Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

dee-key 

všechny recenze uživatele

Nejdramatičtější film o čekání na zastávce. V žádném případě nemůžu filmu vytknout autentičnost, dramatičnost, atmosféru, napětí, tenzi apod., ale nutno říci, že polovinu toho dělá hudba. Kamerově je to zvládnuté velmi pěkně, záběry jsou nádherné a na velkém plátně vypadají prostě skvěle, i ačkoli mi občas roztřesený obraz přiváděl záchvat kinetózy, musím to pochválit. Důvod, proč si tento nervydrásající film plný skvělých herců nezaslouží pátou hvězdu, je částečná absence příběhu. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Dunkerk je určitě nový pohled na jednu zásadní událost 2. světové války. Ze začátku je divák trochu zmaten úvodními titulky popisujícím čas události, které budí dojem, že půjde o chronologicky vyprávěný příběh v jedné rovině. Christopher Nolan ale začne popisovat několik dějových linií několika hrdinů a v souvislosti s tím se začne posunovat v čase dopředu i dozadu. Pokud si divák udrží pozornost, brzy se v ději zorientuje. Následně jej čeká, zejména na IMAX plátně, velký obrazový zážitek, včetně několika až ikonických symbolů. Šťouravý divák pak najde ve filmu několik chyb. Protože režisér je odpůrcem digitálních efektů, zůstaly ve filmu moderní pouliční lampy z pláže v Dunkerku nebo velmi vzácné repliky historických bojových letadel nejsou při vzdušných soubojích vůbec poškozeny. Pouze odněkud začne kouřit filmařská dýmovnice. A pak několik dialogů drsně zašustí papírem. Ale i tak jde o nevšední filmový zážitek, který by si neměl nikdo nechat ujít. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Vytecne !!! Kamera, strih, rezia, hudba... proste super. Nemozem sa vsak ubranit pocitu, ze s Rkom by to bolo este o triedu lepsie, ale co uz... nenazrani skurvenci si prepasovali PG do filmu, na ktory im pubertaci jebu. Logika jak hovado. Nevadi...ten rating tam az tak citit nebol (ale sere ma to a preto 4 a nie 5). Atmosfericky je to pecka...clovek si neoddychne pocas celeho filmu. Co ma bavilo este viac su zvukove efekty, kde ta strelba a vybuchy konecne zneju ako strelba a vybuchy. Tiez ma bavilo, ze tam vlastne nieje hlavna postava...nejaky zromantizovany terminator co save the day kdekolvek sa zjavi. Takze vela plusov a vyborny film. Neda mi vsak nezareagovat na boom okolo tohto filmu, ktory prepukol po jeho premiere. Vyjebane mozgy z neziskoviek, aktivisti a podobny ludsky odpad sa zacal ozyvat, ze film je rasisticky a sexisticky. Rasisticky preto, ze tam niesu negri... hmmm... takze sme tam, kde som hovoril, ze budeme. Jebat na historicku presnost, proste trend diktuje nasadit negra a po novom aj zenu do kazdeho jedneho filmu !!! Inak je rasisticky a sexisticky. Nikoho nesere, ze v Dunkirku zeny ani negri nebojovali...historicka presnost musi ustupit politickej korektnosti. Cisto biela armada moze byt predsa len ta nacisticka, no ni ? Takze okrem toho, ze po novom budu Oscari redistribuovane sposobom - kazdy rok aspon jeden pre negra - tak sa musime pripravit, ze cokolvek historicke bude podliehat tymto skurvenym tlakom jakbysmet. Aby sme sa potom nedivili, ked nas Holy Ud bude presviedcat o tom, ze Vikingovia boli vlastne negri a ze strejce Dolfiho porazili komunisti vedeni nejakym tym pieskomilnym pavianom. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Protiklad SAVING PRIVATE RYAN (1998). Nolan se nesnaží vykalkulovaně ždímat z diváků emoce zasranym americkym patosem, patriotismem a vlezdoprdele postavama jako Špílberg. Naopak, natočil film bez zbytečných backstories charakterů postav a soustředí se na formu zobrazení událostí, takže forma vyprávění tu funguje defakto jako obsah sám o sobě. A koho to sere? Za mě velmi odvážný a inovativní krok. Nolan vzdává poctu Dunkirku, jež je tady hlavní postavou, ne herci. A Zimmer napíná kšandy těkavou podprahovou zimmerovkou sice bez žádného catchy motivu, ale o to víc prohlubuje výsledný efekt. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Strhující nástup, který nedá vydechnout ( oceňuju filmy co se nezdržují titulky a rovnou vás hodí do děje ). Neuvěřitelná kamera zvláště v leteckých partech. Žádná heroická exaltovanost, ale vlastně "obyčejné" herectví. Z toho vybočí snad jen patetické promluvy K. Branagha, jeho figura mě moc nezaujala... Dalo by se chválit dost a dost - hudba, postava C. Murphyho, byť dle mě málo využitá, scény takřka beze slov atd. Přesto dávám jen čtyři hvězdy. Nolan už je totiž level sám o sobě a mě tu chyběl nějaký ten wow efekt nebo jak to nazvat. Prostě moment, který by z výborného zážitku udělal nezapomenutelný. I tak ale vynikající podívaná! ()

Lauri 

všechny recenze uživatele

S každým dalším zhlédnutím (a je úplně jedno, jestli se jedná o velké plátno, nebo malou obrazovku v letadle) je pro mě zážitek z Dunkerku silnější a umocněnější. Velmi stísněná atmosféra - nevím, jak to Nolan dělá, ale vážně se mi při sledování všech jeho filmů nějak hůře dýchá, ale tady je ta úzkost a stísněnost až hmatatelná; perfektní soundtrack a brilantní herecké obsazení - nejvíce jsem se těšila na Cilliana Murphyho, ale musím se přiznat, že Harry Styles je velké překvapení a Tom Hardy a Kenneth Branagh také potěšili. Sice Dunkerk nepřekonal Interstellar (popravdě nevím, jestli se to kdy podaří), ale i tak se řadí mezi filmy, které na mě měly a mají obrovský dopad - upozorňuji jen, že už se jedná o (minimálně) čtvrtý Nolanův film, který vě mně vyvolal neuvěřitelně silné emoce a pravděpodobně se časem zařadí mezi mé neoblíbenější, což z Nolana dělá mého osobního (polo)boha. ()

Radda 

všechny recenze uživatele

To co jsem včera viděl byla absolutní epická podívaná, která vás okamžitě vtáhla do celého filmu. Poprvé v životě jsem jsi připadal, že nejsem v kině, ale rovnou s nimi na pláži či vodě nebo ve vzduchu. Opravdu to co odvedli za grandiózní práci trio Nolan, Zimmer, Hardy (tak jako obvykle) nad tím zůstává rozum stát. Přesně na tyto filmy se má chodit do kina. Přesně tyto filmy se mají námi podporovat. Přesně tyto filmy se mají zažít jen v kině. Snímek hodnotím 80%. PS: Opravdu nejepičtější však bylo, když prolétal Supermarine Spitfire. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Ještě se mi asi nestalo, abych při cestě z kina začal slzet jen z pouhého pomyšlení na to, jak brutální film jsem to viděl. Emotivní, ale nikoliv na sílu, svým způsobem vlastenecké ale bez patosu. Moje jediná obava byla, jak bude válečný film fungovat bez eRkové přístupnosti. Ale šlo to... Chris tam tu krev vlastně ani nepotřeboval, stačila ta neskutečně hmatatelná bezmoc a hned jsem měl pocit, že jsem s vojáky na pláži. Pro mě tedy TOP Topu letošního roku a můj sen je vidět to v pražském IMAXu. Snad se vyplní. 100%. P.S. Sen se mi vyplnil a já si na otočku zajel do Práglu na IMAX a musím říct, že to byl neskutečný a hlavně nezapomenutelný zážitek. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Takto si válečný film nepředstavuji. Dlouhý, umorousaný, bez akce. Hudba sice dobře drží atmosféru, ale z prostředí jsem necítil tíhu okamžiku. Sem tam se snesla bomba a občas někdo vystřelil. Celý boj je zkrácen do leteckého souboje jednoho! bombardéru a několika stíhaček. Jestli takhle vypadalo německá ofenzíva, tak se nedivím, že jim všichni utekli. Stejně tak sázka na přeskákaný děj nebyla šťastná. Postavy mi přišly vizuálně podobné a orientace mezi nimi byla matoucí. Vše se zúžilo na mokrého a suchého vojáka. ()

Meridius 

všechny recenze uživatele

Prázdnej film. Měřítko tu představuje asi 500 vojáků, 3 letadla a 10 lodí. Příběh 0. Když po osmdesátý jede stejnej trik; zrychlování tempa hudby, aby mě to dostalo jakože na hranu napětí, tak jsem chtěl jít domů a to mám Zimmera s Nolanem hodně rád. Jsou tu super herci, obraz je perfektní, zvuk skvělej, realistický dogfighty ve vzduchu, škoda absence čehokoliv, čím by mě film chytil. ()

kittylinda 

všechny recenze uživatele

ve škole mě naučili, že i dílo, které může být po formální stránce absolutně bezchybné, ve mě nemusí zanechat žádný zásadní pocit. tohle je přesně jeden z těch případů. má to všechno, ale něco mi stejně chybí. ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Vizualni pastva aneb zase to kino stalo za to => IMAX 70mm. To je presne jeden z duvodu, proc ma smysl do kina chodit a doma na TV to tenhle efekt mit nikdy nebude. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

díky komplikované struktuře,která zkraje trochu mate a i díky absenci hlavního hrdiny/hrdinů (u 99% postav se divák nedozví ani jméno) jeden z filmů,který působí trochu studeně (asi podobně jako svého času Thin Red Line).Na druhou stranu jde ale asi o nejslinější zážitek v kině za poslední dobu.Díky práci se zvukem,obrazem a hlavně opětovně geniálním soundtrackem (který opravdu tvoří podstatnou část atmosféry) jde o neuvěřitelně intenzivní a skoro až fyzicky nepříjemný zážitek,který v určitých momentech nenechá diváka ani nadechnout.Je to jiné,než je člověk od Nolana zvyklý,v některých ohledech možná slabší než zbytek,ale pro mě zdaleka nejsilnější...100% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Když během filmu vypnete přemýšlení a jen se tím v IMAXu necháte zmítat, asi dobrý, ale jinak vlastně zklamání. Postupně věci, co mi vadily: Předně je tam ve všem strašný binec. Film moc neumí nastínit prostor, vzdálenost ani počet. Pluje se z jedné strany kanálu na druhou hodinu, den nebo dva dny? Plují lodě jednou nebo víckrát? Kolik jich tak asi potopili? Kolik toho odvozily vojenské lodě a kolik civilisti? Během filmu vidím cca pět vojenských lodí, deset civilních a sedm letadel - je to jako výseč větší operace nebo tam toho bylo všude tak málo? Nevím nic. Moc tomu nepřidají ani tři časové roviny, které musely na papíře vypadat dobře, ale ve filmu to prostě nefunguje. Vidíte, jak hrdinové jedné linie zachraňují někoho, kdo ve svojí linii ještě nevypadl z lodi - to je prostě šílenství. Za druhé, postavy. Kromě předešlého chaosu mají všichni vojáci stejné uniformy (ne že by si třeba někdo nechal kabát nebo ztratil blůzu, aby šli poznat, rozumíte), podobné černé vlasy a nulový prostor na expozici charakteru, takže se vám všichni pletou a jsou vám jedno. Pokud by nějaký divák přeci jen náhodou získal přehled, před finále se všichni zaflákají k nepoznání od oleje, takže nějaká starost o hrdinu mizí, protože stejně nevíte, kdo je kdo. Doslova nevím, kde se jedna z postav, se kterou film končí, vzala. Teprve ve světle Dunkirku si ještě víc vážím Black Hawk Down, kde bez problémů poznám deset hrdinů a o všechny se bojím. A za třetí - na to, že je to Nolan, to působí strašně lowbudget. Na pláži není vojenská technika, město není rozflákané a má bezostyšně moderní fasády, během filmu uvidíme jen pár lodí a letadel, každé letadlo se zřítí se stejným efektem bílého kouře... kam ty prachy zmizely mi je záhadou. Dunkirk scéna z Atonementu vypadá líp než Dunkirk, a to je to romanťárna s Keirou. Osobně mi je líto o PG ratingu, protože dělat válečný film bez krve a bolesti je tahání za krátký provázek: úvodní scéna z Vojína Ryana je tolik akce, nebezpečí a realističnosti, že by se do ní vešel celý Dunkirk. Celkově zklamání - velké plátno je silné a je tam pár super scén (střílení do lodi na souši) ale celek hluchý. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Syrové, drsné a uvěřitelné. Christopher Nolan umí tvořit filmy jako málokdo. Ani tentokrát nešlápl vedle a vzal si na paškál celkem zajímavou operaci. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Skvelý film, ktorý som po 15 minútach musel vypnúť, ale tak zaujímavý začiatok ma donútil sa k tomu vrátiť čo najskôr. Prvá polovička bola možno aj na 5*, ale potom to akosi v druhej polovičke trochu ochablo, ale neviem opísať prečo. Dodatočne som hodnotenie zvýšil na 4*. O pár rokov sa to dá opäť pozrieť. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Místy až dokumentárně spravený film s uchvacující hudbou a zvuky, které doprovázají krásné záběry a propracované dialogy, které upozorňují či připravují diváka na další rozvíjení příběhu. + ty tři dějové línie s různým časováním nebo hlavní postavy, kdy všechny mají svůj vlastní rozdílný charakter. .... HODNOCENÍ: 90% (5*) ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Po veliké slávě a eufórii nejen místních obyvatel čsfd, jsem se s chutí vydal na tour de Dunkerk... Už při startu jsem lehce odpadl místním lídrům a stáhl jsem se do ulity... Tři příběhy fajn, akce nijaká, hudba Zimmera trošku zvláštní a né mému uchu lahodící, no a samotný Nolan, jeho scénář i režie je pro mě naprostá klasika. To znamená, že na tu ódu okolo "velkofilmu" toho bylo docela dost málo! Trochu mě mrzí Hardy, kterej si po supr filmech střihl zase něco trochu slabšího... Nejlepší film roku 2017 čsfd? NE- E! Peleton se urval a já padám z kola... Z kola ven! Jednou, né více. 55% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Výprava, kulisy, kostýmy, scenérie, kamera, vizuálne efekty - to bola všetko precízna a vynikajúca remeselná práca hodná poklony. To sa však už nedá povedať o forme, do ktorej bol tento príbeh zaobalený. Mňa osobne táto kompozícia akosi nenadchla a napriek tomu, že napätie tu bolo všadeprítomné, tak tomu chýbal nejaký konzistentnejší epický príbeh a taktiež dialógy, ktoré by to celé nejakým spôsobom oživili. Všetko to skôr pôsobilo ako nejaké útržky pospájané do defilé plného strachu a hrôzy, ktoré obkľučovali Dunkerque na prelome mája a júna 1940. Nehovorím, že som sa pri tom nudil, hoci vojnové filmy nepatria zrovna medzi tie, ktoré by ma dokázali nadchnúť. No moje celkové dojmy ani zďaleka nedosahujú to všeobecné nadšenie, ktorým je tento film ocenený. Ale možno to bolo len tým, že to nebol môj šálok kávy... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

"Výborně!" "Jen jsem přežili." To stačí." Myslím, že tyto věty vystihují nejlépe podstatu války. Od počátku mě film opravdu zaujal, ale rušil mě zmatený střih a návaznost scén. Ale Nolan mi stejně dokázal, že je vynikající vypravěč, mnohdy beze slov. Napínavý, poutavý, dojemný, drásavý. Krásný film. Silný příběh jak v drobnostech, tak celku. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama