Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Diskuze

PaulCZE

PaulCZE (hodnocení, recenze)

MartinS96

Podívej se na více záběrů a fotek než jen na ty, které Nolan okopíroval (navíc ani tam se řada věcí neshoduje). A pak třeba zjistíš jak to v takovém kotli asi vypadá. S tím pak jde v ruku v ruce chování vojáků atd.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

nicméně první světovou válku, považuji za horší a děsivější, než ty co pak následovali. Lidstvo poznalo, čeho všeho je člověk schopen, udělat pro to aby toho druhého zabil, plyn, oheň, kulky, ruce a železná monstra v té době člověk spatřil, spatřil bestiálnost a zrůdnost sama sebe. Druhá světová, je děsivá, ale děsivá hlavně v tom, co nacisté prováděli židů, romům a všem ostatním, kteří se jim nehodili, takže druhá světová je děsivá díky koncentračním táborům, vyhlazovacím táborům atd. Ale první světová válka, je něco tak děsivého a nepředstavitelného, že to dokáže z člověka udělat někoho jako byl Hitler, doslova ho přeměnilo. https://www.youtube.com/watch?v=oSgkdOov3-c

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

PaulCZE

PaulCZE (hodnocení, recenze)

Pítrs85

Situace v Dunkirku vypadala úplně jinak a film z toho netěží. Realistický ani reálný to není. Tohle je jen nějaká režisérova stylizovaná vize zabalená do dvouhodinové nudy.

na příspěvěk reagoval MartinS96, Lamprea

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

PaulCZE

Rayen? To je co?

Jestli myslíš Saving Private Ryan, tak ano, ten má k realitě taky slušně daleko, a přesto je to skvělý válečný film. Jako třeba Dunkirk, který krom toho, že je skvělý, je i v rámci (filmových) možností dost reálný.

na příspěvěk reagoval PaulCZE

PaulCZE

PaulCZE (hodnocení, recenze)

Nikar

Záleží na tom? Filmovost to nepostrádá a je to daleko lepší než Rayen se kterým to je spřízněný. A pokud se tady TheDarKnig odkazuje veterány, tak tady na to dílo nějaký reálný vliv byl.

na příspěvěk reagoval Nikar, Nikar

PaulCZE

PaulCZE (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

To je zajímavý, že jsou (i hollywoodské) filmy kde jde o přesné zobrazení něčeho a také to tam je. Pokud se bavíme o životopisném válečném filmu pak nechápu co jiného by tam mělo být. Ono nejde o super detaily typu jestli mají správný uniformy se správnýma nášivkama (což třeba řeší lidé na military fórech), ale o to že by to mělo dávat celé nějaký smysl. Film může být poetický, historický nebo akční to je úplně jedno.

Bojový scény tam jsou prostě špatný (a teda nejen ty), protože to točili diletanti a je tady hromada filmů, ve kterých to je zpracovaný dobře, takže to udělat jde. A ta přehnaná brutalita tam je jen pro diváka, její efekt je poměrně malý a spíše to působí divně. Pokud chceš nějaké emoce tak si musíš hrát s právě tou myslí a atmosférou, ne s tím, že tam vyleješ kýbl krve a vyhřezneš dvě střeva. Resp. jde o správnou kombinaci.

 

Jestli to celé stojí na tom, že se v nějakém okamžiku z hlavní postavy stane hrdina tak to bude uvěřitelné jen za určitých podmínek (přičemž mu klidně může kolem hlavy lítat svatozář, to už je pak jedno). A to platí pro všechny filmy a všechny události, které se v nich odehrávají. Klasický zabiják jsou logické chyby, špatní herci, špatný scénář, dialogy, trapné přehánění, patos.. když se to všechno sečte tak to v nějakém okamžiku ten film potopí.

 

Póza je podle mě cpát irelevantní citáty k tomu, že ten film je techniky a scénáristicky v háji, to je kámen úrazu a že někdo nechápe náboženský nebo jiný přesah.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

PaulCZE

Já jsem argumenty už napsal, v hollywoodském filmu nejde o přesné zobrazení strategie a taktiky na bojišti, ale o odvyprávění příběhu. Pro strategie a taktiky si přečti nějakou historickou knihu.

A hlavně když zrovna u Hacksaw Ridge měla mít ta šílená brutalita (jo, válka je peklo v lidské mysli, ale taky v reálu, když tam lítají ty končetiny nebo když plynují a masově střílejí desetitisíce lidí najednou nebo když jsou znásilňovány celé města jako Nanjing nebo když se umírá v mrazu na extrémní hlad v obléhaných městech.. znovu po desítkách tisíc - nekecej takové kraviny že válka je peklo jenom v lidské mysli) funkci kontrastu k hrdinství a pacifismu Dosse, o kterého šlo hlavně. To co dokázal, už tehdy seriozně zraněný a nemocný (to ve filmu neukázali, ve skutečnosti už za sebou měl předchozí akce někde na Filipínách a tam onemocněl na tuberkulózu, kvůli které později přišel o plíci a ničilo ho to do konce života), nemá daleko k skutečnému zázraku. 

Líbí se mi první věta Isherwoodova komentáře: "Smát se v ateistickém Česku katolíku Gibsonovi, že jde nadoraz v příběhu vojína, který odmítá zbraň z náboženských důvodů, mi přijde jako laciná póza." Asi tak.

na příspěvěk reagoval PaulCZE

PaulCZE

PaulCZE (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

"Veteráni se vyjádřili" to je jen marketing pro naivní slečny jako jsi ty :) Většina diváků, většina kritiků.. blabla.. kecy.


Válka je peklo hlavně v lidské mysli, ne v tom kolik tam lítá končetin. Chybí tam napětí, nějaká dynamická smyčka atd.

Bojové scény jsou srandovní, protože takhle bojové operace nevypadají. Tady chybí jakákoliv posloupnost, jsou to jen sbírky záběrů, který netvoří kompaktní celek. V podstatě něco jako - voják vystřelí, nepřítel umře, střih, voják vystřelí, nepřítel umře, střih, větší záběr scény, střih a pak zase voják vystřelí, nepřítel umře.. přičemž 90% záběrů snímá lidi z tří metrů. Vůbec není vidět kde je nepřítel, kde jsou Američani a co se tam sakra děje. Samotné bojová části, "útočíme na bunkry", "protiútok Japonců" se rozsypou po pár záběrech do úplný srajdy. Debilní kamera, debilní scénář, debilní provedení. Samo HR není jediný film, který s tím má problémy. A navíc je tam spousta kravin, když člověk pomine wtf momenty, tak např. plamenomet neexploduje, když nádrž zasáhne kulka. To mu taky radili veteráni? Z toho je patrné jak k tomu přistupoval.

 

Takhle nějak má vypadat bitevní scéna: https://www.youtube.com/watch?v=97dBfdNrf9A

Aniž bych četl jeden jediný článek o bitvě u Waterloo tak vím co se tam stalo, 50 let starej film..

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

woodsman

 Ještě stále jedeš tu retardovanou taktiku 5 nebo odpad? Tak to se raději na ten film ani nedívej, nejspíš to bude pro tebe odpad.

na příspěvěk reagoval woodsman

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

PaulCZE

Výborné soundtracky od Zimmera z posledních deseti let, kde je vždy alespoň několik výborných motivů nebo soundtrack funguje i samostatně - Temný rytíř, Sherlock Holmes, Andělé a démoni, Počátek, Rango, Temný rytíř povstal, Rivalové, Muž z oceli, Interstellar, Blade Runner 2049. 

U Dunkirku je přijetí trochu rozpolcenější, ale mnozí ho stále považují za výborné ost, nakonec ost se hodnotí nejen podle toho, zda funguje při samostatném poslechu, ale zda funguje v rámci filmu.. to je vlastně ještě důležitější.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Lamprea

No, herecké výkony podprůměrné podle mě nebyly a ta část v kampu byla sice dost zjednodušená (oproti tomu, co se dělo v reálu... nakonec, dost zjednodušená byla i ta část válečná, kdybychom viděli vše, co si Doss prožil, tak by to působilo ještě víc neuvěřitelně - to je na tom to úžasné, že film pro některé působí strašně nereálně a realita přitom byla ještě neuvěřitelnější :), a samozřejmě navazující na tradici starších válečných filmů (šikana, agresivní, neustále řvoucí velitel atd.), ale právě Doss tomu dával jakýsi nový rozměr a originalitu. A na mě to určitě fungovalo. 

No a co se týče obecně kvalit a syrovosti válečných scén - no veteráni se vyjádřili, že to nějak takhle (mimo některé ty filmařské zkratky) vypadalo, že Mel opravdu vystihl jaké peklo to bylo. A samozřejmě většina recenzentů a kritiků a také dost velká část diváctva to považuje za výborný film, takže možná bude chyba někde jinde. 

na příspěvěk reagoval PaulCZE

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama