Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

MySch017 

všechny recenze uživatele

Ani si nepamätám, kedy ma naposledy tak film sklamal. Okrem dobrého zvuku (ktorý bol v kine ale nazvučený tak, že doslova trhal ušné bubienky a ešte teraz nepočujem) to nestálo absolútne za nič. Skutočne ma toto "dielo" vôbec nebavilo a fakt by som dlho a márne hľadal niečo, čo by som ešte dokázal pochváliť. ()

mickcor 

všechny recenze uživatele

Bez němců, bez krve - vystavěn jako nejlepší horor. Pro mne velice zajímavý, lehce odtažitý až dokumentárně nezúčastněný pohled na evakuaci britských vojáků v Dunkerku. Absolutně fascinující práce se zvukem-hudbou. ()

BranuliQ 

všechny recenze uživatele

Nolan je a vždy aj bude zárukou kvality. Inak to nie je ani tentokrát. Lenže tu dokázal, že nie je len neuveriteľne dobrý režisér, ale aj naozaj skvelý scenárista. Kúzlo Dunkirku totiž spočíva najmä v perfektne napísanom scenári. Pohľad z troch uhlov, pričom každý z nich mapuje rôzny časový úsek je vo filmoch naozaj nevídaný a o vojnovom filme to platí dvojnásobne. Je tiež obdivuhodné, že Nolanovi sa to nerozpadlo ako domček z karát a každú dejovú líniu dokázal majstrovsky prepojiť. Pozastaviť sa je potrebné aj nad tým, ako skvelo vyhrotil jednotlivé scény. Tak napätý som nebol ani nepamätám. O to sa jednoznačne postarali uveriteľné herecké výkony (Hardy, Branagh ale aj toľko "hejtovaný" Styles však jasne viedli), perfektná práca s kamerou a zvukom, no najmä opäť neomylný Zimmer, ktorý ale pre tentoraz stavil skôr na zintenzívnenie už aj tak dosť intenzívneho zážitku a jeho hudba, aj keď buráca neuveriteľným spôsobom, na samostatný odposluch zrejme nebude. Tak či onak, prežil som jeden z najsilnejších kino zážitkov za celý môj život a pred Chrisom sa opäť raz skláňam s tým, čo vravím po každom jeho filme, a to že je momentálne najväčším vizionárom dnešnej doby. FILM ROKU! 100% ()

L.O.T.R 

všechny recenze uživatele

Revolúcia vrámci žánru, avšak nie úplne dokonalá. Od Nolana vždy čakám maximálny zážitok, ktorý mi neponúkne žiadny filmár na svete. Aj to je dôvod, prečo som sa na Dunkirk tešil a môj ,,hype level" bol na maxime. Hlavným lákadlom filmu sú z môjho pohľadu zvuky, ruchy a z malej časti aj hudba. Tieto pri určitých častiach dotvárajú neprekonateľný pocit tiesne. A bohužiaľ tu nastáva prvý problém. Na to aký je film dlhý, veľa predelových a dôležitých častí bolo ukázaných práve v traileroch a minimálne do polky filmu som vedel, čo sa bude kedy diať. Každá táto časť je ako keby ste sledovali krátky 5-10 minútový klip, kde sa celý čas nič nedeje a buduje sa nejaká atmosféra a potom príde to peklo. Všetko sú to v podstate draho natočené klipy, ktoré sú zostrihané podľa Nolanovej hlavy aby sa s divákom opäť zabavili,avšak nie som si istý, či to v tomto prípade bola správna voľba. Príde mi, že Nolan sa tak silou mocou snaží odlíšiť od iných filmárov, hlavne čo sa týka scenáristickej stránky, že zabúda na to byť filmárom. Chápem, že jeho zámer bol podať desivý obraz vojny a danej situácie aby sa divák vžil do prostredia a pár krát sa mu to vo filme podarilo skrz zvuky. Bohužiaľ nulová absencia emočných vzťahov od diváka smerom ku hrdinom to dosť kazí a tie emočne najsilnejšie momenty sa odohrávali na malej loďke. Absencia emócii tak zapríčinila takmer nulovú katarziu, ktorá mala prísť na konci filmu. Necítil som, že sme ako národ vyhrali, pretože sa nebudoval žiadny vzťah ku národu ako takému, a to pri takomto filme je obrovská chyba. Je to skrátka technicky a zvukovo dokonalé, scenáristicky vypiplané do najmenšieho detailu, no hlavne emočne ochrnuté dielo. Ako keby si Nolan chcel dokázať, že vie natočiť niečo, o čom sa bude učiť na filmových školách a čo nedá spať scenáristom, ale celkom zabudol na divákov, ktorí sa neuspokoja len s technickou dokonalosťou a vizuálnym majsterštykom. Takže za mňa sklamaných 80%. Rešpektujem, že si to Nolan natočil po svojom, ale Hacksaw Ridge od Gibsona funguje v podstate rovnako, možno len absencia dokonalých zvukových efektov chýba, ale pocit výhry na úrovni národa a emočné vžitie sa do hlavného hrdinu funguje bezchybne. PS: Neviem ako to ten Hardy robí ale to, že je tam v pár záberoch a aj tak je najviac badass, nechápem z neho. ()

pavlosji 

všechny recenze uživatele

Skvělé, skvělé, skvělé. Sledování postav, jejich traumat, všudepřítomná smrt...konečné vysvobození z pekla...a další obavy. Tohle všechno vám tento snímek nabídne. ()

hlos 

všechny recenze uživatele

Skvělý !!! Válečný film, kde si nikdo nehraje na superhrdinu a z každého výstřelu až mrazí. Navíc viděno v IMAXu na velkém plátně v nejlepší možné kvalitě přivodí úžasný zážitek. Naprosto skvělý hudební doprovod. Toto opravdu není film na koukání v počítači nebo v televizi - obraz, hudba a zvukové efekty lze vychutnat pouze v kině. V porovnání s Hacksaw Ridge nejde vůbec o krvavou podívanou, žádný těla bez končetin, vyhřezlý střeva apod., tady se válečná hrůza podává úplně jinak... Scéna s bombardováním pláže, kdy se výbuchy bomb blíží z dálky přímo k vám a nemáte šanci se jim schovat je dech beroucí a chvíli jsem se z ní nemohl vzpamatovat. Také záběry na blížící se bombardér byly natočeny tak, že jsem cítil mrazení v zádech a vžíval se do strachu vojáků na lodi. Scény z podpalubí lodí jsou velmi depresivní - podobný pocit ve mně vyvolala návštěva starého křižníku kotvícího jako muzeum v Londýně - při procházení podpalubí a strojovny jsem trpěl úzkostí z toho, že bych zde měl sloužit - beznaděj z toho, že by nebylo kam uprchnout a někde se schovat v případě zasažení lodi... Pět hvězdiček a pro mne jeden z nejlepších válečných filmů, které jsem viděl... ()

Richmond 

všechny recenze uživatele

Budem trochu kritický ale stručný. Medzi veľké plusy radím Hansa Zimmera, ktorý tento film tak povediac zachránil. Prečo? Tá hudba úžasne zakomponovaná do určitých scén. Musím však povedať že tri "dejové" línie sú trochu moc. Mali slabé prepojenie. Vlastne to boli iba 2 hodiny plné bojov- viac tento film ani neponúkne. Dej to má slabý absolútne postráda nejakú súvislú spojitosť. Čakal som od toho viac. Musím ešte pochváliť efekty a strih- avšak tie idú tak trochu aj s dobou. Pre mňa 55% 3* ()

MimiJack 

všechny recenze uživatele

Konečne Akční vojenský historický film ktorý neklame historicky alebo by porušoval základy fyziky.Skvele herecké výkony spojené zo super ozvučením a kamerou vás hneď po pár sekundách vtiahne priamo do deja z ktorého už nebude chcieť už odísť.V prvom rade obdivujem zvuk lietadiel ktorý je realistický a nejako na počítači ZBÚCHANÝ. Väčšina starých vojnových filmov začínala pomaly s postupnou výstavbou a vy ste iba hádali, kto prežije a kto zomrie. Tento bude iný. BANG a ste v strede zúfalej situácie. Je to síce nezvyčajné no priam super a deju to nejak výrazne neuškodilo. Dunkirk nie je typickým vojnovým veľkofilmom podľa šablóny. Síce ešte nieje koniec roka ale tento film určite bude bojovať za Oskara minimálne za zvuk,kameru alebo kľudne aj Tom Hardy ktorý znova ukázal svoj herecky talent. ()

Hynais 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální. Bez zbytečného patosu, přímočaře, s neuvěřitelnou atmosférou, plnými obrazy, významnými detaily, skvělou hudbou (nebo co to bylo - protože místy se ta hudba dokonale slila s tlukotem srdce, jindy s rachotem praštícího kovu....). Shlédl jsem to v obyčejném kině, musím do IMAXU. Zanechalo to ve mně podobně "dlouhý dojem" jako Saulův syn. Ačkoliv jde o úplně jiný typ filmového sdělení a jinak natočený film, tak je to podobné v té blízkosti odehrávaného příběhu a v té rychlosti uvědomování si toho, co vlastně člověk vidí, slyší, vnímá, pociťuje... ()

Pecaldo 

všechny recenze uživatele

Tématem tohoto filmu vlastně není válka jako taková, ale docela jiná věc. Přežít. Jakkoliv, čímkoliv.. prostě PŘEŽÍT ! Vůbec jsem nečekal že Ch. Nolan bude chtít překonat Vojína Ryana atak podobněa taky to tak není. On prostě udělal válečný film po svém a vznikl z toho opět úžasný originál, který se odehrává kdesi ve Francii a ukazuje co všechno ovlivňuje přežití ve válce. Nádherné záběry z leteckých soubojů a následných pádů sestřelených letounů do moře. O tom že soundtrack k filmu a hudební dokreslení scén vyšperkovalo atmosféru na maximum asi ani nemusím mluvit,když se o to postaral Hans Zimmer. Perfektní film, plný kino, mastná huba od popcornu.... 90%. ()

honza.g 

všechny recenze uživatele

Je to tak jiné, že to vlastně neohrožuje klasické válečné filmy. Napodobit tento styl bude obtížné, tipuji, že pokud se to neudělá dokonale, tak výsledek povede k dalšímu "artovému" filmu, nad kterým budou rozjímat citliví intelektuálové, ale nejvýš tak 1 den po shlédnuí. Nolan tentokrát ukázal, že filmové umění lze ještě posunout dopředu, a přitom zůstat srozumitelný většině publika. Rada pro diváky: v IMAXu si tentokrat raději sedněta dál než do poloviny, ostrost obvrazu občas bolí. A na Floře by si měli sladit výkon zesilovačů a reproduktorů, které v basech ten nářez Dunkerku nestíhaly. ()

Luna8 

všechny recenze uživatele

Intenzivní, silný zážitek - nikoliv emocionální, ale smyslový. Nádherné obrazy ve spojení s hudbou Hanse Zimmera mne vtáhly, byla jsem tam. Film je oproštěn od citového vydíraní, pohybuje se v prostoru jakési nadstavby nad dokumentární rekonstrukcí operace Dynamo, kde si divák "zaostří" na několik postav, které ho posléze provází dějem. V závěru by se mi více líbilo, kdyby byl dodržen emocionální odstup. ()

viking515 

všechny recenze uživatele

Film vás priklincuje k sedačke, technológia iMax vám spustí dolu sánku a uštedrí pár myknutí aj vďaka kvalitnému zvuku. V popise filmu sa píše, že film je vojnový, dráma, akčný, historický - súhlasím a doplnil by som, že je najmä psychologický (existencionalizmus na vás pozerá z každej scény). ()

Orbeek 

všechny recenze uživatele

Dokonalé současné audiovizuální umění od slova umět - v tom nejlepším slova smyslu. Vypravěčské ne....to místo v IMAXu, najdeme především v románech....i třeba o 2.světové válce....třeba v Littellových Laskavých bohyních. Nolan nás do válečné události obklíčení a následné evakuace z Dunkerku chtěl dostat, ne o nich vyprávět. Já tam byl.... ()

barsy 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan mě snad nikdy nezklame. Letos přišel sice s něčím úplně jiným, ale výsledek je úchvatný. Dunkerk se svou strukturou dost odlišuje od jiných válečných filmů, nevypráví vyloženě nějaký propracovaný příběh, od kterého by se odvíjel děj, je dán pouze jakýsi základní kámen příběhu. Prvně jsem si říkala, že je to špatně, ale pak mi došlo, že tento snímek nemá být o tom. Absolutně úžasně film vystihuje pocity určitých lidí. Bylo až neuvěřitelné, kolik emocí vám to dalo. Zároveň se dočkáte akce a neuvěřitelného napětí. Moc se mi také líbilo, jak si Nolan pohrál s časem, celý snímek pak dostal jiskru a nikdo by mě nedonutil opustit sál ani na minutu. Vizuální zpracování je také velmi dobré, z platná pak nemůžete odtrhnout oči. Stěžovat si nemůžu ani na obsazení, Hardy nebo Murphy tradičně skvělí, ale nechyběli ani talentovaní mladší herci. Trochu mi vadilo, že jsme se moc nedozvěděli o příběh nějakých postav, některé postavy byly velmi zajímavé a myslím že by bylo velkým přínosem kdyby jsme se o nich dozvěděli něco více. I přesto že na film jsem se těšila přes půl roku, a proto moje očekávání byla velmi velká, tak mě Nolan opět překvapil a pořád stále ukazuje svoji neuvěřitelnou preciznost a kreativitu. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama