Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Zajímavosti (72)

  • V rozhovoru s Tomem Hardym (Farrier) je řečeno, že příběh Farriera má necelou hodinu. Pilot začíná s 50 galony a pak musí přejít na rezervu, když doletí do Dunkerku - a zde je problém: letadla která RAF u Dankerku používala, byla Supermarine Spitfire Mk I, tedy stroje s nádržemi o objemu 85 galonů, což znamenalo dolet nějakých 395 mil. Přitom cesta z Doveru do Dunkerku je 55 mil a i když připočítáme vzdálenost při leteckých soubojích, tak by pořád měl mít dostatek paliva. Spitfire totiž dokázal letět 220mil/hod s pouze 26gal/hod. Palivo by sice mohlo dojít, ale nikoliv za pouhou hodinu. (Maulincio)
  • Stav ulic v Dunkerku neodpovídá tomu tehdejšímu. Během evakuace proběhlo několik bombardování a ostřelování dělostřelectvem – ulice tedy nevypadaly jako by lidi právě odešli na oběd. (Maulincio)
  • Když se blíží civilní loďka k bojové lodi (cca v čase 01:15:00), je mnohem blíže, než o pár vteřin později. (ČSFD)
  • Když si Farrier (Tom Hardy) zaznamenává křídou zbytek benzínu na palubní desku, čísla jsou v po sobě jdoucích záběrech zpřeházená. (Geriel)
  • Většina malých sportovních a rybářských lodí ve skutečnosti absolvovala cestu do Dunkerku a zpět několikrát a ne jen jednou. (ynot)
  • Při závěrečném přeletu Toma Hardyho (Farrier) nad pláží v Dunkerku je velmi zřetelně vidět, že budovy jsou pouhé makety. (luka4615)
  • Na hořícím Spitfiru je jasně vidět, že jde pouze o vrak letounu bez motoru. (p3tris)
  • Spoiler: Když Farrierovi (Tom Hardy) došel benzín a zhasl motor, ve skutečnosti by už nezvládl sestřelit nepřátelské letadlo. (Geriel)
  • Strmhlavé bombardéry Ju 87 "Stuka" počas bitky o Dunkirk ešte nemali namaľované nosy na žlto, k tomu nacisti pristúpili až niekoľko mesiacov po evakuácii. Christopher Nolan ich úmyselne nechal natrieť na žlto, aby divák pri leteckých súbojoch nestratil orientáciu kto na koho útočí. (Plaque)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama