Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 733)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Nádherná kamera, ako aj lokácie. Autentický dunivý zvuk vybuchujúcich bômb. Akcia začína hneď z kraja a diváka nešetrí. Tu Nolan dokonale uplatňuje dynamiku svojich príbehov zmiešanú s napätím popdporeným gradujúcou hudbou. Ďalší masterpiece. Luxus, v ktorom si vychutnáte každý detail. ()

James87 

všechny recenze uživatele

Nedokázal jsem se do toho vžít. Hudba byla super. Pořád to bylo na hraně, že přijde velké boom! Ale nepřišlo... ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Mal som pocit, že film mal aspoň dve hodiny a čakal som na niečo, čo neprišlo. Technicky skvelo zvládnutý, avšak ako psí čumák studený film o jednej vojenskej akcii. Skoro ako polodokument, avšak tu sa dookola opakuje rovnaký motív a to nalodenie, zostrelenie a následné vyplavenie. Možno to príde iba mne, ale je to nudný film, bez gradácie a záverečného vyvrcholenia. Okrem starého pána plaviaceho sa na bárke cez prieliv to nemá postavu, s ktorou sa ľahko stotožniť. Myslím, že Zimmer urobil kus roboty a ľahko zakryje pre podstatnú časť divákov všetky neduhy filmu. ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

Trio Nolan, Hoytema a Zimmer funguje jako jeden muž. Film se v duchu předcházejícího kusu Interstellar drží hesla: "napětí, napětí a napětí". A funguje to. Většiny válečných filmů, kde se prostě pořád střílí a ničí, na mě až tak emocionálně nepůsobí. Člověk se prostře soustředí na ničení a je mu dobře. U Dunkerku jsem se většinu filmu klepal jako ratlík. Všem doporučuju týden nestříhat nehty, ať máte co kousat. Tradiční IMAX 70mm, v němž je točena většina scén je pochopitelně super. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Film ktery nevypravi, jen nastinuje pocity a situace v kterych se vojaci nachazely. Zkratka je to takova lyrika o valce a bojim se, ze na to brzy zapomenu, coz si asi film, natoz udalost kterou ztvarnuje nezaslouzi. Svuj podil na tom ma i fakt, ze 107 minut sledujeme prakticky to same dokola s velice malo vyjimkami. Nemame moc cas (a mozna ani duvod?) se ztotoznit s nejakou konkretni postavou a tak to jen tak nechava clovek plynout az se pristihne, ze takto silna udalost se ho tak nejak nedotyka, aspon v mem pripade. Ani vterina ticha, ani minuta klidu. A ja tak od pulky filmu byl otupen a unaven. Unaven z neustaleho hluku umocnenym kinem a z flashbacku, kterych bylo nejak presprilis a taky z toho, co popisuju vyse, ackoliv se tim asi jevim jako necita. P.S.: Tom Hardy obsazen do role, kterou mohl zahrat uplne kdokoliv, temer i hadrovy panak, ale za tu zaverecnou scenu to asi tvurcum stalo. ()

jirijost 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako fandu válečných filmů byl tohle nejočekávanější film roku. Mé očekávání splnil. I když jsem od Nolana čekal trošku jiné pojetí této události. Vzal to zajímavým způsobem a svým způsobem i revolučním. Jediné co mi možná trošku vadilo byl až moc častý střih mezi dějovými liniemi. Na druhou stranu to ale bylo dobré vidět to utrpení ze všech stran. Bavili mě hlavně ty letecké souboje které neměli chybu. ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Můj pocit začíná být po každém Nolanovo filmu stejný. Tuny kvalitně odvedené práce, ohromující řemeslo a originalita, ale nakonec si to stejně nějak nesedne. Možná je to odosobněním hlavní postavy divákům. Možná je to tím, že vás nepřekvapí děj jednotlivých linií, který je vlastně velmi jednoduchý a více plný atrakcí než opravdových dramatických situací, kde se lámou charaktery. Nolan naprosto pohltí svým neokázalým natáčecím přístupem, ale hlavní strukturální nápad opravdu zafunguje jenom v některých chvílích a místy působí rozpačitě. Vrchol filmu pak nemůže vyznít tak, jak by si film podobného typu zasloužil, protože naše postavy se vlastně nijak nevyvinuly a to je taky největší problém filmu. Příště místo originálního vyprávění radši vymyslet lepší děj, kterému se Nolan přiblížil pouze u linie civilní lodi. ()

Kredy 

všechny recenze uživatele

Depresivní psycho drama, kdo čeká velkolepou válečnou akčňárnu, bude zklamán. Ne že by ty akčnější části byly špatný, ale na můj vkus jich tam nebylo dost. Neměli to v té Francii kluci vůbec lehký a Tom Hardy teda umí plachtit, to se musí nechat :-) ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Takze..tohle je proste pecka..100 minut kdy ani nedychate,protoze to co se deje na obrazovce v kombinaci s hudenim podkresem od Zimmera,je proste bomba...nemce fyzicky nevidite,ale tady to je schvalne,protoze protivnika kazdy zna..jde spis o psychologicke rozlozeni jednotek..vlastne vnimate pouze armadu,nevnimate postavy,ale konflikt jako celek..vse se odehrava ve trech casovych rovinach..nechapu jak Nolan docilil toho,ze to tak funguje ,ale vse se spoji do fantastickeho konce.. Zabery ze Spitfiru jsou dokonaly a Hardymu staci jeho oci v kokpitu,aby jste pochopili co se mu v te hlave odehrava... Tikot hodin je neuprosny a casem bude zrat i tenhle valecny klenot... Nic lepsiho tenhle rok a par dalsich urcite neuvidime😊 10/10 ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan je pojem a záruka té nejvyšší kvality a vždy od něj čekám dokonalý film, který jsem v IMAXU dostal, ale taky čekám ještě něco navíc, co mě naprosto rozloží a dostane. Dunkerk je skvěle a poctivě natočený válečný film, ale emocionálně zcela chladný a poprvé v životě jsem cítil, že s Nolanem jedu úplně mimo jeho vlnu. Věřím a doufám v to, že při další projekci půjdou emoce nahoru, ale bojím se, že si raději místo toho pustím nějaký jiný Nolanův film. Jakýkoliv. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Zmar, zoufalství, naděje...Sugestivní, minimalistický a precizní triptych pláže, oceánu a letky spitfirů...Pro Nolana typická komplikovanější narativní struktura (Inception) a velkolepá neokázalost (Interstellar)...Celek umocněný Zimmerovými ruchy a nervozitou...Drama pro velké plátno, které ale asi nenaláká k opětovnému zhlédnutí, zvláště v menším formátu... ()

Jiriczzcek 

všechny recenze uživatele

This is WAR! Jedna, velká, nekončící akce. Nolan jako jediný dokáže zcela využít potenciál velkého plátna Imaxu. Perfektní a do detailu promyšlené záběry, skvělý zvuk a hudba, to vše děla v Imaxu dokonalou podívanou. Schválně říkám v Imaxu, protože mimo něj, si už nejsem tak jistý, proto 4* ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Řemeslně opravdu slušné, ale bohužel mě to minulo. Nolan ve svých posledních filmech nedokáže pracovat s postavami, takže jeho paralelní narace prostě postrádá duši. Emoce pak z diváka musí nouzově ždímat hudba. Vítězství formy nad obsahem. 70% ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nedělat to Nolan, tak to ztěží uhájí červenou. Já osobně to mám za 60 procent. Rozhodně to nebylo špatný, oceňuji originální pojetí- počínaje tím, že americký film tentokrát neheroizoval americké, nýbrž britské vojáky. Necpali sem obvyklé zdroje dojetí- blondýnu v medailonku, maminku na smrtelné posteli tisíce kilometrů daleko, ale příběhem byly pouze a jen válečné útrapy vojáků, případně civilistů, kteří sehráli v bitvě u Dunkerku významnou roli. Bez promyšleného ždímání emocí se to ovšem neobešlo a ten kalkul jsem z toho cítil příliš výrazně. Vadilo mi i to, za co je film nejvíc veleben- pro svoji údajnou velkolepost. Na pláži mělo například čekat na transport 400 tisíc mužů. Já jsem jich ale viděl sotva pár set..? Někdo snad víc? ()

Kratas558 

všechny recenze uživatele

Na další Nolanův film jsem se těšila prakticky od chvíle, kdy jsem byla v kině na jeho posledním Interstellaru. A také od té doby, co jsem viděla Inception a zapřísáhla se, že Nolanovy filmy prostě mají pět hvězd a tím to končí. Proto je mi fakt líto, že u Dunkerku musím dát čtyři. Tedy čtyři hvězdy za dokonalou kameru, střih a hudbu. Tohle všechno bylo zmáknuté na dvě stě procent. Ale jak už to tak u mě bývá, chyběl mi nějaký komplexnější děj, ve kterém bychom my, jako diváci, hlouběji pronikli do osudů všech hlavních postav a tím pádem by měla celá událost větší hodnotu. Samozřejmě, že samotná evakuace svou hodnotu má, ale ztotožnit se prostřednictvím charakterů s příběhem, to je přece mnohem lepší. Takhle film působil jako změť dokonalých obrazů (wow, to je fakt moře, to není zelený plátno), ale dohromady jako celek už žádné super terno. S dlouhavým začátkem divák pořád čeká, až to všechno tak nějak začne a najednou plesk.. a je tu konec filmu. Navíc muzika sice výborně padne do jednotlivých scén, nicméně při poslechu samotného soundtracku bez obrazu už hudba není tolik melodická a ani příjemná (srovnávám s vynikajícími skladbami Time a S.T.A.Y.) Proto všechno tedy čtyři hvězdy, možná ještě o píď méně. No nic. Jdu si pustit Inception, ten totiž narozdíl od Dunkerku můžu vidět milionkrát a jsem pokaždé stejně nadšená. ()

joora1 

všechny recenze uživatele

Hudba, vizualní stránka, akce, napětí. To vše je zobrazeno naprosto mistrovsky. Mám rád válečné filmy, které jsou dějem ve druhé světové válce a těsil jsem se na tento snímek. Nečekal jsem ale, že to bude totální majstrštyk a taky nebyl. Emoce jaké byly například ve Vojínu Rayenovi zde chybí. Je to asi tím, že film nestojí na nějakém příbehu, ale víc se soustředí na akci a konkrétní akční děj. Velmi mi tam chybělo více dějové linky vztahující se k Cillianu Murphym. Jinak střihy a hudba, to byla nádhera. I časové linky a skoky byly dost zajímavě provedeny. Prostě výborný film, ale ne dokonalý. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Válečnej film, kde se zase tak moc nebojuje, resp. akce tam taky je, ale tak chytře vymyšlená a natočená, že vlastně vůbec nevidíte nepřítele. A to způsobuje mnohem větší napětí, než kdyby se tam valily nějaký hordy vojáků. Dunkerk stojí a padá s dokonalou režií a skvělým soundtrackem. H. Zimmer tady použil víceméně industriální zvuky jako mistrovskou kulisu k vygradování všech důležitých scén, takže máte pocit, že jste sami uprostřed válečnýho konfliktu. Naproti tomu nastanou chvíle, kdy je ticho, a tam diváka až mrazí. A pak scénář/režie, to chce taky um. Vracet se postupně (třeba i po dvaceti nebo třiceti minutách) zpět k různým dějovým linkám a ukazovat je z jinýho úhlu pohledu, to je tady chirurgicky přesně zmáknutý, až si několikrát řeknete "jo aha, tak takhle to tam bylo...". Akorát mám pocit, že se trochu zapomnělo na dějovou linku kolem C. Murphyho, ta šla do ztracena, naopak T. Hardy to dotáhl do konce, ale stejně jsem si říkal, proč ven nevyskočil už dřív!? Každopádně se jedná o vysoce nadprůměrný dílo, kterých opravdu nevzniká moc. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Kvalitni filmarina od zacatku do konce, to bezpochyby. Bohuzel na poli valecnych filmu ma Nolan neprebernou konkurenci. Navic odvazne zvolil trochu anti-hrdinske tema. Nedockame se tedy hrdinnych vitezstvi, ale naopak sledujeme zoufalou a casove i mistne obtiznou evakuaci z oblezeneho Dunkirku. Vysledkem alespon pro me bylo, ze se mu podarilo natocit pomerne syrovy snimek, kde na sebe nestrhavaji pozornost herci, ale situace a okolnosti samy o sobe. Neni to tedy tak dojemne a "pribehove" jako napr. Spielbergovo oscarove "Zachrante vojina Ryana" (1998), ale zase clovek zazije tu oklestenou snahu vojaku prezit a vratit se domu. Ale ani na hrdiny se uplne nezapomnelo. Jsou tu tri dejove linie - jedna se venuje civilistum, kteri dobrovolne se svymi plachetnicemi jedou pres Kanal zachranit sve krajany, a druha sleduje malou squadru pilotu v cele s T. Hardym, ktera ma zabezpecit nebe - alespon na chvili. Treti storyline se pak zameruje na vojaky na plazich Dunkirku. Tohle byl pro me taky docela problem. Tri casove oddelene linie, ktere se obcas protnou, ale samy o sobe maji proti zbylym dvema casovy posun. V kine jsem to pochopil az v pulce filmu a to neni uplne dobre. Je jasne, ze pomerne chudobny dej potreboval Nolan nejak ozvlastnit, ale casove posuny jsou na pozornost divaka casto to nejobtiznejsi. Rozhodne tedy budu potrebovat videt Dunkirk znovu s tim, ze uz clovek vi, o co jde. Pokud ale Dunkirk na oscarech neco ziska (coz nepochybuji), budou to technicke kategorie. Tak brutalni zvukovou kulisu jsem uz dlouho nikde neslysel a i bez IMAXu jsou zde chvile, kde vam zvukove efekty rozbusi srdce a rozechveji cele telo. Dale je treba zminit kameru - tocit neco tak monumentalniho na obri IMAX kamery si zaslouzi respekt samo o sobe. I vizualni efekty jsou podle me bezchybne - vpodstate nikde jsem nemel pocit rusiciho CGI. Vsechno pusobi velmi realisticky a syrove, i kdyz jsem presvedcen, ze ani zde se Nolan neobesel bez pomoci pocitacu. Zaverem tedy shrnu, ze se jedna o technicky precizni zalezitost z pocatku 2. svetove valky. Pokud ale chcete vice osobnich pribehu a slz, asi spise sahnete po zminenem Ryanovi a podobnych filmech. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama