Reklama

Reklama

O zakletém králi a odvážném Martinovi

(TV film)
  • Slovensko Vianočné želanie (více)

Obsahy(1)

Král je těžce nemocný a když se jeho jediná dcera, princezna Michaela, dozví o zázračné koruně krále Svaroga, která by mohla jejího otce uzdravit, vydá se najít Svarogovo začarované království. Cestou se zastaví v jedné vesnici, protože potřebuje okovat koně a nabrousit meč. Kovářem je tu Martin, dobrosrdečný a pracovitý mládenec, který se princezně na první pohled líbí. Když pochopí, že je slepý, o to větší obdiv k němu pocítí. Po pár dnech se ve vsi objeví kůň bez jezdce a Martinovi dojde, že princezně se něco zlého přihodilo. Vezme koně a vypraví se hledat princeznu Michaelu. Cestou se k němu přidá šikovný skřítek, který mu za sladkou buchtu poskytne dobré rady a veselou společnost. Přestože Martin nevidí, dokáže si poradit se všemi překážkami, které mu mají zabránit dojít až do Svarogova království, se zákeřnou ježibabou i se svým největším protivníkem, mocným čarodějem Vlkanem, původcem všeho zla. Martinův handicap se v rozhodující chvíli paradoxně stane výhodou... (Česká televize)

(více)

Recenze (260)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jednoduché a naprosto přímočaré, proto však i docela účinné. Hlavní hrdina jde za jasným cílem (což v řadě moderních pohádek naprosto chybí) a tak jak to bývá, musí po cestě překonat určité překážky, aby nakonec zachránil krále a princeznu, jak to má být. Navíc měli tvůrci celkem šťastnou ruku při volbě jeho představitele, který působí (minimálně na rozdíl od toho tintítka Žita a většiny našich hošanů, s čestnou výjimkou Korunního prince) jako normální mládenec a i toho kováře jsem mu věřil. Chtělo to asi trochu delší cestu a kovář s princeznou potřebovali nutně strávit víc času pohromadě, aby se tam budoval nějaký vztah. Je to tak na tri celé peť. P. S. Opět se potvrdilo, že ty slovenské/koprodukční pohádky bývají obvykle o kus lepší než ty naše. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Vianočné želanie je spočiatku priemernou rozprávkou so sympatickým hrdinom (ktorému som skoro neveril že je slepý, musel to každých 10 minút niekomu povedať aby sme nezabudli) postupne však ulieta do väčšej a väčšej infantilnosti, až skončí preplácaným šťastným koncom, ani sa nenazdáte. Najmocnejší černokňažník na svete to má po konfrontácii s hlavným hrdinom a obkecávaní aký je neohroziteľný zrátané na prvú šupu... A čo je ďalej nemá ani zmyseľ komentovať. Pekné farby a vizuálne efekty skrátka nestačia :) Jedno ale tento film dokázal. Dokázal, že na nakrútenie dobrej súčasnej rozprávky prostriedky máme :) 40% ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá a přímočará, ale také originální a nápaditá, taková je cesta jednoho nevidomého kováře za štěstím, jež osvěží mysl, pohladí po duši a chytne za srdce, a to prostě proto, že jde o vyváženou směs, v níž se krásně snoubí, poutavý děj, zajímavé postavy, vánoční atmosféra, přirozené herectví a technická zručnost, a co na tom, že třeba závěrečný souboj dobra se zlem mohl být o něco propracovanější, důležité je, že je potěšením se na to dívat. 75 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Česko - Slovensko 4:1. Trochu se závistí musím říci, že mě mrzí, že tuto pohádku natočili slováci. Naše Štědrovečerní byla ubohá. Líbily se mi krásné exteriéry, jednoduchý přímočarý děj, sympatické postavy. Také ježibaba Csongora Kassaie byla povedená. A navíc, objevily se Vánoce - což o Vánocích kvituji velice kladně. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Konečně hodně povedená vánoční, tentokrát česko-slovenská koprodukční pohádka s velmi sympatickým hlavním hrdinou a vhodně zvoleným a i do děje zakomponovaným motivem slepoty ve variaci klasické české pohádky o Neohroženém Mikešovi Boženy Němcové, která vešla ve známost i ve své filmové adaptaci O statečném kováři... Po včerejším Waterloo kouzelníka Žita/Ječmínka balzám na bolavou veřejnoprávní divákovu duši... ()

Galerie (107)

Zajímavosti (9)

  • Na to, aby kovář Martin mohl po souboji s čarodějem Vlkanem odletět, musela být v podzemí hradu Červený Kameň postavena speciální konstrukce a představitel Martina byl připevněn na lana. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)
  • Sochy byly vyrobeny z odlitků, živé sochy měly dva kostýmy – normální a zakletý, který byl speciálně upravený, aby působil jako socha. Tento kostým byl tvrdý a herci se v něm pohybovali jen těžko. Scénám s těmito sochami bylo přizpůsobeno i líčení komparzu. [Zdroj: lifee.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama