Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 733)

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Z Nolana se chtě nechtě stala jakási značka ve stylu, „To točil Nolan, ten co natočil luxusní trilogii o Batmanovi a Počátek, to bude určitě stejná bomba ne-li lepší. Ano, Nolana to nezapře. Ten surový styl, ta atmoška, kamerově a současně vizuálně perfektní. Bohužel se Nolan nechal trochu unést Bayem a Spielbergem a natočil tu nechutnou propagandu za jakou by se ve své době nemusel stydět ani Goebbels. Kdyby tohle pak pouštěli v Británii v průběhu války tak museli všichni chlapi v zemi narukovat a bojovat. To co jsem schopen u pánů Baye a Spielberga tolerovat to mi k Nolanovi prostě nesedí. Všechno sice pojmul lehce originálně. Ve finále je z toho hlučná kaše, která je plná chyb, a po napětí tu není cca od půlky filmu ani stopy. Všechno tohle Nolan zakončil grandiózním přeletem Šíleného Maxe přesně v tom stylu, v jakým Hanks na konci Ryana zničí pistolí tank. Těším se na druhou projekci ale obávám se, že film zůstane přesně v průměru… ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Komornější, pocitově roztahaný film s opět originálním podkresem od Hanse Zimmera, který ho vymyslet poté, co z usilovného vymýšlení usnul na hodinkách. Do stratosféry filmových dojmů mě Dunkerk nevystřelil, ale cítím, že ho budu muset vidět ještě jednou. Prozatím tři. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Poprvé mě překvapilo, že se příběh neodvíjí chronologicky, ale přeskakuje mezi jednotlivými časovými úseky. Po druhém shlédnutí mi to už ale došlo, a přišlo mi to jako geniální řešení. Každopádně, Nolan natočil válečný "epos", netradičně pojetý, temný a velkolepý, který se může hrdě řadit mezi nejlepší válečné snímky všech dob. Že jde o mimořádnou filmovou poctu/pomník všem, kteří tam přišli o život, ani není třeba zmiňovat. ()

Jajar 

všechny recenze uživatele

​Christopher Nolan natočil velmi realisticky ztvárněné válečné drama, kde buduje napětí od první minuty až do závěru. Snímek je natolik intenzivní, že si divák 90 minut v podstatě neoddychne, a zcela se tak ocitá v kůži vojáka, který v Dunkerku čekal na záchranu. Úchvatný zážitek (především na plátně IMAXu) a infarktová podívaná podpořená vrcholným Zimmerovým mixem hudby se zvukem. To, že Nolan zvolil neobvyklý styl vyprávění, kde se proplétají tři dějové linky, které trvají různě dlouhou dobu, už je jen takovou třešničkou na dortu. ()

Navi01 

všechny recenze uživatele

Perfektní film s úžasnou atmosférou. Kromě dvou důstojníků, jejichž role byla trochu vypravěčská, nepadlo ani jedno zbytečné slovo. Naprosto jsem byl uchvácen leteckými souboji. Tři časové linky, zobrazující jak dlouho tato operace trvala pro jednotlivé zúčastněné, se nádherně prolínaly až do závěrečné scény. Válka je hnus a tento film ukazuje zoufalost, beznaděj a odvahu se kterými se skrz ní každý musí prodírat. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Uf, no, nebudu se pouštět do nějakých hlubších analýz a jen suše konstatuju, že mě to celé jaksi velkým obloukem minulo a zanechalo jen pocit prázdna. Nepochybuji o tom, že Nolan vše natočil do posledního záběru přesně tak jak chtěl ale moje hlava i srdce zůstalo pro tentokrát nedotčeno. A to od roztříštěnosti děje, přes atmosféru až k postavám samotným. To se ale bohužel občas stává a mrzí mě, že mě to potkalo právě u mého velmi velmi oblíbeného režiséra. (Kino Benešov - 8. 9. 2017) ()

Rikky007 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem váhal zda si tu udělit plné hodnocení, ale když ne tady, tak kde? V dnešní smršti CGI megalomanství působí film velmi osvěžujícím dojmem. Stejně tak klasická kamera - naprosto vtahující do děje. Hudební doprovod mi až místy lezl na nervy, ale na druhou stranu o to přesně šlo a i v relativně klidných scénách udržuje pocit napětí a atmosféru. Dohromady to pak vše funguje. Jistá povšechnost a snaha zachytit globálně co nejvíc úhlů pohledu na událost se nedostáváme moc do hloubky postav, ale opět ve výsledku vám to zpětně ani vadit nebude. Naopak o to víc film nutí nad věcí vlastními silami zauvažovat a dohledat si reálie. Když už jsme u toho, znalce historie (i když se za jednoho přímo nepovažuji i mě to uhodilo do očí), možná trochu zmate použití modernějších lodí, než které bylo možno vidět za druhé světové války.... Zřejmě tvůrci nechtěli jít do extrému a stavět znovu křižník z druhé světové, ale já osobně bych do toho šel. Každopádně jsou to pouze technické drobnostit, kterých si většina lidí ani nevšimne. Možná proto, že film ani neměl být o konkrétních hrdinech/strojích, bylo toto upozaděno. Další věc je americký patos a potřeba heroického vyznění (flotila soukromých loděk a člunů neměla ve skutečnosti až takový dopad, jak může vyznít z filmu), ale i to se dá přejít. Tak neváhejte a jděte do kina, dokud je čas, tohle určitě stojí za to vidět na velkém plátně. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Dunkerk poprvý, bylo to v otřesný kvalitě a s titulkama a neužil jsem si to. I tak jsem dal čtyři hvězdy, protože se mi to i přes to všechno zdálo vymazlený. Dnes, po šesti letech, jsem se k filmu vrátil a měl možnost ho sledovat v klidu v HD a v dabingu. Nic nebránilo tomu si to vychutnat. Jenže omyl. Nolanovi filmy mám moc rád, jsem jeho fanoušek, ale Dunkerk mě prostě nevzal. Po vizuální stránce pecka, to všechna čest, ale příběh strašně pokulhává. Chvilku na vodě, pak na souši a nakonec ve vzduchu. A tyhle tři místa se neustále střildají. Měl jsem v tom chvilkama slušnej zmatek, je to strašně nepřehledný. Prostě zklamání - 55%. ()

hijacker 

všechny recenze uživatele

Po Interstellaru se Chris opět vrací ke svému mistrovství. Skvělý snímek, a i když jsem neměl možnost vidět v IMAXU, nebylo to zas tak na škodu. Ano, v Imaxu by to pravděpodobně bylo ještě lepší. Ale teď k samotnému filmu. Nolan ukázal, že pro něj není problém točit filmy podle skutečné události. Stopáž naprosto přiměřená, zbytečné natahování by ubralo spádu a mohlo by to zavánět nudou. Nádherně vykreslená atmosféra, která diváka naprosto pohltí tak, že má pocit, že je sám na oné pláži a čeká v celkem bezvýchodné situaci na "odvoz" domů. Ač ve filmu není vidět jediný německý voják, tušíme, že jsou všude okolo, a že se blíží. Pane Nolane tleskám a těším se na další počin. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Pred zopár mesiacmi som si pozrel starý film Dunkirk z roku 1958 a dúfal som, že Nolan nebude robiť presný remake. Nestalo sa. Látku poňal svojsky, celé to vymyslel s rovno troma líniami príbehov plynúcimi v nerovnakých časových intervaloch a geniálne ich v závere spojil. Len ma utvrdil, že je režisérom, ktorý sa nebojí ísť nevyšliapanými cestami. O tomto zámere a o nebojácnom vyprávaní príbehu, v ktorom exceluje strihom, sa budú baviť v budúcnosti nejedni filmoví nadšenci. Akurát budú mať smolu, že film neuvidia v kine (najlepšie v IMAX), lebo toto je vecička, ktorá je stvorená pre strieborné plátno. V telke to bude, ak vôbec, polovičný zážitok. Po formálnej i technickej stránke je film zvládnutý tak, že znesie najprísnejšie kritériá. Kameraman Van Hoytema sa činil a kamery posadil na neobvyklé a ťažko dostupné miesta a divák tak adrenalínovo plachtí vo vzduchu, ale i zažíva podmorské peklo. Priznám sa, že na film som sa tešil i kvôli Kennethovi Branaghovi, ktorého uznávam ako veľkú hereckú kapacitu. Teší ma, že ako Brit prijal ponuku na sfilmovanie nevšednej filmovej udalosti, ktorá stmelila Britániu v začiatkoch vojny. Na filme je krásne, že postavy v popredí príbehov sú výhradne Briti, či už zoberiem Hardyho, Rylancea, Murphyho alebo Whiteheada. Kolosálnosť príbehu podčiarkuje opäť raz geniálny soundtrack Zimmera, ktorý je tentokrát minimalistický, ale vo vypätých scénach maximálne úderný. Pri prvej projekcii som mal slzy na krajíčku, lebo som si to s chlapmi odžil, tak pohlcujúci zážitok to je. A vykreslenie vlastenectva a nezištnej pomoci vidieť vo viacerých scénach. Či už to je Branaghovo zvolanie so slzami v očiach, že prichádza domov, alebo Rylanceovo odhodlanie ísť pomôcť stroskotanému letcovi až po Hardyho nasadenie ako letca, ktorý pomáha krajanom zostreľovať nebezpečné Heinkely. Bez nadneseného pátosu, bez účelovo vlajúcich zástav, bez množstva krvi, odtrhnutých hláv a končatín - áno, vojnový film nemusí obsahovať spomínané prvky a dokáže zaujať. Dunkirk je vlastenecký film, na aký môže byť Británia hrdá. Čo mňa ako fandu Nolana sklamalo je trestuhodné zachádzanie s postavou, ktorú stvárnil Cillian Murphy. Príbeh, v ktorom sa objavuje je dobre načrtnutý, nastáva zápletka a potom už len záver, v ktorom sa nedozvieme aký bol jeho osud. Jedná sa o najtajomnejšiu a najzaujímavejšiu postavu. Vadí mi to, lebo pri ostatných hlavných postavách Nolan dopraje vysvetlenie či doznenie ich epizódy. Druhá vec - celý film sa tvári kruto reálne a je úžasne uveriteľný, až na záver kde letec Hardy bez paliva, pri plachtení na voľnobeh, v pohode zostrelí dotierajúci Heinkel, ktorý sa chystal ostreľovať mólo. Prečo sa uchýli v závere k rozprávke keď nás predtým celý film skrz famózne letecké zábery presviedčal aké ťažké je zacieliť bombardér, nie to ešte zasiahnuť? ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Suvéréní filmařina, která téměř bez dialogů dokáže naplno vtáhnout do tohoto válečného čekání na zázrak. Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance - to je absolutní herecký nebe, beze slov a přitom nezapomenutelní. Režie, hudba, střih - zážitek pro velké plátno. Hrdinství, zoufalství a touha přežít a téměř žádný nacionalismus, to vše dělá z Nolanova filmu výjimečný kousek. Jedinou výtku mám k pro mne dost násilnému zlomu hudebního motivu v závěru filmu, ten přechod z psycho-nervní pulzace do sladkých smyčců, příliš doslovné i když beze slov. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Nolan u mě rozhodně stále zustává mezi TOP režisérama, hlavně co se filmařiny a technický stránky týče - v tom je i Dunkirk opět špička. Nicméně jako scénárista mě už po druhý za sebou nedokázal přesvědčit, takže převládá spíš zklámání z plýtvání režisérskýho umu na dramaturgicky nezjímavý projekty a začíná mizet z pomyslnýho žebříčku nejzajímavějších scénáristů. Chyběl mi aspoň nějakej pohled z druhý (tj. německý) strany konfliktu a s postavama jsem se nedokázal pořádně zžít, natož někomu fandit. Poněkud nepřehlednej způsob vyprávění (měly tři dějový linie s různym časovym rozpětim vůbec nějakej jinej efekt, než vytvoření "vyprávěcího" chaosu?) nebo absence epičtějších / napínavějších scén mě taky nenadchlo. Třetí silná hvězda za vizuál, dobovou atmosféru a Zimmerovu hudbu (která dokázala vyvolat aspoň zárodky napětí, byť se nakonec na plátně nic moc napínavovýho neodehrálo). ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Úchvatné válečné drama, které je srovnatelné s nejlepšími filmy tohoto žánru, ale protože to natočil Nolan, mistr flashbacků, budu se na to muset podívat ještě jednou! A s potěšením! ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Což o to, po vizuální stránce je film docela pěkná podívaná. Stroje, uniformy, interiéry i exteriéry a řada dalších hmotných věcí převážně odpovídá dané době. Ovšem to by bylo pro úspěch snímku docela málo. A ono to málo také je. Hudba je sice fajn, ale není nijak výjimečná a spíše jen podkresluje atmosféru (a to ještě docela slabě). Kamera a obecně kamerová technika plní svou funkci a leckdy umí být zajímavá. Avšak po stránce scénáře a i režie musím konstatovat, že jsem silně zklamán. Snímek nemá nikterak silný příběh a krom několika k sobě „přifařených“ akcí ani nemá co vyprávět. Těžko člověk bude hádat co je hlavní dějová linka a co naopak není. Těžko bude člověk soudit, kdo je tou hlavní postavou a kdo jen vedlejší. A s obtížemi se bude i snažit vžít do role a cítění daných postav. Přitom celkově tato tématika „obléhání ostrova a snahy na něm přežít“ se dá pojmout daleko obstojnějším způsobem, což nám v minulosti již dokázal snímek Dopisy z Iwo Jimy (byť týkající se jiného ostrova, opačné strany boje a jiné doby). Takto nakonec nemůžu dát lepší hodnocení, než 3 hvězdičky. Od Nolana jsem popravdě čekal více. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Studené ako psí čumák, ale to od Nolana tak nejak neprekvapuje. Absencia dejového oblúka ale nezabíja len emocionálne spojenie s postavami, ale aj celkový záujem o prezentované udalosti. Tiež zvolená forma (alebo filmárske prostriedky) otupujú hranu diváckej vďačnosti. Napríklad z dogfightov vďaka použitej kamere nie je skoro nič vidieť a tomu málu aj tak chýba šťava. Na zemi a na mori je to už o poznanie lepšie, potápajúce sa lode sú už iná káva, ale aj tak všetko napätie obstaráva len Zimmerov soundtrack. Človek by tiež čakal, že sa aspoň dozvie nejaké historické fakty, ale tu film už nefunguje vôbec. Na pláži vidíme postávať niekoľko stoviek vojakov na ktoré robí nálety jedna stíhačka - admirál potom povie, že vojakov je tristotisíc. Všetky krížniky čo ich mali preplaviť na druhú stranu La Manche idú ku dnu, potom sa ale priplaví pár desiatok rybárskych člnov a bárok a simsalabim - všetci sú zachránený. Wtf. Nolan sa skrátka zas opája svojou výnimočnosťou a ľudia mu to zdá sa ešte stále žerú. Ja už moc nie. 6+/10 ()

KUFI 

všechny recenze uživatele

Unyly a uspavaci. Furt se tam potaci, mlci jako ve starym nemym filmu a usi permanentne muci neustavajici smycce. Dejte mi Jestraba 2. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama