Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Zajímavosti (72)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 100 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 189,7 milionu amerických dolarů, celosvětové 527,8 mil. (NIRO)
  • Jeden čas Christopher Nolan zvažoval, že by film natočil zcela bez scénáře. Jen by rozvrhl jednotlivé scény a v nich nechal situace plynout. Jeho manželka (a producentka filmu) Emma Thomas mu ale obratem řekla, že se asi zbláznil a tak vznikl normální scénář. (ČSFD)
  • Natáčelo se v Anglii, Francii a Kalifornii, od 23. května do 2. září 2016. (Varan)
  • Když jdou na konci filmu vojáci směrem do vlaku, procházejí kolem slepce, který jim dává deky. Toho si zahrál strýček režiséra filmu, John Nolan. (Dusty)
  • Při organizování komparzistů na pláži byli členové štábu také oblečeni v dobových uniformách. (Charpy)
  • Ve filmu, který se odehrává za druhé světové války, chybí jedna tehdejší běžná věc: žádný z vojáků nekouří. (raininface)
  • Režisér Christopher Nolan při natáčení velice dbal na detaily, aby byl film co nejvěrnější: od stejnokrojů vojáků, barvy výstroje, dobových účesů až po historicky přesné hodinky pilota RAF Farriera (Tom Hardy). (raininface)
  • Film se věnuje evakuaci britských vojáků, na konci jen naznačuje, že zachráněni budou i Francouzi. Tak tomu skutečně bylo - více než třetinu evakuovaných tvořili francouzští vojáci. Ze 123 tisíc zachráněných francouzských vojáků byla však naprostá většina obratem evakuována do francouzských přístavů a mnozí z nich padli do zajetí jen o pár týdnů později. Pouze asi tři tisícovky Francouzů zůstaly v Anglii a staly se jádrem jednotek Svobodné Francie pod vedením Charlese de Gaulla. (ynot)
  • Předobrazem jedné z hlavních postav, Dawsona (Mark Rylance), byl Charles Lightoller, který se ve svých 66 letech skutečně se svým osmnáctiletým synem na sportovní jachtě Sundowner vypravil na pomoc britským vojákům. Do malého plavidla dokázal naskládat 130 mužů. Po návratu do Ramsgate nemohli přihlížející věřit svým očím, když se z nitra maličkého plavidla vynořovali další a další zachránění vojáci.  V té době měl Charles Lightoller na kontě už řadu dobrodružných epizod, které film nezmiňuje. V 25 letech ztroskotal a následně nějaký čas přežíval na pustém ostrůvku v Indickém oceánu. Později se plavil jako druhý důstojník na Titanicu a byl nejvýše postaveným námořníkem, který tragedii přežil: po ztroskotání zůstával na palubě až do okamžiku, kdy ho smetla ledová voda, zachránil se na převráceném člunu a loď Carpathia ho z moře vyzvedla jako posledního přeživšího trosečníka. Ve slavném filmu z roku 1997 jej hrál Jonathan Phillips. (ynot)
  • Stíhačky, zobrazené ve filmu na britské straně, byly Supermarine Spitfire Mk. IA a Bristol Blenheim. Za Němce se objevily letouny: stíhačka BF-109E, střemhlavý bombardér JU 87 Stuka a bombardér Heinkel He 111. Další zbraní, která se ve filmu objevila, byla puška Lee Enfield. (K98)
  • Filmový pás s Dunkerkem váží přibližně 430 kg i přesto, že je nejkratším Nolanovým filmem. (leila22)
  • Režisérův oblíbenec Michael Caine se ve filmu přece jen objeví, respektive zde zazní jeho hlas. Hned v úvodu ho slyšíme dávat pokyny Farrierovi (Tom Hardy) a ostatním letcům z RAF. (3DD!3)
  • Scénář měl 76 stran. (Pepy)
  • Film se natáčel pod krycím názvem „Bodega Bay“ podle zálivu z filmu Ptáci (1963). Tento název byl i na 70mm filmových kotoučích, které dorazily do českého IMAXu přímo z Los Angeles. (Peklop)
  • Část filmu se natáčela u města Urk a na jezeře Ijselské moře (IJsselmeer) v Nizozemsku. (aporve)
  • Jedná se o první film Harryho Stylese, zpěváka britské poprockové skupiny One Direction. Kvůli roli Alexe si nechal ostříhat své do té doby typické dlouhé vlasy, které následně daroval britské charitativní organizaci Little Princess Trust, vyrábějící paruky pro nemocné děti. (nahodilova_k)
  • Film se natáčel pod krycím názvem „Bodega Bay“ podle zálivu z filmu Ptáci (1963). (gurmanfilmu)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama