hereckých výkonoch (že hrá Douglas dvoj-úlohu som postrehol až po hodine!!). Poučky o tom, že skôr sa dá skrotiť more, ako niektoré kone, že v tvrdej zemi sú tvrdí muži alebo že nejde o to, čo človeku patrí, ale čo zvládne, spoľahlivo vojdú jedným uchom dnu a druhým von. Kritika film zniesla pod čiernu zem, ale diváci si jednoduchú snímku obľúbili a spravili z nej komerčný hit. No keď v roku 1988 priklusal NÁVRAT K SNEŽNEJ RIEKE, už to bolo fuk aj im. P.S. Čo urobíte ako prvé, keď vás zhodí kôň? ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já vím, já vím, ale já se vrátila do mých patnácti let............30 dní se světovou kinematografií 2018 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Ne western, ani southern, ale jen cituplný romantický film z prostředí australského venkowa poblíž Snowy river :) Muž od Sněžné řeky je tak nejvíce filmem pro ženy, především pro milovnice zkrocených koní a nezkrocených horalů. Mně ale už bohužel od půlky začala vadit poněkud stereotypní limonáda, ve kterou se změnil nadějný drsný začátek filmu. A tak mne zaujal jen legendární Kirk Douglas ve své dvojroli rančera a jeho bratra. Trailer: http://www.reelzchannel.com/trailer-clips/43525/the-man-from-snowy-river-trailer/ ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Příjemný australský western (navrhuji termín austern), na který se i přesto, že se v něm nevyskytuje žádná překvapivá dějová klička nebo vynikající herecké výkony, pěkně kouká. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film, kterej mám rád už od dětství. Drsná země, koně, mladík, který se stává mužem a pohledná rančerova dcera, která mu dá své srdce. Romantika jak dělo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Na toto pozoruhodné dílo lze pohlížet dvojí optikou: jako na hraný film i i jako na western. Ne americký, ale australský. Australský jihovýchod s Alpami a řekou Murray, zřejmě na na australské poměry nezvykle vodnatou, nejvíce připomíná tamějším obyvatelům Evropu. Krajinou, způsobem života, klimatem. Ne náhodou tu jsou dvě největší města (Melbourne, Sydney) i hlavní město Canberra (z necelých 25 milionů Austrálie jich tu žije více než polovina). Látka filmu i herecké obsazení tyto skutečnosti potvrzují. Doba předautomobilová, jak lze vyčíst z nepřímých náznaků v díle, kořeněná porcí počínajícího soudného feminismu, je bohatá i na lidské charaktery. Povahy tesané buď z mramoru, nebo žuly. Dvojrole Kirka Douglase naznačuje skutečné možnosti vynikajících herců země za Atlantským oceánem. Výkony těch dalších to určitě nekazí. Spíš naopak. Romantickou krajinu doplňuje romantická nadsázka a westernová pohádka inspirovaná - zdá se - BÍLÝM TESÁKEM Jacka Londona. Drama citu a vášně, které z toho vyrůstá, selfmademanství, na kterém je to založeno, tomu všemu nahrávají. Výsledný pocit, že dobré filmy dokáží natáčet v zemi, která má stále jen o něco málo více obyvatel než naše země, se tím vším jen utvrzuje. Snad ještě jeden poznatek: člověk by neřekl, jak rychle dokáží filmové kopie stárnout. A klade si otázku, proč takové filmy marně hledáme na moderních nosičích. Tím spíše, jedná-li se o díla tak divácky vděčná, jakým MUŽ OD SNĚŽNÉ ŘEKY, strhující příběh jinošství a rychle vyzrávajícího a dospívajícího mužství, nesporně je. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Drsná země plodí drsné muže. O tom bez diskuzí vypráví skvělý western George Millera "Muž od Sněžné řeky". Malebnému snímku vévodí krásná příroda a spoustu nádherných nespoutaných koní. Tom Burlinson je v roli mladíka Jima skvělý, stejně tak jako Jack Thompson coby zkušený koňák Clancy. Za zmínku stojí nejvíce Kirk Douglas ve své dvojroli. Coby bezcitný rančer Harrison odvádí svůj standart, ovšem v roli jednonohého diggera Spura (Harrisonova bratra) naprosto exceluje a roli si užívá. Jediné co mi na filmu příliš nesedlo byla představitelka Jessiky. Proti Sigrid Thornton nemám ani půlku slova, svou roli zvládla dobře, ale tvůrci mohli obsadit přitažlivější herečku. Rovněž mi chyběl nějaký silnější moment. Ale přesto přezevšechno nemohu popřít fakt, že "Muž od Sněžné řeky" je skvělý a nadprůměrný film, který voní drsnou přírodou protinožců, potem divokých koní a samozřejmě láskou. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní dobrodružná film s jasně daným dobrem a zlem, jednoduchým příběhem, krásnými exteriéry, příjemnou hudbou a poměrně svižně ubíhajícím tempem. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Dějově značně předvídatelné, hudba a kamera, která skvěle zachytila australskou přírodu, stojí za pozornost. A Kirk Douglas si toho otce náramně užívá. 7/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak po rokoch to na mňa zapôsobilo už podstatne menej. Iba taký obyčajný príbeh s koňmi a trochou romantiky a solídnym hereckým obsadením. Priemer. 60/100 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

ANO, jak píše uživ. senor, tohle rozhodně není pravý divoký západ, natož klasický western, ale kombinace jeho hodně zidealizované a zromantizované představy šmrncnuté řádně červenou knihovnou. Je to spíše taková australská romance zasazená do " tvrdého " honáckého prostředí. Nicméně musím přiznat, že k tomuto snímku se u mě váže nostalgie z klukovských let. Nádherné scenérie australské divočiny, krásná Sigrid Thornton ( narozdíl od uživ. sud, já byl naprosto spokojen :o) ) a dvojroli zatvrzelého rančera Harrisona a jeho bratra zlatokopa Diggera Spura si notně užívající, nestárnoucí Kirk Douglas. Nevím, možná na mě zapůsobila i ta doznívající horečka ( co mám ), snad je to tím, že jsou vánoce, ale já dám za slabší 4*. Spíše to bude ale tou kombinací nádherné přírody a koňských očí. Že bych byl nakonec romantik :o)? NÉ, spíše to bude opravdu tou horečkou a vánocemi :o) p.s. ale přiznávám, dá se k tomu přistoupit i tak, jak to udělal uživ. kajda.l Ne nadarmo se totiž říká, že láska prochází žaludkem :o) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že ani jako kluk jsem kdysi z kina neodcházel nijak zvlášť nadšený. A při repríze po letech to dopadlo stejně. Příjemná, ale ve všech ohledech průměrná romantika vystavěná z tradičních a notně ošoupaných žánrových prefabrikátů. Nedokáže zaujmout, nedokáže přitáhnout a nemá čím by se udržela v paměti. Když už divočina, zvířata a syrové pojetí, mnohem raději bych si zopakoval kanadský film Volný jako vítr. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Neurážející, v pohodě sledovatelný australský western začal pro mě v úvodních scénách skvěle a také později vyvrcholil mj. dechberoucími akčními honičkami s koňmi. Tyto scény představovaly asi vrchol podíváné z dílny George Millera, který NENÍ tím režisérem Šíleného Maxe, pouze jeho překvapivým jmenovcem natáčejícím filmy ve stejnou dobu, na stejném kontinentu. Líbilo se mi prostředí, potěšilo pár herců v obsazení (zvláště Jack Thompson) a navnadil jsem se na dobrodružný rodinný příběh skloubený občas s nějakou tou kovbojskou akcí... což i nakonec z Muže od Sněžné řeky vzešlo. Jen často dominantní zápletka kolem hlavní dívčí postavy Jessicy mě už tolik nezvala, připadala mi naplněná přílišnými klišé romantických a rodinných filmů (např. pokud jde o vztahový konflikt mezi pokrokově smýšlející dcerou a pro ni zastarale smýšlejícím otcem). Romantika zamilovaného vztahu a poezie přírody navrch minimálně v jedné scéně zajdou s prolínaním záběrů milostného vzplanutí a západu slunce až do krajního kýče v doprovodu teskné hudby. V tomhle směru na mě film úplně nezanfungoval a dojmy z něj mám po skončení nevyrovnané, byť velkolepé finále mi je určitě silně pozvedlo. [70%] ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Western určený aj (ak nie hlavne :)) pre ženy. Pekné, romantické a aj značne naivné. No... ja som to zhltol... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Romantických westernů moc není, a dvojice Burlinson Thornon (kdo by ji neznal ze seriálu Co přináší řeka) doplněná dvojím Kirkem Douglasem byla skvělou volbou. Drsná příroda, oslava hor, koní, země. Původní dabing potěší nejen znalce, Trávníček, Douglas /Besser + Holý, Krbová - lahůdka. ()

Reklama

Reklama