Reklama

Reklama

Robinson Crusoe

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Robinson Crusoe, mladík, žijící ve Skotsku v 18. století, je už od svého dětství zamilovaný do krásné Mary. Jenže jeho láska je zasnoubena s jeho přítelem Patrikem, který chce o svou snoubenku bojovat. Robinson výzvu na souboj přijme a Patrika nakonec zabije a jeho sluha navíc zabije jednoho z Patrikových bratrů. Mary přemluví Robinsona, aby utekl ze země, než se situace uklidní. Robinson tak na rok odjíždí, cestuje na obchodní lodi a je pověřen vedením lodního deníku. Na moři se loď setkává s velkým množstvím bouří. Jedna z nich loď zanese na mělčinu a zničí ji. Robinson se ráno po bouři probouzí na skále a zjišťuje, že je jediný, kdo přežil.... Robinson všechny mrtvé pohřbí a další den se vydává na loď, kde kromě zásob jídla a střelného prachu nachází i kamaráda, kapitánova psa Skoka. Po několika dnech průzkumů Robinson zjišťuje, že je na ostrově. Postaví si přístřešek na pláži, aby okamžitě viděl projíždějící loď. Jednou opravdu loď kolem ostrova pluje, ale Robinsonovi se nepodaří upoutat její pozornost. Rozhodne se tu začít pořádně žít. Postaví si dům, založí zahrádku a ostrov již považuje za svůj domov, dokonce jej miluje. Již uběhl rok, co je Robinson na ostrově a společnost mu dělá pouze Skokan. Jednou při procházce ale narazí na lidskou stopu. Okamžitě běží zjistit, kdo je na ostrově a zda není jeho dům v ohrožení. V domě se ozbrojí a vydá se najít návštěvníky. Narazí na domorodce, kteří právě provádějí obětní obřad. Robinson zastřelí popravčího, a zachrání tak poslední oběť. Domorodci se dávají na útěk. Na ostrově zůstává pouze on a muž, kterého zachránil. Robinson se snaží o komunikaci, když jsou přepadeni uprchlými domorodci, ale společně je přemůžou. Robinson a zachráněný domorodec spolu zabijí nepřátele, ale vidí, že zachráněný muž chce sníst srdce jednoho z nepřátel, a uteče od něj... Nakonec na sebe ale znovu narazí a po dlouhém dohadování a předvádění sil si Robinson odvede domorodce k sobě domů a pojmenuje ho Pátek. Robinson Pátka učí angličtinu a všechny zvyky ze svého světa. Nakonec ale Pátek učí Robinsona, jak co pěstovat a další užitečné věci. Jednou večer chce Robinson naučit Pátka věci o Bohu. Ale Pátek má svého Boha – Pakiu a tak se pohádají a Pátek odchází... Oba se na ostrově potkávají, ale ignorují se. Robinson to už nemůže vydržet, a tak se Pátkovi omluví. Zase žijí spolu a vše jim vychází. Ale oba vědí, že se Mimasové, národ, který chtěl Pátka zabít, brzy vrátí. Nastraží tak na obětní místo střelný prach a chystají se Mimase pozabíjet... (TV Prima)

(více)

Recenze (160)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Slabé jako potřetí vyvařený sáček čaje. Snad jediné pozitivum je účast Pierce Brosnana, který ve své roli dělá, co může, aby potápějící se loď (chápej "film") udržel nad hladinou. Ale tak, jako troskotala loď s Robinsonem, tak ztroskotal i tento pokus o kdovíkolikátou verzi bezmála zprofanovaného příběhu, který naše generace zná z knihy skoro zpaměti (a i proto se s tímto snímkem nelze ztotožnit...). I ten pokus o silnou scénu před (SPOILER - i když jak pro koho...) Robinsonovou záchranou (KONEC SPOILERU) vyšuměl do ztracena. Dvě hvězdičky jen za Brosnanovu snahu. Btw. Oplácaný Pátek s mírnou nadváhou - to tady ještě nebylo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Už nie sme priatelia.“ – „Tak bojujme.“ ROBINSON CRUSOE je notoricky známe literárne dielo z pera Angličana Daniela Defoea (ktorého pokladám za príšerne "zostarnutého" autora a jeho knihy neznášam). V roku STRATENÉHO SVETA: JURSKĚHO PARKU či TVÁRE TOHO DRUHĚHO sa štúdio Miramax rozhodlo nakrútiť jeho entú filmovú verziu. Konkrétne na túto najali rovno dvoch režisérov: televízneho Roda Hardyho a austrálskeho Georgea Millera (MUŽ OD SNEŽNEJ RIEKY, NEKONEČNÝ PRÍBEH 2). A do titulnej úlohy sa nechal nahovoriť Pierce Brosnan, ktorý v tom čase mal za sebou bondovky ZLATÉ OKO a ZAJTRAJŠOK NIKDY NEUMIERA a pred sebou JEDEN SVET NESTAČÍ a DNES NEUMIERAJ. Scenár je taký slabý (iba otrocky prepisuje: stroskotanie, pes, kanibali, Piatok, kanibali), že zarastený agent 007 sa zrazu javí ako dobrý nápad. Za chabý plus snáď môžeme pokladať slušnú vizuálnu stránku. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Pokud by někdo bral tento film jako doslovnou adaptaci Robina Crusoa, asi by tvrdě narazil.Film má s knihou společné jen jméno hlavního hrdinya i přesto film není vůbec špatný.Pierce Brosnan tu podává solidní herecký výkon, George Miller zase servíruje vynikají režii plnou řezných a bodných ran, vyhnilých očích a rozbodaných těl a díky střídmé stopáži, pěkné výpravě a perfektní hudbě jsem se ani chvilku nenudil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Na to, čím vším to mohlo být, a že to má Brosnana, se to zvrhlo v docela mělkou nezáživnou adaptaci knihy, kterou beztak všichni známe. Proč se tedy obtěžovat? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Znásilnění předlohy antikřesťanským dildem v tělové barvě devadesátkového Hollywoodu. Znuděn jsem vyhlížel cedule nejbližšího McDonaldu a homoerotický podtext. Koneckonců, Robinson i jeho dívka Pátek byli k sežrání.. Brosnan ten rok přepral mediálního magnáta Carvera i sopku, ale v souboji s klasickou literární postavou příliš nepřesvědčil.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Je hezký zapojit do podobnýho filmu rasismus, ale tady to vůbec nefunguje, prostě si nemůžu pomoct. Mám ráda Brosnana už hodně dlouho, ale do týhle role mi vůbec nesedl. Pořád mě napadalo, že by to měl sakra někdo vypnout, protože v týhle roli byl tak nepřirozenej jako snad ještě nikde. Navíc co měl znamenat ten příšernej konec? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglický spisovateľ Daniel Defoe napísal v roku 1719 svoj najznámejší a najpopulárnejší román "Robinson Crusoe". Zachytáva v ňom osud stroskotanca na pustom ostrove uprostred Tichého oceánu. Stala sa z toho literárna klasika. Mnoho filmárov sa inšpirovalo týmto príbehom. Bolo natočených veľa rôzných filmových adaptácií tohto románu. Niektoré sú výborné, niektoré za moc nestoja. Verzia z roku 1997, v ktorej stvárnil titulnú postavu hviezdny Pierce Brosnan, patrí skôr ku tým slabším. ** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Stačilo by jen dodat, že knížka je lepší a bylo by hotovo. Ale ono popravdě? ...Knížka je daleko lepší. 40% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Když na pustém ostrově ztroskotá Bond, James Bond, nikoho snad nemůže překvapit, že se jeho zprvu macGyverovsky kutilský pobyt nakonec zvrhne v akční spektákl v "Rambo" stylu. Z postav se věrohodně chová jedině pes, pánové mají psychické stavy jako při zvlášť obtížném klimakteriu a pan Defoe by se podivil, jak daleko se scénáristova mysl dokázala zatoulat od předlohy. Na druhou stranu: na Brosnana se dá koukat, pokud je divák žena či gay a vlastně jsem se ani moc nenudila. Vcelku nezávadná odpočinková podívaná, když člověk nemá k dispozici žádnou lepší činnost a dloubání v nose už ho omrzelo. 55% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tak je jasné, že knižní předloha je lepší, ale toto je jedno z lepších filmových zpracování. Samozřejmě Brosnan se více hodí na svůdce žen (Bonda) a nejhorší na celém filmu je souboj Pátka s Robinsonem (x kniha) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Průměrný dobrodružný příběh podle stejnojmenné knihy. Film je to poměrně solidní, ale pokud máte rádi tématiku "sám na pustém ostrově", tak radši zvolte Trosečníka s Tomem Hanksem. 55% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Táto adaptácia ma strašne sklamala. Film sám o sebe nie je zlý, je dobrodružný, akčný, zábavný atď. Lenže ja som čakal spracovanie románu od Daniela Defoea a dostal som toto. Film sa len málo drží dejovej línie knižnej predlohy. Nesadlo mi ani obsadenie. Brosnan hrá síce skvele a je to môj obľúbený herec, ale do tejto role sa jednoducho nehodí. Je to proste James Bond. A ten jednoduchý koniec je skutočne na smiech. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Měl jsem za to, že co se týče usekávání závěrečných titulků mě už nemůže nic zaskočit. Nova Cinema mě svým neúnavným trénováním naučila preciznímu sebeovládání, kdy už nemám potřebu třískat křeslem do balkónových dveří, mlátit hlavou o stůl nebo házet po televizi tousty se salámem. Jenže ono ejhle, do soutěže o Největšího idiota na postu programového ředitele se zapojil i člověk působící na Prima Family. Nenechat doznít ani závěrečný doslov po finální scéně je, uznejte sami, jasný atak na metu nejvyšší. P.S: Tahle one man show dokonale odhalila, že Pierce není žádný herec. Jakmile po svém boku nemá sličné krasotinky, které by odlákaly pozornost, je z něj tak leda kulisa do ochotnického divadla. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tohle zpracování Robinsona Crusoa není vůbec špatné. Má své silné, ale i slabší momenty. Pierce Brosnan si se svou rolí poradil zdatně. Mně se to líbilo. Nejsem ale obdivovatelem knižních klasik a jejich následných zpracování. Televizní styl bránil v epičnosti díla. 60% ()

Reklama

Reklama