Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

majorzeman13 

všechny recenze uživatele

Určitě skvělý,velkolepý,nadprůměrný válečný film. Dle mne kamera a zvuk jsou super a hudba H. Zimmera je též parádní. Prostě boj o přežití,beznaději,zoufalství a v naději v návrat domů. PS: Jen ta krev my tam chyběla na to ,že jde o válečný počin ! ()

Wolfis 

všechny recenze uživatele

Prisahám, Nolanovi sadne každý žáner a z každého dokáže vytiahnuť maximálny filmový zážitok. Zatiaľ niet jedného jeho filmu, ktorý by nebol dobrý a verím, že to tak aj ostane a bude nás zásobovať ešte slušnou dávkou kvalitných filmov, medzi ktoré patrí zaslúžene a bez debaty aj tento. Veľmi ma zaujalo spojenie historického, vojnového filmu a Nolana, no musím uznať, že naozaj príjemné prekvapenie. Od prvého výstrelu som ostal sedieť ako prikovaný a prvých 5 minút sa zvuky výstrelov synchronizovali s mojimi klepkajúcimi očami, ktoré ostali v milom šoku a ďalej hľadeli s úžasom na plátno, ktoré vyrážalo zábermi a samotným strihom dych. Brilantné zábery s pekne čitateľným rukopisom Nolana úžasne doplnené zvučným, dramatickým soundtrackom z dieľne Hansa Zimmera, ktorého meno je už istou známkou kvality. Film ponúka divákovi naozaj detailné záznamy okolitých zvukov, čo krásne nadobúda realistický efekt, ako by ste danú situáciu prežívali na vlastnej koži. Zaujímavá dejová línia, s ktorou sa Nolan veľmi rád hrá a divákovi tak zamotáva hlavu. Opäť fascinujúce vykreslenie celého filmu od reálnych lokácií, modelov lietadiel a lodí, až po samotný typ záberu, strih či hudbu, ktorá vytvára ohromujúcu drámu spolu so samotnými hercami a príbehom od prvej sekundy až po koniec. Jednoducho, tento film vám nedá vydýchnuť od prvého výstrelu až do posledného tónu. /dunkirkských 100%/ ()

mozartka 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat čistá filmařina, která si potrpí na detail. S hlavními hrdiny jsem to neprožívala, ale dostala mě kamera, prostředí, hudba - najednou jsem si dokázala představit, jak musel být Dunkirk strašlivý... beznaděj, strach. Zvládla bych ale i navýšenou minutáž, každopádně dávám **** ()

vampvegetar 

všechny recenze uživatele

náročné rozhodnutie o hodnotení, spôsob vojny kreslený viac na detailne-psychickom pozadí s viac zvukovou ako komunikačnou kulisou, čo môže byť pre menej náročných divákov ťažké prehltnúť, no aj taká forma vojny určite bola (chválim jazykové bariéry či chaotickú nezmyselnosť "naplánovaných činností" napr. na móle a lodiach závislých od vzdušných bojov, lebo tak to často chodilo v reálnom vojnovom svete). možno je to až prehnane nekomunikatívne v určitých momentoch a tak herci sú len druhoradí ( úvodná postava mladíka zaujala a Kennethova chladná mimika pri ďalších a ďalších operáciách to mohla dotiahnuť na nejakú nomináciu :_) ), ide ale o dômyselne urobenú skladačku niekoľko vzájomne korelovaných foriem boja na sebe závislých do výsledného emočného efektu a to zaberá. I keď na 5* to nesadlo ( tie číselné vyjadrenia vojakov pre Churchilla nesú v sebe trochu pátosu a pripadalo mi mierne strategicky málo reálne, že také množstvo vojakov čo spôsobí dôležitú zmenu na fronte nemci atakujú len pár lietadlami - no logickosť vojny ako som uviedol nemá svoje špecifiká ), po Ryanovi a Tenkej červenej čiare od konca milénia u mňa vojnové č.3 ( nepočítam staršieho Schindlera ) a to i za inovátorstvo, čo u Nolana je bežná vec. Silné 4*(bez vážnych debát - korešpondujúc s filmom). ()

Hako78 

všechny recenze uživatele

Prisiel som na vojnovy film a dostal som vojnovy film, aj ked nie taky aky som cakal. Nie je to film o politikoch a generaloch ako tvoria dejiny. Je to film o "obycajnych" ludoch v zufalej situacii a inych ludoch co sa ich nej snazia dostat. Trochu mi prekazalo, ze na zaciatku nebolo vysvetlene ako sa spojenci dostali do tej situacie v akej boli, ale nakoniec to pre film nebolo dolezite. Hudba je niekedy zbytocne nahlas. PS: Neviem ci to bol umysel, ale nedokazem si spomenut na meno jedinej postavy. ()

honza.kuzel 

všechny recenze uživatele

Výjimečný filmový zážitek. Věřím, že po druhé projekci pátou hvězdu přidám, když už vím, že se Nolen vrací ke kořenům. ()

Max.Majer 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný film, na tohle jsem čekal! Už to chtělo něco, co mě opravdu dokáže nadchnout a čemu těch 5 hvězdiček konečně můžu dát. Nyní přichází...Dunkerk Chrise Nolana! Právě on dokázal (opět) přivést na svět tak mimořádný film, avšak nově válečného žánru. Film dokonale vystihuje a popisuje onu dobu a problémy. Když se do toho ale připojí krize, ať už se jedná o letectvo, námořnictvo nebo skupinku, která se chce za každou cenu z ostrova dostat. V tu chvíli stoupají emoce a film vám nedovolí myslet na nic jiného. Užíval jsem si také vizuální stránku, někdy až dokonalých záběrů tam bylo hned několik. Všechno podtrhuje fakt, že se nejedná o efekty, které tvoří akci (jak dnes můžeme vidět v mnohých komiksovkách), ale Nolan sází na reálné záběry, protože to celku dodává úplně jiný rozměr a zážitek. Člověk si zamiluje záběry ze Spitfirů a dovede se vžít přímo do postavy pilota v kokpitu. Zkrátka dobře odvedená práce po všech stránkách. Další do sbírky úspěšných filmů Christophera Nolana... Dle mnohých zatím nejlepší film roku a já nemůžu jinak než souhlasit! 90% ()

JAGODA 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem neviděl všechny Nolanovy filmy, ale ty co jsem zhlédl (Dokonalý trik, Počátek, Interstellar) ze mě jeho bezmezného fanouška neudělaly. Zatím jsem mu, z mnoha důvodů, nikdy neudělil plný počet a ani tady se to nezmění. Film má krásné záběry a kameru, ale střihy jsou někdy až příliš rychlé. Nepřetržitý hudební podkres je dobrý nápad, jenže v některých momentech nebyl potřebný. Celý koncept, kde jsou tři dějové linky (země, voda, vzduch), je důvtipně zpracován, ale nedostatečné dokreslení charakterů, kdy se člověk o žádné z postav nedozví nic bližšího a celkové až dokumentární vyznění, mě nutí udělit jen 3/5 hvězd. ()

Snezecka 

všechny recenze uživatele

Stručně: Výbuchy a zvuky náletů. Pod drásající hudbou neustálé tikání hodin. Jediná myšlenka - dostat se pryč. Vše vystiženo syrově, jednoduše a jasně. Minimum dialogů, maximum prostoru pro pocit bezvýchodné situace. A že to na člověka dopadne jako kus skály... Pět hvězd, pane Nolane. Jednoznačně. ()

Angel99 

všechny recenze uživatele

Tak já tedy nevím..nic jsem si o tom schválně nečetla a čekala, že mě to dostane, stejně jako třeba Zrození hrdiny...Nestalo se:(..jediné, pro mě dokonalé,bylo hudební podkreslení filmu..viděno a zapomenuto, bez emoce...3* ()

insky 

všechny recenze uživatele

Proste ma to zjavne neohurilo ako poniektorých ktorí už tu napísali koment. Videné v kine. Z môjho pohľadu sú ďaleko lepšie filmy s touto vojnovou tematikou. ()

Essential 

všechny recenze uživatele

Ešte hodinu po konci filmu mi ide rozjebať hlavu z tých guliek a šialeného soundtracku, kde Zimmer robil čo sa dalo, aby aspoň trochu navodil napätie v tomto nezaujímavom, debilne zostrihanom chaose, ktorý nemá ani hlavu, ani pätu. Natočiť "veľkofilm" o tom, ako sa pár vojakov topí a zbesilo behá hore dolu a potom zase topí, až skončia na víkendovej loďke smerom do Anglicka... ??? Ale chápem, tie 2, slovom DVE, nacistické lietadielká, ktoré si tam nad nimi 90 minút poletovali, než ich Hardy konečne zameral a trafil, boli fakt strašne strašnoidne strašnoidné.... Boha Nolan, to čo si natočil za kokotinu ? 47% ()

Talbotus 

všechny recenze uživatele

Film silně pracující s atmosférou, který se snaží diváků představit, jak se mohl cítit britský voják v úvodních letech války. Nolan opět rozehrál skvělou práci s časovými linkami a z počátku trochu zmatený příběh 3 zdánlivě nepropojených osudů se postupně prolétá a vzniká tak plastické ztvárnění celého příběhu. Film má skvělý střih, hudbu (Zimmer tentokrát jen v minimalistickém stylu trochu připomínající Interstelar, ale stále pracující s motivem ubíhajícího času) a kameru. Film není o hlubokých rozhovorech - dialogů i monologů je tam minimum -, ale spíše o atmosféře. Pokud už tam ale nějaká mluvená řeč je, tak má smysl a nejsou to jen vycpávková slova. Dunkerk rozhodně doporučuji, ideálně na velkém plátně, nemyslím si, že na obrazovce televize nedejbože počítače či tabletu, vynikne skvělé vizuální zpracování. ()

FrankZabak 

všechny recenze uživatele

Bohužel musim konstatovat,že mě tento film dosti zklamal.. Po shlédnutí hodnocení jsem se těšil na konkurenci Vojína Ryana a bohužel jsem ji nedostal. Nemohu říct,že příběh nebyl pěkný a efekty se podařili a hudba od Hanse nezklamal,ale pořád mi tam něco chybělo. Za celý film jsem neviděl vojáka německé armády a jaksi mě tam opravdu chyběli :-) Možná mohl Nolan přidat boje v městečku a sekce na lodi mě přišla dosti nudná a krom konce mi tam chyběl takový ten usek,který Vám totálně vyrazí dech :-( škoda snad v budoucnu se toho dle mého ujme někdo,kdo tomu nasadí opravdu latku vysoko.. Za mě 55% :-( ()

jozorazak 

všechny recenze uživatele

Nemám veľmi rád bojové filmy. Ale ďakujem kamarátovi, že ma presvedčil ísť na tento film, pretože som si film veľmi užil. Atmosféra v kine bola neuveriteľná. Pravdaže od Christophera Nolana sa to dalo čakať, plus Hans Zimmer tomu dodal neuveriteľný zážitok. Jeden z najlepších filmov, ktoré som za poslednú dobu videl. Hodnotím veľmi pozitívne. ()

CampaHD 

všechny recenze uživatele

IMAX - 90%: tu je to ako u Gravitácie, mimo kina to nebude mať tu silu no postavať na tejto dobovke niečo úchvatné nie je tak easy a Nolan to dal. Treba uznať tú hodnotu podania, aká je vojna otrasná a dal by som to ako povinnosť do škôl. Nie je tu víťazov ani porazených, je to len o dobe ktorá bola hrozná a ničila i keď nezabila. Strih na 100% a hudba ku obrazu 110%. Ja dávam palec hore za kásting. Nebudem sa chcieť často vracať ku tomuto, no dielo to je. Bez debat. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama