Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 733)

Remedy 

všechny recenze uživatele

Odosobněný válečný epos, ve kterém namísto silných a emoce ždímajících lidských příběhů či hrdinství představuje Nolan válečné peklo v anonymním odtažitém hávu. Skutečně je poměrně komplikované se fixovat na nějakou postavu, protože vyprávění poctivě sleduje „záchrannou akci“ jako celek a až na výjimky v podstatě nedává žádné postavě prostor pro konání individuální oběti ku prospěchu všech. Síla Dunkirku je především v jeho odtažitosti, v neosobním odvážném přístupu a v Zimmerově pekelně sugestivním soundtracku, bez kterého si vyznění některých scén nedokážu představit. V IMAXu to byla strašná pecka, domácí projekce ukrojila z původního zážitku skoro čtvrtinu. V kategorii válečného filmu je to ale ohromně originální a inovativní. ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Mám na snímek stejný názor, jako Pomo. Nefunkčně sestříhaná slátatina všeho možného, ale celkově to díky Zimmerovi funguje. Občas až okatě trhající digitální bordel. Hardy jako letec, kterýmu je vidět do ksichtu pouze na konci mě opravdu zklamalo, do takových rolí už ne Hardy, prosím tě o to. Murphy to samé, je to opravdu veliká škoda, poprvé, co mě Nolan opravdu zklamal a do historických filmů už bych ho nepouštěl. 60% ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Ať Nolan natočí cokoliv, tak je to skvělé. Tentokrát nám naservíroval tvrdý boj o přežití, kde skupina mladých vojáků snaží uniknout ze spárů smrti, která je má dřív nebo později dostihnout. Ve filmu se šetří slovy a dává se přednost zoufalým výjevům. Strach, zoufalství a nejistota jsou zachyceny velmi živě, takže atmosféra na člověka skutečně zapůsobí. Pro mě osobně byl netradiční způsob vyprávění trošku matoucí, ale jinak je film dost přehledný. Nolan tedy opět skvělý, ale příště bych poprosil zase něco ze žánru sci-fi. Málem bych zapomněl Tom Hardy toho zde sice moc nenamluví, ale opět je neskutečně cool. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Nolanovská symfonie a úplně jiný válečný film než všechny ostatní. V Dunkerku není vidět jediný nepřátelský voják (až na pár vteřin v závěru), ale nepřítel je tady po celou dobu cítit. Atmosféra je v kombinaci s hodně zvláštní a nesmírně zajímavou hudbou / ruchy až nesnesitelná a napětí by se dalo krájet. Od první do poslední minuty je vidět, že Nolan měl volné ruce a natočil přesně to, co chtěl a jak to chtěl. Experiment se třemi vyprávěcími liniemi se podařil, protože v závěru se skvěle propojí, a i když chvíli trvá se v tom všem zorientovat, postupem času si začneme uvědomovat, jak geniálně promyšlené vše je. Nolan nemá zapotřebí rozjíždět osobní a emotivní příběh, místo toho ukazuje válku jako celek, jakožto jednotlivé miniosudy ve velké události, v níž jsou lidé pouze figurkami. Akčních scén je tu hodně málo, ale když se objeví, stojí za to a všechny letecké bitvy rozhodně vedou. Díky Imaxovské kameře je vše vtahující a hodně intenzivní a díky různým netradičním úhlům a famózním záběrům si divák připadá jako součást celé operace. Samozřejmostí jsou fantastické herecké výkony, které možná na první pohled nejsou tak vidět, protože jsou trochu upozaděné, nicméně minimálně to, co předvádí Hardy s Branaghem, je naprosto excelentní a stejně tak jsou na tom i Rylance s Murphym, ale i ostatní, méně známí představitelé. Jediné, co snad trošku mrzí, je to, že příběh postavy Murphyho není úplně dořešen, ale to je snad jediná vada na kráse, která na absolutním hodnocení nemění nic. 100% PS: Bude zajímavé sledovat, jak bude film fungovat mimo kino, protože ten zážitek bude asi poloviční, což je škoda, protože si ho tím pádem budou diváci připomínat méně. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

po technickej stranke opat bezkonkurencne, ale po dlhej dobe som nemal na konci slzy na krajicku u nolanovho filmu... ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálny orgazmus. Škoda ale že sa takú cenu toho, čo sa tam udialo. Každopádne podľa mňa najlepší vojnový film vôbec. Absencia deju tomu v tomto prípade iba napomohla. Ten kto to zhliadol na laptope 13", ľutujem ako jožka z Pliešoviec, keď to prehnal s dvoma pivami, a potom zagrcal celú krčmu. Nazdar. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Nelineární vyprávění, které stále více a více graduje za pomoci Zimmerových zvuků v návratech, kam se určitě žádný z přeživších válečné peklo v Dunkirku nechce vracet, to je to hlavní co Nolanův film nabízí. Jednoduchý děj nasnímaný s obrovským citem pro detail, vykouzlil za kamerou Hoyte Van Hoytema. Dalším velkým kladem jsou herecké výkony všech zúčastněných.Přiznám se, že se mi chvílemi tajil dech. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Tady je zbytečné cokoliv psát. Tohle se musí vidět a to na plátně. Viděno 4 krát a asi jsem zatím neviděl lepší válečný film. Někdo vyčítá absence emocí. Na každého to působí jinak. Já od poloviny filmu měl slzy v očích až do konce. 10/10 ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nadšenie aké som od Nolana čakal neprišlo. Avšak nebolo to ani sklamanie čo som pociťoval. Bolo to skôr normálne nakŕmenie priemerným filmom. Nasýtilo ale nič extra. Aj keď samozrejme nejde o priemer ako taký, nedokázal som sa sústrediť 100% na dej ani úskalia hlavných postáv. Príbehy chaoticky rozkúskované v čase a priestore mali v tomto prípade skôr negatívny účinok a vždy som musel chvíľku tápať, kde a s ktorou postavou sa nachádzam v deji. Pre zaujímavo postrihané filmy mám slabosť ale tuto to tvorcovia prestrelili a neverím, že si to niekto užíval a chválil ako to je celé nezrozumiteľné. Málo efektov, silná atmosféra, živá 70mm kamera a zopár, ale o to úchvatnejších, bojových scénok bolo geniálnych, ale ako celok nemá Dunkirk šancu čeliť tým najznámejším klasickým vojnovým filmom. Taký Hacksaw Ridge z minulého roku bol pre mňa oveľa väčší zážitok. Škoda, herecké obsadenie bolo výborné, celé to originálnosťou, hoci išlo o skutočný príbeh, sršalo. ()

marleyy 

všechny recenze uživatele

85% Kino. Čistý průstřel mozkovnou lebeční. Parádní ozvučení s vytříbenou režií a minimalistickým hereckým projevem dávají dohromady vybroušený diamant v podobě téměř dokonalého polodokumentárního, akčního a nervydrásajícího bijáku. Dokonalý střih, silný soundtrack, hutná atmosféra a pravdivý příběh jsou krásným kořením snímku. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Filmový zážitek se mi v hlavě rozležel a já zvyšuji hodnocení na pět hvězd. Za mě jeden z letošních nejlepších filmů, jestli ne zatím ten vůbec nejlepší. Naprosto mi nevadila Nolanova odosobněnost, to, že nám neukázal hrdiny-jednotlivce, ale válku jako celek, že bitva byla tím hlavním hrdinou snímku. Ba právě naopak mi takový přístup v onen moment přišel jako správný, obhajitelný a osvěžující. A co je nejvíce paradoxní, přese všechno mě Dunkerk vtáhl a konečně můžu o nějakém filmu po dlouhé době zase prohlásit, že ve mně vyvolal emoce. Alelujá, už jsem myslela, že jsem moc netečná a divná. Líbila se mi hra s formou, hra se zvukem, to, že se s tím nepáral a místo rozvleklého úvodu jsme se hned ocitli v centru dění. A naprosto mi nevadilo přeskakování mezi jednotlivými dějovými místy. No, prostě velkolepý snímek, který se musí vidět v kině. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

No, v životě se stávají i horší věci než odcházet nenadšený z Nolana. Nejsem pacifista, ale válečné filmy jsou spolu s westernem vlastně jediné žánry, které fakt nevyhledávám. Bylo mi tedy dopředu jasné, že i přes veškerou snahu Chrise (kterého si tak moc vážím) a jeho týmu asi nebudu tak unešená jako jindy, IMAX jsem si přesto nemohla nechat ujít. Hardy, Branagh a Zimmer, tahle trojice mi utkvěla nejvíc. Zbytek filmu byl pro mě bohužel pouze změtí potápějících se lodí, výbuchů a výstřelů. Bezchybně natočené, to bezesporu, ale do srdce mě to nezasáhlo. Do druhé projekce se jen tak nepohrnu. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Dunkerk je v rámci Nolanovy tvorby autorsky zřejmě nejčistším, přesto opět technicky promyšleným a strukturálně velmi zajímavým filmem. Nolan pro svůj válečný snímek zvolil styl záznamu války tzv. v přímém přenosu, což je něco, co tu dlouhá léta nebylo a co samozřejmě filmu přidává na věrohodnosti i napětí. Nolan se i na poli války rozhodl připravit divákům neobyčejnou a těžko předvídatelnou podívanou, přičemž zde dále brilantně rozvíjí své domovské téma - čas (a hrátky s ním). Na první pohled jednoduchá stavba v kontrastu s křížovou strukturou tří příběhů (1. molo, 2. moře, 3. vzduch) přispívá k neustálé pozornosti ze strany diváků. Z hereckých výkonů stojí za zmínku především Tom Hardy v roli pilota Farriera, popřípadě vynikající Mark Rylance. Technické aspekty netřeba rozebírat, dlouhodobě totiž představují nedílnou součást všech Nolanových filmů a Dunkerk rozhodně netvoří výjimku (střih, zvuk, klasické triky, excelentní kamera Hoyteho Van Hoytemy, širokoúhlý formát IMAX). Nedostižnou složkou emocí (zejména strachu a napětí) ovšem zůstává hudba Hanse Zimmera, která je v Dunkerku všudypřítomná a absolutního vrcholu dosáhne v samotném závěru. Dunkerk funguje od začátku do konce. Závěrečný Farrierův sestřel německého letadla a následné přistání pak už jen stvrzují, že se může s klidem zapsat na seznam nejlepších válečných filmů všech dob! 90%. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Nevydechnete si celou dobu, film i když nemá klasickou dějovou linku je celou dobu napínavý a nepřestávající hudba v rytmu vašeho srdce vás vyděračsky napíná ještě víc. Pro Nolana překvapivá volba tématu - nikdy bych ho netypovala na válečný film, protože Dunderk přes jeho snahu o ozvláštnění dějovými smyčkami je klasický válečný film - a vynikající. Bylo mi líto Ciliana Murphyho - opět je tady jednou z nejzajímavějších postav a věnuje se mu tak málo času. Jakým peklem asi prošel? ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Najväčšie filmové sklamanie roku 2017 má názov Dunkirk, a napriek tomu, že je iba september, som si istý, že ho o toto prvenstvo nikto nepripravý. Tak, ako v komentároch k tomuto filmu už viackrát odznelo, film nemá v podstatne žiadny ucelený dej. Človek má po zhliadnutí filmu presne taký pocit ako pri výstave prác detí základnej školy na určitú tému. Všetky sú svojim spôsobom pekné ale ako celok vyznejú chaoticky.Presne tak je tomu s jednotlivými scénami. Naozaj som sa pri pozeraní filmu nemohol zbaviť pocitu, že niekoľko na sebe nezávislých režisérov natáčalo svoje epizódy, ktoré následne Nolan zostrihal. Po siedmej whiskey. Ruku na srdce, pamätali ste sa na konci filmu meno inej postavy ako Georga? ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Nejdramatičtější film o čekání na zastávce. V žádném případě nemůžu filmu vytknout autentičnost, dramatičnost, atmosféru, napětí, tenzi apod., ale nutno říci, že polovinu toho dělá hudba. Kamerově je to zvládnuté velmi pěkně, záběry jsou nádherné a na velkém plátně vypadají prostě skvěle, i ačkoli mi občas roztřesený obraz přiváděl záchvat kinetózy, musím to pochválit. Důvod, proč si tento nervydrásající film plný skvělých herců nezaslouží pátou hvězdu, je částečná absence příběhu. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Dunkerk je určitě nový pohled na jednu zásadní událost 2. světové války. Ze začátku je divák trochu zmaten úvodními titulky popisujícím čas události, které budí dojem, že půjde o chronologicky vyprávěný příběh v jedné rovině. Christopher Nolan ale začne popisovat několik dějových linií několika hrdinů a v souvislosti s tím se začne posunovat v čase dopředu i dozadu. Pokud si divák udrží pozornost, brzy se v ději zorientuje. Následně jej čeká, zejména na IMAX plátně, velký obrazový zážitek, včetně několika až ikonických symbolů. Šťouravý divák pak najde ve filmu několik chyb. Protože režisér je odpůrcem digitálních efektů, zůstaly ve filmu moderní pouliční lampy z pláže v Dunkerku nebo velmi vzácné repliky historických bojových letadel nejsou při vzdušných soubojích vůbec poškozeny. Pouze odněkud začne kouřit filmařská dýmovnice. A pak několik dialogů drsně zašustí papírem. Ale i tak jde o nevšední filmový zážitek, který by si neměl nikdo nechat ujít. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama