Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

aslavey 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem necítil tolik beznaděje. To, co hudba neustále přidává na síle, to ubírá sílu všem účastníkům. Cokoli se povede automaticky vede ke zkáze. Je to nechutný. Nechutně dobře natočená nechutnost. Zimmer je blázen a Nolan je úchyl. Ale to, co vytvořili, to je donebevolající zvrácenost, která se snad už nikdy nebude opakovat. A proto 5* a už nikdy nikdy nic takovýho nechci vidět. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Nolan se po několika letech točení z reality vytržených příběhů rozhodl otočit o 180° a natočit reálný příběh a to navíc ještě až puritánsky realisticky - takže nepoužil skoro žádné CGI a točil fyzicky v městě Dunkerque. Výsledek je proto přinejmenším rozpačitý, protože na pláži je namísto cca 300 000 vojáků vidět jen pár stovek, ve vzduchu letí 3 spitfiry i když se jich během 9 denní operace vzneslo cca 2700 a domy ve městě jsou krásné, nové a nedotčené. ()

panvasik 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklý kousek Christophera Nolana, který jenom dokazuje to, že Nolan si udělá všechno svým stylem a jeho rukopis ve filmech je čím dál silnější. Je mi jasné, že se jedná, u Nolanových filmů, o ten slabší, ale rozhodně od ostatních jeho filmů neupadá a ani nebude zapomenut. Dunkirk se asi,  nevyrovná dnešním válečným "klasikám" jako je Zachraňte vojína Rayena, Černý jestřáb sestřelen nebo popřípadě Nepřítel před branami, ale opět jako v případě Nolanových filmů Dunkirk nestrádá za ostatními válečnými filmy :) 85% ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Nolan bez Batmana – vizuální koncert – osobní gradace - Zimmerova hudba, která vráží zbraň do ruky - story of my war Harry Stylese – řemeslná preciznost – hra s časem – atraktivní dějepis – osm nominací na BAFTU i Oscara – záběr na úkor dialogu. Tohle je prostě velká věc. Bohužel jsme se někde minuli, co se týče emocí a proto jenom ty tři hvězdy. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Není to ani Dunkirk, ani Dankerk, ale Dunkerque.Jak by se amíkům líbilo, kdybych dal filmu název Njú yók, nebo Wošingtn?Tohle je prasárna.Ježiši, mi ujela ruka, dát tomuhle paskvilu 4 hvězdy??Vždyť jsem to ani nedokoukal:))Tak změna. ()

Kubeska 

všechny recenze uživatele

Viděno v IMAX Flora 20. 7. 2017. Je to opravdu strhující podívaná plná audiovizuálních orgií, které po stránce kameramanské lahodí oku a které jsou vhodně sestříhány, aby vytvořily napínavý řetězec všech dějových linií. Libí se mi také, že Nolan použil opravdová letadla a lodě. Skoro jsem nedýchal, když byl ve filmu záběr na Spitfire, který přelétává pláž v Dunkirku. Nečekejte válečné scény á la Zachraňte vojína Ryana, spíše se připravte na umírněnější vřavu, ale o to víc vyexponovanou na dřeň. Nolan je opravdu geniální filmař, stejně jako byl třeba Kubrick. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Tento film je povinný pro všechny fanoušky Christophera Nolana, kterým stačí vyslovit jeho jméno a čeká je předčasná ejakulace, a tak běží rychle pro várku kapesníků. Ve většině případů je nadšení z Nolanových filmů oprávněné, tady ale dle mého názoru Christopher hodně přešlápnul. Nolan se v historickém filmu snaží prodat své typické know-how, a tak sledujeme paralelně několik příběhů různých lidí, a aby těch složitostí a velkého množství postav na hodinu a půl dlouhého filmu nebylo málo, Nolan se rozhodl svůj příběh vyprávět nechronologicky. Takže klasicky skáčeme z konce na začátek, ze začátku do prostředka, z prostředka znovu na začátek a stále dokola. Je to skutečně potřeba u válečných filmů? Mně to rozhodně otravovalo a u tohoto snímku mi přišlo skákání časem jako nulový přínos pro celý film. Film celou dobu buduje atmosféru, ale postrádal jsem nějaké vyvrcholení. Válečné filmy mají většinou pár vyčnívajících postav se silným příběhem, u „Dunkernu“ to ale neplatí. Většina mladých postav mi splynula v jednoho hubeného hnědovlasého kluka, který se k roli dostal z širšího castingu na One Direction. Zapamatovatelní jsou tedy jen ti herci, které znáte z X dalších Nolanových filmů. V dnešní době existuje spoustu skvělých válečných filmů, které sice nejsou od tak zvučného režiséra, ale mají příběh a nějakou pointu. U „Dunkerka“ jsem postrádal všechny tyto aspekty. Co se filmu nedá upřít, je atmosféra, které ale značně dopomáhá Zimmerova hudba. Troufám si tvrdit, že kdyby toto nebyl Nolanův film, hodnocení zde na ČSFD by bylo klidně o 15% nižší. ()

RustinCohle 

všechny recenze uživatele

Najslabší Nolan. Videl som všetky jeho filmy okrem Following. Ako napísal POMO: "Nefunkčné zostrihané vojnové peklo". Inak plné krásnych záberov s autentickými prvkami (lietadlá, loďe), ktoré dodávajú filmu úplne iný rozmer v kombinácií s ospevovanou a kvalitnou hudbou od Zimmera, vrátane vystupňovanej gradácia, ktorá vás síce udrží pri sledovaní, ale emocionálne za srdce nechytí. S takmer žiadnou postavou v "nulovom" príbehu sa nie je možné stotožniť. V konečnom dôsledku to na mňa pôsobí ako realistický dokumentárny film, s krásnou hudbou, ktorý sa nepodarilo zostrihať a bez vnútornej skladby spolu s logickou výstavbou a nadväznosťou príbehu, postavami, absentuje vo filme niečo, čo to všetko dalo dokopy. Ale i napriek všetkým nedostatkom, je to stále nadštandard. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Nolan sa vybral cestou maximalizácie formálnej stránky a v tomto prípade minimalizácie príbehu a zamerania na postavy. Teda myslené v nejakom hlbšom zmysle. Áno, to čo si zaumienil sa mu naozaj podarilo - totiž ukázať, že na vojne je najhoršie, že neviete v ktorom momente a z kade sa smrť priplíži. Nikto nie je ušetrený a je to len vec veľkej náhody, či prežijete alebo nie. Avšak kvôli zameraniu sa na jednotlivé scény, ich detail a technické prevedenie, neostalo miesto na hlbšie súznenie s postavami. Výsledkom je 107 minút trvajúce technické demo, ktoré treba vidieť v IMAXe, o tom žiadných pochýb. Ale úprimne neviem kedy si Dunkirk pustím znova (a či vôbec). Čo sa nedá povedať o Nolanových predošlých filmoch. Herci na tom malom priestore (a pri minimálnom scenári) boli perfektní, ale čo z toho. Hans Zimmer sa tiež bohužiaľ recykluje, tikanie hodiniek sme už počuli v Interstellar a podobné huslové sláčiky v The Dark Knight. Avšak ostatné zvukové clony pripravil dokonale, to treba priznať. Inu, Dunkirk je film precízny a technicky dokonalý, ale v interakcii s divákom bez duše. Samozrejme, byť angličanom, vnímam to ináč, bola to pekná pocta anglickému ľudu. Pre nás ostatných sa jedná o krátky návrat do histórie a formálny zážitok z IMAXu (viac ako 70% filmu bolo natočených na IMAX kamery). Na Nolana málo. ()

franzkfk 

všechny recenze uživatele

Milosrdenství. P.S.: Dunkirk rozděluje na dva typy lidí. Na ty, kteří se slitují okamžitě a na ty, kteří se slitují později. ()

ozeki 

všechny recenze uživatele

Všechno, co na filmech miluju, je tady k dostání buď v tak strašném množství, že vás to začne po půl hodině nudit, protože to přede jako kolovrátek, anebo to tady není vůbec, což je v obou případech špatně. Nezastírám obdiv k Nolanovi, že si na paškál vzal zase úplně novou látku, nicméně jeho rukopis začíná být tak jedinečný, že se v těch davech konzumentů jeho filmů musí občas objevit někdo, komu jeho styl úplně nesedí. Musím jen souhlasit s těmi ne úplně pochvalnými komentáři. Je to studené jak psí čumák, neosobní jak štětka na parkovišti kamioňáků, bezemoční jak parta vylodivších se uprchlíků na jihu Itálie nebo prázdné jak lednička před výplatou. Je to takový dlouhý videoklip, ze kterého se nedozvíte vůbec nic ani z těch nejzásadnějších reálií. Článek na Wikipedii o 127 slovech vám dá daleko lepší rozhled. Příběh nula, neříkám, že je to špatné, jen mi Nolan poslední dobou vůbec nesedí, a tak musím jít proti davu (stejně jako u Interception a Interstellar). A to obsazení Hardyho to je taky celkem úlet, takhle mrhat jeho hereckým talentem. ()

katmandzoo 

všechny recenze uživatele

Skvelá hudba, kamera a atmosféra, v rámci ktorej je nám predkladaný nie veľmi známy príbeh evakuácie spojeneckých vojsk počas druhej svetovej vojny z mestečka Dunkirk. Film obsahuje minimum dialógov a je zameraný predovšetkým na snahu ohúriť diváka svojou pompéznosťou a skvelo natočenými akčnými scénami na mori, vo vzduchu či na móle. Dejovo film prebieha v troch rôznych časových líniách, ktoré v závere vytvárajú jeden celok. Herecké obsadenie je slušné, no takého Hardyho a Murphyho som už videl podať oveľa lepšie výkony. Možno to bolo zapríčinené tým, že vo filme nedostali toľko priestoru ako obyčajne. Vo všeobecnosti je však Dunkirk veľmi zaujímavým a originálnym počinom, na aké sme u Nolana zvyknutí, no i tak mi nepríde ako jeho najlepší film. K dokonalosti mi tam stále čosi chýbalo. Neumocnil to ani kinový zážitok, i keď vidieť to v IMAX prevedení je zjavne polovica úspechu tohto filmu. Každopádne, Dunkirk určite stojí za zhliadnutie a je povinnou jazdou každého filmového fanušika. Za mňa 80%. ()

Critic 

všechny recenze uživatele

Nuda + nekonečné varhanové orgasmy Hanse Zimmera, alespoň tři hvězdy za skvěle ztvárněné bitvy, ale jinak velké zklamání. ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Podpriemerná Nolanovka ktorá síce od začiatku navnadí, ale neskôr môže sledovateľa sklamať tým že bude čakať na niečo čo ani len nepríde. Zopár skvelých scén a práca zvuku a hudby nerobí Dunkirk u mňa 5 hviezdičkový film. Po dychberúcom Interstellare som čakal viac. //// Po druhom zhliadnutí mením hodnotenie o kúsok vyššie. Tá gradácia a stupňovanie scén je neskutočná. Stále sa tam niečo deje a pozostáva bez zbytočných kecov. (75%) ()

Kubaazz 

všechny recenze uživatele

Stále uvažuji nad tím, zda jde o briliantně, realisticky a originálně zpracované válečné drama s vynikající hudbou nebo o debilně sladěný a těžko srozumitelní příběh o několika nevýrazných postavách v lamanšském průlivu, ve dne v noci! Po druhém shlédnutí se třeba s úsměvem více přikloním k první možnosti, ale zatím je to zklamání od jednoho z mých nejoblíbenějších režisérů! ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Jak něco tak komplikovaného, může být zároveň tak jednoduchého. Jen tři samostatné příběhy, které se prolnou v jednom osudovém momentu a všemu tomu zdánlivému počátečnímu chaosu dají najednou jasný smysl. Nejsou tu monumentální bitevní scény, nestojí tu proti sobě tisícovky vojáků, letadel a tanků. O co děsivěji pak ale působí zvuk náletu jedné jediné štuky, když čekáte na přeplněné pláží a v ruce držíte v tom nejlepším případě jen obyčejnou pušku. Napínavé od začátku do konce a především za druhou půlku, jedinečný střih a práci s časem, napoprvé, jednoznačně zasloužených 80 % ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Vemte mě domů!" Nejsem moc znalý ve válečné tématice a ze školy si nepamatuju, ale Nolanovo podání tohoto "příběhu" má rozhodně Oscarové ambice. Tohle drama není o jednotlivých hrdinech, ani o nezapomenutelné bitvě, ale především o lidské solidaritě. Co však musím vyzdvihnout především, je hudební a vůbec zvukový doprovod, který mne od první minuty držel v neustálém napětí bez ohledu na zobrazovanou scénu. ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že sa jedná o majstra Nolana a o 2. svetovú vojnu, Dunkirk bol pre mňa najväčším letným sklamaním. Film na mňa pôsobil prázdno. Na to že sa jedná o pomerne krátky film, až príliš často sa nič nedialo a atmosféru v tom prípade ako tak zachránila iba hudba od Zimmera. To ale nestačí na to, aby som bol spokojný. Herecké výkony tiež neboli na dostatočnej úrovni a dialógy (hoci ich bolo iba zopár) ako z encyklopédie hereckej školy z roku 1985. Samozrejme že pre oko diváka sa vždy musia dejiny upraviť, ale koncept 3 časových línií, z ktorých jedna je z hľadiska vývoju filmu úplne zbytočná a žiadne z línií sa vôbec navzájom nijako nedopĺňajú v tomto prípade Nolanovi vôbec nevyšiel. Vizuálne film pôsobí vážne dobre, až na pár zle zostrihaných chaotických scén, ale inak to je asi tak všetko na čo sa dalo pozerať. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama