Reklama

Reklama

Ojmjakon - příběh nejchladnějšího lidského sídla

(studentský film)
  • Česko Oymyakon: Příběh nejstudenějšího obydleného místa (festivalový název) (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Velká Británie / Rusko, 2018, 28 min

Obsahy(1)

Vesnice Ojmjakon leží uprostřed tajgy na řece Indigirka, asi 5 300 kilometrů východně od Moskvy. Místní obyvatelé jsou potomky kočovných pastevců. Hovoří starodávným jazykem zvaným sacha. Teplota tu v zimě klesá až pod neuvěřitelných minus sedmdesát stupňů Celsia. Průměrná zimní teplota v Ojmjakonu je tedy stejná jako na povrchu planety Mars. Pro místní obyvatele znamená každý nový den také nové výzvy, kterým musí čelit. Mladý slovenský režisér se rozhodl strávit s nimi alespoň ten jeden den, aby podal svědectví, jak se vyrovnávají s podmínkami v jednom z nejdrsnějších míst na světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Radko 

všechny recenze uživatele

Predpokladám, že autorom cestou zmrzli nápady a tak vo finále nakrútili len veľmi štandardný oslavný dokument o dedine kde je zima. Dokonca taká, že nemajú ani vodovody a centrálne vykurovanie. Kritika je veľmi jemná a zaznieva len z úst miestnych, ale tak akosi tlmene. V škole im visí veľký portrét Lenina, no film vôbec nerieši toč, čo komunizmus urobil dobré, čo zlé a či by si miestni priali návrat niekdajšieho režimu, alebo im je lepšie dnes. Nič z toho neodzneje, len veľmi klasická znôška oslavných záberov. Hodnotím zhovievavo, pretože ako vidieť, cestou do Ojmjakonu mohlo tvorcom naozaj zmrznúť kadečo-. všeličo. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Dokument zachytáva život obyvateľov mestečka, v ktorom bola nameraná najnižšia teplota -71.2C. Z rozhovorov obyvateľov sa dozvedáme, že mladí by si pre nehostenné podmienky a pre nedostupnosť technológií radšej vyskúšali aj iný svet. Svet, ktorom sa žije o niečo jednoduchšie. Taký, v ktorom fungujú klasické toalety, či mobilný signál a ktorý ponúka viac možností. Tí starší, naopak o Oymyakone hovoria s iskrami v očiach a nevidia dôvod, prečo by malí ísť žiť niekde inde. Majú tu všetko, čo potrebujú. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Krásná i když trochu chudá příroda severské tajgy. Při takovýchto teplotách se doma příjemně lenoší. Divím se , že vesnice nevymírá nějakým rychlejším tempem. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Na študentský film viac než dobré. Aj výber zaujímavého miesta aj spracovanie po technickej stránke aj po stránke scenára. Až začínam mať dojem, že nejde tak celkom o nejaké študentské dielko, ale profesionálnu prácu s patričným rozpočtom. –––– Keď si odpľuješ, kým slina dopadne na zem, premení sa na ľad. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné! Obec byla evidentně postavená na nevhodném místě - říkají tam, že kousek vedle je vhodnější místo pro žití. Nebylo by tedy vhodné selem trochu prignout? ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Dokument síce priemerný no zachytávajúci predsa len málo poznanú oblasť Sibíri. Takže niečo trošku neopozerané do sveta dokumentu.. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Veľmi obyčajný dokument o jednom neobyčajnom mieste. Je trochu vidieť, že je to projekt začínajúceho dokumentaristu. ()

_Jimmy_ 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o dedine Ojmjakon, kde žijú ludia v tazkych podmienkach. Ale vidno, že su tam štastný. Škoda, že taký krátky dokument, kludne by som pridal ešte 20min. Minimálne nejaké rozhovory alebo ukážka príbytkov prípadne jedál. ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

Pri takýchto teplotách treba vzdať hold filmárom, že sa na to vôbec dali. Ja ako prvotriedny mäkkýš by som tam nevydržal zrejme ani hodinu. No ale najväčší rešpekt patrí obyvateľom tejto dedinky, ktorí sa počas celej zimy, každé ráno budia do teploty -50°. ()

Georginek 

všechny recenze uživatele

netahlo: Já bych tam zas poslal všechny ty Zemany, Ovčáčky, Nejedlý, Mináře, Babiše, Maláčovou, Schillerovou, Středuly, Paroubky, Okamury, Křivohuby a v neposlední řadě všechny KOMÍNY a jejich podporovatele.... Kéž už by se nikdy nevrátili. ()

Honza__St. 

všechny recenze uživatele

Krásný dokument o místě, kde by většina z nás nepřežila déle, než pár dní. Nejspíš ani já bych neměl odvahu se v tomhle kraji v zimě vydat za hranice Jakutska (a vzhledem k tomu, že zimu a sníh mám rád jen na Vánoce, možná bych nenašel odvahu ani na to a spokojil se s Irkutskem či Novosibirskem). ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pořad o vesnici kde je opravdu zima a život tam plyne tak nějak klidně a v pohodě... 😉😉 Super záběry a musím nechat, že se podívat na zmrzlou rybu sotva jí člověk vytáhne z vody je opravdu dechberoucí... 🥰🥰 Jinak tu zimu si zde nemůžeme ani představit a žít tam mohou opravdu jen kdo se tam narodí, protože jinak si to nedovedu představit.. ()

Fibonacci 

všechny recenze uživatele

Nezabudnuteľné! užasný zážitok, pretože mal som tú česť a premietanie filmu som videl ako prvý na celoslovenskej premiére v Košiciach v ikonickom kine úsmev :) ..a vidieť a počuť v diskusii (po filme) kolko a čim si museli prejsť, je proste kalap dolu. WAU! ❄️❄️❄️ ()

tomycsfd 

všechny recenze uživatele

Nadherny pohlad na neprebadane miesto na zemi, o ktorom takmer nikto nevie, ze vobec existuje.. obdivujem odvahu stabu, najma rezisera, vydat sa na taku cestu a neprebadane miesto a zaroven ochotu obyvatelov prezradit tolko zo svojho zivota.. ()

Reklama

Reklama