Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 733)

LordMack 

všechny recenze uživatele

Poctivé čtyři. Mně k pěti chybí to, co zmiňuje hodně lidí. Film je natočen prostě na jedničku, je to geniální dílo, ale je to trochu moc dokumentově popsáno, žádný děj. Což by mohlo být v pořádku u popisu válečné události, ale po skončení jsem si uvědomil, že mi to prostě vadilo. IMAX povinnost mimochodem. Když se spitfiry proženou nad širým mořem to je úplně radost pohledět. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Nolan je späť, opäť vo veľkom štýle a opäť so zásadným odkazom smerom k filmovému svetu a histórii zároveň. Perfektne realisticky vyšpičkovaná vojnová dráma, ktorá vás nenechá dýchať od prvej minúty a zatlčie vás do kresla tak, že ani si to nevšimnete a objavia sa pred vami titulky. Skvelá hudba od Zimmera, skvelá akcia a naozaj monumentálne vykreslenie vojnových udalostí z blízkosti mesta Dunkerque. To, čo vyjde od Christophera Nolana, je jednoducho kvalita. Otázka tu len znie, či je to na úrovni extratriedy alebo len o kapánek horšie. V tomto prípade je to druhá možnosť, ale stále sa bavíme o prvotriednej kvalite filmového umenia ako takého. 90 % ()

harycek 

všechny recenze uživatele

Dost nevšedně natočený film o válce docela drsný , ale některé konflikty byly nadsazené a nesmyslně vyhrocené netypicky pro anglickou mentalitu!! Skvělé ovšem byly záběry leteckých soubojů , které byly velmi realistické a nejvíce odpovídaly skutečným bojům!!Vadily mi ovšem technické nedostatky např, interiér vlaku, který odvážel vojáky do vnitrozemí se mi zdál na tu dobu velmi moderní!?A ještě dodám že střih byl sice nezvyklý , ale naprosto novátorsky skvělý a přidal snímku šťávu!!! ()

NeMiQ 

všechny recenze uživatele

Nejak mi je zvláštne. Nolanovu réžiu a výpravu mám veľmi rád, ale v prípade Dunkirku mi v tom celom niečo nesedelo, nelahodilo a pôsobilo chaoticky. Zimmerova hudba super, bez pripomienky, letecké súboje tiež fajn, dobová patina v obraze pôsobila príjemne. Síce si to Christopher pekne rozvrhol do troch dejových línií, ktoré sa brilantne pretli vo finiši, ale proste pár scén ma nevysvetlitelne iritovalo a to nie je dobré. U mňa slabé 4*. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů, co jsem kdy viděl : 5, spíš 8 * a 95 % . P. S. : ještě že to ty nacistické kur.y projely, protože jinak by se většina z nás ani nenarodila.... , anebo by se narodila jako děti podřadných slovanských árijců, vystěhovaných (ze "starých německých území B"ohmen und M"ahren") někam do východní Evropy a dohlížejících na ruské/ukrajinské/běloruské otroky - "untermenschen" = podlidi ..... . ()

spoock 

všechny recenze uživatele

Tak s tim platnem nelhali, TV bude pro tenhle film skoda. Nolan je jeden z reziseru, ktery CGI uziva vskutku skoro neviditelne, coz je na dnesni pomery opravdu nevidane a za to si ho tak vazim. P.S.: Nolan by mel natocit nejaky film ciste se stihaci, Hardyho cast mela drajv. ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Nevím, z čeho jsou všichni tak unešeni? Celou dobu v kině jsem čekal na nějaký (opravdový) děj. Čekal jsem, že se to rozjede a ono konec. Válka de facto bez Němců a pár klišé, aby se neřeklo. Vážně otrava a zklamání :/ ()

figopetan 

všechny recenze uživatele

Jedno velké zklamání: - Scénář by se vešel do malého zápisníku. - V celém filmu byla snad jen jedna ženská postava. - Poměrně zmateně sestříhané nekončící utrpení anglické armády. + Výborné herecké obsazení, dokonce i pan One Direction byl docela herecký a nezklamal. - Zato největší zklamání za hudbu. Milovaný Hanz spustil na začátku budík s neustálým hučením. Jsem rád, že film netrval ani 2h. ()

wanry02 

všechny recenze uživatele

Nolan je dle mého jeden z nejlepších, možná i nejlepší režisér dnešní doby a tenhle film to jednoznačně dokazuje. Protože udělat z takového nezáživného příběhu takovou parádu dokáže jen on. Abych se vrátil k filmu tak co se mě ohromně líbilo byla kamera, která vypadala na velkém plátně famózně a i herecké výkony byli více než průměrné. Takže abych to zhodnotil, tak z toho Nolan dostal vše co šlo a hodnotím tsk skvělými 80%. ()

Umpa-loomp 

všechny recenze uživatele

Vojna z úplne inej perspektívy ako sme boli doteraz zvyknutí. Minimum dialógov, minimum priamych konfrontácii s nepriateľom, len hustá atmosféra v pozadí beznádejných pokusov a záchranu či evakuáciu spojeneckých jednotiek. Inovatívne a ako celok výborné. Oceňujem snahu o minimalizáciu digitálnych efektov a prácu s kulisami, čo podtrhuje uveriteľnost a zhutňuje atmosféru. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Wow. Tak tohle byla pecka. Nutno podotknout, že film je vyloženě do kina, kde jsem ho i viděl. Ten zvuk - výbuchů, letadel, kulek apod. je prostě úžasně reálný. Na širokém plátně si můžete vychutnat tu mistrnost tvůrců. Při velkých scénách, jako např. na začátku na pláži jsem sotva dovřel pusu, fakt luxus. Všechny minipříběhy byly až krutě realisticky natočeny a ani nevím, jak to všechno kameramani udělali. Jediné, co bych vytkl je, že filmu chybí hlavní příběh a hrdina. V podstatě nevím, kdo je hlavní herec Dunkerku. Jinak jsem po technické dokonalosti odcházel z filmu s nadšením, ale zároveň zamyšlený, jak je válka krutá a neférová. Proč muselo tolik (i nevinných) lidí zemřít nechápu, jakou hrůzu si museli mnozí přeživší vytrpět také ne. Zaplaťpánbuh za dnešní dobu. Hodnotím 90%, po čase 5 (zasloužených) hvězd. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Je to sice otřepaná fráze, ale Nolan je opravdu jinde. I válečný film pojal po svém. Z technického hlediska Dunkerk nemá obdoby. Kamera, střih, zvuk (!) se do člověka zaryje tak hluboko, že má pocit, že tam opravdu je a cítí to, co postavy. Zimmerova hudba to pak doráží dokonale. A Nolan nepotřebuje podrobně vykreslené chraktery postav, aby vyprávěl velký příbeh, byť ten by se dal zestručnit do několika vět. On si zkrátka jede po svém, dostal mě a natočil možná ne nejlepší, ale rozhodně nejintenzivnější válečný film vůbec. ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, nutno vidět v kině, vynikající kamera často zabírá velké celky. Naprostá většina příběhu je odvyprávěna vizuálně, dvě nosné postavy z Mola I. například poprvé promluví až někde za polovinou filmu, přesto jim rozumíme, chápeme jejich motivaci i to co cítí. Velký příběh většina zná ze školních lavic a proto tu nesledujeme velké osobnosti, ale několik obyčejných, víceméně bezejmenných jednotlivců, kteří v tomto vyhroceném okamžiku prožijí vlastní malé příběhy, odvahy, povinnosti, štěstí, smůly nebo zbabělosti. Nevím jestli je konec úlitba Hollywoodu, spíše ho ale chápu jako symbol celého příběhu, prohry se vztyčenou hlavou. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Moje 19ročné čakanie sa skončilo. Konečne vojnový film, ktorý sa vyrovná vojakovi Ryanovi, uzrel svetlo sveta. WááááááW!!! Bol to skutočný divácky pôžitok. Dúfam, že nebudem čakať ďalších 19 rokov, kým niečo Ryana konečne prekoná. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Sledování; 1,5 hodiny: Ááá, to budou ty mladý neokoukaný tváře. Chyba, zbyl jenom jeden. Nálety, nic moc rekreační pláž, Zimmer túruje orchestr. Časový údaje, vypadá to, že si Nolan bude zase hrát. Dobrá finta s nosítkama, asi jim půjde o život až na moři. Zase chyba. Civilové jedou, ale v přístavu už je noc a pořád jde o kejhák. Zimmer túruje orchestr. Hardy nestřílí nonstop, ale jen když vidíme cíl, nice. 40 minut nad Dunkerkem? What? Rozbombardovaná loď už tu byla, Murphy taky, aha. Zimmer túruje orchestr. Jasně, zacpěte ty díry ukazováčkama, třeba se neutopíte. Zimmer dává jednu vlasteneckou. Hardy vyskoč. Ha, skopčáci. Komentáře; 1 měsíc: Po drtivé porážce od Smrtihlava je Swině na dně. Čekání na dobré hodnocení nového filmu se protahuje. Nakouskovaný loňský experiment se Sedmerem pistolníků ani odhalení architekta Hvězdy Smrti se nepodařily, 90-ti minutové úseky z mobilního znovuobjevování starých klasik sice plodí nové a vesměs pochvalné příspěvky na účtu, ale málo platné, new is always better. Teď se v kině mihla další hodina a půl, bude z toho něco? Rozbor; 5 dní: Nolanova klasická mysteriozita se sem nehodila, tak to udělal jinačí jinačím způsobem, nutno dodat, že na první dojem opět geniálním. Dal bych si nějakou rovnocennější bitvu, objasnění Murphyho ztroskotání, pro mě sžitelnějšího vojenskýho hrdinu nebo delší pomlky Zimmerova mrazícího orchestru. Nechci sahat Hardymu do svědomí, ale myslím, že on by vyskočil, leč rejža chtěl jinak. Mušky jsou, ale je to strašně nabitá hodina a půl, ve které napětí opadne jen chvilkama při pohledu na nejcivilnějšího civila Rylance. ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele

Květen 1940, přístav Dunkerk. Několik set tisíc britských vojáků čeká na evakuaci z Francie, dobyté německou armádou. Čas se krátí, Němci postupují, Francouzská armáda jen s velkými obtížemi drží obrannou linii a evakuačních lodí je málo. Na záchranu vojáků se proto z Anglie vydává flotila lodí tvořená převážně dobrovolníky, kteří dávají v sázku svůj život i majetek, aby obklíčené vojáky dostali zpátky domů… Jo v dnešní době už jméno známého režiséra není automaticky záruka slušných výdělků (a mnohdy také kvality samotného filmu), ale i zde existují výjimky, nebo aspoň výjimka a ta se jmenuje Christopher Nolan. Tenhle chlapík, jehož filmy mně z nějakého důvodu často míjejí (a přitom bych je rád viděl), je prostě fenomén, který umí natočit film, který se líbí kritikům i divákům a především umí vydělat pořádný balík peněz. Ale když rozhlásil, že chce natočit válečný snímek, ve kterém se hlavně prchá z boje, tak jsem si řekl, jasně bude to povedené, ale bude to vlastně někoho zajímat? Bude, protože Nolan. Ten si vybral zfilmování slavné operace Dynamo, tedy evakuaci britských vojáků od Dunkerku, což je téma, které se filmovým zpracováním spíše vyhýbá (výjimkou je třeba solidní Víkend na Zuydcoote s J. P. Belmondem), ale přesto má svoji sílu a potřebnou osudovost. Christopher rozdělil samotný příběh do tří linií (vojáci na pláži, dobrovolníci na moři a piloti ve vzduchu), postupně se tak jednotlivé pasáže prolínají, až se nakonec spojí. S tím sice souvisí jeden problém (viz níže), ale podstatné je, že i když se zde objevují prakticky neznámé postavy o kterých se skoro nic nedozvíme (dokonce mnohdy ani jméno) a spousta scén je jen s mninimem dialogů, tak přesto je snímek zajímavý, záživný a napínavý od začátku do konce. Nejspíš je to dané tím, že Christopher má minimálně v tomto snímku (a věřím, že i ve všech, které natočil) skvělý cit pro to, aby zdatně balancoval mezi snímkem, který má svou uměleckou hodnotu a snímkem, který má bavit (a teď nemyslím, že by se u toho člověk měl řezat smíchy). Snímek sice nemá hlavního hrdinu (nebo se tak aspoň tváří), ale pro mě jím byl hrdinný pan Dawson ve skvělém podání Marka Rylance, který si mě získal už v Mostu špionů, ale zde jasně dokázal, že to nebyla náhoda. Pochvalu zaslouží také Kenneth Branagh, Tom Hardy a můj oblíbenec James D´Arcy a vlastně všichni ti méně známí (no dobře Cilliane Murphy ty sem tak úplně nepatříš) až neznámí herci a herečky, protože všichni do jednoho odvedli kvalitní práci. Značný podíl na skvělém budování atmosféry má samozřejmě hudba Hanse Zimmera, která by sice bez odpovídajícího obrazu byla neposlouchatelná, ale v kombinaci s děním na plátně je ten tikot hodin naprosto přesně trefený motiv. Geniální je ovšem zpracování celého filmu, protože tady jde jasně vidět, že se pracovalo poctivě bez zeleného plátna (nebo aspoň s minimem), samotná výprava filmu je prostě perfektní, a když se to spojí s bezchybnou kamerou Hoyte Van Hoytemy, tak je to naprosto jedinečný zážitek. Na Dunkerku se tak opravdu těžko hledá něco, by stálo za kritiku, osobně bych snad jenom nerozděloval příběh do tří časových linií, protože jsem v tom nenašel žádný pozitivní efekt (osobně jsem byl naopak místy celkem zmatený, protože jsem myslel, že se vše na plátně odehrává ve stejném čase). Takže je Dunkerk nejlepším válečným filmem všech dob? No asi ne, přece jenom za ty desetiletí filmové historie, je tu mnoho stejně schopných kandidátů, nicméně to nemění na faktu, že se jedná o jeden z nejlepších filmů posledních let. () (méně) (více)

aDDix 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem dalsiho Vojina Ryana a nedockal jsem se - Nolan neni Spielberg. Pouceni pro priste - nechodit na film s ocekavanim. Uhrancive Hardyho oci v zapadajicim slunci je pro me scena roku. Zimmer to tam sazi standardne dobre, heroicti hrdinove jsou hrdinni, ale k absolutni top tomu neco chybi ... ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Kamera perfektná, zvuková kulisa tiež na veľkej úrovni. Určite jeden z tých lepších filmov venujúcich sa tejto "tematike". ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama