Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Kouzelná školka s Dádou. Válka pro nejmenší chlapečky a holčičky, kde ze zastřeleného člověka nevystříkne jediná kapka krve a kde letadlová bomba (LETADLOVÁ BOMBA!!!) člověka neroztrhá na kousky a jen ho odhodí jako panenku. Kurva, já překousnu ve filmech tu nekrvavost, kde kamera chytře uhýbá krvavé scéně - víte, že se odehrává, ale nevidíte ji, ale takové dementní LHANÍ divákovi? Jak by ten přeceněný kokotek točil třeba nějakou scénu z francouzské revoluce s gilotinou? Na záběru by sjela čepel až dolů, ale hlava by neodpadla? Proč ten debil točí válečný film, když je z krve připosraný? To je jak točit porno, kde souložící pár bude schovaný pod peřinou! Toliko k ultradebilnímu PG-13. A dál:Už mě neskutečně vytáčí Nolanova NABUBŘELOST a extremní dramatizování scén, které dramatické nejsou. Tady to ale dovedl k dokonalosti. Na začátku nějaký voják, který mě vůbec nezajímá, protože o něm a jeho situaci nahozené v úvodu nic nevím, do toho prostřih na letce, který mě vůbec nezajímá, protože o jeho situaci nahozené v úvodu nic nevím, do toho prostřih na nějakého velitele a vůbec nějaký civil na kocábce, kteří mě vůbec nezajímají, protože o jejich situaci nahozené v úvodu nic nevím a to všechno spojené nějakou sirénohudbou, co se snaží gradovat. Voják nese někoho na nosítkách, ty vole, on normálně nese nosítka, lidi, bomba ne? Dramatická sirénohudba a oni běží k lodi a pak pilot něco kecá v letadle a Branagh něco kecá a sirénohudba se stupňuje, ty vole, nářez! A teď bacha, diváci, BACHA - je tam díra na molu (!!!), gradace se stupňuje, civilové u kocábky se chystají odplout a normálně gradování, jako kdyby šlo o nějaké epické ukončení deset let trvajícího seriálu, kde přichází naprosto neočekávatelný twist a pokračujem dál, oni to přeběhli, ty vole, tu lávku překonali a sirénohudba zase graduje, já se z toho pochčiju, pilot něco kecá, bože, pot mi stéká po celém těle a z toho napětí nemůžu dýchat, protože ta ZKURVENÁ sirénohudba furt stupňuje, aby se nakonec stalo ÚPLNÉ HOVNO!!!!! Trapas! Do prdele s celým Nolanem, do prdele s jeho fanatickými přisluhovači, kteří jsou schopni si jeho hovna rozmazávat po těle a lhát sami sobě, jak je to dobré. On už tam při těch rádoby kvalitních scénách ani není efekt Nolanova filmu, ale už to působí, jako kdyby se někdo snažil Nolana napodobit. Čekal jsem, že to bude aspoň jako Hackshaw - film, co nenadchne, ale ani neurazí a na některé scény se podívám klidně znovu, ale že to bude taková emočně chladná píčovina, kterou ani z nudy a nezájmu nedokoukám a že půjde o Nolanovo nejhorší dílo, to fakt ne. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Nolan si po komorním thrilleru, komiksovce a rozmáchlém sci-fi troufl na válečný opus. Válečné inferno nikdy nebylo tak hmatatelné, dusivé a bolestivé. Budete zatínat pěsti, zarývat nehty do sedačky a místy zapomenete dýchat. Dunkirk nebude každému po chuti, protože se nejedná o příběh epických rozměrů, ale působí jako mňamózně napsaná novelka. Právě ta dějová semknutost a práce s napětím dělá z Dunkirk filmovou událost léta. (Objektivně by to bylo na 4, ale IMAX a dynamický podkres Zimmera dělá své). ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv bych od Nolana raději dostal další sci-fi, přiznejme si to - tohle je jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. Forma tentokrát jasně převládá nad obsahem, ale děsivou atmosféru to nijak nenarušuje. Naopak bych řekl, že ačkoliv Dunkirk nijak neždíme emoce, o ohavnosti válečných masakrů to vypovídá více než leckteré na pilu tlačící filmy zobrazující jatka více explicitně. Řemeslně je tahle nolanovka opět famózní - především zajímavá hudba a kamera opět vytváří dechberoucí sekvence zapadající do smysluplného rámce. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Asi desetkrát mi naskákala husí kůže, dvakrát mi dojetím vytryskly slzy. Žádná efektní kouzla a laciné triky, žádné patetické fráze nebo směšné proslovy. Opravdová filmařina, podbarvená skvělým (a jednoduchým) hudebním doprovodem, která nepotřebuje šokovat brutalitou, ale vystačí si pouze dokonalou atmosférou beznaděje a prostupujícího zmaru. Je to skvělý film, promyšlený a dalo by se říci – přízemní. Díky fenomenální gradaci děje má útok jednoho obyčejného Messerschmittu sílu o jaké se jiným filmům ani nezdá. Divákovi to nejde moc naproti. Není to klasický válečný film, je to civilní a depresivní obraz války samotné, aniž by bylo třeba si vypomáhat utrhanými končetinami. Při sledování obletů stíhaček, scén na pláži a těch pár dialogů jsem si říkal, že tohle „je ono“. Nic víc nechci, prosté, jednoduché a na 200 %. Nevím, kdy se na to podívám znovu; je to vysilující. Mám pocit, že mě někdo sežvýkal a vyplivnul. Byt Britem dmu se pýchou. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Nolan to zase raz dokázal. Aj keď sme to už videli X-krát, spôsob akým dokáže vymyslieť a previazať 3 dejové línie je kumšt, ktorý je radosť sledovať. Dunkirk je iný v tom, že rezignuje na expozíciu či vzťahy medzi postavami mimo tie, ktoré vznikajú okolnosťami a z nutnosti. Nemáme tu žiadne debatovanie o rodine, žiadnu backstory k postavám, žiadne špiritizovanie nad zbytočnosťou vojny. Nie je na to čas, keďže sa všetci v prvom rade snažia bojovať o holý život. Dialógov je minimum a dej je zredukovaný na akýsi deväťdesiatminútový survival. Sledujeme správanie ľudí v hraničných situáciách, obyčajných ľudí, ktorí sa snažia robiť čo je v ich individuálnych silách, aby prežili, prípadne aby si pomohli. Solidarita a súdržnosť je asi hlavná myšlienka celého filmu a je podaná veľmi pekne. Nolan si klasicky drží relatívne odstup od sentimentu, aby ho potom na konci veľmi efektívne a vkusne vytiahol. Ako vždy mu výrazne pomáha Zimmer, ktorý buráca neskutočne, spolu s ohromujúcim zvukom. Film som videl v IMAX-e, neviem ako sú na tom zvukové aparatúry inde, ale pri preletoch lietadiel sa podo mnou doslova triasla stolička, hudba dodávala dynamiku a gradáciu, ktorá by len pri samotných záberoch neexistovala a bez takéhoto našlapaného zvuku/hudby by bol zážitok polovičný. Doma pred obrazovkou to nebude to isté, ani náhodou. Kamera krásna, držiaca sa v rámci možností prirodzeného svetla a napriek estetickému záberovaniu tak nestráca na autenticite. Herci výborne typovo povyberaní, výborne hrajúci a Hardy je napriek malému priestoru mega frajer. V rámci žánru a s prihliadnutím na obrovský budget je pomerne netypická krátka stopáž, ale jedná sa o veľmi rozumný krok, ktorý IMHO tiež dokazuje ako v malíku svoje remeslo Nolan má. Dunkirk je vynikajúca záležitosť a po dlhej dobe vojnový film, ktorý môže do kina pritiahnuť a osloviť veľa divákov. ()

CzechGod 

všechny recenze uživatele

Neni to uplne na 100%, nato by to chtelo jeste trochu kosatejsi dej, ale jinak uzasnej zazitek ze skvelych scen, ktere jsou vizualne i zvukem dokanale, pricemz to jde i bez hektolitru strikajici krve, litajicich koncetin, hysterickyho kriku, monstroznich vybuchu (ty jsou tak nejak primerene). A ma to vybornej soundtrack, coz neni hudba, ale skoro porad trvajici nizkofrekvecni hluk, ktery vas naprosto obali a prilepi k platnu (obcas zeslabne nebo utichne, abyste se mohli nadechnout, ale jen na chvilku ;) Takze v imaxu super, ale u kompu to asi ztrati dost svyho kouzla. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Dobrá práce… Akorát jsme přežili... To stačí." Tísnivá atmosféra z úvodu filmu odehrávající se v pusté ulice vylidněného města (viz záběry na pár zbylých kapek vody ve staré hadici a závěj letáků s výzvou Vzdejte se) dává diváku tušit, že ho čeká "masakr". A "masakr" se skutečně dostaví… Mrazivé a místy až naturalistické ztvárnění útoku "neviditelného" nepřítele na stahující se britské (a francouzské) vojáky je po technické stránce naprosto dokonalé. Jen tomu místy trošku chybí emoce. Od samého počátku můžeme například sledovat jednoho francouzského vojáka, jak se snaží ze všech sil nalodit na britskou loď a s ní se pak dostat pryč z pekla Dunkerského přístavu. Moc se toho však o něm vlastně nedozvíme. Stejně tak se toho moc nedozvíme ani o dalších postavách vystupujících v jednotlivých dějových linkách filmu. Ten je postaven na střídání tří dějových linek (na souši, na vodě a ve vzduchu), které se v závěru propojí v logický celek. Toto pojetí je určitě velmi zajímavé, ovšem má i své mouchy. Autoři se totiž díky tomu nevyhnout jisté zkratkovitosti a divák tak opět mnohdy nemá moc prostoru, se dostat postavám jednotlivých mikro dějů tzv. pod kůži. Zvláště když se ve filmu moc nemluví. To mi obzvláště vadilo v části filmu, která se odehrává na jachtě, kde za poněkud zbytečných okolností zemře jeden ze synů starého kapitána lodi. Je jasné, že tahle jedna smrt nemůže zastínit smrt a ohromné utrpení spousty sice anonymních ale přesto reálně strádajících vojáků. Možná proto mi v reálu připadala tahle smrt tak zbytečná nebo spíše řešeno i nadbytečná. Přesto ve výsledku je film jistě funkční a emociálně velmi silný. Zvláště, když se k tomu přidá velmi intenzivní filmovou hudbu Hanse Zimmera. Nezbývá než tedy konstatovat: Dobrá práce pane Nolane. ()

kjakob 

všechny recenze uživatele

Plná palba! Dunkirk je nevtíravý, chytře vystavěný film, v kterém je radost přemýšlet nad motivací postav, jejich pozadím a dalším směřováním. Vše je načrtnuto dostatečně srozumitelně, a vypráví se především obrazem a fenomenální audio stránkou filmu. Tu bych chtěl vyzdvihnout především. Veškerá tíživost, která na vás při sledování dolehne je perfektní kombinací obrazu a zvuku. Hodiny tikají, letouny kvílí a vám je najednou sedačka malá a potřebujete se nadechnout. Jděte na to do kina, je to zážitek. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Výborně odvedená filmařská práce, hudební stránka též úžasná. Ale na pět hvězd to není. Připomíná mi to spíše dokument. Chybí tomu příběh a emocionální linka. Člověk při tom fofru nemá čas udělat si bližší vztah k některému z hrdinů. Možná žabožrout, který chtěl přežít a nasomroval se k Britům a části pomohl z potápějící se kocábky, aby v zápětí na další byl jako první obětován, protože byl podezřelej. A vyplatilo by se mu, kdyby šel jako první. I tak v kině slušná podívaná a krásné záběry. Tik, tak...... ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

70mm IMAXu nešlo odolat čistě pro tu vzácnou příležitost vidět zas na plátně klasickou technologii v plném lesku a navíc v dobré společnosti, ale těžko se mi na druhý den hledá, co ocenit nad rámec toho, jak je to udělané a co tam není (romantická vata, přemíra explicitního vlastenecko-politického nevkusu). Nabízelo by se chtít v tom vidět, jak se „velké události“ mozaikovitě skládají z „malých osudů“, leč to by ty malé osudy nesměly být tak povrchně „hezky“ nahozené jen skrz pár vnějších znaků. Takový Nolanův film pro Akademii, aby byl vážný, dospělý a přitom pořád nolanovský (šoupání s časovými rovinami čistě jako trademark a možná trochu formální ozvláštnění, aby tolik netrčel nedostatek obsahu). Podrobněji a vůbec líp tradičně JitkaCardova. ()

ing.Frosty 

všechny recenze uživatele

Válečné výjevy jsou vstuktu dechberoucí. Famózní kamera, zvuk a zajímavé hrátky se střihem a časovými rovinami. Absolutní neosobnost a s tím i související uondanost mi ale těžce vadila. Člověk celou dobu sleduje partu joudů, kteří vypadají všichni stejně, charismatu nepobrali ani za mák a je mu celkem jedno, jestli dostanou headshot nebo jestli je rozmetá torpédo. Nejhorší Nolanův film. ()

eJacques 

všechny recenze uživatele

Udivují mě zdejší superlativy, sice technicky a hudebně skvělé, minimum dialogů, čistý prožitek, ale... Tom Hardy sundá čtvrtinu Luftwaffe včetně Stuky ve střemhlavém letu zatímco plachtí bez paliva (wtf !?!)... Jeho letadlo prošpikované a přesto úplně v pohodě až na jeden ukazatel a automatické vysunutí podvozku... No a nakonec přistane na pláži mezi Němci, namísto přistání nebo seskoku padákem mezi Brity, nad kterými prolétal... Nechápu, šel do války, aby se nechal dobrovolně zajmout? Jeho příběh jeden velký scénáristický nesmysl, celé to kazí a táhne mě ke 3*, neodolám a ty 4* prostě nedám... ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nad filmařskou kvalitou snímku je netřeba jakéhokoliv rozplývání. Svižné tempo a strohý vyprávěcí styl má taktéž něco sebe a bezpečně tak Dunkirk odlišuje od ostatních válečných snímků. Epizodické rozmělnění děje mezi jednotlivé postavy sice nabízí zajímavě komplexní pohled na celou událost ale film je tak paradoxně ochuzen o jakoukoliv hloubku a působí nečekaně povrchně. Místy až nudně. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Divák by od Nolana očekával něco velkolepějšího. Ať jdou k čertu ti, co blahořečí verzi v IMAX. Pokud film působí velkolepě právě pouze ve výše uvedeném případě, tak ať si ho uvádí pouze v IMAX a necpou ho na DVD, kde je průběrně nezábavný. Zápletka je jalová a scény nejsou epické. Argument, že na zeleném plátně se netočilo neberu. Divákovi je absence zeleného plátna vskutku ukradená. 63% ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Vizuál a výprava neskutočná, avšak linka Anglického vojaka ma nejak nechytila. Dokonca ma nudila. Linka letcov so správne vyváženou akciou a napätím, bola pre mňa osobne najpríťažlivejšou. Dunkirk je zaujímavý film "odvyprávaný" ešte zaujímavejšie, no emocionálne sa to o mňa len obtrelo, či jemne do mňa drglo. A keďže je film veľmi subjektívna záležitosť, môžem povedať, že Hacksaw sa ma emocionálne dotkol viac. Možno preto, že to bol príbeh zameraný na jednu osobu ktorá si získala moje sympatie a nie na masu ľudí. Tak sa pre mňa stali v Dunkirku postavy starého pána rybára, jeho syna a dvoch letcov jedinými, na ktorých mi záležalo......... P.S.: Nevidel som ešte polovicu filmov nominovaných na Oscara, no pre zatiaľ pokračujem vo svojom sklamaní, že som si nenašiel jediného favorita, či adepta ktorému by som sošku skutočne dal. ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Na mňa trochu "chudokrvné" výkony hlavných hrdinov v "bezatmosférickom" prostredí s niekoľkými nepochopenými absurdnými dejovými odbočkami ako napr. smrť mladého hrdinu na tej kocábke, alebo účelovo absurdnými? Ale po filmárskej stránke určite kvalitne spracované, k čomu mi opäť neprináleží sa vyjadrovať. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Jeden z najautentickejši vyzerajúcich Nolanových filmov. Zvolený uhoľ pohľadu a preskakovanie v deji vôbec nevadilo, zvukovo a obrazovo bolo všetko dokonalé ( v IMAXE neskutočný zážitok ), dravé a bez zbytočného spomaľovania. Dosť som sa bál že mi to nesadne, vojnové filmy ma málokedy bavia, ale Dunkirk bola pecka čo každou ďalšou scénou intezívne vťahovala do toho čo sa práve deje. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama