Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

Dado 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne síce len budem opakovať to, čo zaznelo z úst mnohých filmových fanúšikov predo mnou, no Dunkirk je v prvom rade podmanivým audiovizuálnym zážitkom, aký aj vďaka pedantnému strihu nemá v súčasnej kinematografii obdoby. Emočným presahom má však bohužiaľ bližšie skôr k dokumentu, než k typickému filmu určenému pre plátna kín. To, že si po takmer dvoch hodinách nedokážem spomenúť ani len na mená hlavných hrdinov, o existencii bližších sympatií k nim nehovoriac, nemôžem odpustiť žiadnej snímke, najmä keď by to vzhľadom na jej námet malo byť samozrejmosťou. A ani fakt, že ide o dielo jedného z mojich najobľúbenejších režisérov, na tom nedokáže nič zmeniť. (75%) ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Chaos. Je sice chvályhodné, že se Nolan snaží inovovat žánr, ale jeho experimentování na mě dojem neudělalo. Mám rád vyprávění z více úhlů pohledu, ale tady to bylo poskládané dohromady velice nepřehledně. Postavy pouhé figurky a pokud to byl účel, tak si nedovedu vysvětlit pokus o emotivní závěr, který - krom úryvku z novin o sedmnáctiletém chlapci - na mě vůbec nezapůsobil. Dialogů bylo málo a některé repliky byly naprostá klišé a působily nepatřičně, např. dramatické "Take me home." po vytažení Fiona Whiteheada na palubu. Snad by to fungovalo v konvenčním válečném filmu, ale v tomto syrovém a emočně vyprázdněném filmu to naopak ubírá na realističnosti. Zimmerova hudba sice vytváří napětí, ale na rozdíl od takového Inception, kde hudba vytvářela podobně hutnou atmosféru, je velmi monotónní a rychle omrzí. Ale nebýt jí, tak ani akční scény nebudou vůbec napínavé. Pro mě velké zklamání a Nolan mi znovu potvrdil svůj status jednoho z nejnadhodnocenějších režisérů současnosti. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Historii neholduju, takže mé zhodnocení bude z pohledu běžného člověka, co se podíval po dlouhé době na nějaký válečný film. A nemůžu filmu upřít, že je skvělý. Napínavý, s patřičnou atmosférou a příjemná stopáž uteče jako nic. Trojice hlavních hrdinů sympatická a člověk jim po celou dobu drží palce. Jen u děje se mi zdálo, že šlo o neustálé nacházení nových lodí, které se následně potopily. Ale to je opravdu malá výtka k jinak příjemnému celku, který mě už od začátku chytil a nepustil téměř do samotného konce. Nejsem kdo ví jaký fanoušek Nolana, ale tady mě příjemně potěšil. 80% ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Vlastně mi to na Nolana celkem sedlo. Pokrýt narativ odosobnenymi postavami (funkcemi) mi v dnešní dobe přijde pro podobné téma zajímavá inovace, film o hrdinství bez hrdinů má mě wau. Celkový dojem mrví neschopnost pracovat s časem vyprávění a časem vypraveným. Flashbacky jsou samoučelná nolanovina a formát týden, den a hodina končí po oznámení... a samozřejmě trocha patosu k závěru :). ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

Nolan ždímá z pg 12 ratingu absolutní maximum a servíruje nám nejintenzivnější válečnej survival, kterej jsme kdy v multikinech měli možnost vidět a přitom se elegantně vyhýbá jakékoli povrchní akci. Kdyby se někdy točila znovu Bitva o Británii, tak prosím Nolana. Vzdušné souboje ještě nikdy nevypadali realističtější. PS: Zimmer vrže nejnapínavější tony svojí kariéry. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Hezký film. To rozhodně. Jako vždy od Nolana. Příběh je to neskutečný! Skvělý materiál! Nicméně, je velká škoda, že to skoro vůbec není dojemné a citové. To mi u tohoto kousku chybělo, a že to šlo udělat. Například poslední válečný film, co jsem viděl byla Hacksaw ridge. Tam se to povedlo an jedničku. Tohle je velkofilm, který prostě v kině vidět musíte, ale doma už to taková pecka nebude. Doma bych se koukal spíš na průměr bych řekl. Jinak herecky naprosto v pořádku. Tom Hardy, frajer N.1! ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(119/2017) / Raz to prísť muselo a z kina som po novom Nolanovi odchádzal sklamaný. Chápem zámer Dunkirku, podľa hodnotení film sadol veľa luďom, na mňa ale film nezafungoval ani na minútu. Jednoznačné zameranie na technickú stránku a v podstate absencia nejakého príbehu je najväčšou slabinou pri nesprávnych očakávaniach. Z filmu som mal podobný dojem ako z traileru, len trval vyše 100 minút. (5/10) ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Celou dobu jsem čekala na to NĚCO, kvůli čemu je kolem toho filmu takový rozruch… a ono to nepřišlo. Určitě je to skvěle natočeno, snad každý záběr je dechberoucí, a že je Zimmerova hudba geniální už ani není potřeba říkat, i když tady to teda fakt stálo za to. Tím to ale končí. Zbytek se mnou ani trochu nepohnul. Asi jsem to prostě nepochopila nebo nedávala tak bedlivý pozor, jak bych měla. Vůbec by ale podle mě neuškodilo víc dialogu, takhle aby člověk po odchodu z kina dvě hodiny studoval, co se tam vlastně odehrálo. Nolan možná měl svoje časové roviny geniálně promyšlené, ale co je to platné, když je nedokáže divákovi podat tak, aby se neztrácel. Pro mě to bylo prostě letadlo sem, letadlo tam, jedna loď, druhá loď… Říkám si, že kdyby se nejednalo o válečný film, kde je děj často nepřehledný tak jako tak, asi by na mě tento styl vyprávění udělal jiný dojem, ale takhle… no chance. Takže abychom si to shrnuli - na obrázky se dívalo pěkně a hudba se hezky poslouchala, ale to mezitím šlo mimo mě… a ono se mezitím vůbec něco dělo? ()

DonHUS 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se, až sem naběhnu z IMAXu, napíšu, že Nolan je bůh a dám jeho filmu zase pět hvězd. Možná se to změní po dalším zhlédnutí, ale zatím to tam bohužel necítím. Jako je to pořád super, IMAX formát využitej na maximum, měřítko obří a herecky i technicky vysoustružený téměř k dokonalosti. Zimmer do toho tepe hned od začátku, intenzita jako prase, ale přesto jsem se ani při závěrečném propojování všech tří linií neposadil na zadek. A to Nolan zatím vždycky zvládal. ()

Quen11 

všechny recenze uživatele

Toto stálo "len" 100 mil.? Nolan natočil niečo, čo ma filmársky uchvátilo tak, ako naposledy Revenant. Máloktorému americkému režisérovi by dalo štúdio peniaze na sfilmovanie DUNKIRKU. Britský vojenský film? Ktorý je ešte k tomu o prehre? Nehovoriac o tom, že pojmom ako "Dunkirk Spirit" porozumejú asi tiež len briti. Toto dokazuje, že si Nolan už môže dovoliť naozaj hocičo. Geniálne zrežírovaný a natočený film. Celý ten spôsob vizuálneho rozprávania mi učaroval. Takisto ako vedenie deja cez tri časové línie, ktorým sa Dunkirk oddelil od ostatných vojenských filmov. Všetko je hmatateľné, lietadlá, lode, tisícky komparzistov. Absencia krvi vôbec nevadí. Napätie funguje výborne a to aj vďaka "neviditeľným nemcom" a výbornej Zimmerovej hudbe. Hudba, až na tracky "Submarine" a "Variation 15" nebude na samostatné počúvanie. Myslím si, že Nolan zachytil túto udalosť najlepšie ako mohol, na konci jej vzdal veľkú poctu a toto celé urobil bez zbytočnej sentimentality. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Po čertech zajímavý film, vše je potřízeno "tísnivé" atmosféře a napětí. Nikdo tady není pořádně v hlavní roli, a pokud už jo, tak mu není téměř celý film není vidět do obličeje. Po fimařské a technické stránce to bude buldozer příštích Oscarů. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Od Nolana jsem sice (vím, je to ostuda) tolik filmů neviděl, ale Dunkerk se mi líbil zatím asi nejvíc. S hrátkami s časem jsem měl problém i tentokrát, ale v mnohem menší míře než v případě Počátku nebo Interstellaru. Kromě menšího nepořádku v ději (chtělo by to vidět minimálně ještě jednou) ale intenzivní zážitek s perfektní vizuální stránkou a minimalistickou hudbou. Koneckonců to ve finále na nervy i city docela zapůsobilo. Zkrátka škoda, že nakolik je Nolan co se technické stránky týče tradicionalista v dobrém slova smyslu, vždycky si to (u mě) pokazí (podle mě zbytečně) složitým příběhem. Ale jsem rád, že aspoň někdo točí v současnosti filmy, které jsou výjimečné, a pravděpodobně se nějak zapíšou do dějin kinematografie. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Vidieť tento skvost v iMaxe je zážitok. A nie len kvôli obrazovkám zabudovaným v pisoároch. Nolan si to natočil po svojom. Bolo to zaujímavé? Áno. Vizuál? Paráda. Žiaden digi bordel. Napätie? Dalo sa krájať. Hudba mega. Je tu ale pár ale. Akože PG-13 pôsobilo skutočne trápne. Samotná vojenská akcia nedávala zmysel. Celý čas sa všetko serie a bez nejakého uspokojivého vysvetlenia... . 338,226 zachránených. Viac ako súvislý film je to len určitý výsek určitých udalostí. Žiadne vysvetlenie. A miestami som mal guláš aj v časovej osi. Napriek tomu nelutujem tie nekresťanské peniaze za iMax. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to nelíbilo, především jsem čekal opravdu válečný film, ale ohledně válčení tam toho moc nebylo. Docela roztahaný děj, nic moc se nedělo, pořád se jen čekalo co bude dál. Hudba se mi taky nelíbila, hodně je to takový thriller až horor, představoval bych si to více akční. ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem na to podle plánu nakonec nešel do kina to bych se proklínal a čekal tam, jak na slitování. Jedině, co se mi tam líbilo byly letecké souboje jinak ohromné zklamání. Dávám 10% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Už ta úvodní scéna. To ticho ve filmu. Ta hudba. Ta neskutečně úžasná hudba. A zvuky. A prostředí, které ne že mrazí, ale aono přímo vyvolává ten pocit, že si myslíte, že vám tuhne krev v žilách. Ta atmosféra, která byla taková - nevím jak to přesně popsat. Mě to ale nepřišlo jako film. Bylo to takové jiné. Takové dusné a až záhadné. Ne moc dialogu - což je správně a stěžejní pro mě byl ten zvuk a ta hudba - to mě táhlo celou dobu a jen jsem se zatajeným dechem sledovala, co bude dál. Tohle chci vidět ještě jednou, ale na velkém plátně :) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

A pak že se na válečných filmech nedá vymyslet nic originálního. Christopher Nolan rád experimentuje s plynutím času. Ani v Mementu, ani v Interstellaru a dokonce ani v Inception ovšem nebyl tak důsledný, jako tady. Atmosféra, mohutně tažená vynikající hudbou, je přímo ohromující, ale stěžejní je perfektně vyladěný scénář a precizní střih. Díky nim vznikl film, který by byl výjimečný, i kdyby byl nepodařený. To se ovšem pod Nolanovým dohledem ještě nestalo a pevně doufám, že ani nikdy nestane. Herci jsou v tomhle monumentálním zápase s tikajícími hodinami téměř vedlejší. Klobouk dolů před Hardym, že si i přes minimum prostoru a handicap v podobě nezbytné masky přes obličej, ukradl tak velký kus filmu pro sebe. Top 10 za rok 2017. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Aj napriek mojej láske k obom predošlým Nolanovým filmom (tretí Batman je dôstojné finále na ktoré sa predčasne nalepil neskutočný hype a ublížilo mu to, Interstellar je stále jeden z najväčších kinozážitkov môjho života), uznávam, že si pri nich odkúsol trochu veľké sústa. Dunkirk je preto presne tá tichá, brutálna, nezastaviteľná sila, ktorú od neho totálne cením, či už pre skvelý naratívny postup, prenádherne špinavý vizuál, špičkovo vykreslenú beznádej... a vlastne aj pre kvantum iných vecí. Potrebujem to vidieť znova, aby som si potvrdil, že som práve videl jeden z filmov roka. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

U Dunkirku se divákovi těžko dýchá - což je asi to jediné, co při něm můžete dělat. Když se zrovna netopí s vojáky v potápějící se lodi nebo se nekrčí před náletem Stuk nebo se nedusí pískem z dunkirkských pláží. Christopher Nolan je virtuóz filmových obrazů - barvu moře Lamanšského průlivu budu vidět před očima ještě hodně dlouho a stejně tak z uší nedostanu Hansovu depresivní hudbu (na líbivý soundtrack typu Inception zapomeňte). Z herců vynikne důstojný velitel Kenneth Branagh, skromný Mark Rylance, ale především Tom Hardy ! Ten zabiják je na platně dohromady 15 minut, má celou dobu na hlavě leteckou kuklu a masku a stejně z něj prýští charisma na všechny strany a celý film si krade pro sebe. Prostě utíkejte do kina - Dunkirk je jeden z nejlepších filmů za poslední dekádu. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Nolan je dobrý vypravěč, a to i v případě, že nic nevypráví. A z toho vyplývají i plošší emoce a místy i ne úplně funkční střih. Ne snad, že bych se ve scénách a samotném střihu ztrácel, ale v kontextu časových rovin, či úhlech pohledu na události příběhu podle mě ne úplně fungoval. Velké plus však je, že příběh nesleduje nějaké konkrétní individuální hrdinství a pokud tu je, zapadá a není adorováno jako ve většině (epických) příběhů - tohle je civilní, věrné odrazu podoby jedné situace války. Fajn válečný film o neobvyklém exodu vojsk s parádní hudbou, alles. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama