Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Toto je film stvorený pre velké plátno. Z traileru som vytušil, že film asi nebude o nejakom príbehu a je to tak. Nolan je výnimočný režisér a k filmu pristúpil tradične profesionálne a originálne. Film je o atmosfére, to je prvoradé. Máme tu postavy, sledujeme ich cestu peklom a ich osudy, ale o žiadnej z nich nemožno povedať, že je hlavnou postavou. Tu neskutočne silnú atmosféru má na svedomí aj Hanz Zimmer, ktorý zložil neskutočne adrenalínovú hudbu. Sama o sebe asi nebude príliš vhodná na samostatný posluch ale v spojení s vojnovým peklom to funguje neskutočne silne a občas som sa pristihol ako mi napätím búši srdce o čosi rýchlejšie. Chcete lepšiu pochvalu? Teším sa na blueray a film si rád znova vychutnám v HD kvalite. 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Holy shit. Som úplne odpálený. Dunkirk je vynikajúcim zážitkovým filmom spoliehajúcim viac na emočný dopad, než na obsah. V podstate neičo ako Duel, United 93, Gravity alebo Mad Max. Geniálny zvuk na čele s Zimmerovou hudbou. Hneď od začiatku chytí pod krkom a pustí až počas záverečných titulkov. Ak niekomu úplne nesadne, mohlo by to byť jedine absenciou výraznejších postáv a tradičnejšieho príbehového vedenia. To však nič nemení na tom, že tu máme čo dočinenia s ďalšou filmovou udalosťou a veľmi pravdepodobne aj budúcou klasikou. V súčte ide o ďalšie majstrovské dielo Christophera Nolana, aj keď tentoraz viac priamočiare, než je u neho zvykom. Niektoré až horové momenty sú geniálne a celý film neuveriteľne šlape. Herci OK, ale vôbec to na nich nestojí. 10/10 ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Prvních asi dvacet minut jsem viděla v IMAXu, pak "se porouchal", tak jsem si vystála frontu na prachy a jako veliká bojovnice na to šla hned znovu. Už tedy bez maxima obrazu, ale stejně je tam pro mě zásadní zvuk (+hudba). Celé je to samozřejmě dokonalé, až na ty dojímavé civilní hrdiny a roztahaný konec. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pokolikáté musí člověk napsat věty typu že Nolan to opět dokázal a že Nolan je někde úplně jinde než ostatní režiséři. Pochyboval jsem před 3. Batmanem, Intestellarem i Dunkerkem a stejně mě vždycky dokázal Nolan převálcovat. Hardy v roli RAF pilota tomu celému dává rámec. PS: Pokud někomu přišel film složitý? Mě rozhodně ne. 100% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nádherně natočené peklo a jako až nepříjemně reálný válečný film je to absolutně výtečně a atmosféra strachu, naděje a zmaru je tu vytvořená nekompromisně a není k tomu potřeba ani několik kubíků falešné krve s půl tunou protetických končetin létajících vzduchem, ani přehnaný patos. Bohužel tu ale je pár chyb, Nolan si neuhlídal časovou osu (napsat kde nemohu, neb by to byl uberspoiler) a jinak osvěžující krátká stopáž omezuje některé charaktery postav jen na poměrně klišé figurky (malý plavčík, nebo postava Cilliana Murphyho. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Planet Earth: what British people really do while not drinking tea. Akorát teda bez voiceoveru. Úchvatná povrchní podívaná. Zdá se mi, že se z Nolana stává čím dál tím větší technokrat bez schopnosti vyvolat chemii mezi divákem a filmovými postavami. A v tom si můžou se Zimmerem podat ruce. I v jeho případě je vše technicky skvělý, ale po filmech, ke kterým dělá soundtrack, se vždycky těším na ticho. Ten egoista zkrátka nedá odpočinout uším. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WE SHALL NEVER SURRENDER." ------------ Nový rok 2018 otváram filmom, na ktorý som sa náramne tešil, ale ku ktorému som po zhliadnutí písať komentár ani nechcel. Technicky je síce absolútne dokonalý, no vôbec nič mi nepovedal. O operácii Dynamo som prostredníctvom filmu nezískal akékoľvek nové informácie, takže dodatočná návšteva Googlu bola nevyhnutná. Rozprávanie sa sústredilo na hŕstku individuálnych príbehov, skladajúcich dohromady jeden veľký celok, ktorý išiel záujom úplne mimo mňa. Dunkirk bol ale aj napriek tomu obrovským zážitkom, aj z pohodlia domova, najmä vďaka výnimočnému a opojnému Zimmerovmu soundtracku, ktorý je rozhodne jedným z tohtoročne najlepších. V IMAXe to muselo byť neuveriteľné a neopísateľne úžasné! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

6. filmový víkend ČSFD, Boskovice Christopher Nolan zkrátka umí a i když občas natočí něco, čím se divákovi zrovna netrefí do chutí a vkusu, stejně budete obdivovat jeho filmařinu. Dunkerk na člověka dýchne opravdu až autenticitou války, což je umocněno projekcí v kině, kde každý výstřel či výbuch otřese nejen postavami na plátně, ale i sledujícími v hledišti. Kdybych měl na tomto počinu něco pochválit a vyzdvihnout, bude to určitě úžasná kamera Van Hoytema, zdařilá hudba, jež má v sobě zakomponovaný jakýsi "metronom", jehož měnící se tempa v závislosti na povaze dané scény dokáží rozbušit na vyšší tepovou frekvenci i srdce diváka. Celkově se povedl i zvuk všeobecně - kvílení motorů letadel, když se snáší k hlavám hrdinů, střelba do plechů a kovů,.... zkrátka radost pro uši. Režie mě také bavila a to i díky prolínání dílčích příběhů či časových linií, které není ničím přerušeno (jako třeba u Tarantina označováním kapitol - což mám ale rád, neboť to pomáhá v orientaci v ději) a působí dosti kompaktně. Samotný příběh dokáže zaujmout, avšak nedá se očekávat nic tak osobně silného jako tomu je třeba v Hacksaw Ridge či Vojínu Ryanovi, takže emocionálně mě Dunkerk příliš nedostal. Nejvíce mě bavila linie s piloty (zejména osudy Toma Hardyho) a pak na bárce pana Dawsona. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a zvukově samozřejmě moc povedené. Jednoznačně zajímavá událost druhé světové války. Příběhově chudší, ale co bychom zde taky nechtěli. Zde se vyplatí podívat se na to na pořádném stroji s pořádným zvukem, já to štěstím měl, takže jsem si film užil. 75% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Z 29.7. na 30.7. (den Nolanových narozenin) jsem vyrazil na Dunkirk. Přes kritiku jsem viděl plné pláže, plné lodě, ponorky tam byly i když vidět nebyly, černocha jednoho francouzského (asi z kolonii), ženy - britské ošetřovatelky. Trochu mě nesedělo rozdělení na tři časově různé dějové linie. Naopak se líbilo využití nespeciálních efektů (skutečné válečné lodě a letadla), historická relativní věrnost, hudba, příběh i herecké výkony. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Obrovské očakávanie absolútne nesplnené. Vojenská akcia na okraji, v centre pozornosti ľudské osudy zúbožených vojakov, snažiacich sa dostať do bezpečia. Na to by pokojne stačil film s desatinovým rozpočtom. Viacero scén beží paralelne a človek sa v nich stráca. Herecké výkony ma neoslovili. Podla mňa najslabší Nolanov snimok. Osobne by som skôr privítal lepšie nastrihanie scén alebo aspoň nie tak divoké prechody medzi časovými líniami. Musíte tak týmto spôsobom viac pri filme rozmýšľať, ale kvôli nezaujímavým postávam sa nebudete môcť na časové línie napojiť. Ani scény desu a hrôzy nemajú herci v tvárach. Ako veľkolepý vojnový epos však počin sklamal na plnej čiare. Chýbajú mú k tomu silné postavy, emócie a zároveň aj pocit reálneho nebezpečenstva. Nejde o zlý film ale k dokonalosti mu chýba ďaleko. Od Nolana som však očakával omnoho viac. V Dunkirku bolo spolu s Britmi dokopy 120-tisíc francúzskych vojakov, ktorých vo filme takmer nevidno. Detailné zábery na unikajúci Spitfire bez použitia vodorovnej a zvislej chvostovej plochy je až výsmechom poctivej filmárčiny. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nolan je macher. To vieme už dávno, ale to, že dokáže natočiť film takmer bez príbehu, tak aby pripútal do sedačky nie len Toma Hardyho, ale aj mňa som netušil. Je to natočene skutočne pekne a hlavne realisticky a to je práve ten najväčší ťahák celého filmu. To atmosféra a to napätie. Hlavne zvuková stránka vás dostane do kolien a ocitnete sa pod paľbou neviditeľného nepriateľa. Nolan opäť používa svoje obľúbené čary zo strihom, čím vyvolá dojem zaujímavého príbehu a vlastne to aj funguje. Jedine čo tu trošku drhne sú postavy, žiadna nemá dostatočný priestor, že by to trošku pozdvihla, alebo potiahla, čo je trošku škoda. Ale inak je to skutočne prvotriedne natočená vojnová dráma o záchrane britských vojakov s francúzskeho prístavu Dunkerque. 85% - 4* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem už tisíce filmů s hudebním doprovodem, ale znám jen jeden hudební doprovod, kterému dělá křoví film. Jmenuje se to Dunkerk a je to dokonalá ukázka symbiózy mezi rejžou a skladatelem. Vždycky si říkám, co sakra Nolan ty tři roky dělá, a on pak přijde s tímhle... První letošní zážitek, který chci v kině opakovat. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Každičká sekunda Dunkerku mi v podstatě suplovala jednu další stránku z vysněného návodu, jak stvořit superkomplexní a bezchybnou filmařinu, jak vzít jednoduchý příběh a podat ho okázale a neokoukaně, jak vyždímat z každé scény zásluhou perfektně sladěného zvuku, hudby a pohybů kamery totální fyzické i psychické maximum. Nolan je vizionář, jakým byl ve 40. letech Welles, v šedesátých Kubrick a sedmdesátých Spielberg. Ta schopnost budovat atmosféru nenápadně, spoléháním na pohledy herců a divácká očekávání, je naprosto fascinující a bezprecedentní. Rylance, Branagh, Murphy a Hardy už nemohli svým rolím odevzdat více a z jejich očí mrazí více než z celé válečné vřavy v Hacksaw Ridge, Hans Zimmer se v genialitě opět mílovými kroky vzdaluje všem ostatním kolegům - údernějších a flexibilnějších soundtracků v dějinách filmu moc nevzniklo. Jeden z nejkrásnějších filmových zážitků za posledních minimálně deset let. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k těm, kteří z Dunkerku nejsou nadšení na 100 % (a tedy k těm, kteří dávají 4 místo 5 *). Ale nejde o nic překvapivého. Ač jsem byl připraven na to, že nejnovější Nolanův počin by měl být precizně chladný, bez výrazného příběhu a vykreslených postav, stejně mi to tam prostě chybělo. Přišlo mi to jako jedna dlouhá akční/ napínavá scéna (resp. tři prostříhané dohromady), které ale chybí začátek. Když si vzpomenu na slavnou "docking scene" z Interstellaru - ta scéna je uhrančivá nejen proto, jak je natočená a hudebně podkreslená, ale taky proto, že jsme si k těm postavám stihli vypěstovat nějaké citové pouto. Ale bylo by stejně poutavé sledovat docking scene nataženou na 90 minut (protože hudba v Dunkerku skutečně tepe skoro celou dobu), kde ale chybí veškerý úvod? Za sebe si to nemyslím, zbyl by mi jen obdiv technického provedení. Ani těm postavám se nedá pořádně dostat pod kůži, s výjimkou Marka Rylance, Branagh ani Hardy moc času před kamerou nezaberou. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ suverénne najhorší Nolan a celkom ma udivuje, že najlepší rozprávač generácie zlyhal práve na svojej najväčšej devíze. Technicky je to pravdaže bravúrne (aj keď tých 150 mega tam nevidno), ale tá chaotická štruktúra jednoducho nefunguje. Film sa skladá z prelínajúcich sa cca 3-4 dejových línií, z ktorých sa každá odohráva v inom čase a na konci sa spoja. Výsledok je, že v súslednosti línií sa ťažko orientuje a pri pomerne krátkej stopáži nemajú priestor na dostatočné rozvinutie. Na jednej strane je skvelé vidieť v kine drahý, dospelý film, aké sa bežne točili v 70. rokoch, no celkový dojem preráža fakt, že Nolan, čoby jeden z najlepších režisérov generácie, si vybral príliš náročný námet (resp. formu) a po prvý krát výrazne pohorel. PS: Len ja som mal dojem, že ten Dunkirk roku 1940 vyzerá až príliš moderne? ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama