Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

Sunkael 

všechny recenze uživatele

Je to strašně obrovský a zvuk je monstrózní. Divák má od první chvíle pocit, že je skutečně mezi vojáky. Kamera je syrová ale záběry ze vzduchu se možná trochu opakují. Zimmer je dost decentní a rychle mění tempo. Nolan to zvládl mistrovsky a složil skvělou poctu této operaci. ()

lukas_flek 

všechny recenze uživatele

No zas taková paráda to nebyla. Na nolana průměr. Kdyby za tím nestal on tak bych možná i trochu prskal že tohle a tamhleto. A věřím že nejsem jedinej. Není potřeba vynášet do nebe jen proto že od tohohle kluka čekáme už jen samý zlato a drahý kamení. Myslím že ani nolan by o to nestál... ()

radiel 

všechny recenze uživatele

Dobrý ale čekal jsem víc. napětí 9/10 děj 3/10 - chaoticky sestříháno, což snížilo celkové hodnocení zvuk 10/10 to byl nářez!! herci 5/10 trochu T. Hardy zachraňoval hudba 10/10 celkově 7/10 Hans Zimmer 1:0 Nolan ()

darius1706 

všechny recenze uživatele

Cítím se maličko znásilněný. Celý film totiž nutí diváka, aby se mu to prostě líbilo vším, čím se dá. A kdo se nechá, tomu se to prostě líbit musí. Přesto - je to další z velmi kontroverzních hodnocení, které dělám. Buďto hledám další hvězdičky a nebo bych musel dát jednu. Proč? Nu proto, že díky snaze o dokonalost dostane divák tak nutkavý soundrack, že mu bude znít v uších ještě hodně dlouho a zároveň si bude říkat - netlačili mě moc? Nebylo by lepší přeci jen v nějakých scénách ubrat, nechat diváka, aby strávil předchozí moment a nastoupit na něj za chvíli? Či nebylo by lepší nechat vyniknout dění, nebo lépe řečeno nedění a ne šponovat nervy na další porci? To samé platí o filmu. Chvílemi byl ten tlak nepříjemný. A přitom vlastně o co šlo? Tím tempem a tlakem byla identifikace s nějakou postavou dost složitá, až nemožná. To samé popis událostí, skoky v čase a pohledech jednotlivých postav byly na jednu stranu mistrovské, ale na druhou stranu díky zmíněnému tlaku než si člověk urovnal a prožil daný moment, už se soustředil na něco jiného. No a děj motající se okolo málem jednoho z největších vojenských průserů všech dob? Tak tu máme bandu "dezertérů" snažících se na úkor jiných opakovaně různými úskoky a předbíháním ve frontě dostat domů, kde ale kromě touhy po domově neuvidíme nic jiného. Máme tady hrdinu ve stíhačce, ale vlastně nedostane prostor. Máme tady plno hrdinských osudů, které ale vlastně nebyly nějak moc vykresleny.Takhle by se dalo hejtovat ještě dlouho, protože to byla z mého pohledu promarněná příležitost. Příležitost opravdu vyzdvihnout hrdiny, vykreslit nějaký děj, atd. Co je třeba vytknout s velkým vykřičníkem je totální nezvládnutí komparzu po návratu do Británie, kde si zvesela vykračovali k vlaku, namísto ukázky téměř psychicky a fyzicky zdecimovaného vojska. Nicméně se bavíme o filmu, který si stojí velmi dobře, jen mohl být prostě ještě mnohem lepší. Sečteno a podtrženo - dávám vysoké hodnocení, protože přes všechny tyto výtky se mi to líbilo a i s těmi, komu se to nelíbilo, bylo o čem diskutovat. Takže zábava veliká a o to přeci jde.4* ()

victoriapunk 

všechny recenze uživatele

Nádherně nafázované. Krásné letecké záběry. Mistrně budované napětí. Člověk si ze začátku sice musí zvyknout na armádu okatě symetrických modelů, ale vlastně to působí příjemně esteticky. Nelíbil se mi Murphy. Ne vzhledově ale herecky: přišel mi nepřesvědčivý. Zimmer, Nolan. Funguje to. ()

Herrydos 

všechny recenze uživatele

Stále přemýšlím co sem to vlastně viděl a ani bezmála 3 hodiny po projekci si nejsem moc jistý nicméně to bylo strhující umělecké dílo které sem nečekal ani v tom nejdivočejším snu. S vojáky sem vypálil každou kulku běžel o život i umíral pociťoval tu marnost i naději. Nemám rád filmy které mi říkají jak se mám chovat kdy se dojímat kdy smát ale Dunkerk to na mě hodil tak jak se to snad žádnému filmu ještě nepodařilo a šlo to samo bez přemlouvání. Skvělé audiovizuální zpracování zcela pohlcuje diváka a nedá mu vydechnout ani na konci protože prostě chce ještě. Opět IMAX zabodoval na plné čáře a dokazuje že 3D není to jediné co umí ale že i 2D a 70mm je něco co v něm stojí za návštěvu obávám se že doma stejného efektu prostě docílit nejde a proto sem rád že sem mohl si tuhle podívanou dopřát kdyby šlo dát 10* dám je tahle plný počet 5* a budu se těšit do čeho se Nolan pustí dál. ()

Melce 

všechny recenze uživatele

Dunkirk je ten tip filmu ktorý nepotrebuje prepracovaný scenár, ťažké zvraty či výrazné postavy. Dunkirk sa nesnaží o nejaké stupňovanie deja, ten je skôr sled udalostí ktoré sú doplnené úžasnou hudbou od Hanza Zimmera. Film taktiež exceluje v technickom spracovaní. Natáčané v IMAX formáte + skvelá obrazová kvalita, obohatená o famóznu prácu kameramana dodáva divákovi ešte lepší pôžitok z filmu. Vo filme sa nájdu aj ďalšie drobné detaily ktoré ale musím spomenúť keďže pridávali - už tak skvele spracovanému - filmu na reálnosti a takom pocite, že sa fakt pozerám na zábery natočené priamo v dejisku vojny. Použité skutočné zbrane (a nie airsoftové napodobeniny), skutočné lietadlá, lode, minimum CGI prvkov... Jednoducho klobúk dole, opäť skvelá práca od Christophera Nolana, ktorý po peckách ako trilógia Batmana a Interstellar pripisuje k svojmu menu ďalší skvost modernej kinematografie. Nie je to síce film ktorý urobí dieru do sveta, alebo najlepší film aký kedy Nolan natočil, ale stále je Dunkirk horúci kandidát na film roka a určite si ho ešte veľa krát pozriem. 9/10 ()

LEETGAMERcz 

všechny recenze uživatele

Klasický Nolan, skvělá práce s kamerou, nelineární děj, opět Tom Hardy po celý film s maskou, minimum CGI efektů, absence krve a brutalit a Hans Zimmer, který se tentokrát vykašlal na epické orchestrální skvosty a hrál raději divákovi pořádně na nervy. I když z tohoto filmu nebude další Vojín Ryan (to by musel mít Nolan koule pro pořádný Rkový film a krvavější bitvu), jedná se o hodně originální válečný film, který nedá divákovi skoro vůbec oddychnout od akce. Až po konci filmu jsem si teprve uvědomil, že po celý film nebyl vidět ani jeden voják německé armády. Ta je ve filmu zobrazena buď jako neviditelný nepřítel, který má smrtelnou přesnost kulek, anebo jako několik letadel Štuk. Žádný záběr do kokpitu německého pilota ani na německého vojáka. Nolan tak přidal do filmu lehce mystériózní prvek a strach z neznáma. 4/5 ()

MarcusSabol 

všechny recenze uživatele

Pokus o analýzu malej-veľkej udalosti, ktorá v celkovej skladačke 2. sv. vojny zohrala veľkú úlohu. Pokus ukázať, že každý veľký konflikt a udalosť v sebe zahŕňa tisícky osobných príbehov, bezmenných hrdinov, ktorých činy prispeli ku kolobehu dejín. Škoda že len pokus. Nepatrím k tým, ktorí by obľubovali emocionálne onanovanie a tlak na city, ale tak chladné neplastické zobrazenie hrdinov, prakticky s nulovou snahou vykresliť ich ako komplexnejšie charaktery vo mne nezanechalo ani štipku záujmu a potrebu sa nad ich činmi nejako dlhšie pozastaviť. Mohla to zachrániť aspoň nejaká komplexnejšia myšlienka alebo formálne spracovanie, avšak neraz chaotický strih, divný colouring, ktorý bol na po sebe bezprostredne nasledujúcich záberoch odlišný a nevýrazná hudba to zabili. Za mňa sklamanie. Od veľkého režiséra sa očakávajú veľké veci. Nuž čo, aj Nolan má právo na Pauzu. Film, na ktorý sa rychle zabudne. Len škoda tej výpravy. Potenciál tam bol. ()

Corek 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo řekl, že je to od Remarque, věřil bych tomu. Provedení na výbornou. Atmosféra nebezpečná, bezradná, parádní. Nolan jede. ()

Zsir 

všechny recenze uživatele

Z pohledu zpracování pět hvězdiček. Bohužel ten příběh byl prostě nulovej. Po půl hodině mě to opravdu přestalo bavit. Nolan je fantastický režiser, ale tohle je pro mě jeho nejslabší film. ()

PytonSVK 

všechny recenze uživatele

6/10 Skvelo natocena, zostrihana, ozvucena, minimalisticka...neosobna nuda. Hype, ktory nema opodstatnenie. Ziadna pamatna scena, ziadne postavy a nebyt brutalnych vzdusnych subojov by film siel na 40%. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Bomba, jinak tenhle film nazvat nejde. Je až neuvěřitelné, že film který vlastně nemá žádný děj dokáže člověka tak přitáhnout, že sedí hodinu a tři čtvrtě bez hnutí v kině a fascinovaně sleduje plátno. Úžasná kamera, úžasný soundtrack, skvěle udělané bojové scény, atmosféra strachu z neviděného, ale přítomného nepřítele je skoro jako v Petersonově Ponorce, no prostě a ještě jednou bomba! ()

Unlikelyhero 

všechny recenze uživatele

Absolutní špička, minimum dialogů a úchvatná hudba, kamera a samozřejmě režie vás dostanou na pláž a nebe nad ní, kde byste určitě být nechtěli ()

LuxLumen 

všechny recenze uživatele

Hodnotím velmi vysoko. Film sugestivně zachycuje syrovost,beznaděj, touhu přežít. Nezabředavá do sentimentálních scén a patosu. Je strohý, neupovídaný a přesto děj netrpí (spíše naopak). Výborně je promyšlená časová linie. Tři časy( 1 hodina letců, 1 den posádky malého civilního člunu a1 týden obklíčených vojáků) se protnou v jednom bodě. Vyzdvihují také letecké scény. Poprvé ve filmu zažívám pocit splynutí obzoru a moře, odlesky slunce na mořské hladině a obloha, vše se sjednocuje v jeden prostor. Hudba chvílemi až drásavě připomíná tlukot srdce a hučení v hlavě a uších. Poněkud rušivě na mě působila scéna, kdy hlavní hrdinové vyslechnou nechtěně rozhovor o vojenské situaci. Ale asi byla nutná, nelze předpokládat, že si každý divák bude chtít nastudovat příslušnou kapitolu z historie. Za nejméně zdařilou považuji poslední scénu ve vlaku a na mě poněkud "ustřižený"poslední záběr. ()

ToRtiK 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé spracovanie a pohľad na jednu udalosť z troch perspektív, ktoré do seba na konci perfektne zapadnú (nechcem napísať viacej aby som nespoiloval). Dobré herecké výkony - skvelá hudba - šikovný strih, uveriteľné postavy a ich rozhodnutia. Niečo iné ako na čo sme poväčšine zvyknutí. ()

d-nao 

všechny recenze uživatele

Chris poprosím nabudúce radšej sci-fi, áno? Táto téma z WW2 ma nijak zvlášť neoslovila. Čistá propaganda a neustále vyťahovanie nemeckého kostlivca zo šatníka minulosti nám nedáva moc nádeje na zdravý pohľad do budúcnosti.. ()

Lusyia 

všechny recenze uživatele

Není to film, je to dokument. Celou dobu jsem si připadala jak když se dívám na dokument na prima zoom. Bylo to zdlouhavé, matoucí bez hlavních postav které téměř nemluví, žádný vztah si k nim divák nevytvoří, tři hlavní postavy si jsou tak podobný že je od sebe div rozeznate. Totéž dva piloti nevíte který střílí do koho, který přežil, kdo je kdo. Střílení ve vzduchu se odehrává ve dne zatímco třetina filmu bombardování je v noci, působí to zmateně. Opravdu šíleně divný film. Zřejmě realistický jak to opravdu bylo to ano, ale jinak jste cely film ztracený a hledáte nějaký dej, nějaké emoce které byste si vytvořili. Prostě prázdnota která mě vůbec nezaujala. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama